308 Winchester
Re: 308 Winchester
Panove a kolegove mam dotas. použivam střelivo SB spce 11,7g dělato velkou paseku. potřebuji asi něco jineho vaš nazor na PTS 11.7g SB. srnči a černa zvěř. Děkuji Vlastik
lovu zdar
Vlastiku od PTS velké zlepšení nečekej. Musel by si zvolit jinou tvrdší střelu - N. Partition, CDP(Blaser), Oryx, GrandSlam (Speer) a jiné. PTS je měkká střela, ale jestli střílíš přes plecka, tak ti nepomůže ani změna munice. 

PRVNÍ RÁNA MUSÍ JÍT vždy TAM KAM MÁ!
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Zkus Od SB 11,7 g SP. jsme naprosto spokojen, nedela to takovou paseku jak strizna hrana. A ucinek je to perfektni.
Sauer 202 + Zeiss Victory HT 3-12x56, Sauer 404 8x57 IS, CZ 550 Lux 308W...
to kuanik - sice je toho tu o PTS spousta, ale platí to všeobecně. Jestli ti SPCE z Vlašimi dělalo paseku, bude to s PTS ještě horší. Zvlášť na srnčí. Taky mám 308 W a jednoznačně nejlepší zkušenosti na srnčí, černou a vysokou mám z tovární produkce se střelou Lapua Mega a Sako Superhammerhead. Obojí jsem používal v lehčí ( 150gr ) i v těžší - 165 gr verzi.
Ulkomaalainen...
to kiki: nejak nechapu jak se tu zacali mnozit jasnovidci,tady je hned kazdej hotov ... narazim na tve tvrzeni "Evidentne si v zivote s tym ranu nedal." ... osobne si troufnu tvrdit ze kolega kasari ma s .308 naloveno podstatne vice kusu nez ty ... a tudiz i zkusenosti s ucinky ruznych strel... ale zpet k tematu nebo si budu muset udelit varovani za OT .
ono nelze srovnavat ani lov z varmintove zbrane a zbrane s lehkou hlavni 52 cm a take se nevi na jakou vzdalenost jsou tve zkusenosti a na jakou kasariho.je potreba si uvedomit ze je velky rozdil jestli lovim na 80m z kratke hlavne nebo na 180 s varmintem.podobny pripad jsem mel pred lety s kolegou frantiskem fortem a strelami SST 180gr. a v razi 300 WM ... ja pouzival rem sendero s 28" custom hlavni a kolega klasickou 60cm loveckou seriovou ceskou flintou (radsi at upresni zda slo o BO98 uz si to nepamatuju presne) ... me to na srnci fungovalo nadherne a bez vetsiho poskozeni,par patron jsem mu venoval a po uloveni prvniho kusu srnciho jsem byl nazvan barbarem protoze i kdyz trefil dobre a podobne jako ja tak mel srnecka jiz nabalickovaneho .... takze ve srovnani ucinku strel z ruznych zbrani bych byl trosku zdrzenlivejsi v reakci kolego
(tohle pisu jako vhool a ne jako moderator aby zase nekdo nemel problem s mym vystupovanim
)
ono nelze srovnavat ani lov z varmintove zbrane a zbrane s lehkou hlavni 52 cm a take se nevi na jakou vzdalenost jsou tve zkusenosti a na jakou kasariho.je potreba si uvedomit ze je velky rozdil jestli lovim na 80m z kratke hlavne nebo na 180 s varmintem.podobny pripad jsem mel pred lety s kolegou frantiskem fortem a strelami SST 180gr. a v razi 300 WM ... ja pouzival rem sendero s 28" custom hlavni a kolega klasickou 60cm loveckou seriovou ceskou flintou (radsi at upresni zda slo o BO98 uz si to nepamatuju presne) ... me to na srnci fungovalo nadherne a bez vetsiho poskozeni,par patron jsem mu venoval a po uloveni prvniho kusu srnciho jsem byl nazvan barbarem protoze i kdyz trefil dobre a podobne jako ja tak mel srnecka jiz nabalickovaneho .... takze ve srovnani ucinku strel z ruznych zbrani bych byl trosku zdrzenlivejsi v reakci kolego

"totalna kravina" bych to nenazval,urcite to tak je (i podle mych zkusenosti) a plati to obecne,jen je potreba vzit v uvahu hlavne rychlosti a vzdalenost na kterou se lovi stejne tak jako umisteni zasahu a dalsi "ale" protoze takto kategoricky bych si to urcite tvrdit netroufl.samozrejme ze strely se lisi konstrukci a tudiz i srovnavani trosku vice spis orientacni.
