Kulovnice ZG

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Re: kulovnice ZG

Příspěvek od nimrod nimrod »

Problém byl v tom, že zetky byly kulovnice vysloveně postavené proporčně alá mannlicher 1903, takže nemohly být využity pro tropické ráže (mannlicher steyr se s tím vypořádal až verzí 1950 která měla zvětšenou schránku, ale i tak bylo maximem 8x68S a 458WM).
V Anglii se až na výjimky používal na tropické sestavy origo vojenský systém M98, který se doupravoval na tropické ráže a dovybavoval vylepšeními, viz. např kulovnice firem holland and holland nebo jeffery nebo rigby apod. a dělá se to dodnes. Originál magnum systém 98 neexistoval ani od firmy mauser, byl vyráběn firmama jednotlivě na zakázku, takové kulovnice jsou 2x dražší, např rigby.
ZG je stavěná tak aby vyhovovala právě i do tropů, omezením je jen délka systému, pokud by byla situace tehdy jiná, jsem přesvědčen že místo tropické (a zbytečně složité ZKK602) by se dnes ve světě toulalo spousty kusů např. ZG50 v rážích od 8x68S až po 505Gibs :wink: což by byl jen prodloužený systém ZG47 s větší a širší schránkou.
Nicméně mohli ty tropy kdysi koncepčně postavit i na origo ZG47 v 458win, nebo 425Westley Richards ) dodnes nechápu proč na 458WM (kterých šlo nejvíc) musel být použit dlouhý systém zkk602 a nedělali to teda v ZKK600.
ZG 47 je nekompromisně nejlepší a nejjednodušší a zároveň nejkomfortnější systém na bázi původní mauserovy konstrukce. Není na něm v podstatě co zlepšovat, pro dnešní potřeby by se dala snad upravit montáž na vestavěnou otočnou nebo picattini a dát pojistce 3. polohu, i to je ale z mého pohledu zbytečnost.
Byla to velmi dobrá koncepce flinty, ale holt v blbou dobu.

smrcak: Ještě jednou dík za to pdf.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Kulovnice ZG jsou solidní spolehlivé zbraně, s tím souhlasím, a přinesly určitá výborná zlepšení. Nekompromisně nejlepší však zdaleka nejsou.
CZ 550 je také na bázi mauserova systému a je to někde úplně jinde.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

bylo to myšleno na bázi původní koncepce M98, nikoliv modernějších konstrukcí alá sauer80/90/200/220 nebo M03 např. poměřovat se to dá např s Heymem 98, parker halle, M70.
CZ 550 mi prošlo rukama stovky, abych nepřeháněl. Rád bych věděl v čem jsou dokonalejší než ZG47? A že to je někde úplně jinde je bohužel pravdou.

Když shrnu své poznatky - cz 550 je zbytečně zesložitěné ZG47, ovšem s technologickými úpravami zlevňující výrobní proces: mimojiné tedy s horším dopracováním, vetšími vůlemi v součástkách (alarmující je boční vůle spouště např.), z horšího materiálu zejména hlaveň, odlitku pouzdra závěru a jiných dílů namísto třískově obrobeným, nemluvě o horším chodu závěru (bez vodiče jako u M98), hlučné a složité pojistce která nejistí úderník ale jen pojistnou páku.
Kdo ji měl rozloženou potvrdí mi kolik tam je pružinek, kuliček a silonu :lol: a spoušťák, to je kapitola sama pro sebe to ani nebudu komentovat. K tomu si přičtěme většinou hrozné dřevo, !!!přišroubované hledí a mušku do hlavně!!! a plastovou schránku a podavač. ...komfort

