Co rikate vrstvene oceli z mnoha vrstev a takovy mec neni v lidskych silach zlomit a nuz tez zustane dele nabrouseny a pokud nekdo chce kvalitu tak jedine vrstvena ocel !!
zdravím. Máte někdo zkušenosti s tímto nožem: http://www.mikov.cz/cz/produkty/mikov-l ... y-nuz.html
uvažuji, o koupi, ale spíše hledám pro i proti. Mikov prý nedrží moc ostří, je tomu i u tohodle?
dík za rady, či jiné doporučení, klidně i levnější.
Nejsem sběratel nožů,ale mám jich celkem dost od dobrých Českých nožířů...,Brixi,Šmidrkal,Janča,Bareš...
Co se Mikovu týče,tak je to dobrý nůž pro děti do 15 let,vhodný na tábory k ohýnku nařezat kabanos,a občas chleba.
Za ty peníze se dá koupit u Brixiho jednoduchý nůž z D2 nebo ATS,nebo nějaké jiné práškové ocely,která má řezivost a výdrž
několikanásobnou.Nejsou to klasické nerezové materiály,které sice nerezaví,ale chytnou patinu,pokud se o ně nestaráte.
Mám nůž od Brixiho z BLR 690 a 390,což jsou Rakouské ocele na výrobu matric obráběcích strojů.Zatím jsem lepší nůž neměl.
Divočáka vážicího 100kg vyvrhnu,stáhnu a rozbourám bez broušení,což u Mikovu je scifi...!!Žádný nůž od Pumy,Solingenu a jiných sériových výrobců toto nedokázal.Druhá věc je ta že nabroušení takovéhoto nože vyžaduje zručnost a znalost daného materiálu.Používám Arkansaský kámen a keramiku.
Mám několik kamarádů, kteří tzv. jelenářský nůž používájí. Vždy když je pozoruji při řezání zámku, tak mi to připomíná amatérský pokus o "sepuku". Metoda s nasazením pouzdra na čepel mně příjde jako velmi pochybná.
1. Místo prostého vytažení nože. Rozepnu opasek, sundám pouzdro, zapnu opasek. Po skončení to celé opakuji.
2.Při řezání zámku pomoci pilky buď držím nůž za střenku a pouzdro mi pleská o ruku, nebo alternativně za čepel v pouzdře či čepel v pouzdře a čast střenky. Jistě velmi bezpečný způsob. Pilka se nikomu z nás jěště nikdy nekousla a ten cvoček se nemůže rozepnout.
3.Vyvrhování je naprosto čistá práce srovnatelná s výrobou lečiv. To pouzdro se nemá šanci znečistit.
Tady se asi něco nepovedlo.
Tento typ nože je ještě použitelný při délce čepele do 10 cm,u delší je to akrobacie.Viděl jsem i propíchlé stehno.
Pro lovecké účely,respektive k vyvržení zvěře je ideální zavírák,který není tak pěkný ale je velmi praktický.
Zdravim,to co se tu pise o jelenarskem nozi je pravda,mam ho take doma,i pres tyto chyby je velmi rozsireny..pred rokem jsem si poridil finsky nuz Iisakki Hunter Curly a je to super,fascinoval me tim co dokaze a jak vydrzi,v jeden den komplet divocaka a stazeni jezevce bez nabrouseni s dostatecnou ostrosti..jen k nemu nosim zaviraci mikov kvuli pilce,ta se jim docela povedla