Jak to u Vas ve sdruzeni funguje?

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
Tony30
Pravidelný diskutér

Re: Omezení lovu černé

Příspěvek od Tony30 »

Také jsme to měli dříve-do 30kg.střelec,nad 30kg.půl střelec a půl MS,nad 60kg.MS.
Dnes vše na prodej nebo do výkupu,jen nějaký kus na guláš atd. A myslím že je po závisti :) (dřív sem měl dokonce propíchané gumy u auta :( )
CZ 550FS 308W-Zeiss Victory Varipoint 3-12x56 os.60
ZH324 7x57R,16/70-Docter 2,5-10x48 os.60
Baikal-27EM-M 12/76,12/76
RADEK
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RADEK »

To mi přijde trochu divné abych střelil prase a pokud si ho chci nechat tak ještě platit i když je to jenom 10kč/kg.U nás si střelec nechává 1prase do 50kg za rok a potom každé do 30kg a ostatní nad 30kg dělíme mezi ostatní členy a střelci zůstává kýta.
CZ 550 standart 30-06springfield,IZ 27 16/16,
Brakýř jezevčíkovitý
l.porizek
Častý návštěvník

Příspěvek od l.porizek »

jo Aldo jsem to asi já,ale neřeš minulost,ale součastnost.já mám svědomí čistý.Jsem rád že si sváma mohu o tomto problému pobavit. :wink:
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

No a někteří čekají v hospodě a nebo doma až budou ot aktivních členů obdarováni.Jenže ty to přestano brzo bavit a přestanou být sponzory a pak už je zle.
RADEK
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RADEK »

Zdenek41 píše:No a někteří čekají v hospodě a nebo doma až budou ot aktivních členů obdarováni.Jenže ty to přestano brzo bavit a přestanou být sponzory a pak už je zle.
Je to tak ale ono těch větších tolik není a jednou dvakrát za rok se to dá zkousnout.A na druhou stranu nejde o to maso ale o ten zážitek z lovu nebo ne?
Brakýř jezevčíkovitý
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

No já nevím,ale u nás jsem prase nedostal nikdy a to jich nemám střeleno zrovna málo. Nějakej každej druhej kus že by byl muj a nebo do určité hmotností,tak to je jen krásnej sen. :cry: Když chci jakoukoliv zvěřinu dom,tak si ji musím koupit Černá 40 kč kilo. Když to tak zhrnu,tak ulovením pro mě začínají jen starosti a a to nepočítám těch km naježděných do revíru a těch peněz za krmení které musím zhánět jak se dá,abych vůbec něco ulovil. A přesto stále lovím-PROTOŽE MĚ TO BAVÍ... No a když se dostavují uspěchy,tak té závisti a blbejch řečí v okolí taky není zrovna málo. Většinou od těch co dou radši do hospody a jak už tu kdosi psal-když už dou do lesa,tak to bohužel obesere bacha protože byla největší a byla nejlíp vidět :cry:
Tomfi
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak to u Vas ve sdruzeni funguje?

Příspěvek od Tomfi »

Ta motivace je asi jasná, sele ať už do 35,40kg je motivační pro člověka, ve spoustě spolků to tak je a myslím že by to tak mělo být. Je to takové citlivé omezení lovu lončáků a starších prasat. Sele je tvoje, dělej si s tím co uznáš za vhodný, pokud není potřeba vykrýt akci sdružení. Naháňka,hon,ples. Pokud ulovíš větší, začínají ty starosti, a s tím já souhlasím, rozdělat naporcovat, vykostit a dobře ošetřenou zvěřinu odvést buď do chlaďáku, nebo členům.

Ono totiž pánová tam, kde je kus ulovený střelce, mnohdy je to vidět i v příbězích, to je lepší ten 50kg lončák než 20kg sele. U dosti jinochů, co si rádi oblíznou tomu tak je.
A kdo se lovu černé věnuje ať si střelí selátek kolik může, spíše jsou hádanice o tom jakým způsobem toho dotyčné dosáhne.
Zastava M70 8*57JS Meopta 2100RD 7*50,
Nikon Monarch 8,5*56 DCF
Machač 12/70,12/70
----
i v leči jsou naši kamarádi
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

souhlasím s tomfim, že pravidla odstřelu a dělení černé zvěře by měly být motivační s ohledem na požadovanou sociální strukturu. Z tohoto hlediska se mi ten náš (a určitě nejenom náš) model zdá dobrý, selata-vysoká motivace, lončák-motivace je, ale má i sdružení bez záruky, že dostanou hospodští čekatelé. Jen bych to doplnil o: 2 roky a výše-flastr.
jinak jestli budou chlapi sedět v hospodě, a čekat až dalas něco uloví, tak to jim na to prase praskne barák :lol:
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

U nás do 30 kg lovce, nad 30 půlka lovce, zbytek se rozdělí mezi ostatní. Na společných lovech o osudu ulovené zvěře výbor navrhne řešení, členská schůze odsouhlasí, ale není s tím problém, protože prasaty ze společných lovů obdarujeme význačné vlastníky půdy, něco se dá do tomboly, nechá se kus na občerstvení na hlavní hon, výročku atd. a zpravidla bychom potřebovali ještě rychle něco ulovit :D Z drobné zvěře všechno do mrazáku a později do tomboly na hlavním honě. Ze srnčí se vždy na dubnové schůzi odhlasuje podle plánu lovu, co se prodá a co si kdo může nechat. Co se týče rozdělovaní mezi ostatní, tak na prvních místech jdou vždy členové s vysokým věkem, apod., např. máme člena, který téměř přišel o zrak, právo myslivosti už nevykonává, ale z lásky k myslivosti zůstal členem a ten je na seznamu vždy na prvním místě. K tomu ještě přispíváme každoročně 500 Kč do kasy sdružení, kdo nedá 500 Kč, nedostane povolenku. Mívali jsme odhlasováno, že 1. ulovené prase v mysliveckém roce vždy lovce bez ohledu na hmotnost, poté prase do 50 kg lovce, nad 50 půl lovce a půl sdružení. Toto však bylo přehlasováno, starších členů přibývá, mladších už tolik ne.

