Krmení/vnadění černé zvěře

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
včelák
Pravidelný diskutér

Re: Krmení/vnadění černé zvěře

Příspěvek od včelák »

Bylo by lepší aby chodili po jednom -tak vnad mín. :lol: :D :lol:
hanmilan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od hanmilan »

U nás se nehospodaří, máme jen louky, pastviny a les. Osobně přikrmuju čistou kukuřicí, občas přimíchám trochu obilí nebo pár palic kukuřice. Žádné plesnivé hromady, kukuřici zamíchám do slámy nebo dám pod kameny, aby jí nevyzobaly všechnu sojky. Od srpna do konce listopadu přidávám padaná jablka. Od kamaráda jsem dostal samokrmítko a rovnou ho instaloval na krmeliště. Jen doufám, že ho hned někdo "nešlukne". Krmím teď podle hodin, nemusím jezdit každý den a prasátka mají každý večer zakrmeno :lol:
Jak to vypadá v reálu se můžete podívat zde:

http://hanmilan.rajce.idnes.cz/Samokrmitko_pro_zver/#
ČZ 537 .270 Win + Meopta R1 7x56 RD, ČZ 537 7x64 + 4x32 Meopta (naháňková), Suzuki Jimny
RADEK
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RADEK »

Pěkné ale u nás by se toto neujalo to by bylo pryč než by to poprvé nakrmilo.Nebobejvají se do toho prasata?
CZ 550 standart 30-06springfield,IZ 27 16/16,
Brakýř jezevčíkovitý
Mr. Fox
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Mr. Fox »

Hale a neni takhle náhodou zakázanej lov u krmnýho zařázení nebo krmeliště.... jsem pro lov u malejch hromádek na zdržení zvěře...
hanmilan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od hanmilan »

Krmítko jsem umístil před čtyřmi dny. Nohy jsou zatížené kameny a zakopány. Uvidím, jak dlouho to vydrží. Lov u krmných zařízení by byl na jistě rozsáhlou diskusi stejně jako lov na krmelištích a plesnivých hromadách. Každopádně toto místo je přes polovinu roku nepřístupné, protože je za velkou pastvinou a z druhé strany není přístup kvůli řece. Jelikož se tam přes pastvinu nedostanu ( krávy by mě rozdupaly), vyřešil jsem s tím udržení zvěře v místech, kde budeme mít brzy naháňku :wink:
Naposledy upravil(a) hanmilan dne ned 14.11.2010, 18:50, celkem upraveno 1 x.
ČZ 537 .270 Win + Meopta R1 7x56 RD, ČZ 537 7x64 + 4x32 Meopta (naháňková), Suzuki Jimny
RADEK
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RADEK »

To jsem zvědavý jsetli to vydrží nájezd větší tlupy prasat?Nedaleko od nás jednou rozbili dveře od seníku,rozbili bednu v něm a sežrali žaludy které tam byli.
CZ 550 standart 30-06springfield,IZ 27 16/16,
Brakýř jezevčíkovitý
hanmilan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od hanmilan »

Včera jsem samokrmítko zkontroloval. Funguje bezvadně a zatím odolalo i divočákům. Nastavil jsem ho na cca 3 kg kukuřice denně ( krmení spustí časovač až po setmění , aby všecho nevyzobaly sojky) Divočáci se tu na chvíli zaměstnají, chodí sem tlupa cca 30 ks. Kukuřici to rozhazuje do kokolí 10 m - mám to nastaveno na vyšší rychlost ( při nižší rychlosti je to jen cca do okolí 3 m. Těžko se sem s autem přes krávy na pastvině dostávám a štvě mě, že je pak celé auto i přívěs zaflákané od kravinců, proto je pro mě super, když sem dojedu jednou za cca 10 dní a přitom je vždy zakrmeno :wink: Krmeliště na lovení je vzdáleno cca 400 m - tam se dá už zajet autem bez potíží a sem předkládáme ve větším množství nasbíraná jablka, kukuřici a oves.
Mr. Fox
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Mr. Fox »

to samo krmítko je hezoučký ale u nás v lese by vydrželo maximálně den, nebo do tý doby než by někdo přišel že tam je.. pak by zmizelo... i kdyby bylo přidělaný řetězem..... mě se osvědčilo hromádkovat.. a nebo to zahrábnout pod sazeč.... udělám jamku sazečem nasipu kukuřici a přimáčknu.... prasata to najdou a sojky maj smůlu =)
Puškvorec
Nový návštěvník

