7 x 64 vs 8 x 57

Vše o kulovnicích a malorážkách
xtaup
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: 7 x 64 vs 8 x 57

Příspěvek od xtaup »

Dle mého názoru jsou obě ráže do našich podmínek velmi vhodné a moc bych neřešil jejich rozdíly, je to jen o osobním vkusu střelce. Důležité je dobré střelivo, nevystřílím toho zas tolik, abych si nemohl dovolit dražší a kvalitnější střelivo. Mezi kvalitní střelivo nepočítám SaB, tedy pokud jde o základní typy střel SPCE, SP apod. Z mích zkušeností jsem došel k závěru, že téměř vše jiné co jsem vyzkoušel bylo lepší. Toť můj názor, tím nikomu neberu ten jeho, ať každý střílí s tím s čím je spokojen :wink:
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Příspěvek od nimrod nimrod »

Osobně bych volil jednoznačně 8x57JS, při stejné ceně podá vždy lepší práci na těžší zvěři, např. spce v 7x64 běžně neprostřelují černou a vysokou od 60-70kg nahoru, trošku šikmější komora a zůstává to pod škárou nebo pod pleckem apod. 8x57JS v SPCE je v tomto ohledu lepší. Vlastní zkušenosti z naháňěk apod.
Střela SPCE v běžných našich podmínkách dostačuje v 8x57JS plně, na srnčí třeba střílet hned za plec a pohlídat si polohu kusu aby nešel výstřel přes protilehlé plecko, pak jsem měl výstřely vždy do 5cm, bez výraznějších podlitin na žebrech. Takže pro běžného myslivce našince, který loví sem tam lišku, nějaké srnčí, selata a sem tam lončáka v drtivé většině vždy do 80m je spce v 8x57JS dobrá volba.
Odstřílel jsem celkem dost kusů mufloní, dančí, černé a něco srnčí s 8x64S SPCE ve štucu s 52cm hlavní, takže v0 obdobná jako 8x57JS s hlavní 60cm standard. Na mufloní a dančí výborné, velice dobrá přesnost, devastace srnčí standard jako po 7x57R, na vyloženě těžší kusy spárkaté od 90kg nahoru se stane že se při šikmější ráně střela svleče, stejně jako po zásahu kloubu nebo lopatky. Výstřel je pak malý, ale i 100kg kňour v letní škáře mi barvil slušně, šikmá středně vysoká komora, zásah plic. Odešel klikatě 100m do prudkého kopce. Dosled osobně bez psa po dešti, po tmě v mlazině buků, nic moc zážitek :?
Na tyhle aplikace jsem přešel na poměrně výkonnější 458 win.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
Tomáš Ch.
Nový návštěvník

Příspěvek od Tomáš Ch. »

Děkuji Vám všem za odpovědi, konečně se diskuse dostala tam, kde jsem si ji představoval. Už se těším, až vyzkouším v praxi. Jen je asi potřeba při používání střel TM Geco 12,0g a SB SPCE 13,2g na každou znovu nastřelit pušku, že? Nastřeloval jsem na SB SPCE 13,2g , takže budu muset na střelnici znovu. :(
ZB vz.98 8x57JS , Meostár 3-12x56 RD
ZB ZKK 600 7x64 , Meopta 4x32
ZB ZKM 581 22 Long Rifle, Walther 6x42
Holek Brno 6,5x 58R , 20/70 Meopta 3x20
Jiráček Praha 20/65 , 20/65
johnyc77
Zkušený diskutér

Příspěvek od johnyc77 »

No já měl nastřelenou kulovnici na SPCE 12,7g.. Že dělají 13g ani nevím.. Ale koukal jsem na internet a nic takového jsem nenašel.. :!: :?: Jinak zpět k tématu.. SPCE nastřeleno na 60m a Geco TM 12,0g mi lítalo asi 2cm od S&B.. Takže jsem to nemusel přestřelovat.. Teď mám Interlock(prý je to také 12,7g , mám je přebité) a ty lítaj vertikálně stejně a horizontálně 2cm nad..
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Příspěvek od nimrod nimrod »

