Myslivecké zážitky

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
savazka
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od savazka »

Vyzkouším, ale tady za vše může ten blízký potok, na 4ky a tuto vzdálenost zatím vše slyšelo, včetně lišky. Jak říkám, mít 20 metrů pevné země...Moc života už v těch skocích vážně nebylo...
Brno Effect 6,5x57R
UB 16x70 / 5,6x52R
Belgie 16/70
ZKM 456
duch Pampuch
Pravidelný diskutér

Příspěvek od duch Pampuch »

savazka píše:Vyzkouším, ale tady za vše může ten blízký potok, na 4ky a tuto vzdálenost zatím vše slyšelo, včetně lišky. Jak říkám, mít 20 metrů pevné země...Moc života už v těch skocích vážně nebylo...
Moc se tomu nediv, vem si jak je velky norek a na 25m se ti uz mohl vejit mezi broky (respektive dostal malo) ono tech 4mm broku v 16 moc neni - strel na papir a uvidis, na zver velikosti norka je odpovidajici 3mm brok, universal na vse do 30-35m je 3,5mm .
xtaup
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xtaup »

To je fatk, na norka je to opravdu přehnaně velký brok, když jsem si kdysi zkusil vystřelit z mého trojáku jen tak na papír, byl jsem překvapen jakej je to kropáč :shock:
savazka
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od savazka »

Znovu opakuju, už podruhé. Na světě není ráže ani druh střeliva, který vám zajistí aby zvěř zůstala na 100% v ohni. Několik málo metrů vám to odběhne ať střílíte čím chcete, tedy pokud netrefíte páteř nebo mozkovnu. Všichni víme, že ani rozstřelené srdce či plíce zvěři často nezabrání poodejít. Přesně na tuto vzdálenost mám střeleno už dost škodné a nikdy nic neodešlo postřelené a nedohledané. Vždycky čtyřky, vždycky jsem dohledal bez psa, nejdál lišku 30metrů od nástřelu...Prostě si ten jeden správný brok nenašel to pravé místo, aby zůstal v ohni. Jinak ale dám na vaše rady a ten menší brok vyzkouším...
Brno Effect 6,5x57R
UB 16x70 / 5,6x52R
Belgie 16/70
ZKM 456
xhur
Častý návštěvník

Příspěvek od xhur »

savazka píše:Znovu opakuju, už podruhé. Na světě není ráže ani druh střeliva, který vám zajistí aby zvěř zůstala na 100% v ohni. Několik málo metrů vám to odběhne ať střílíte čím chcete, tedy pokud netrefíte páteř nebo mozkovnu. Všichni víme, že ani rozstřelené srdce či plíce zvěři často nezabrání poodejít. Přesně na tuto vzdálenost mám střeleno už dost škodné a nikdy nic neodešlo postřelené a nedohledané. Vždycky čtyřky, vždycky jsem dohledal bez psa, nejdál lišku 30metrů od nástřelu...Prostě si ten jeden správný brok nenašel to pravé místo, aby zůstal v ohni. Jinak ale dám na vaše rady a ten menší brok vyzkouším...
savazka nereš, co máš vyzkoušené v tom pokračuj.
Tot můj názor. Prostě,co mi vyhovuje tak v tom

,tak v tom jedu dál
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Včera jelikož jsme zrušili hon jsem seděl u televize,ale neměl doma vůbec žádné stání.V příspěvcích kolegů jenž mě naladili lovem lišek se rozhoduji něco po 19 jít ven.Oblékám trojobal a jako za mlada se rozhoduji šoulat přímo od domu.Když vycházím je asi -15.Procházím Samtikář a postupuji směr Štubízna.Podkladní snih je naštěstí zmrzlý,nepropadám.Na povrchu 20cm prašanu,jde to pomalu.Ale nad očekávání dobře.Tři kilometry mám za sebou a je mi poměrně teplo ikdyž mám na nohou jen babičky Novesty a jedny termoponožky.Při každé zastávce vzpomínám,támhle jsem střelil prase tu zase lišku z tohoto místa jsem donesl od jabloně hodně skalaček.Zatím jsem napočítal 13 zajíců a 25 kusů srnčího,které tu hrabe řepku.U rybníků chvíli čekám,sem tam zavábím na hřbet ruky poslední tažení králíka.Žádný pohyb,skolení ani nic podobného.Postupuji další kilometr do komplexu Salaš.Moje královsví.Včera ráno majitel odvedl dobytek z pastviny,prohlížím plac.Po kravách zde zůstává seno a zřejmě i nějaké jádro.Před několika dnima pod pasáky chodila černá přímo mezi ně.Kromě 6 zajíců nic.Stále je mi dobře chlad nepocituji co pozoruji je přimrzání rusáka k očím.To je divné.Na Promberecké cestě narážím na auto kolegy.Nechci mu jít lesem tak se o kousek vracím a obcházím Salaše po levé straně.Lesem to jde poměrně dobře,ale dost to chřupe.Postupně docházím až k mému prvnímu vnadíšti.Přetínám několik vláčků od černé.Chodí dost pravidelně k sousedům mě za posedem.Nějak jsme se letos spolu nemohli sejít.Bud mě cítí,ale vesměs od prosince je to tak každý rok.Stojím na louce a slyším prasata.Kouknu na vnadiště kam dávám za týden asi 5kg kukuřice a počítám 18 a pořád se to mění.Je vidět,že je to několik rodiných rudlíků,neustále se rvou.Kopíruji les,chci se dostat co nejblíž.Opět pozoruji již je tam jen 8 kusů 7stejných a jedno větší.Chřupe to musím jít pomalu těch posledních 50 metrů je nekonečných.Zastavuji již pouze 4 stejné kusy.Zapínám bod,rozhoduji se střílet.Vzdálenost 130m.Pomalu zapíchávám hůl do sněhu.Mizí a mizí ve sněhu podle odhadu 60 až 70 centimetru.Tečka se ustalila na pleci,mám problem udržet bod.Odlicuji a musím několikrát dupnout aby se holínky přestaly propadat.Tečka sedí odmáčknu i v puškohledu vidím,že rana sedí.Přebíjím a držím prase v optice.Neodkazuje a po raně se jen převalilo.Ostatní prchají do houští.Možná bych nějaké dohnal,ale na co.Ted už to vemu rychle na nástřelu sele,knourek velice slušný odhad 40kg vyvržený.Dávám ulomek plombu a zajištuji proti liškám kapesníkem.5kilometrů domu pěšky pro,auto zamrzlé.Kufr jsem neotevřel.Nastartovat jde jen obtížně na teploměru -23.Ale suzuki je auto až na ten kufr.Manželka svítí já vyvrhuji.Vážeme na posed opět zajištuji proti liškám.Vracíme se 0 30.Ráno dveře nepovolily.Volám kolegovi a konečně prase visí doma.Zopakoval jsem si mládí a zjistil,že všechno jde a hlavně,že nejsem až tak starej a nemohoucí.Děkuji Hubertovi a Dianě za další krásný a nezapomenutelný zážitek tady pod masivem Čeřínek.Děkuji Lovu zdar.
hanmilan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od hanmilan »

