Kulové střelivo zn. GECO
Re: Kulová munice zn. GECO
Geco je po této stránce dosti kontroverzní střelivo, které dosáhlo své popularity hlavně díky své ceně. V .243W se chová úplně perfektně na srnčí a lišky (nebavím se kostech). Při tomto lovu vyžaduji přesnost a ranivost, což plně toto střelivo pro daný účel splňuje. Ovšem v .30-06, tam je to trošku něco jiného. Sele (vyvrž. 43 kg) střelený na 100 m na měkko , resp. bachor uteklo cca 60 m z nástřelu. Velikost vstřelu se rovnal velikosti výstřelu, který byl ucpán bělí, čili kus barvil posledních pár metrů ze vstřelu. Na tak špatný zásah účinek překvapivý. Druhé sele o naháňce střeleno přes plece na cca 70 m. Plecka na vyhožení, plná střepin. Kule neprostřelila a ven se dostaly jen kousky olova. Sice zůstalo na "fleku", ale............
Další případ - liška. Byla střelena na 50 m přes lopatku a bez obalu se dá říct, že jí druhá úplně strana chyběla. Kuli jsem našel druhý den ráno lehce zabořenou v zemi asi pět metrů za ní. Plášť jen se zbytky olova a úplně roztřepený má doma na památku.
Uvidíme, jak se to vybarví dál, ale na té lišce mě to jaksi uvedlo do rozpaků.
Další případ - liška. Byla střelena na 50 m přes lopatku a bez obalu se dá říct, že jí druhá úplně strana chyběla. Kuli jsem našel druhý den ráno lehce zabořenou v zemi asi pět metrů za ní. Plášť jen se zbytky olova a úplně roztřepený má doma na památku.
Uvidíme, jak se to vybarví dál, ale na té lišce mě to jaksi uvedlo do rozpaků.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
Jsem rád, že i Kopov potvrdil to, co jsem psal v tématu barva na nástřelu o munici Geco. Poměrně přesně jsme se shodli s poznatky, účinky a přesností......
Pro mně osobně zatím spokojenost. Co se týče střepin, tak tuto zkušenost nemám ani u černé, ani u srnčího. U lončáka, který nebyl prostřelen byl ukázkový hříbek na druhé straně škáry - kuli ale bohužel nemám.
Pro mně osobně zatím spokojenost. Co se týče střepin, tak tuto zkušenost nemám ani u černé, ani u srnčího. U lončáka, který nebyl prostřelen byl ukázkový hříbek na druhé straně škáry - kuli ale bohužel nemám.
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem se akorát vrátil z dosledu. Stříleno na sele zhruba na 60 metru Gekem 7x64. Na nástřelu trocha stříže a mikrokapičky barvi,dál už nic. Sele sme našli ještě živé asi 600m od nástelu.Šlo to na měko zešikma do kýty kde kulka zůstala-takže opět neprostřeleno. 

Myslíš si, že jiným střelivem by sele zůstalo na nástřelu ? To že nebylo prostřelený, bylo asi tím, že to šlo na nějakou silnější kost a větší sval nicméně střela odevzdala veškerou svoji energii.
No nevím, ale po takové ráně by to odešlo po každé kuli. Na čem ta kule zůstala? Tipoval bych někde na stehenní kosti.
vazeni pratele,prosim neberte to zde ted ode mne jako rejpani nebo nejake chytraceni ale jak sleduji tuto debatu tak zjistuji,ze malokdo z vas strili hlavou.opravdu nechci nikoho urazit a ani znemoznit ale hledani idealni a univerzalni strely je spise debata na urovni sci-fi.uz mooockrat zde bylo receno ze kazda strela a kazda raze ma sva specifika a je jen a jen na nas zda budem zodpovedni a jak dobre se naucime pouzivat vhodne strely do danych razi vhodnych na lov dane zvere.nic ve zlem ale delat z obycejneho poloplaste konstrukcne z dob prvni poloviny minuleho stoleti demonickou strelu je stejna nezodpovednost jako tvrdit ze EVO od RWS je strela vhodna na vse a ze lovit vysokou nebo tezsi zver strelou o prumeru 6,5mm je idealni volba a podobne.jsem rad ze se zde popisujou jak pozitivni tak negativni zkusenosti stejne jako zkusenosti z ruznymi razemi.volba cim lovit je pak na kazdem z nas. 