Zdravim ze své 308 W hlaveň 66cm sem používal PTS 11,7 dva roky . První rok sem si koupil krabičku na střelnici díra v díře a při lovu Srnčí holé na 200 -230m na co sem zmáčkl to zústalo v ohni , podlitiny obrovské ale kvúli přesnosti a účinku sem byl spokojený . Další rok sem si koupil dalších 60 ks jedné série a nebyl sem schopen se stím domluvit ani na sto metrů . Nechal sem si je na lov na krátko v období růstu plodin a ke krmelišti. Černá i srnčí měla velké podlitiny. Mám stoupání drážek 12 takže moje flinta je docela mlsná na střelivo.
Pokud jde o střelivo, kiki mislí zřejmě střelu SPCE 9,7 a Kasari měl na mysli aspoň podle mého názoru novější 11,7SPCE
Já mám skušenost jen s těma 11,7 přesnost na 100m( na tento typ střely) mám překvapivě dobrou a lovit bych si s ní troufl tak do 150m. Prostřelovala mi i těžší kusy černé(i na blízko) , a poškození zvěřiny bylo minimální a zvěř dobře barvila.
PS u SPCE prosím pište váhu střely ať nedochází k nedorozumění , LOVU ZDAR
Pokud jde o střelivo, kiki mislí zřejmě střelu SPCE 9,7 a Kasari měl na mysli aspoň podle mého názoru novější 11,7SPCE
Já mám skušenost jen s těma 11,7 přesnost na 100m( na tento typ střely) mám překvapivě dobrou a lovit bych si s ní troufl tak do 150m. Prostřelovala mi i těžší kusy černé(i na blízko) , a poškození zvěřiny bylo minimální a zvěř dobře barvila.
PS u SPCE prosím pište váhu střely ať nedochází k nedorozumění , LOVU ZDAR
Mohu potvrdit slova Kettua. S kolegou ze sdružení máme stejnou zbraň, oba CZ 550 FS 308W, on loví s 9,7g SPCE a já lovil s 11,7g SPCE. Černá mu oproti mně odchází dál, prakticky mimo srnčí (které je často hodně devastované), mu nic nezústává v ohni ( v ohni počítám v okruhu 4m od nástřelu ), neprostřelení daňci, lončáci. Když potřeboval někomu střelit srnčí, vždy přišel, jestli bych mu ho neslovil, a když připočtu počet dosledů a zkažených čekaných, protože jsem musel domu pro psa a jít mu něco dohledávat, jistě brzy zjistíte, v jaké oblibě ho mám. Ale zpět k SPCE vs. PTS.
Každá střela nemusí sednout každé ráži, hospodář má 7x64, střílí PTS a je nadmíru spokojen, viděl jsem několik jeho úlovků (i srnčí) a mohu to pochválit, ale já bych to do 308W nechtěl, této ráži to prostě nesedí, devastuje a devastuje.
Kiki, toto fforum je o výměně zkušeností, nikoliv od toho, aby někdo někomu lezl do svědomí. Takže opatrně.
Každá střela nemusí sednout každé ráži, hospodář má 7x64, střílí PTS a je nadmíru spokojen, viděl jsem několik jeho úlovků (i srnčí) a mohu to pochválit, ale já bych to do 308W nechtěl, této ráži to prostě nesedí, devastuje a devastuje.
Kiki, toto fforum je o výměně zkušeností, nikoliv od toho, aby někdo někomu lezl do svědomí. Takže opatrně.
-
- Zkušený diskutér
308W se střelou PTS 180grejnů SaB
Musím ze začítku potvrdit slova vhoola. Střelu PTS 180 grejnů v lab od SaB jsem poprvé začal používat v M03 300WM, délka hlavně 65 cm a stoupání 10. Nebyl problém. Pušku jsem nastřelil doslova na tři rány a jak jsem zjistil, tak ta Vlašim z toho lítala málem do jedné díry na 100. ve Světnově jsme jich vystřelil s figim 10 skrz hradla a rozdíl rychlostí tam byl dokonce jenom okolo 5m/s. Počáteční rychlost měla být 890m/s a my jsme naměřili průměr cca 860m/s - jasné jejich stále podsypávání. Vypadalo to úžasně. Střílel jsem s tím všechno a bez větší devastace - včetně srnčího . Pouze u jednoho velmi slabého ročního srnečka došlo při komorové ráně k puknutí břišní stěny, ale je potřeba připočítat jeho tělesné nevyzrálosti a subtilnosti. Prostě super.
