Lov na velké vzdálenosti

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
Odpovědět
o.r.k.o.
Pravidelný diskutér

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od o.r.k.o. »

Kdo umí,umí...Lovu zdar!
Tikka T3x varmint 243win, GRS bifrost, Zeiss V6 2-12x50 BT
Blaser R93 profesional 8x57JS, Doscter 3-12x56
CZ452FS 22wmr sightron 4-9x40
Iž26 16/70-16/70
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

A ještě dodatek - pro ty, co nemají zkušenosti s velkým zvětšením puškohledu či dalekohledu.
Za dobrého osvětlení se zvětšením 20x přečtu srnce velmi spolehlivě na 300 m, je "na první pohled" vidět i velmi malý bulkař. Se zvětšením 32x jsem zatím hranici nenašel, bez problému je vidět i velmi malá výsada - puk - na 450 až 500 m. S pozorovákem 40x to samé.
Upozorňuji, že optika musí být kvalitní, oči také.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

A opět něco pro příznivce lovu na velké vzdálenosti.

Tento týden s perfektním počasím mne inspiroval k tomu, že s sebou nosím stativ a kameru s jediným cílem – natočit lov na velkou vzdálenost. Musím předeslat, že jsem nikdy nic nenatáčel, kamera je manželky, která ji používá pro výuku. Takže jsem v návodu prostudoval, jak na to, a už to vše s sebou vláčím na svých šoulačkách.

Po usilovném tréninku střelby mám naprostou jistotu zásahu srnčího na vzdálenosti mezi 500 a 600 m za rozumného větru – to znamená netočící se vítr a ne silně nárazový.

Pravidelně vyrážím každé odpoledne, srnčí je poměrně brzy venku, počasí přeje a díky tomu mohu pozorovat denně okolo patnácti kusů na loukách, které jsem si pro filmování a lov na dálku zvolil.
Zbraň mám jasně danou, 308W, kterou po osazení Sightronem beru s sebou ven stále častěji, navíc se 155 A-maxy velmi osvědčily, takže i po této stránce naprostá spokojenost.
Počasí super, vítr většinou žádný. Pod 500 m nebudu střílet.
Mám obeznaných několik odstřelových kusů, takže počítám s úspěchem. Nejvíce spadeno mám na srnu s dvěma velmi slabými srnčaty, a srna je stará, teprve přebarvuje, takže přestože je opticky zatím v dobré kondici, slabá srnčata jsou janým signálem. Tyto kusy jsem obeznal a dobře přečetl na vzdálenost 777 m výkonným puškohledem Sightron se zvětšením 32x, po přišoulání se vše potvrdilo, jen na střelbu to už nebylo, jednak vzdáleností ("jen" 340 m ), ale zejména kvůli bezpečnosti.
Dnes proto vyrážím z druhé strany luk, abych nemusel mít obavy a mohl naprosto klidně střílet. Přijíždím včas, kopec je ještě prázdný, trochu přemýšlím o poměrně nevyrovnaném větru z druhé hodiny o síle 1,1 až 3,2 m/s. Budu se s ním muset tak jak tak vyrovnat. – ale na to jsem připraven, mám s sebou dva anemometry se zlepšovákem - tenká hnědá stužka mi slouží jako ukazatel, abych při střelbě vleže neztratil s větrem kontakt.
Lov mám do detailu promyšlený, připravuji kameru. Vše vychází přesně dle mých plánů, srnčí vychází před půl šestou, jsou to oni, srna, dvě srnčata a srnec. Leica ukazuje v režimu scan 523,524, 526, 525, 525, 525. Na puškohledu nastavuji výškovou korekci 12,25 MOA a stranovou korekci 1 MOA na boční vítr o síle 1,2 m/s. Anemometr stavím na hodně rozloženou trojnožku do výšky asi metr tak, abych na něj dobře viděl při míření. Pak zapínám kameru a zaléhám za zbraň, zvětšení mám nastaveno na 32x, rovnám dle vodováhy a utahuji bipod.
Sleduji sílu větru a zároveň vybrané srnče, vítr slábne, ale srnče se mi kryje se srnou, postupně přechází směrem doprava, vítr má výkyv, už je to zase dobré, srnče dělá ještě krok, kříž se mi na něm nehne, mířím přesně na střed těla, a v té chvíli spouštím.
Už v ráně cítím tu správnou jistotu, že zásah sedí, pozoruji ale srnče, jak na zásah bude reagovat. A po chvíli už vidím, jak padá - 525 m !!!, a po téměř dvou vteřinách slyším úder kule.
V puškohledu ještě chvíli sleduji dění kolem kusu - srnečky, její sestra divoce běhá okolo, zřejmě vůbec netuší, co se stalo, jestli je to výzva ke hře, nebo …..
Dobrý pocit z rány, je 17:30. Po chvíli se srnčí naprosto uklidňuje, přemýšlím, že ulovím ihned i druhé srnče a srnu, i když původně jsem se s tím vším nechtěl tahat najednou. Zapínám proto znovu kameru, ale srnče mi stojí celou dobu na ostro, a vše mění další kus, který vybíhá z mlází a srnčí už je opět neklidné.
Vypínám kameru, to jsem zvědav, co jsem vlastně napoprvé natočil.
Zapaluji cigaretu a vychutnávám sílu okamžiku. Moje nejdelší rána na zvěř, překonání hranice 500 m mně těší, moc pěkný pocit mám ze správného odstřelu i na tuto vzdálenost.
Po příchodu k srnčeti prohlížím vstřel, super – je přesně výškově i délkově ve středu těla !

