Norský losí pes
Norský losí pes
Norský losí pes - tak to je u nás raritka, co?
Re: Norský losí pes
Je pravda, že moc jich není. V současnosti vím jen o jedné chovné stanici u nás. Ale jak ve světě, tak i u nás jde i o společenské plemeno, takže jeho majitel nemusí být lovec.
Nedávno jsem mluvil s jedním Finem, který má 3 elghundy a hrozně je chválil na lovy na losy a medvědy.
Nedávno jsem mluvil s jedním Finem, který má 3 elghundy a hrozně je chválil na lovy na losy a medvědy.
Ulkomaalainen...
Taky mě tohle plemeno zaujalo a rád bych se o něm dozvěděl více. Jestli s ním má někdo zkušenosti v myslivecké praxi,tak bych byl rád za každý příspěvek. Jde mi především o práci na černou -nahánění,dosledy.Dík
Podívej se na youtube - je tam dost videí. Přesně takhle pracujou. Nečekej hlášení na stopě, ani práci barváři. Pracuou tak, jak jsou naučený z minulosti.
Ulkomaalainen...
Videa jsem okouknul.Jde mi o zkušenosti v našich podmínkach.Kasari ty ho máš doma?(dle tvého příspěvku u Kareláka) Jak jsi sním spokojený,jde taky do prasat,nebo radši dává přednost jiné zvěři ? Co tě na něm nadchlo a co naopak zklamalo? Dík
Mám ho, ale je mu teprve 17 měsíců a přivezl jsem ho jako 8- měsíční štěně. Začátek byl rozpačitej...
Po 12 naháňkách můžu říct, že se potvrdilo co mi říkali - bude trvat tak 2 roky, než se utvrdí v tom, co se po něm chce. Honí všechno, od srnčího se nechá odvolat. Pokud u toho není další pes. Ulovenej kus si brání i proti větším. Toleruje jen 1 golden retrievra, se kterým udělali tandem hned na 1. akci a kvůli nim máme každej několik kusů srnčího a selat bez výstřelu.
Postřelenou zvěř staví a hlásí na místě, bez přestávky až hodinu.
Doma hlásí všechno. Kočky, lidi, ptáky... Vytrvale a dlouho...
Uvidíme, jak to s ním půjde dál. Zatím dělá přesně to, co jsem čekal.

Po 12 naháňkách můžu říct, že se potvrdilo co mi říkali - bude trvat tak 2 roky, než se utvrdí v tom, co se po něm chce. Honí všechno, od srnčího se nechá odvolat. Pokud u toho není další pes. Ulovenej kus si brání i proti větším. Toleruje jen 1 golden retrievra, se kterým udělali tandem hned na 1. akci a kvůli nim máme každej několik kusů srnčího a selat bez výstřelu.
Postřelenou zvěř staví a hlásí na místě, bez přestávky až hodinu.
Doma hlásí všechno. Kočky, lidi, ptáky... Vytrvale a dlouho...

Uvidíme, jak to s ním půjde dál. Zatím dělá přesně to, co jsem čekal.
Ulkomaalainen...
Takže jako hlídač funguje taky,aspoň maj sousedi radost. Díky za zkušenosti!
Nejedná se náhodou o švédského losího psa tzv jamthunda?? Jestli ano tak v ČR vím zatím o 2 chovných stanicích jedna je v KLadně a druhá v Lomnici nad Popelkou.
Kasari měl bych dotaz kolik jsi dal za štěně?? Vážně ho máš až z finska?? Já si dopisoval s majtelem stanice z kladna a ten mi psal že nehlasí u zhaslého kusu.... a pán z lomnice mi zatim na tuhle otazku neodpovedel... tedle pes je mi desne simpatickej a uvazuju že si ho pořídim protože muj pes už pomalu odchází do důchodu přece jen už mu je 12 let
Naposledy upravil(a) Mr. Fox dne úte 25.1.2011, 11:27, celkem upraveno 1 x.
ja ma zap.laiku,to je povahovo velmi podobny pes,hlasi vždy len na kontakt,ked duri tak malo hlasi ale raz sa mi stalo že hlasil uhyn jelena.ale na diviaky parada.
No nad laikou taky uvažuju... pořád se nemůžu rozhodnout =(
HA tak ted sem zjistil že sem se seknul... norský a švedský losí pes je každej jiný plemeno... tak a ted sem na vážkách ještě víc poraďte jak správně vybrat... rozhoduju se mezi lajkou, švedskym losím, norskym losím a huskym ale toho mam jen jako kryzovku ty sou prej víc do saní něž na lov ale maj krásný modrý oči...
Husky není fci řazen mezi lovecká plemena, takže bys velmi pravděpodobně narazil u zkoušek. Navíc jejich chov se aspoň v podmínkách Evropy dělí v podstatě jen na exterierovou a saňovou (sportovní) linii. Na sibiři ho kdysi možná používali k lovu, ale na lovecký kvality u současný populace (na sibiř si pro štěně asi nepojedeš) bych si teda nevsadil...
ZP 47 16/70 Savage Axis 30-06
Švédský losí pes ( Jämthund )je úplně jiná rasa, která je také uznaná FCI, ale má odlišný standard a jak jsem slyšel i charakter...Mr. Fox píše:Nejedná se náhodou o švédského losího psa tzv jamthunda?? Jestli ano tak v ČR vím zatím o 2 chovných stanicích jedna je v KLadně a druhá v Lomnici nad Popelkou.
Norský losí pes ( elghund ) je hlavně menší, má jiné zbarvení a početnost ve Skadinávii. Vzhledem k výšce je možné užívat ho u nás jako honiče. Narozdíl od Jämthunda.
Ulkomaalainen...
Za štěně jsem nedal tak moc, ale to je trochu složitější. Normální cena štěněte u nás je 20.000,- Kč. Já ho nemám z Finska, ale od nás.
Ten Fin, o kterém jsem psal, je jejich chovatel, ale sešli jsme se při jiné příležitosti.
Původně jsem chtěl jiné plemeno - viewtopic.php?f=27&t=3475
Přemýšlel jsem i o ZSL, hodně informací o ní jsem získal od B Šeba, výcvikáře KCHSPP na Slovensku.
Ten Fin, o kterém jsem psal, je jejich chovatel, ale sešli jsme se při jiné příležitosti.
Původně jsem chtěl jiné plemeno - viewtopic.php?f=27&t=3475
Přemýšlel jsem i o ZSL, hodně informací o ní jsem získal od B Šeba, výcvikáře KCHSPP na Slovensku.
Ulkomaalainen...