Proto jsem PTS SaB chtěl vyzkoušet z 308W - v kul. Sako varmint , délka hlavně 60, stoupání 11. Předpokládal jsem stejnou přesnost a učinek. Nemůže totiž existovat rozdíl v tom, že by tato střela byla vystřelena z 308w nebo 300WM pokud (a samozřejmě stejnou hmotnost)je v okamžiku dopadu stejná rychlost. Prostě jsem si říkal, že to bude z 308W na 100m jak kdych to střelil z 300Wm třeba na 180m. Bohužel jsem se spletl. To Sako stříli sub MOA nebo MOA s každým loveckým nábojem a terčové + vyladěné okolo 0,5MOA a spíš míň - konzistentně. Bohužel jsem se stouto SaB továrnou nedostal pod MOA a všechno spíš MOA a čtvrt. Byl jsem totálně znechucen. A do dalších experimentů jsem se nepustil. Možná to zkusím to po dvou letech znova. Buď se potvrdí, že šlo o můj střelecký exces, nebo Vlašim to začal po zavedení a relativním uspěchu PTS řádně ojebavat. Účinnost náboje hodnotím i podle přesnosti, kterou jsem s ním schopen dosáhnout - protože pak potřebuji menší Joulovou ranivost tzv. univerzálnost a v tomto případě byl tento základní předpoklad u saB PTS v pr...., takže nemůžu sloužit fotografií účinku ve zvěři. Uvidíme. Případnou recenzi vytvořím.
Musím ze začítku potvrdit slova vhoola. Střelu PTS 180 grejnů v lab od SaB jsem poprvé začal používat v M03 300WM, délka hlavně 65 cm a stoupání 10. Nebyl problém. Pušku jsem nastřelil doslova na tři rány a jak jsem zjistil, tak ta Vlašim z toho lítala málem do jedné díry na 100. ve Světnově jsme jich vystřelil s figim 10 skrz hradla a rozdíl rychlostí tam byl dokonce jenom okolo 5m/s. Počáteční rychlost měla být 890m/s a my jsme naměřili průměr cca 860m/s - jasné jejich stále podsypávání. Vypadalo to úžasně. Střílel jsem s tím všechno a bez větší devastace - včetně srnčího . Pouze u jednoho velmi slabého ročního srnečka došlo při komorové ráně k puknutí břišní stěny, ale je potřeba připočítat jeho tělesné nevyzrálosti a subtilnosti. Prostě super.
Proto jsem PTS SaB chtěl vyzkoušet z 308W - v kul. Sako varmint , délka hlavně 60, stoupání 11. Předpokládal jsem stejnou přesnost a učinek. Nemůže totiž existovat rozdíl v tom, že by tato střela byla vystřelena z 308w nebo 300WM pokud (a samozřejmě stejnou hmotnost)je v okamžiku dopadu stejná rychlost. Prostě jsem si říkal, že to bude z 308W na 100m jak kdych to střelil z 300Wm třeba na 180m. Bohužel jsem se spletl. To Sako stříli sub MOA nebo MOA s každým loveckým nábojem a terčové + vyladěné okolo 0,5MOA a spíš míň - konzistentně. Bohužel jsem se stouto SaB továrnou nedostal pod MOA a všechno spíš MOA a čtvrt. Byl jsem totálně znechucen. A do dalších experimentů jsem se nepustil. Možná to zkusím to po dvou letech znova. Buď se potvrdí, že šlo o můj střelecký exces, nebo Vlašim to začal po zavedení a relativním uspěchu PTS řádně ojebavat. Účinnost náboje hodnotím i podle přesnosti, kterou jsem s ním schopen dosáhnout - protože pak potřebuji menší Joulovou ranivost tzv. univerzálnost a v tomto případě byl tento základní předpoklad u saB PTS v pr...., takže nemůžu sloužit fotografií účinku ve zvěři. Uvidíme. Případnou recenzi vytvořím.
Nik.308 - Já jsem asi ještě před rokem lovil s tátovo flintou (.308W) a používal jsem SPCE 9,7g.. Jediný co nám zůstalo v ohni ,tj. že padlo hned po ráně (jinak bych to mohl brát jako ty 4m) , byli dva srnci (jeden střelen šikmo zezadu, výstřel na hrudi velikost tak do 10cm, druhý srnec na zadní komoru v kroku, vstřel velikosti střely, výstřel jak dvoukoruna) a zvěř, která byla střelena na páteř, nebo páteř zasáhla střepina.. Asi ve třech případech jsem našel svlečený plášť, ale všechna zvěř prostřelena, přesto nebarvila nebo jen sporadicky (i lončák o váze 65kg).. I lišky mi po ráně utekly několik metrů..