Příspěvek od Puškvorec »

Mam dotaz na vás zkušenejší za jak dlouho vam začnou chodit prasata na nově založený krmeliště? Mam krmeliště prvně nakrmeno tam bylo v pulce zaří a prasata tam do dnešní doby byly všeho všudy dvakrat. Krmeliště mam umístěné na hraně lesa a pole u potoka.
hanmilan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od hanmilan »

Puškvorec píše:za jak dlouho vam začnou chodit prasata na nově založený krmeliště?
To záleží na mnoha faktorech a nikdo ti neřekne za jak dlouho :P
Nejdůležitější je vybrat místo v blízkosti spádů zvěře v místech, kde se cítí bezpečně, nejlépe v polokrytu ( ne uprostřed louky). Důležité je zvolit místo čekání tak, abys měl převládající vítr ve směru od krměliště. Pokud to nejde, musí být kazatelna nebo posed vyšší než 6 metrů nad zemí a i tak nemusí být zaručeno, že tě černá nenavětří. Když uděláš krmeliště v místě, kudy přetáhne černá dvakrát za rok, může si zvykat na nové krmeliště několik let. Na ideálním místě to může trvat pár dní. Vzpomeň si, za jak dlouho najde černá zasetou kukuřici :wink: Důležité je zamozřejmě pravidelně krmit. Pokud v místech, kde začínáš s krmením nenajde černá dvakrát, třikrát za sebou nic ke snědku, bývá vše ztraceno a začínáš znova. Naopak na tradičním krmelišti, kde krmím několik let a přestanu tady pravidelně krmit třeba od dubna do července (nechávám černé klid), chodí se sem zvěř i tak podívat, protože je zde zvyklá a je tady pak buchtováno, i když jsem na krmeliště měsíc nic nenasypal.
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

Puškvorec píše:Mam dotaz na vás zkušenejší za jak dlouho vam začnou chodit prasata na nově založený krmeliště? Mam krmeliště prvně nakrmeno tam bylo v pulce zaří a prasata tam do dnešní doby byly všeho všudy dvakrat. Krmeliště mam umístěné na hraně lesa a pole u potoka.
Potoku se pokud možno vyhni,prd uslyšíš a budeš tam více bojovat se zimou a vlhkem.Nejlépe krm alespoň v místě,kde nesvítí celou noc měsíc a ještě zjisti, kudy na to krmeliště chodí. Ze začátku pokud možno krm větším množstvím kukuřice, oni jsou totiž kvůli ní ochotni přejít celej les.Sypat tam musíš pravidelně tak,aby tam vždy cosi našli a vydrž do sněhu.
Puškvorec
Nový návštěvník

Příspěvek od Puškvorec »

Diky za rady,vítr je tam v pohode chodim to kontrolovat 2xkrat týdně,maji tam kukuřici jabka a ryby. Když prasata přijdou tak ryby jsou pryč hned kukuřici nikdy nesežerou všechnu. Je pravda že od potoka je zima ale zase se nemusim bat že by mně slyšeli:) Prasata tam tah maji ale letos je to všechno nějaky jiny. Asi sem moc netrpělivej...počkam do sněhu pak uvidim jestli to nepřestěhuju.
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

moje osobni zkusenost - u potoka se mi vitr vzdy neprijemne tocil... pocitej s tim. je to podobne, jako v mlazinach. reseni bylo jasne: okynka...
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
Puškvorec
Nový návštěvník

Příspěvek od Puškvorec »

vítr se tam naštěstí netočí...okna jsou sice dobra věc,ale cítim se tam jak v obývaku u televize :) a ještě k tomu když se udělá vevnitř teplo tak hned spim jak nemluvně a prasata ani neslyšim:) napadlo mně že je to možna taky chrutím že nechodí...?
Mr. Fox
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Mr. Fox »

S tou pravidelnosti jak ti tam budou chodit k tomu potoku taky záleží na vodící bachně... když jí náhodou někdo sloví tak se občas stane že prasata začnou chodit jinudy... jinak radim vydržet do sněhu a pak se kdyžtak přesěhovat....
Odpovědět