308 Winchester
Re: 308 Winchester
Taky bych ti doporučil Lapuu. Anebo něco podobnýho - SAKO Superhammerhead 9,7g. Zklamaný určitě nebudeš.
Ulkomaalainen...
- jakub203
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Myslím že informací pro inspiracu je tu hodně, nicméně...
Ohledně střely Lapua mega pro .308W mohu jen "podepsat" co tu je již napsané. Používám jí v tovární laboraci o váze 185gr a jsem naprosto spojený. No černou má naprosto "kladivo" efekt a to i v situacích kdy adrenalin musel obíhat. Kromě jednoho kusu který odešel cca 50m jsem zatím (zaklepávám) nedohledával. Vysoká dobře značí a je vždy prostřelená ne dále než 50m od nástřelu. Srnčí většinou v ohni. Poškození zvěřiny minimální (střílím skoro vždy přes plec). Já jsem nadšený...
Ohledně střely Lapua mega pro .308W mohu jen "podepsat" co tu je již napsané. Používám jí v tovární laboraci o váze 185gr a jsem naprosto spojený. No černou má naprosto "kladivo" efekt a to i v situacích kdy adrenalin musel obíhat. Kromě jednoho kusu který odešel cca 50m jsem zatím (zaklepávám) nedohledával. Vysoká dobře značí a je vždy prostřelená ne dále než 50m od nástřelu. Srnčí většinou v ohni. Poškození zvěřiny minimální (střílím skoro vždy přes plec). Já jsem nadšený...

Blaser R93 Profesional 9.3x62, Schmidt&Bender Zenith 2,5-10x56
KB Retter Gaildorf 7x57R/16 Zeiss Diavary 1,5-6x36
Merkel 40E 12/70
"ALEA IACTA EST..."
KB Retter Gaildorf 7x57R/16 Zeiss Diavary 1,5-6x36
Merkel 40E 12/70
"ALEA IACTA EST..."
-
- Zkušený diskutér
ještě upřesním,
- že tovární standardní periodické zkoušky zbraně se nedělají pro zjištění její maximální životnosti, ale pro zjištění a ověření požadovaných charakteristik po určitém počtu výstřelů.
- že rozptyl 5ti ran se stáhl o 30% tzn. že např. průměrná 3cm položka se stáhla na 2,1cm (3 nástřelky). Ověření přesnosti loveckých zbraní v CZUB se děje na 50m, průměrná rychlost klesla, směrodatná odchylka rychlostí klesla= klesl počet větších rozdílů mezi jednotlivými ranami navzájem (příklad teoreticky: 5 ran, naprosto totožná rychlost, SD=0) viz. metodiky statistiky
- s tím opotřebením vývrtu v mikronech jsem reagoval na předchozí příspěvek o obrušovaní vývrtu SPCE.
- že tovární standardní periodické zkoušky zbraně se nedělají pro zjištění její maximální životnosti, ale pro zjištění a ověření požadovaných charakteristik po určitém počtu výstřelů.
- že rozptyl 5ti ran se stáhl o 30% tzn. že např. průměrná 3cm položka se stáhla na 2,1cm (3 nástřelky). Ověření přesnosti loveckých zbraní v CZUB se děje na 50m, průměrná rychlost klesla, směrodatná odchylka rychlostí klesla= klesl počet větších rozdílů mezi jednotlivými ranami navzájem (příklad teoreticky: 5 ran, naprosto totožná rychlost, SD=0) viz. metodiky statistiky
- s tím opotřebením vývrtu v mikronech jsem reagoval na předchozí příspěvek o obrušovaní vývrtu SPCE.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
Čauky trochu jsem to tu pročetl,ale stejně se chci zeptat máte někdo skušenosti se střelivem PTS od SaB 11,7gr.v 308w?Nedávno jsem zakoupil ČZ 550FS 308w a vybral si toto střelivo,na střelnici jsem to skusil na 100m.a co se týče přesnosti jsem spokojen(nepovažuji se za dobrého střelce)měl jsem rosptyl do 3cm.Mám na tom optiku Docter 2,5-10+48 č.b.Podotýkám že lovim max.do 230m.Chtěl sem se zeptat hlavně na účinky této střely,převážně lovím,srnčí,černou do 80kg,náhodně muflon a samozřejmě lišku a to aš v průměru 10-15ks.za rok. Pro upřesnění to je PTS od SaB Plastik Super 11,7gr.má zelený hrod jako u Normy-Ballistic tip.Díky za odpovědi.(českou klasiku SaB 9,7gr.se střižnou hranou a 11,7gr. jsem zavrhl).
CZ 550FS 308W-Zeiss Victory Varipoint 3-12x56 os.60
ZH324 7x57R,16/70-Docter 2,5-10x48 os.60
Baikal-27EM-M 12/76,12/76
Dík za typ,mrknu na to. 

CZ 550FS 308W-Zeiss Victory Varipoint 3-12x56 os.60
Tak dnes jsem odnesl hilzny na přebití.. Nechám si tam dát od sierry pro - hunter.. gramáž 9,7g.. Tak uvidíme..
Také lovím s.308 win. střílým se střelou 7,1g ( RWS TMR), s navážkou 50 greinů prachu a zatím max. spokojenost prasata po komorové ráně v ohni, srnčí dírka tam dírka ven v ohni mohu jen doporučit.
Tak přidávám čerstvou zkušenost ze včerejška :
1) kolouch siky, 190 metrů, -14 st.C., šero, kus značil, vyrazil, po 30 metrech se zlomil. Po celé dráze spousta barvy. Zásah za lopatku, rozstřelený srdce.