objektivně...opravdu je to někde úplně jinde, máš pravdu Figi. :wink: proto jsem sháněl ZG namísto cz550, kterých jsou na trhu z druhé ruky mraky a kterých se dost lidí (lovců z terénu) zbavuje.
Bohužel vývoj v naší zbrojovce jde poněkud zpět - proto je lepší CZ550 než cz555, cz537 než cz550, zkk než cz537 a zg47 než zkk
Ale rád si své dlouholeté pozorování nechám objektivními poznatky vyvrátit.
Pokud CZ550, tak snad ještě magnum saffari classic, kde většinu vad v USA odladili. Ta je ale cenově na úrovni Mauser03 Africa :? aje to pořád nicmoc matroš, díly ze standardní produkce
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Material nema nic spolecneho s konstrukci. Popravde kdyz jsem videl jak hloupe je pridelan spoustak na ZG, tak jsem byl vydesn. Aby spoustak dotahoval sroub, ktery dotahuje pazbu k pouzdru zaveru, no nevim, nevim, jen jsem :shock: . Vedeni zaveru je opravu dusledne, manipulace s kolegovym kouskem byla obzvlast tezka :D Odpor spouste pres 1,5Kg, bez napinacku(nekdo vyzaduje). Kolega by hned menil, kdyby ji nedostal darem. No nechtel bych to jako darek :D
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Spoušťák je přichycen k pouzdru na jednom čepu v předu jako výklopný, tak aby šla zbraň složit se schránkou do pažby, nikde nic ale nemůže utéct, nic se nebude samo měnit, leda by byly šrouby pažby totálně povolené, k čemuž v praxi ani snad nedojde.
Odpor spouště je věc jednoduchého nastavení, z výroby musí mít hodnotu 1,3-1,5kg, norma ČSN - kulové zbraně jednohlavňové, Zetky měly hodnotu bez napínáčku kolem 5kg. Běžně se dá nastavit u ZG, při zachování bezpečnosti hodnota kolem 0,6-0,7kg, což je už hodnota dost nízká. Spouště policejních a armádních odstřelovaček mají hodnoty 1,1kg min - 4kg max, nižší ne, z důvodu manipulační a pádové bezpečnosti. Mě osobně vyhovuje nastavení mnou sehnaného ZG - 11N.
Chod závěru u kolegovy zbraně těžko hodnotit, zbraň může být poškozena nevím. Už jsem pár ZG v ruce měl a vždy to bylo lepší než u soudobé produkce (bez odladění).
Pokud by bylo jeho ZG ve stavu nové zbraně, rád ho okamžitě vyměním za novou CZ550 :wink:
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Tezko hodnotit chod zbrani u tradicnich myslivcu, kteri cisti zbran vystrelem :D Moje 10let stara a pravidelne cistena 550 se neda s kolegovou srovnavat,ale ani po promazani me nejak nenadchla. Zkusim o vikendu poradne vycistit :D Pravda je ze 550 se da vyndat z pazby bez problemu a pojistka me vyhovovala take vic u 550. Je to proste otazka chute kazdeho strelce. Me zatim ZG nepresvedcilo. Obe nove zbrane tezko nekdo porovna. Muzem zde vest i debatu, ze zacetkem vyroby byly 550 kvalitnejsi, ... dnes nic moc, nevim.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Je jasné že vše je o podílu ruční práce kvalifikovaného pracovníka, z cz 550 se dá udělat flinta, jde jen o to že je prostě zbytečně složitá, někdo to naopak vyžaduje, já tvrdím že čím míň hejblátek ve zbrani, tím líp, další věc je to dopracování z výroby. Ale nikomu svůj názor nenutím, každému po chuti.
ZG plánuju mít v permanenci, poměrně dost, takže pak třeba po roce můžu hodit seriózní posudek na užitné hodnoty.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

4 nimrod: k tomu se jako dlouholetý uživatel ZG rád přidám. Pokud si nastavíme nějaké hodnoty a objektivnost pozorování, jdu do toho s Tebou.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

jednoduché:
počet ran, kazovost, komfort ovládání, intuitivní ovládání, příručnost a přilícitelnost, chod mechanismu, počet úlovků + posudek použité ráže a střely ve zbrani - přesnost, ranivost (prostě osobní zhodnocení kladů a záporů celku)
Něco takového bych mohl udělat okamžitě za kulovnici "Z" v 8x64S, náboj SB SPCE, kterou jsem měl v permanenci rok a půl.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Pří nedávné pochůzce v -10°C jsem sebou švihl i s flintou (ZG) do sněhu, zbraň byla ještě celkem vyhřátá z auta a nebyla natemperovaná na okolní teplotu. Po revizi, že se jen omočila v prašanu a tudíž se nemohlo nic stát s mířidly, jsem ji ofoukal a oprášil jak se dalo a šlo se dál.
Po nějaké půl hodince, to už jsem seděl, jsem se snažil ulovit slabší holou. A... skončil jsem hned u odjištění - nešlo ani za boha, rozhýbat nic.
Nezbývalo nakonec nic jiného než podržet úderníkovou matici v holých dlaních asi 2minuty a pak už to ztuha šlo, nakonec jsem pojistku rozhýbal, pro jistotu ji nechal odjištěnou a zvedl jsem kliku závěru. Nicméně tlupa už byla mimo rozumný dostřel. Skřípal jsem zuby, nejen mrazem.
Věřím, že kdybych měl normální křídlovou pojistku jako u K98 nebude zřejmě problém odjistit a led bych asi utrhl.
Flintu jsem měl běžně provozně nakonzervovanou tenkým filmem CLP. Sníh se rozpustil, voda zatekla do systému pojistky a kolíku pod pružinou který ji vymezuje polohy a zamrzla. Konec hotovo, vystaráno.
Už je mi jasné proč se v tajze nechává flinta viset venku mimo teplo chalupy :?
Naštěstí nešlo o odlov nebezpečné zvěře ale "jen" o srnčí :wink: U černé by to už mohl být docela problém, nemluvě o třeba medvědu apod.

