neco na cem se shodnem!
Tony30
správný myslivec si nastřeluje flintu sám
Tommy
Jestli si někdo není schopen nastřelit flintu sám, tak ať radši nestřílí vůbec.
temito vyroky by prislo o ZP ci zbran ci status myslivce, drtiva vetsina myslivcu.
Jeste ca pred 2 lety, kdyz jsem napsal ze lovim na 250m tak jsem byl pranyrovan ze to neni myslivecka vzdalenost. Dnes koukam ze je akceptovatelne 500m. Hospodar mi nema co kecat do vzdalenosti, flinty ci raze jakou lovim pokud neporusuji zakon.
Diskuze na toto tema, je celkem zbytecna. vetsina tech co to odsuzuji to odsuzuji z duvodu ze jsou radi kdyz dobre trefi na 100m a ani nevedi k cemu ty tocitka na puskohledu jsou. Maji tvz. myslivecke vybaveni, ktere je opravdu urceno pouze ke strelbe na tyto vzdalenosti a nikdy na vetsi vzdalenost nestrelili a pokud ano, tak neuspesne. Zazil jsem na srazu myslivce, ktery pri zmene vzdalenosti ze 100m na 300m si natocil na tocitku korekce paralaxy 300m a sel strilet. prisel s tim ze to je divne, ze mu to strili radove o 45cm niz nez rikaji tabulky. Kdyz jsem mu vysvetlil, ze paralaxa je k necemu jinemu a ze ma tocit tocitkem na vrchu puskohledu, tak mi neveril. ze pry tam je jasne napsano 300m.
rozdil mezi temito dvema skupinama (lovci/myslivci vs lovci/sportoni strelci) je dan tim, ze vetsina myslivcu proste zije blizko reviru a je tam jak doma. na strelnici nemaji potrebu chodit a jsou radi kdyz udelaji zkusebni strelby, jinymi slovy, strilet neumi. Samozrejme vi o vlastni myslivosti vic nez ti druzi (ikdyz u vsech o tom nejsem tak presvedcen).
Druha skupina, lovci, jsou rekrutovani sportovni strelci, kteri ziji ve mestech a k lovu (zamerne nerikam k myslivosti) se dostanou pres sve zname a kamarady. Strelba na nemyslivecke vzdalenosti je pro ne samozrejmosti a nevidi nic divneho lovit zver na 300m, protoze ten cil je obrovsky. Ti odpovednejsi se snazi rychle s doucit tu cast myslivosti kterou k lovu potrebuji.
MS zaplati nejaky sponzorksy prispevek, dostanou povolenku a jdou lovit. lovi v polnich honitbach casto v doprovodu domaciho myslivce a lovi na nemyslivecke vzdalenosti nemysliveckym vybavenim. doprovod je raz ze bude splneno. kamen urazu je ale kdyz je potka jiny myslivec kterej je nabonzuje ostatnim myslivcum ktery je po vzoru 50 let, skupinove odsoudi.
Proste lidi jako Tornado, nikdy nepochopi a ani nechteji pochopit jinou strelbu nez tu co sami strili. Vzivote z te sve brizy uspesne nevystrelili dal nez 150m a tak zpochybnuji jakoukoli jinou strelbu beznymi teoretickymi vyctenymi duvody. a my tu muzem psat horem dolem jak se clovek pripravuje, jake ma vybaveni a jak strili. furt je to spatne a neeticke. Ale nasazet do jelena na nahance na 30m 8 ran od 8 myslivcu je uplne v poradku, bez ohledu na to jestli je chovny nebo ne.
Aaaaaa dalsi perlic. - Petr3
muzes mi prosim dat odkaz na nejake zneni zakona ktery definuje mysliveckou vzdalenost. nebo je to ta vzdalenost na kterou ozraly a poloslepy myslivec zastreli z auta psa s tim ze videl prase???
dekuji