OT: Vždy je to třeba odzkoušet, stejná gramáž střely nestačí. Jiná laborace= jiný kmit hlavně na ústí, což ovlivní jak horizonální, tak vertikální odchylku. Pak stačí aby jeden z výrobců použil jinou sérii zápalek nebo prachu a je zle.
Vždycky po nastřelení používám dané střelivo, při přechodu na jinou sérii nebo jiný typ kontroluju a případně koriguju nastřelení.
Nastřeluju vždy na 50m (menší chyby, míň chození), podle laborací a kulových ráží od 1cm do 2cm nad. Podle tabulek výrobce na ONV. Zatím mě to nezklamalo. Pak zkontroluju nastřelení na 100m, někdy pak na150 a 200m u nové laborace.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
hajnyrobatko
Nový návštěvník

Příspěvek od hajnyrobatko »

zdravím, mám 8x57 JS a jsem absolutně spokojen. Deset let jsem lovil 7x64 střelivo SelBel 11,2 g a celkem spokojenost. Jen na vysokou málo průstřelů. V 8x57 JS používám střelivo Blaser CDP a to je super. SelBel mne zklamal. Blaser CDP v této ráži nepodlévá, má perfektní stop, zvěř výborně barví, je přesná a prostřeluje a hlavně střela se vůbec netříští a nesvléká z pláště. Devastace zvěřiny i při ráně přes pleca je minimální (odzkoušeno)
Vojta
Zkušený diskutér

Příspěvek od Vojta »

Já jsem vlastnil asi pět let kulovnici v ráži 7x64. Nemohu na ni říct křivé slovo a nalovil jsem s ní opravdu hodně. Ráže dostačující na veškerou spárkatou zvěř. Důležitá je ovšem volba střeliva, což už psali kolegové přede mnou ( Já používal SaB SPCE, SaB Sierra Game Koing, PMC, Sako Hammerhead a především Geco ). Nyní jsem majitelem kulovnice v ráži 8x57 JS. Mám ji jen krátce, takže praktické zkušenosti zatím nemám. Po dobré zkušenosti ze sedmičky jsem koupil taktéž Geco TM 12,0 g. První dojmy ze střelnice: V porovnání se sedmičkou ( CZ 550 Lux ) je zvukový efekt vyšší, zpětný ráz mi přijde slabší. Něěkdo přede mnou už něco takového v této souvislosti psal. Myslím, že obě ráže jsou dobrou volbou, záleží asi nejvíce na osobních sympatiích. V tvém případě bych si rozhodně nechal obě.
WAL
Nový návštěvník

Příspěvek od WAL »

Lovím s CZ 550 lux, (funglovka) ráže 8x57JS, střelivo S&B, SPCE 12,7 g, střižná hrana. Vše co popíšu loveno do 70 ti metrů.
Úlovky:
1) sele prasete divokého,hmotnost caa 40 kg, zásah na komoru , ustřelená aorta, průstřel, prase zůstalo v ohni, poškození
zvěřiny - vyřezáno z plecka na vstřelové straně caa 4x4cm, bez podlitin.
2) lončák, hmotnost caa 50 kg, zásah na komoru, zasažena játra, průstřel, prase po 40 metrech zhaslo, zvěřina poškozena
minimálně, plecko na výstřelové straně vyřezáno caa 4x4 cm, bez podlitin.
3) kanec, hmotnost 70 kg, zásah na přední komoru, kanec zůstal v ohni, střela se zastavila na výstřelové straně pod škárou, z celké hmotnosti 12,7g zbylo střele 8,4 g . Zvěřina poškozena minimálně, plecko na výstřelové straně vyřezáno caa 4x4 cm. V žádném případě nebyly poškozeny orgány jako je trávník a jeho okolí.
Já osbně si na 8mičku nemůžu stěžovat. Střelivo taktéž v pohodě, nic nebudu měnit. Spokojenost. Mí kolegové loví prasata se sedmičkou jen to duní, dosledy, pokud jsou, do 70m. Asi nejdůležitější, bez ohledu na flintu a ráži, je umístění zásahu. Zdar.
Odpovědět