Ochranná lhůta u Cermixu u černé zvěře je skutečně 14 dní - stačí mrknout na stránky výrobce preparátu...
U Rafendazolu ochrannou lhůtu pro černou zvěř výrobce neuvádí, nicméně pro ostatní zvěř je spíše delší, než u Cermixu...
K problematice medikace mám vlastní názor a ten se asi většině z vás nebude líbit... Medikace má dle mého dvě zásadní nevýhody
1) nelze zajistit, aby medikace byla zajištěna u každého kusu a dále taky v potřebné dávce - v praxi se tak některé kusy "předávkují" a na jiné se vůbec nedostane. Takže výskytu střečka nezabráníme - mimochodem ve finále by se na nás mohli vrhnout "ochránci", že hubíme poslední zbytky vzácného živočicha

2) cpaní chemie do snad nejhodnotnější a "nejzdravější" suroviny, jakou je zvěřina mi přijde dost zbytečné a hodnotu zvěřiny to devalvuje... dle mého jeden z pádných argumentů, proč se medikace neprovádí ani v Německu a ani v Rakousku. Mám dojem, že i ve zbytku EU budeme spíše vyjímkou...
A to pomíjím skutečnost, jak se medikace provádí v praxi. Je to na delší článek. Je skutečně předkládán správný poměr preparátu ke krmivu? Je správně spočítaná celková "potřeba" preparátu na skutečný početní stav zvěře v honitbě?
Dle mého to spousta myslivců myslí dobře, ale efekt není takový jaký by měl být a když se to pak vezme do důsledku a krapet to přeženu, tak by se dalo říct, že je to jedna ze šaškáren, aby byli myslivci na veřejnosti za ty hodné, co pečují o zvěř jak to jen jde.
Podle mě je maximálně důležitá celoroční kvalitní péče o zvěř počínaje skutečně vhodným přikrmování a důsledným odlovem konče. Když je celkově populace nadprůměrně v dobré kondici, tak si i lépe poradí s parazity... ty podprůměrné kusy by měly být odloveny. No a teď mě můžete začít kamenovat...

Až teď jsem si všiml, že je to tak trochu mimo OT, ale snad moderátoři prominou... Co se odlovu černé v období medikace týká, tak já u nás v honitbě neviděl ani jeden krmelec pro srnčí, který by byl navštíven černou... ale to jen tak na okraj a určitě tím nechci zpochybňovat ochranné lhůty. Já sám bych tu zvěřinu nekonzumoval, tudíž ji nebudu dávat ani do oběhu...