Tak po tom co jsem do nich střelil to trvalo týden,než mi začali chodit znovu.Podle stop si myslím si,že je to ten sám rudl co posledně.Ted tam byli dvě noci po sobě,tak jsem jim tam dnes dal kukuřici a su zvědavej jesli tam přijdou i dnes. Jak to děláte vy-necháte je tam chodit třeba čtrnáct dní at si pamatují jak s
i tam dobře a v klidu naplnili žaludek? A nebo jakmile zjistíte že krmeliště navštívili,tak večer letíte na čekanou a střelíte do nich? Mě se osvědčila spíše ta první varianta a zdá semi,že když je tam nějakou dobu nechám v klidu bužirovat,tak po tomco do nich střelím tak se na totéž místo rychlejš vrací.
Ahoj. To nemohu posoudit, protože se u nás prasata hojně nevyskytují. Sem tam se ukážou přes léto. To chodí celkem pravidelně (jednou za 5-10 dnů), přikrmuji je pod dřevěnou bednu obilím a zrnem kukuřice,v blízkosti natírám strom bukovým dehtem a někde poblíž nechávám kámen soli, který černou evidentně zajímá. V tuto dobu nelovím a čekám na zimu. Když napadne sníh zavážím pravidelně voňavou kukuřičnou siláž a do ní přidávám zrno. Člověk by se do ní zakousl sám, ale prasata to nezajímá. Kňour přijde tak na cca 30 metrů k hromadě, otočí se a to je vše. Srnčí hromadu navštěvuje bez ostychu, tak nevím kde je chyba .
Tikka T3 308 W + Meopta 2100 3-12x50 , Browning 525 Sporting
U nás se osvědčilo,že v momentě kdy se poseče obilí a zustane jen kukuřice, tak začínáme pomalu vnadit na místech kudy vychází černá do pole.V tuto dobu ji stále lovíme na poli šouláním. Mezi tím si černá zvykne pravidelně navštěvovat místa, kde dáváme převážne kukuřici nebo siláž s kukuřicí to funguje spolehlivě. Potom počkáme na úplněk a jde se na to. Mám zkušenost, že pokud se mi podaří střelit kus z jednoho rudlu, tak na další úplněk příjde klidně stejný rudl. Někteří kolegové mají zkušenost, že jim ten stejný rudl příšel už za týden, ale to už bylo v období zimy a nedostatku potravy. Nemám sice z tohoto způsobu lovu zvlášť velkou radost, ale jsme polní honitba obklopená dokola koplexy lesa a černá dělá velké škody na polních plodínách, tak jsme nuceni využívat i tento způsob lovu.
Remington 700XCR long tactical range 308 win.- puškohled Meopta ZD 6-24x56mm Mil-Dot 2
Baikal IŽ-43 E 1C ráže 12/76, 12/76 -puškohled Meopta Artemis 2000 6x42mm
Malorážka ZKM 456 model 4 - puškohled Leupold Mark4 8,5-25x50mm LR/T ilum.
Celý prosinec chodila prasata téměř jak na provázku. Neměl jsem moc času, ale kamarád jich slovil 9. Vnadíme tak, že zavezeme hromadu (přiměřenou) siláže a pak do toho přihazujeme vyloupanou kukuřici.
Nějaké nové postřehy o černé zvěři? Během ledna a února se prasata začala ukazovat. Není to žádný oheň, ale ukazují se. Dal jsem na krmeliště dřevěnou bedynku, kterou převrátí jen prase, srnčí a myši nemají šanci...skvěle se osvědčila. Když jsem seděl u krmeliště a čekal na selata, tak mi přišla lončačka. Nestřílel jsem. Včera mi jich přišlo 6. Všechno lončáci a starší, tak jsem jim daroval život. Byla by škoda střílet plnou lončačku. V naší honitbě prasat moc není, tak alespoň budou selátka. Ahoj
J8 ted chodim teda jenom vnadit... sehnal sem si kukuřici kterou vyřazujou jako kazovou či co a nic za ní nechtěji takže ted amm přísun kukuřice. A na nějakou bedýnku se můžu vyprdnout stačí sazeč nebo malej rejček udělám díru nasypu tam hrst nebo dvě kukuřice a přišlápnu... nakonec nasypu nahoru i pro srnčí.... lovit nechodim pač sem si zlomil nohu a nevylezu na žebřík ale prasata choděj je to přerytý vetšinou během třech dnů... občas tam teda zahrabu i nějakou rybu kterou sem si sehnal během výlovů bělice karásky a tak....
U nás to vypadá, že černá začíná pomalu vytakovat z lesa. Kolega obcházel o výkendu pole, kde byla loni kukuřice a bylo tam čerstvě pobuchtováno. Tak uvidíme jestli se z toho stanou pravidelné návštěvy. Kdyby trochu povolilo, tak by určitě chodily víc i na louky, ale ty jsou zatím zmrzlé. U nás funguje na prasata nejlépe kukuřice vyloupaná, stačí jen poprášit místo kam chodí buchtovat nebo na ochozu kudy chodí z lesa a určitě se zastaví. U siláže nebo řepy co používájí kolegové se taky zastaví.
Remington 700XCR long tactical range 308 win.- puškohled Meopta ZD 6-24x56mm Mil-Dot 2
já musim dávat kukuřici pod zem jinak mi to sežerou sojky během hodiny maximálně dvou.... a co sem slyšel od chlapů vedle ze sdružení tak jim prasata dou dobře na cukrovku nahrubo jí nasekaj a udělaj hromádky a může bejt klidně přemrzlá prasatum to prej děsně chutná...
Cukrovku můžu potvrdit u nás jdou na ni taky, klidně může být i v kuse, divočák si s ní pohraje. Černá u nás chodí i na pole, kde byla cukrovka a hledá zbytky co zůstali po sklizni. Pokud je tam zbytků dost, tak chodí pravidelně.
Ve větších mrazech, ještě když trvaj delší dobu, tak bude s rýčeem nebo sazečem asi trošku problém . Proto ta bedynka...funguje i na sojky . Jinak jsem koukal, že se černá začíná ukazovat i na loukách...
hale nedokážu to říct přesně ale asi tady taky nejsou... byl sem se tam podivat ve středu a nic ani dloubnuto stopa nic... a v sobotu nevim pač zem byla zmrzla jak beton a prasata asi nechteli moc dloubat ale kukurice byla pryč... jestli ji nesezbíralo srnčí a sojky.... v zemi každopádně zůstala zahrabaná
Právě se snažím vytáhnout čuňata z kukuřice, ale není to jednoduché. Zaujal mě recept Zdeňka, který referuje o kozlíku lékařském. Ptal jsem se v několika lékárnách, ale všude ho nají jenom v tabletách... Jaký teda Zdeňku používáš? Nějaký sušený kořen? Děkuju moc a při lovech u kukuřice Lovu Zdar!
Kozlík lékařský - když jsem ho asi před 3 lety kupoval, nebyl to žádný problém - mám samozřejmě na mysli sušený drcený kořen. A snad by Ti v lékárně mohli vyjít vstříc a objednat ho, pro mě takhle letos objednali formalín.