fotografie po příchodu ke kusu, kus leží tak, jak padl

Obrázek

A co bylo na kameře můžete vidět tady
http://www.youtube.com/user/figi94

Po příjezdu domů srnče vážím mincířem, je to prcek, pod 7 kg s hlavou a běhy, samozřejmě vyvržené.
Naposledy upravil(a) figi dne čtv 04.11.2010, 16:21, celkem upraveno 2 x.
figi63@seznam.cz
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Figi, moc pekny.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Lovu Zdar! a můj obdiv :)
To byl ten .308W 155 greinů Amax?
Pardon - už to tam čtu.
Pufr
kikin
Pravidelný diskutér

Příspěvek od kikin »

Klobouk dolu.Změň jméno na FIGIZILLA.
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Super figi, gratuluju. Tohle je přesně to video, nad kterým zůstávaj kolegové s hubou otevřenou a pak napíšou, že to není myslivecký... :lol:
Ulkomaalainen...
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Pekny zasah,gratulujem.
kasari - heh, to si vystihol. :lol:
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Pánové děkuji.
dnes srnče po zvážení bez hlavy a běhů 5,7 kg. A ještě předtím jsem vyfotil vstřel

Obrázek

Věřím, že brzy přidám další videa, ale na lišky to není, když jsem na to sám, trvá to s tou kamerou dlouho.
figi63@seznam.cz
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

kurňa Milos Lovu zdar!
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

A abych předešel dalším dotazům přes SZ, tak k těm nejčastějším :
- srnče nemá zasaženu žádnou kost, tzn. ani páteř, ani žebro
- po změření byl zásah 20 mm nad přesným středem těla
- hlava srny a ani srna samotná nebyla při výstřelu nijak ohrožena, kamera byla umístěna oproti ose výstřelu vpravo cca 1,5 m a o cca 1,2 m výše
- přesto, že nedošlo k zasažení kosti, A-max se zachoval velmi dobře, výstřelový otvor byl o průměru 3-4 cm, poškozena játra a trávník
- ano, budu v tomto způsobu lovu pokračovat
figi63@seznam.cz
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

Co dodat:-), LOVU ZDAR. A hurá na střelnici trénovat. Taky si začínám zvedat laťku, do 200m mi jde i "toulavá škodná" (psy nestřílím), ale dál to zvládá bez utrpění pouze papír :) .
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
tornádos
Troll

Příspěvek od tornádos »

figi a Shiva: už máte i vlastní téma,tam se parádně hodíte :lol:
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

lorinc, mas na to paradnu flintu. Cize zaklad dobry, uz len trenuj.... :wink:
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Toma
Zkušený diskutér

Příspěvek od Toma »

Ale furt to byl risk,ta srna se dost kryla s tím srnčetem.
Lovec zabíjí jednou ranou.
Odpovědět