Suprově napsáno, Lovu Zdar! Úplně jsem ten lov prožíval před očima. Tolik si mě nažhavil, že se večer taky jdu podívat "na lišky" :wink:
ČZ 537 .270 Win + Meopta R1 7x56 RD, ČZ 537 7x64 + 4x32 Meopta (naháňková), Suzuki Jimny
xchipsy
Pravidelný diskutér

Příspěvek od xchipsy »

Zdenku, Lovu zdar! Jak píše hanmilan, jako bych tam byla taky :)
"Když nechceš pomoci, alespoň neubližuj..."
ZKK 601 308Win (Meopta Artemis 3-12x56 RD)
ČZ UB 7x57R/16 (Pentaflex Cazorla 2,5-10x50 PI)
shadow55
Nový návštěvník

Příspěvek od shadow55 »

V sobotu jsem si šel kolem šesté hodiny sednou na posed. Šel jsem na jistotu, protože jsem věděl že zde chodí liška každý den, ale nebyl jsem si jistý v kolik hodin. Na posed jsem zasednul kolem 6:20 po chvíli sezení se ohlédnu doleva a koukám a kmotra už tam myškuje. Nádherný zížitek vidět lišku na bílém sněhu myškovat každému doporučuji. Po chvíli mi přišla k posedu asi na 30-40 metrů, a tak jsem rozhodl že ji zkusím ulovit. Odjišťuji zbraň liška si mi sednula přímo proti mně a tak jsem po ní vystřelil (mířil jsem přímo do prostřed hrudi) liška po ráně nadskočila a pelášila pryč přes rybník do rápelí. Zkoušel jsem v běhu po ní dát ještě druhou ránu, ale tu neslyšela. Po chvíli jsem slezl a šel se podívat na nástřel a na nástřel bylo asi 5 nebo 6 kapek barvy a po dvou metrech nebyla barva skoro žádná až pak po pěti metrech byla další menší kapka ale pak jsem chodil všude možně a už žádná barva vůbec nic. Liška byla střílena brokem 3mm z 12 brokovnice. Nevíte někdo kam jsem ji mohl zasáhnout???Už nad tím dumám několik dní a nic mě nenapada. Ale když jsou na nástřelu kapky barvy tak by měla být zasažena do nějakého vnitřního orgánu (játra,plíce atd.) ???
Naposledy upravil(a) shadow55 dne pon 20.12.2010, 15:33, celkem upraveno 2 x.
Jarek Horsky
Častý návštěvník

Příspěvek od Jarek Horsky »

Broková rána přímo ze předu nebo zezadu je vždycky problém. Jednak je terč malý cca 10x10 cm. Druhak i při zásahu je větší šance netrefit nic životně důležitého. V podstatě bys musel trefit mozek, sdce nebo aortu. Vzhledem k tomu, že není prostřeleno tělo napříč (osová symetrie) nedochází obvykle ani k šoku. Bohužel jsem si to musel taky vyzkoušet sám abych tomu uvěřil :(
Doporučuji si vyzkoušet krytí do papíru přímo na konkrétním místě. Obvykle je člověk překvapen. Já jsem musel změnit patrony. U ZHáčka mi 3.5 Korony nechávali v prostředku díru bez broků 8-)
včelák
Pravidelný diskutér

Příspěvek od včelák »

Dle mého názoru je brok 3mm v zimním období na lišku nezotpovědně malý.Není divu že utekla.
kabát
Zkušený diskutér

Příspěvek od kabát »

Já dávám 4 mini magnum, a to ještě střílím z boku, jinak je to hodně nejistý výsledek.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

co je na tom za zážitek to pomlátit a nedohledat :roll:
CZ 550 american 308win.
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Můj názor je obdobný a pak 3brok na lišku...Nejspíš je už v liščím nebi a řechtá se,že jí kožešina zůstala.Dostala na měko a zalila se.Pes by jí našel.S barvením po brocích je problém v létě natož v zimě.Kup si 5,1 i přes kosti to platí. :wink:
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

4mm je jistota.
5,1 ne, krytí špatné, výsledek nejistý. To už raději 3,5 mm, to funguje také.

jinak souhlas se Zdenkem, rána na měkko. A 3 mm brok na lišku ani nebudu komentovat ...
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
Odpovědět