Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování
nejsem znalcem tradic a uznavam pouze ty ktere podle mne maji vyznam prakticky ale flinta na levem rameni co si matne pamatuji je dle tradic na nastup a slavnostni prilezitost.pokud vim tak v terenu ci pri lovu solo ci jine cinnosti je toto ryze vec osobnich preferenci.osobne jsem levak ale nosim ji na levem pokud to jde a to ciste z praktickych duvodu.jestlize nesu flintu "po myslivecku" laufem dopredu a nahoru tak mam kliku zaveru od tela coz je jiste pohodlnejsi nez se nechat dloubat klikou do boku a navic mam jakz takz kontrolu nad tim kde se mi pohybuje usti laufu ...tot muj vyklad "tradice zbrane na levem rameni".....
jo budem pít pravou vždy» to je stejně jedno kterou se umrtví?
a k nožení flinty já jí když vedu psi nesu na pravém protože pravou si přidržím flintu když je potřeba a levou psi protože zkus to všechno držet jednou rukou když ti přiběhne demntní čokl kterej se chce porvat a nebo vopruzovat a hlavně nemusím jim mávat nějaký klackem nad hlavou jenom kvůli tradicím 

to onda: mno prvni otazku necham jinym
. U druhe, dohledavka se provadi u zvere drobne a dosled u zvere sparkate, jestli se nepletu. Tak asi tak.

Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
No já bych řekl,že když nožem uloví? nezraněnou zvěř např.zajíce tak jsi šikovnej pytlák ale záraz jsi mu nedal. A když s kudlou uloví? divočáka tak jsi sám velký John Rambo ale taky jsi mu nedal záraz. Podle názvu "záraz" myslím,že šlo o zara?ení posledních známek života...něco jako na vojně zara?ené vycházky...tam taky ne?lo o zara?ení vojáka po kolena do buzeráku aby nemohl jít ven. Dneska už se ani jeden způsob nepoužívá (teda nevím jak v naší profi armádě) ale v myslivosti legálně ne. 

Nežli pošleš střelu v dál,napřed mysli potom pal.
-
- Nový návštěvník
V kurzu nám říkali, že dosled je u zvěře spárkaté a dohledávka u drobné.Onďa píše: A druhý dotaz - rozdíl mezi dohledávkou a dosledem, je či není? Tak nějak intuitivně bych řekl, že dosled se bude týkat spíš individuálního lovu a bude bezprostřednější, dohledávka pak spíš po společných honech, resp. naháňkách.. Ale co já můžu mít v tomhle směru za intuici, když nemám lov. lístekDík za odpovědi!
Re: Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování
jen se chci pochlubit takovou kuriozitou... byl jsem ted na honu jako honec... ( zkousky delam 2,12) ... a byl vyrad... no a vsechny kusy byli na levem boku... vsechny... hospodar tam jeste nebyl a jako adept jsem nechtel cerit vodu... pak kdyz prisel tak mu rikam... "no ja nejsem zadnej starej myslivec jenom adept ale nemelo by to lezet na pravem boku???!!! " ... no tak sem to s jednou puvabnou ucastnici cele preotaceli na ten pravy bok... docela dost mne to pobavilo... tolik myslivcu tam... zkusenych... hmmm
jinak ano dosled je sparkata a dohledavka je drobna
jinak ano dosled je sparkata a dohledavka je drobna
Dnes jsem byl jako každý rok podle krásné mysl. tradice v revíru s krmením pro zvěř. Beze zbraně, bez psa, pouze s krmením a s dětmi. Zasypali jsme, prošli jsme se po okolí a odměnou nám byl nález čerstvého srnčího shozu u mého zásypu. Pozorovali jsme cca 60 ks srnčího a 6 zajíců.
Příjemné prožití svátků vánočních a šťastný a veselý Nový rok 2010 Vám všem přeji. Myslivosti zdar! L
Příjemné prožití svátků vánočních a šťastný a veselý Nový rok 2010 Vám všem přeji. Myslivosti zdar! L
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100
-
- Nový návštěvník
Zdravím Vás, přátelé
Tohle vlákno je už dávno mrtvé, jen si ho tak pročítám, tak pro všechny, koho to zajímá
Jako je Shiva fanda do zbraní, mě baví myslivecké tradice a tudíž:
1. S úlomkem smutečním, správně posledním, se setkáme na pohřbu myslivce a jak už bylo psáno, patří na levou stranu klobouku (černou stuhu má úlomek, který se dává k rakvi (podobně jako věnec)), stejně jako úlomek stavovský, používaný při mysliveckých akcích, čímž účastník vyjadřuje sounáležitost.
2. Mluvíme-li o srnci silném, slabém atd., vyjadřujeme se v mysliveckém kolektivu o konkrétním kusu, o jeho konstituci, založení a slouží k popsání víceméně "odbornému", např. slabý ve zvěřině. Výraz "krásný, pěkný" je citově zabarvený ( viz prdel paní nadlesní) a NESLOUŽÍ k POPISU zvěře. Vím, že ortodoxní myslivec se při tomto označení kácí, ale není důvod ho nepoužít, je to pouze rozšířený mýtus.
3. U šelem poslední hryz nedáváme, úlomek však lovci náleží, s touto chybou se na společných honech setkáváme u lišky. Pomůcka - co je menší než liška, už úlomek není (kuna, tchoř...)
4. Liška samozřejmě má vlnu.
Tohle vlákno je už dávno mrtvé, jen si ho tak pročítám, tak pro všechny, koho to zajímá