2) sele, 50 metrů, o hodinu později. Zásah na krk, v ohni.
Obojí střela Berger VLD 168 gr, prach Vihtavuori N540. Přes varování některých, že střela Berger VLD je POUZE na lov nad 100 metrů jsem se přesvědčil, že opravdu reaguje stejně nablízko i dálku. Můžu jenom doporučit.
1) kolouch siky, 190 metrů, -14 st.C., šero, kus značil, vyrazil, po 30 metrech se zlomil. Po celé dráze spousta barvy. Zásah za lopatku, rozstřelený srdce.
2) sele, 50 metrů, o hodinu později. Zásah na krk, v ohni.
Obojí střela Berger VLD 168 gr, prach Vihtavuori N540. Přes varování některých, že střela Berger VLD je POUZE na lov nad 100 metrů jsem se přesvědčil, že opravdu reaguje stejně nablízko i dálku. Můžu jenom doporučit.
Ulkomaalainen...
Kasari, nedalo mi nenapsat i moji zkušenost ze střelou Berger 168 VDL s ustovou rychlosti 815m/s. Srna 275m prustrel plic obíhá 120m pak se zlomí bez značení, bez zásahu žebra. Srna 210m prustrel plic bez zásahu žebra odbehla 80m. Srna 315m zásah plic a srdce se ve vteřině zlomila bez odkazování, zásah žebra na vyletove straně. Srna 80m strelena na krk se opět zlomila bez odkazování. Dulezite u teto střely je zásah na kost, aby došlo k dostatečné penetraci střely a je jedno na jakou vzdálenost.. Později jsem přešel na střelu A-max, ale ke střele Berger VLD bych se rad vrátil u cal.6.5mm 140grain s ustovou rychlosti 905m/s. Jinak gratuluji k ulovku a dobrému zásahu.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Nemeli bychom zamenovat pojmy (penetraci za fragmentaci).
Staci se podivat na demo video od Bergru kde je jasne videt jak strela a za jakych podminek funguje. Rovnez je to dobre popsano. Diky svemu spicatemu tvaru, strela bez deformace penetruje svalovinu a pri prustrelu kosti lopatky se fragmentuje. Vznikaji rozsahla vnitrni zraneni s rychlym ubytkem krevniho tlaku (a v uvedenem priklade, poskozeni patere).
Nevznikaji podlitiny zveriny ani jeji vetsi poskozeni. Pri zasahu subtilnejsiho kus, kde se nezasahne kost ani neni dostatecna masa svaloviny (mezi zebry pres plice) ani nezasahnou zadne vnitrnosti (velka hustota) o kterou by se strela mohle fragmentovat, prolitne strela velice podobne jako vsechny ostatni. tj. FMJ. Takto funguji vsechny strely, vyjma strel varmintovych. ty doslova exploduji pri zasahu terce jez ma maly odpor (skodna zver).
Staci se podivat na demo video od Bergru kde je jasne videt jak strela a za jakych podminek funguje. Rovnez je to dobre popsano. Diky svemu spicatemu tvaru, strela bez deformace penetruje svalovinu a pri prustrelu kosti lopatky se fragmentuje. Vznikaji rozsahla vnitrni zraneni s rychlym ubytkem krevniho tlaku (a v uvedenem priklade, poskozeni patere).
Nevznikaji podlitiny zveriny ani jeji vetsi poskozeni. Pri zasahu subtilnejsiho kus, kde se nezasahne kost ani neni dostatecna masa svaloviny (mezi zebry pres plice) ani nezasahnou zadne vnitrnosti (velka hustota) o kterou by se strela mohle fragmentovat, prolitne strela velice podobne jako vsechny ostatni. tj. FMJ. Takto funguji vsechny strely, vyjma strel varmintovych. ty doslova exploduji pri zasahu terce jez ma maly odpor (skodna zver).
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Omlouvám se, po cesku ROZKLADU střely.
Pravda, to jsem tam zapomněl doplnit. Počítal jsem s tím, že střela narazí na kost. Ale víc mě překvapil ten účinek na blízko. Je pravda, že toho jsem se bál.
Jinak V3 u téhle laborace je 795 m/s.
Jinak V3 u téhle laborace je 795 m/s.
Ulkomaalainen...
Kolegové, ráda bych znala Váš názor a hlavně zkušenosti se střelivem Brenneke TUG 11,7g.
Zajímala by mne zejm. vhodnost použití na lov zvěře srnčí - černé - vysoké, dále Vaše zkušenosti s ranivostí, barvením a poškozením zvěřiny, a to při umístění zásahu "do žeber" a přes plece=kost. Děkuji!
Zajímala by mne zejm. vhodnost použití na lov zvěře srnčí - černé - vysoké, dále Vaše zkušenosti s ranivostí, barvením a poškozením zvěřiny, a to při umístění zásahu "do žeber" a přes plece=kost. Děkuji!
"Když nechceš pomoci, alespoň neubližuj..."
ZKK 601 308Win (Meopta Artemis 3-12x56 RD)
ČZ UB 7x57R/16 (Pentaflex Cazorla 2,5-10x50 PI)
ZKK 601 308Win (Meopta Artemis 3-12x56 RD)
ČZ UB 7x57R/16 (Pentaflex Cazorla 2,5-10x50 PI)
tugy v 308 dělaly dost modřiny, kromě prasat . jinak ale stop efekt přesvědčivý