Problémy tady už mnohokráte diskutované jsou s odlovem srnčí holé. S plánem lovu srnců nemáme problém, zpravidla kdo si uloví svého srnečka, tak si ho i nechá. Já bych to viděl obráceně, všechny srnce prodat, popř. rozdělit mezi význačné vlastníky a pod, a k motivaci lovu holé bych ulovený kus nechal lovci. Bohužel se mi to nedaří prosadit, protože spousta lidí o tom nechce ani slyšet, natož aby se vypravili do revíru na holou srnčí.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Tak my máme pravidla u srnčí jiné.Srnci vše prodej,člen si může odkoupit za cenu výkupu v roce odlovu.Holá naturálie pro členy,hony,výročka.A i tak mám co dělat aby bylo splněno.Ještě,že jsou ti mladší a zapálenější.Jinak opravdu nevím jak by to bylo i se srnci.Jen pro nezájem jsem musel přistoupit k poplatkovému lovu ostatní třídy 2 a 3 se demokraticky losují.No a znáte to, málo kdy to je dobře... :wink:
RADEK
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RADEK »

Zdenek41 píše:Tak my máme pravidla u srnčí jiné.Srnci vše prodej,člen si může odkoupit za cenu výkupu v roce odlovu.Holá naturálie pro členy,hony,výročka.A i tak mám co dělat aby bylo splněno.Ještě,že jsou ti mladší a zapálenější.Jinak opravdu nevím jak by to bylo i se srnci.Jen pro nezájem jsem musel přistoupit k poplatkovému lovu ostatní třídy 2 a 3 se demokraticky losují.No a znáte to, málo kdy to je dobře... :wink:
Kolik u vás lovíte srnců?To jich je tolik že členové nemájí zájem lovit?
Brakýř jezevčíkovitý
xtaup
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xtaup »

U nás je taky problém odlovit srnce, natož holou :evil: , byť se to letos podstatně zlepšilo, ale to spíše díky pár jedincům, kteří se lovu opravdu věnují a to je nás 34 členů, někdy prostě platí, co si člověk neudělá sám, to nemá, jen na ten lov mít víc času :wink:
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Prostě byly časy,že nechtěl lovit nikdo,povolenku měl neodlovil.Jak chceš trestat?Trestá se jen MH a pokladna.V současné době mladí lovci,ale do 1 se jim taky nechce.Když si vzpomenu na sebe?Lovímě 12,11,6.Na 1VT všichni povolenku,2-3poplatkově,zbytek se losuje.6,3,3.Poplatkově se to zvládne vždy poměrně ze ctí,ostatní někdy se to ani ted nezvládá.jak to řeší hospodář u vás,když se do toho chlapům nechce?Většinou si ještě nezapomenu vyslechnout,kolik viděli zlatých srnců a oni nedoprovází hosty,pak je člověk pošle a je z toho zlata 70 celejch bodů.Alespon sami vidí jak maj velký oči a odhad.
Tony30
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Tony30 »

Co se týká lovu černé jak sem už psal vše výkup něco na naše akce atd.(závist se utlumila).Mě osobně nikdy o zvěřinu nešlo,většinou jsem ty selata rozdal nebo rozdělil,ale někomu se to stejně nelíbylo.Takže kdo chce musí si koupit.Samotný lov atˇčerné nebo srnčí beru jako odměnu za celoroční práci.Srnci první věkovka máme dáno neomezeně do odvolání že je splněno,aby se vůbec odlovila(znáte to)druhá věkovka taktéž a třetí pro vybrané členy,pokud nesplní(i to se stává) tak týden pred koncem doby lovu nastoupí náhradníci a tak se to točí každý rok aby se vystřídali všichni.Vyjímkou jsou samozřejmě kulatiny to si lovec třetí věkovku odloví a ponechá.
(Osobě se věnuji odlovu převážně první věková).Srnci pokud možno všechny k prodeji nebo výkup a holá na podíly( aby se také splnilo),docela to funguje :wink:
CZ 550FS 308W-Zeiss Victory Varipoint 3-12x56 os.60
ZH324 7x57R,16/70-Docter 2,5-10x48 os.60
Baikal-27EM-M 12/76,12/76
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

To je otázka do pranice. Jak ty lidi motivovat? Jedny aby lovili srnce, druhé aby lovili holou. Když už ani lákadlo ponechané zvěřiny nezabírá. O drobné nemluvím vůbec, když se někde rozdává drobná, ponejvíce na psy, tak někteří ani nechtějí, pohrdají bažantem nebo kachnou.

Jinak jsem zapomněl, u nás se též k životnímu jubileu dává odlov 3. VT.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Odpovědět