Jako je Shiva fanda do zbraní, mě baví myslivecké tradice a tudíž:
1. S úlomkem smutečním, správně posledním, se setkáme na pohřbu myslivce a jak už bylo psáno, patří na levou stranu klobouku (černou stuhu má úlomek, který se dává k rakvi (podobně jako věnec)), stejně jako úlomek stavovský, používaný při mysliveckých akcích, čímž účastník vyjadřuje sounáležitost.
2. Mluvíme-li o srnci silném, slabém atd., vyjadřujeme se v mysliveckém kolektivu o konkrétním kusu, o jeho konstituci, založení a slouží k popsání víceméně "odbornému", např. slabý ve zvěřině. Výraz "krásný, pěkný" je citově zabarvený ( viz prdel paní nadlesní) a NESLOUŽÍ k POPISU zvěře. Vím, že ortodoxní myslivec se při tomto označení kácí, ale není důvod ho nepoužít, je to pouze rozšířený mýtus.
3. U šelem poslední hryz nedáváme, úlomek však lovci náleží, s touto chybou se na společných honech setkáváme u lišky. Pomůcka - co je menší než liška, už úlomek není (kuna, tchoř...)
4. Liška samozřejmě má vlnu.
nejvíc mě na tom štve (v "") jak probíhá učení - metodou hození do vody
člověk čte, poslouchá nenápadně a pozoruje z pozadí.. ale stejně si občas něběhnu..
naposledy kdy se na výřadu skládala zvěř.. ohrádka, hořely rohy... vzal jsem 2 kohouty a překročil větve - okolo 4 chlapi ihned "hospodááááááááááááář"
bavil jsem se s nima o tom a řekli mi - hele, každej z nás byl takhle vyškolenej, máme radost, ber to jako utužování kolektivu... 
pak při uklízení zvěře po nástupu jsem odhrnoval větve a jeden mi říká.. teď už nemusíš
))))
je to stejné v jakémkoli společenství.. bažanti to dostávají... když je to nenásilnou formou a nepřehání se (prostě tu pokutu jednu nakonec zaplatil každej, šlo jen o to najít záminku ) tak je to v pohodě...
na druhou stranu se to hezky a dlouho pamatuje, názorná praxe
))

naposledy kdy se na výřadu skládala zvěř.. ohrádka, hořely rohy... vzal jsem 2 kohouty a překročil větve - okolo 4 chlapi ihned "hospodááááááááááááář"

pak při uklízení zvěře po nástupu jsem odhrnoval větve a jeden mi říká.. teď už nemusíš

je to stejné v jakémkoli společenství.. bažanti to dostávají... když je to nenásilnou formou a nepřehání se (prostě tu pokutu jednu nakonec zaplatil každej, šlo jen o to najít záminku ) tak je to v pohodě...
na druhou stranu se to hezky a dlouho pamatuje, názorná praxe

ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Re: Kdo a jaké ?
Snad nikoho neurazím, což bych nerad, ale myslivecká a lovecká společnost je v tomto ohledu dosti konzervativní. Jsem myslivec už nějaký rok a zastávám názor že tradice ano, ale nebráním se lepším věcem. Ctím mluvu, úlomky a zálomky, na společné akce v zeleném a na ples v šolně. Ale nevím, proč bych měl mít nůž s parohem, když nůž s pogumovanou rukojetí je lepší. Líp se drží a při vyvrhování neklouže. A zbraň - proč mít loveckou klasickou kulovnici, která má rozptyl (teď přeženu - 10cm), když mohu střílet varmintem 1 cm, záměrně to nepíšu v moa. Je to jen takové zamyšlení a doufám, že jsem nikoho neurazil.
No, neurazil. Já taky ve dvaceti chodil na čekanou v zimě v kloboučku a tak podobně. Dnes si beru teplou čepici i když zelenou. V létě zase šiltovku, protože mi už ty rány dělají blbě na uši, hlavně levé, a na klobouk se sluchátka blbě nasazují. Takže samostatné lovy řeším hlavně na pohodlí. Co se týče společenských akcí, tak tam je to tradiční se vším všudy. I když teď na Štěpána jsem po nástupu hodil kloubouk do traktoru a nasadil čepici jak foukalo
.

Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
No tradice sou určitě dobrá věc myslivecká mluva,odívání nebo úcta k ulovené zvěři ale víc jak kdo vypadá záleží jak se chová. Na všechno si snaž udělat vlastní názor a neopakuj bez přemýšlení to co někteří nejen staří Zelení mužíčci prohlašují za tradice, jednej podle svého svědomí a hlavně Myslivče, mysli.
Maskáče používám jen na práci v honidbě. Při lovu vábením v zimě používám bílý převlečník nebo oblek s našitými listy. Bíle oblečení se k lovu používalo i v minulosti a odstřelovačský oblek Hejkal je odvozen od loveckého obleku co používali lovci vysoké na skotské vysočině. V dřívějších dobách se nepoužívala na myslivecké oděvy jen zelená ale i šedá černá nebo hnědá.
A tak vlastně nevim ke kterým patřim .
Maskáče používám jen na práci v honidbě. Při lovu vábením v zimě používám bílý převlečník nebo oblek s našitými listy. Bíle oblečení se k lovu používalo i v minulosti a odstřelovačský oblek Hejkal je odvozen od loveckého obleku co používali lovci vysoké na skotské vysočině. V dřívějších dobách se nepoužívala na myslivecké oděvy jen zelená ale i šedá černá nebo hnědá.
A tak vlastně nevim ke kterým patřim .