Plastové pažbení

Vše o kulovnicích a malorážkách
Staniol
Nový návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Plastové pažbení

Příspěvek od Staniol »

Rád bych se dozvěděl Vaše názory na zbraně s plastovou pažbou v ceně do 30.000 a celkově na plastové pažby a zkušenosti s nimi. Líbí se mi některé zbraně s plastovou pažbou např. Tikka T3 Lite, či. CZ 550 SYNTHETIC. Rád bych zde nerozemíral téma, že plastová pažba je nemyslivecká, nevhodná do lesa ap. Všem předem díky za Vaše názory.
figi
teoretik fora

Re: Plastové pažbení

Příspěvek od figi »

Plastové pažby obecně jsou velmi vhodné na lov, zejména při špatných povětrnostních podmínkách. Obvykle velmi dobře drží nástřel, samozřejmě jsou odolné proti vodě, poškrábání atd.
Není ale plast jako plast. Pažba Tikka T3 je velmi pevný a odolný plast díky příměsi skelných vláken, nástřel drží naprosto spolehlivě, ale materiál je podle mého kluzký do ruky, musel jsem pilníkem udělat na pistolové rukojeti mnoho jemných drážek pro lepší úchop.
Pažbu CZ Syntetic neznám, pažby Howa ( Hogue ) jsou také dobré, ale je to materiál velmi poddajný, dobře se drží, soustřel je výborný, ale např. předpažbí jde opravdu velmi lehce přitisknout k hlavni. To samé je u kulovnic Weatherby. Takže nevyloučil bych u těchto obyč. syntetických pažeb možnost styku předpažbí a hlavně při podepření zbraně koncem předpažbí při střelbě.

Úplně jiné jsou například pažby kevlarové, ty mají vysokou pevnost, takže u nich toto rozhodně nehrozí.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
Pyros82
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Pyros82 »

Vlastním remington 700 a koupil jsem si na něj pažbu od AICS (Accuracy Internationa Chassis System) pro Remington 700. U nás to nabízí firma proarms. Pažba je na první pohled totožná z pažbou AICS je plastová s vnitřním hliníkovým tělěm, které je z jednoho kusu. Má stavitelnou lícnici i botku. Jde to lehce povolením pár imbusů. Pažba má otvor pro palec, takže držení je vynikající. Je možno přímo na pažbu osadit dvojnožky harris i versa pod na oba druhy má pažba přípravek. Přímo v pažbě jsou zabudovana poutka na řemen. Používám pažbu za každého počasí a opravdu dobře odolává všem vlivům počasí. Snadno se udržuje a plast není kluzký ani v rukavicích. Takže plastovou pažbu mohu jen doporučit.
Remington 700XCR long tactical range 308 win.- puškohled Meopta ZD 6-24x56mm Mil-Dot 2
Baikal IŽ-43 E 1C ráže 12/76, 12/76 -puškohled Meopta Artemis 2000 6x42mm
Malorážka ZKM 456 model 4 - puškohled Leupold Mark4 8,5-25x50mm LR/T ilum.
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Pažby s duralovým nosníkem "obalené" plastem jsou zase jiná skupina, dělá to i Roedale Precision, v tom stylu je i Sako TRG a Unique Alpine TPG 1. Jsou perfektní, ale tvar pažby je určen zejména pro střelbu vleže.
Pro obecné lovecké použití se tento tvar pažeb příliš nehodí, zejména tvar pistolové rukojeti je podle mého názoru pro lov naprosto nepraktický. Je velmi obtížné jít s takovouto zbraní třeba po pobarvené stopě zvěře, a držet ji přitom v rukou připravenou ke střelbě ( zajištěnou samozřejmě ).
figi63@seznam.cz
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Já mám plast jak na Ticce tak na Weatherby. Obě, co se týká povětrnostní odolnosti jsou v pohodě. Tikka má uložení závěru přímo do plastu, Weatherby tam má zalitý duralový bedding u kterého výrobce předepisuje i způsob a momenty dotahování. Co si myslím, že je kámen úrazu u této pažby, to je předpažbí. Je dost nízké, aby u něj byla dostatečná tuhost. Potom při použití nožiček je v soustavě držení zbraně pružný prvek, který nepřispívá k přesnosti. Řešením může být posun nožiček do těžiště blíže k závěru, kde je pažba přece jen tužší. Nemyslím si, že by docházelo k dotyku předpažbí a hlavně, alespoň u mé zbraně, ale obecně to vyloučit nelze.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Abr
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Abr »