Měli jste někdy obdobný problém? Třeba i s jinou flintou? Jak to řešit, třeba v leči apod. Mně se to stalo za svou praxi prvně. Pokud nebude flinta teplá, neměla by tam voda zatéct, ale pokud bude mokro a vítr, může být zle :?
Vím, že psovodům se v literatuře doporučuje, pokud mají opakovačku alá mauser, nechat 1náboj pod závěrem a systém vypustit, nabíjet až těsně před dostřelnou ranou. To ale není řešení pro běžný lov.

Zkusím to uvnitř matice pořádně namazat specielní kanonovou vazelinou do -60°C, tak aby se tam voda nedostala, provedu pokus za stejných podmínek a poreferuju.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
duch Pampuch
Pravidelný diskutér

Příspěvek od duch Pampuch »

to nimrod nimrod
docela dobry ufigl ma jeden kamarad (slouzi u LCR na horach). Stara nohavice, v obou koncich zasite spagatky a takove ty rychlostahovaci pazneky na bundy (zmacknes cudlik soupas snurkou, pustis a ono se to kousne). Ma to navlekle na flinte, a utazene pred a za puskohledem, pokud dojde na posed nebo chce strilet, tak povoli hajzliky a opet utahne na predni casti puskohledu nebo soupne uplne na hlaven (pro lov lvu nevhodne, ale pro profika nechtiveho rany vyhovujici a kreje to i puskohled).
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Dík za tip. Už mě něco takového taky napadlo, fungovat to určitě bude, zkusím prvně tu vazelinu
:P pro lov lvů nevhodné, dobrý frk

Je fakt, že krytek na optiku je k výběru dostatek, osobně to řeším průhlednýma, které přibalují k meoptám. Na blízko do 30-40m se střílet dá, na dál je nutné je shodit díky optické chybě. Skla jsou ale chráněná a to je důležité.
Vzhledem k tomu že ZG47(49) prošlo řádnýma vojskovýma zkouškama a s úspěchem, nevím kde je chyba :wink: faktem je, že do sněhu se zbraň při provokačních zkouškách běžně nedává - pouze z -30 do +60 a pak zase do -30°C (flinta se orosí a zamrzne) pak se zkouší veškeré funkce ovladačů, funkce střelby.
Asi to není totéž a při zatečení vody je ledu víc
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

Já si taky myslím, že jsi docela obyčejně zamrzl. Zvlášť, když byla flinta vyhřátá z auta a upadl jsi do čerstvého prašanu. Ten prostě roztál a na kovových částech zamrzl. Nevím, jestli by bylo vhodné zbraň namazat slabým filmem třeba grafitové vazelíny, která se mi osvědčila u auta proti podobným nehodám s mrazem. Ale musím říct, že se mi to za těch 16 let, co ZG spokojeně vlastním, nikdy nestalo. Bez chyby na naháňce v -18°C šla flinta dobře ovládat.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Jo nepamatuju problém u žádné svojí zbraně, nejnižší teploty jsem absolovoval taky kolem nebo do -20°C, pokud se systém nenamočí není problém. Ten pád je extrém, ale stát se to může.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
george.barley
Častý návštěvník

Příspěvek od george.barley »

Prestavba ZG 47 na raz 6,5x68 je dokoncena,zbran je osazena puskohledem Swarovski Z6i.Montaz nasuvna.Tesim se na vyzkouseni. :D
Odpovědět