Zvěřinové klobásy
-
- Častý návštěvník
- Příspěvky: 53
- Registrován: stř 17.1.2007, 12:04
- Bydliště: Dražice
- Kontaktovat uživatele:
Zvěřinové klobásy
Zdravím pánové,
chtěl bych taky s trochou do mlýna.
Klobásy dělám z jeleního libového ořezu (do spojky) a z tučných částí divočáka ( na vlo?ku).Surovinu samozřejmě zbavím tuhých částí ,povázku a ?lach.
Spojku vezmu na řezačce přes desku 3mm a vlo?ku nakrájím na kostky 2x2 cm.Jako první vymíchám v kutru spojku s pragandou(solim na 1,8 %) s kořením a vodou.když je dílo dostatečně homogenní začnu přidávat vlo?ku. Nechám točit až dosáhnu správné zrnitosti.
Po té narážím v narážce do vepřových sdíraných střev ( kalibr 30-32).
Utočené klobásky na požadovanou velikost vě?ím na hůlky a davám do předehřáté udírny.Su?ím, udím při teplotě do 70°c.Po správném zbarvení dovařuji ve vodní lázni opět při 70-75°C.
Teplotu v jádře výrobku změřím vpichovým teploměrem, aby se nám někdo z toho nepodělal. Musí dosahovat hodnoty 72 °C.
Klobásy vyndám a ještě na hulkach sprchuji studenou vodou.
Pak už jenom papám a rozdávám.
http://album.volny.cz/aldak2007/browse. ... owse_page=
chtěl bych taky s trochou do mlýna.
Klobásy dělám z jeleního libového ořezu (do spojky) a z tučných částí divočáka ( na vlo?ku).Surovinu samozřejmě zbavím tuhých částí ,povázku a ?lach.
Spojku vezmu na řezačce přes desku 3mm a vlo?ku nakrájím na kostky 2x2 cm.Jako první vymíchám v kutru spojku s pragandou(solim na 1,8 %) s kořením a vodou.když je dílo dostatečně homogenní začnu přidávat vlo?ku. Nechám točit až dosáhnu správné zrnitosti.
Po té narážím v narážce do vepřových sdíraných střev ( kalibr 30-32).
Utočené klobásky na požadovanou velikost vě?ím na hůlky a davám do předehřáté udírny.Su?ím, udím při teplotě do 70°c.Po správném zbarvení dovařuji ve vodní lázni opět při 70-75°C.
Teplotu v jádře výrobku změřím vpichovým teploměrem, aby se nám někdo z toho nepodělal. Musí dosahovat hodnoty 72 °C.
Klobásy vyndám a ještě na hulkach sprchuji studenou vodou.
Pak už jenom papám a rozdávám.
http://album.volny.cz/aldak2007/browse. ... owse_page=
Re: Zvěřinové klobásy
Kolegové,dnes jsem zahájil výrobu klobás z divočáka.Je to moje premiéra,tak jsem docela zvědav,co z toho vyjde.
Recept zde:
6kg libového ořezu z divočáka,5kg vepřového bůčku,1,5 kg prátu.
Koření:
3 lž. mletého pepře,12 lž. drceného kmínu,15 lž. mleté sladké papriky,2 lž. mletého chilli,málá miska česneku(asi 1,5 větší paličky),20 lž. soli(asi 200g).
Zvěřinu jsem pomlel na el. mlýnku,výstupní zrnitost 8mm,vepřový bůček jsem pomlel na zrnitost 3mm,dále jsem přidal koření,utřený česnek,prát,vše důkladně promýchal a dal do sklepa do sobotního odpoledne uležet,nacpu to do střívek a v neděli to vyudím.
Držte mi palce ať se to dá jíst.

Recept zde:
6kg libového ořezu z divočáka,5kg vepřového bůčku,1,5 kg prátu.
Koření:
3 lž. mletého pepře,12 lž. drceného kmínu,15 lž. mleté sladké papriky,2 lž. mletého chilli,málá miska česneku(asi 1,5 větší paličky),20 lž. soli(asi 200g).
Zvěřinu jsem pomlel na el. mlýnku,výstupní zrnitost 8mm,vepřový bůček jsem pomlel na zrnitost 3mm,dále jsem přidal koření,utřený česnek,prát,vše důkladně promýchal a dal do sklepa do sobotního odpoledne uležet,nacpu to do střívek a v neděli to vyudím.
Držte mi palce ať se to dá jíst.



Re: Zvěřinové klobásy
Tak a máme hotovo,udil jsem je asi 8 hodin na 70 - 80 stupňů a jsou exklusivní!!!
http://album.volny.cz/tommmy/view.php?a ... page=0#img
http://album.volny.cz/tommmy/view.php?a ... page=0#img
-
- Pravidelný diskutér
- Příspěvky: 247
- Registrován: úte 09.1.2007, 17:53
- Bydliště: Děčín
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zvěřinové klobásy
Kdysi mi jeden starý myslivec tvrdil,že za mlada přidávali do klobásek i liščí maso. Pamatuje si na to někdo z vás jak to dělali nebo zdědil takový kuchařský recept?? Né že bych se pak vrhnul na intenzivní lov lišek
,ale pro zajímavost bych to chtěl vědět...

CZ550FS-7x64 DOCTERclassic 8x56RD
Re: Zvěřinové klobásy
Je to sice trochu mimo, ale znám jednoho staršího Myslivce a ten tvrdí, že nejlepší guláš je z lišky. Nevím nikdy jsem to nezkoušel a jsou dobroty které nemusím. Jinak nějaké recepty na upravu lišky jsou ve staré myslivecké kuchařce.
CZ 537 30-06
troják G.Tichý 8x72R, 16x65
troják G.Tichý 8x72R, 16x65
-
- Pravidelný diskutér
- Příspěvky: 168
- Registrován: pát 07.8.2009, 11:12
- Bydliště: Praha 9, Újezd nad Lesy
Re: Zvěřinové klobásy
Klobás jsem dělal tak cca 30 kg ročně, tak akorát pro moji potřebu. Maso jsme míchal vepřové a mufloní (většinou jsem "spotřeboval" celou muflonku). Hlavní, ale bylo udit ve studeným kouři 3 dny. Manželky babička na to měla speciální udírnu, v podstatě malou místnost, kam se na tyče zavěsili klobásy a na zemi se zapálila hromada pilin. Ty pak doutnaly a doutnaly až z toho po třech dnech byly luxusní klobásy. Daly se vysušit do špajzu a pak když se uvařili - byl to materiál. Bohužel už je nedělám, odstěhoval jsme se ze Slovenska a navíc barák s udírnou se prodal.
Sauer 202 Stutzen 308 W, Zeiss Victory Varipoint 2,5-10x50, Patterdale terrier
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 3179
- Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
- Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zvěřinové klobásy
Pepčo ty nechodís do asie bistra
.Nikdy neříkej nikdy.


Re: Zvěřinové klobásy
mnam hned bych si je dal vypadaji nadherne 

Mým koníčkem je Bosna a Hercegovina a Oddlužení