Tikka t3 Lite ma na svoji nízkou váhu a tenké predpazbi neuvěřitelnou tuhost a do 30t.za celou flintu se vejdes. Přesnost super i s nozickama.. Jen ty povrchy kovových časti:-( , ale na to ses neptal.
trapa
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trapa »

...
Naposledy upravil(a) trapa dne sob 05.2.2011, 18:51, celkem upraveno 1 x.
Staniol
Nový návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Staniol »

OK takže pokud dobře chápu, pokud je plast kvalitní, je s ním spíše pozitivní zkušenost. Nevýhodou může být kluzkost. Rád bych také věděl, zda za nízkých teplot není náchylná (křehká-ý).
Dále ...to vypadá že s CZ 550 Synthetic nemá nikdo zkušenost...škoda...přesto že T3 se mi jeví lépe jsem patriot a CZ bych fandím už jen proto... takže pokud někdo má sem s Vaší zkušeností... díky
Abr
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Abr »

Tikka T3 Lite ST, nebo Tikka T3 Camo, provedeni MT s kratkou hlavni, ale je dlouha dodací lhůta. Není to nerez, ale hodně odolný niklovany povrch. Nema chybu. Beru zbraň jako celek, nejen podle pazby.
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

U plastové pažby Tkka T3 při lovu - střelbě v mrazech - 19°C jsem nezaznamenal jakýkoli problém, ale je pravda, že o zem jsem s ní nemlátil ( a ani jinak to nedělám :D ), abych vyzkoušel pevnost za nízkých teplot.
Ve FInsku jsou mrazy podstatně větší, než u nás, takže křehkosti v mrazu mne ani nenapadlo se bát.

Nerezovou zbraň nemám, ale i když jsem o tom už přemýšlel ( ven chodím za jakéhokoli počasí ), tak to není nutnost, pokud se na zbraň nevykašleš, mokrou otřeš do sucha, necháš oschnout v pokojové teplotě, tak problém není, a olejem ji už ani zvenku neošetřuji, to tak jednou za měsíc, ať všechny moje CZ, nebo Tikku ( která byla od předchozího majitele zanedbaná a k rezivění povrchu velmi náchylná, ale po léčebné kůře už není problém ). Pečlivě chráním vývrt ( ústí ) proti vniknutí vody v dešti, jednak kvůli přesnosti střelby, jednak kvůli riziku koroze.
figi63@seznam.cz
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Nevím jaký problém má Tikka s železem, ale právě kvůli dodacím lhůtám jsem nakonec koupil Steyer Pro Hunter. Povrchová úprava Manox zajišťuje odolnost proti korozi, plastová polymerová pažba sedí perfektně, navíc umožňuje zkrácení, nebo prodloužení vkládáním unifikovaných dílů pažby. Mám provedení Mountain, délka hlavně 508 mm. Nemá mířidla, preferuju puškohled. Nikon Monarch 1,5-6x42 stačí na dohledávky, naháňky i běžný lov...
Ulkomaalainen...
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

to figi - ta ochrana ústí je dobrej nápad a pár z nás to tu dělá taky. Na akci mívám na pažbě nalepených pár kousků izolačky, aby bylo čím zalepit po výstřelu.
Ulkomaalainen...
Abr
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Abr »

Steyer na povrch super, mel jsem SSG 09 ve 308win, ale tam byl prave problém s tenkym predpazbim.
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Já ten problém nemám. Používám Harrisky i na Pro Hunteru a nikdy jsem ten problém neměl. Nevím ale, jak by se to chovalo se silnou a dlouhou hlavní.
Ulkomaalainen...
Abr
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Abr »

SSG 09 mel nejhorší pazbu - predpazbi co Steyer udělal. 69 předchozí model byl daleko lepší a tužší v pazbe. Jinak výhody byly, dost dlouhý zásobník při použití laborovaneho streliva a i kdyz mel nejkrivejsi komoru, co jsem kdy mel pusku, při vychytani streliva, střílel famozne, ale haklivy na jakouli chybicku při špatném držení při výstřelu.
Odpovědět