Ono neznamená, že když začnu lovit zahraničním střelivem, že už nemusím čekat, až se zvěř alespoň trošku šikovně postaví a že prostřelím vše. Kdyby nebyli lovci neurvalí, trochu přemýšleli a počkali, až se zvěř natočí, tak si zde na foru ušetříme spoustu místa.
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem tím nechtěl říct nic ve smyslu ,že po jiném střelivu a po takové ráně by to zůstalo na nástřelu. To určitě ne.. Je mi jasné,že optimální je když to dopadne tam kam má. Kde kule zustala přesně nevím-prase nebylo moje a pitvat jim ho tam mě přišlo trochu blbý. I když by mě samotnýho zajímalo aspon to,jak byla kule rozložena.Dovnitř to šlo přes poslední žebro a pravděpodobně to rozbilo stehení kost-zadní běh glajdal jak kdyby tam žádná kost nebyla.
Naposledy upravil(a) kopov.c dne čtv 27.1.2011, 22:53, celkem upraveno 1 x.
Kopove já tě pochopil, myslel jsem to víceméně obecně.
PS: máš pěkný web stránky a zpět k Geco.
PS: máš pěkný web stránky a zpět k Geco.
Zdravím všechny, získal jsem kulovnici Steyer Manlicher v ráži 243 W. V plánu je, že bude z 99,9% určena na srnčí zvěř, ale co kdyby... přišlo v červnu / červenci prasátko, jak se mi to již v minulosti stalo, při čekané na srnce.. je tu GECO s 6,8g (taky Sako a RWS s 6,5g) - něco jsem tady na fóru už přečetl, přesto prosím o shrnutí praktických zkušeností a případné doporučení... sele/lončák do 50kg od 20m do 80m max. díky.
Geco je dobrý, v .243W lovím jenom tím. Zatím mi to pokaždý vystřelilo:-)))
Na srnčí paráda. Netřílím zásadně přes plec, protože jsou tam dva menší gulášky. Střílím na "6" žebro a pokaždé to padá a na místě zůstává v ohni. Střelil jsem s tím cca 18 kusů srnčího a jediná srna mi odešla cca 20 m z nástřelu. S prasetem touto ráží zkušenost žádná, ale kamarád na prasata používá jedině Geco 6,8 g ve 243W a je velmi spokojen. Zeptej se Zdenka41, ten ví o kom je řeč a jistě ti to potvrdí, jak prasata po komorových ranách zůstávají v ohni. (bavíme se okusech do 50 kg) Vyzkoušej a uvidíš.
Na srnčí paráda. Netřílím zásadně přes plec, protože jsou tam dva menší gulášky. Střílím na "6" žebro a pokaždé to padá a na místě zůstává v ohni. Střelil jsem s tím cca 18 kusů srnčího a jediná srna mi odešla cca 20 m z nástřelu. S prasetem touto ráží zkušenost žádná, ale kamarád na prasata používá jedině Geco 6,8 g ve 243W a je velmi spokojen. Zeptej se Zdenka41, ten ví o kom je řeč a jistě ti to potvrdí, jak prasata po komorových ranách zůstávají v ohni. (bavíme se okusech do 50 kg) Vyzkoušej a uvidíš.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Ráž nemám W 243,ale jak píše kojot,zřejmě máme stejného kamaráda.Viděl jsem hodně uloveno po geco 6,8.Pokud to byla jakákoliv komora i méně zadní vždy flek a nebo 20m.Srnčí to smete z louky.Ještě jsem neviděl kus odejít.To se nedá říci o normě oryx odchází vše.Jak velký prasata to nevím,ale srnčí a černá do 50kg vždy i po třech komorových ranách.RWS KS 6,5g na srnčí velmi dobrá dost rozbíjí,černá do 40m.Kolega léta lovil norma SP 6,5g ta se prý už nevyrábí,loví RWS TMS.Zatím toho moc neulovil,ale u srnců stop efekt.Dobrý výběr je od HP mají v něm i nosler.Kdybych byl mladší asi bych do této ráže šel.
Norma Oryx taky není určena pro lov "lehčí" zvěře, je tvrdší konstrukce a je doporučována vysloveně k lovu těžké zvěře. Na srnčí zvěř a černou okolo 50 kg se doporučuje Vulkan.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
A zkus ten vulkán najít v tovární laboraci normy pro ráži W243...Lotr píše:Norma Oryx taky není určena pro lov "lehčí" zvěře, je tvrdší konstrukce a je doporučována vysloveně k lovu těžké zvěře. Na srnčí zvěř a černou okolo 50 kg se doporučuje Vulkan.

kozlice Zabala Hermanos 12/76 XL 90
kozlice Rizzini 20/76
kulobrok Merkel 8x57JR/16 + hlavně 16/70
ZKM 451 .22 LR
ZKK 601 W243
BO 98 LW 8,5x63REB
FN 1907 6,35Browning
kozlice Rizzini 20/76
kulobrok Merkel 8x57JR/16 + hlavně 16/70
ZKM 451 .22 LR
ZKK 601 W243
BO 98 LW 8,5x63REB
FN 1907 6,35Browning
Já ho používám v kulobroku a zatím jsem nejvíce spokojen, používal jsem i Vulkan ale na srnčí moc velké výstřely...Oryx dělá výstřel max. 50kačku a stejně mi zatím nic neodešlo z nástřelu..a to střílím v zimě srnčí pouze na hromadách nebo do 80m..takže nablízko a stejně Oryx svoji práci udělá...(zatím odzkoušeno na 2 prasatech a 3 ks srnčí holé) nicméně Vulkan používat budu na naháňkách z osmičkového automatu co si pořídím o prázdninách...Lotr píše:Norma Oryx taky není určena pro lov "lehčí" zvěře, je tvrdší konstrukce a je doporučována vysloveně k lovu těžké zvěře. Na srnčí zvěř a černou okolo 50 kg se doporučuje Vulkan.