Teď jsem si nechal přebít sierra pro hunter, jenže není čas, leda až po zkouškovém.. Tak uvidíme.. Je ale zajímavé, že v 8x57JS mi SPCE 12,7g dělala dobrou službu a byl jsem spokojen..

Honzo chápu, já byl ze začátku s tím 11,7g SPCE spokojený, lovil jsem v líchách v kukuřici a selata a lončáci mi zůstávali skutečně v ohni a já byl nadšený, jak to funguje, ale potom jsem dostřílel krabičku a ouha, nástřelka úplně jiná, účinek jiný, tak jsem šel do Megy 12g.
Je ale fakt, že v osmičce to SPCE funguje výborně. Já mám takovou svoji teorii, žádnými reálnými fakty podloženou, ale myslím že každá střela nemusí té které ráži "sednout", SPCE v osmičce funguje dobře, v jiných rážích nemusí, GECO funguje snad nejlépe v 7x64, Lapua Mega mi zase lepší práci odvedla v 308 než v 30-06 atd atd.
Jinak až uděláš nějakou zkušenost s těmi Pro Huntery, tak dej vědět, zkusil bych je do 30-06. Díky.
Omluva za OT! 
Je ale fakt, že v osmičce to SPCE funguje výborně. Já mám takovou svoji teorii, žádnými reálnými fakty podloženou, ale myslím že každá střela nemusí té které ráži "sednout", SPCE v osmičce funguje dobře, v jiných rážích nemusí, GECO funguje snad nejlépe v 7x64, Lapua Mega mi zase lepší práci odvedla v 308 než v 30-06 atd atd.
Jinak až uděláš nějakou zkušenost s těmi Pro Huntery, tak dej vědět, zkusil bych je do 30-06. Díky.

Naposledy upravil(a) Nik.308 dne pát 21.1.2011, 22:25, celkem upraveno 1 x.
-
- Administrátor
4 Josef Kuřitka: Máme v podstatě stejný nádobíčko (ráže a stoupání), jen v jiných značkách. Myslím, že to Sako má stoupání 11" a to může být ta odchylka oproti 10". Ta stabilizace je u 11" nižší a tak se střela po zásahu může převrátit naplocho a pak to škube. Jinak by se stejná střela při stejné dopadové rychlosti měla chvat stejně. Jedinej rozdíl je fakt v tý stabilizaci.
U SPCE 9.7g mám oheň/odskok tak 50/50. Měl jsem laborace s V0 cca 860m/s a to dělalo do takových 60m dost paseku. Snížil jsem V0 na 820 a bylo to lepší. Jediný případy, kdy to bylo dirka-dirka byly zásahy čistě na plíce (mluvím o srnčím). S 11,7 g nemám já uloveno nic, ale flintu měl půjčenou kolega a devastace o poznání menší. V0 cca 740m/s.
S SST 180 gr mám pouze ročka. Stříleno 300 WM na 60 m a úsťovka 890 m/s, střela jej zcela převrátila zhasl v ohni. Na nástřel jsem šel v dost velkých obavách. Vstřel 10cm za lopatku, výstřel chytl krajem lopatku a srdce bylo 2m od kusu , poškozené plíce. Je to sice jediný případ z 300WM ale účinek srovnatelný s 9,7 SPCE z .308. Obával jsem se ale, že ta devastace bude podstatně horší.
U SPCE 9.7g mám oheň/odskok tak 50/50. Měl jsem laborace s V0 cca 860m/s a to dělalo do takových 60m dost paseku. Snížil jsem V0 na 820 a bylo to lepší. Jediný případy, kdy to bylo dirka-dirka byly zásahy čistě na plíce (mluvím o srnčím). S 11,7 g nemám já uloveno nic, ale flintu měl půjčenou kolega a devastace o poznání menší. V0 cca 740m/s.
S SST 180 gr mám pouze ročka. Stříleno 300 WM na 60 m a úsťovka 890 m/s, střela jej zcela převrátila zhasl v ohni. Na nástřel jsem šel v dost velkých obavách. Vstřel 10cm za lopatku, výstřel chytl krajem lopatku a srdce bylo 2m od kusu , poškozené plíce. Je to sice jediný případ z 300WM ale účinek srovnatelný s 9,7 SPCE z .308. Obával jsem se ale, že ta devastace bude podstatně horší.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR