Nastřelování kulovnic, co a jak
Re: Nastřelování kulovnic, co a jak
Jen malá otázečka čistě na úvahové úrovni. Dnes se dá koupit svítilna s přichycením na hlaveň zbraně. Rád bych tedy věděl, zda mi tato montáž, i když je podložená kůží čí gumou, ovlivní balistiku střely? Děkuji za rady...
Optimista se učí anglicky, pesimista rusky a realista se učí střílet.
-
- Zkušený diskutér
To je otázka, je třeba to vyzkoušet. Praxe ale ukázala že na vzdálenosti kdy se se svítilnou v noci loví - většinou do100m, to v lovecké střelbě nemá vliv.
Ani u kolovnice ani u kulobroku jsem nezaznamenal nějaký rozdíl - (uchycení jen na samotnou hlaveň). Teoreticky, pokud by byla svítilna těžká - což už dnes nebývají, tak by mohla ovlivňovat zdvih hlavně při vývinu rány, což by mohlo výrazněji ovlivnit nástřel.
Ani u kolovnice ani u kulobroku jsem nezaznamenal nějaký rozdíl - (uchycení jen na samotnou hlaveň). Teoreticky, pokud by byla svítilna těžká - což už dnes nebývají, tak by mohla ovlivňovat zdvih hlavně při vývinu rány, což by mohlo výrazněji ovlivnit nástřel.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
požití bych řekl do těch 30-40m.
Optimista se učí anglicky, pesimista rusky a realista se učí střílet.
-
- Zkušený diskutér
Shivo, tady je to jasně uvedené jaký má problém (pokud má jednodílnou pevnou montáž CZUB (KOZAP) tak je to jedno co upravíMichal P píše:Byl jsem si nastřelit nový puškohled (Artemis 3-12x50) na mém ZHáčku. Problém nastal v tom, žer jsem na konci horizontální rektifikace a nemůžu dál. Mám jednodílnou násuvnou montáž CZUB. Poraďte jak dál.
Díky

- výškovou úpravou jednoho z ok (při vysoké ráně - zadního) by se měl dostat právě do osy puškohledu tak, aby se to nekřížilo, chce to ale změřit kolik a kde. V okách je pak dobré na dělících plochách zhodit zevntř hrany ať kroužky při dotahování nepoškodí tubus a podlepit mezi tubusem a okama např. kobercovou textilní páskou.
...anebo to hodit do šrotu a koupit si optilock

Naposledy upravil(a) nimrod nimrod dne úte 08.3.2011, 13:34, celkem upraveno 1 x.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
Nimrode, provedl jsem to přesněn tak, jak jsi uvedl. Flinta střílí a trefuje vcelku slušně. Na kombinaci ZH a montáže kozap je to dobrý.
- Choochoo007
- Zkušený diskutér
Popravde uprava ok je docela slozita a muze se poskodit tubus. Je treba premerit vysku spodni hrany oka od zakladny(vetsinou rozdil par setin, coz neni problem) a pokud jsou stejna je chyba v jednodilne liste(rozdil v desetinach), kterou vam kde jaka strojarska dilna prebrousi na jakykoli sklon. PAk si muzes vyrovnat kriz v puskohledu treba presne na sred klikani, coz jsem udelal na Howe. Osobne jsem v CZ v Praze vyreklamoval montaz bez problemu, kdyz mi nesla nastrelit CZ550. Rozdil na liste asi 0,3-0,4 desetiny. Toto je vyhoda jednodilne montaze oproti dvoudilne, upravy v pohode bez strachu poskozeni puskohledu.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
- fesoj
- Zkušený diskutér
Jak n astřelit flintu, to bych celkem věděl. Ale jedna věc mi není jasná. Lze u běžného puškohledu /mám Barska 3 - 12 x 56/ po nastřelení nějak vynulovat stupnici ? Jde mi o to, abych v případě, že bych potřeboval naklikat pro střelbu na větší vzdálenost, viděl o kolik to mám vrátit a nemusel si to pamatovat.
Kritériem pravdy je praxe.
- RADEK
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Tohle Barska určitě neumí.
CZ 550 standart 30-06springfield,IZ 27 16/16,
Brakýř jezevčíkovitý
Brakýř jezevčíkovitý
- fesoj
- Zkušený diskutér
No já jsem si to myslel... Za málo peněz nelze chtít moc muziky. Ale raději jsem se zeptal. Na tomhle fóru jsem sice krátkou dobu, to víte, když se dědek na stará kolena dostane k počítači, tak mu ze začátku dává kostku cukru, aby ho nepokousal, ale člověk se musí učit až do smrti. A tady jsem se toho už naučil dost... Ale zpět k tématu. Včera jsme v našem MS měli kontrolní kulové střelby. Až se divím, že jsme se skoro všichni sešli. Střílelo se vsedě na 100 m na terč srnce s oporou, 3 rány, přičemž na desítce byl pro lepší míření nalepen papírový štítek 3 x 5 cm naležato. Každý měl po střelbě možnost si za pomoci správce střelnice nastřelení své zbraně opravit, ale nikdo toho nevyužil - no koneckonců co opravovat na nastřelení, když je každá rána jinde, že ? Tedy ne že by tak stříleli všichni, ale kdyby to mně lítalo tak, jako některým našim čarostřelcům, tak bych se na zvěř bál vystřelit. Na sebe a svou novou flintu jsem byl dost zvědavý, po kalváriích s Ižkou jsem investoval do Marlina XS 7 ve 243 W a protože to mám na střelnici trochu z ruky, ale bydlím uprostřed revíru, dal jsem si k posedu terč a do něj 6 ran. Tedy vlastně 5, tou první jsem na 50 m netrefil papír 50 x 50. Ale jakžtakž jsem to srovnal. No a včera na střelnici - dalo by se říci za ideálních podmínek - jsem mířil na spodní okraj toho bílého štítku na desítce. 2 zásahy 3 cm od sebe v 10 na 12, jedna 9 malinko nad nimi. A chlapi se hrozně divili, že nejsem spokojený. Nehejbej s tím, nehejbej s tím, to máš výborný ! Přesto jsem si 5 x kliknul dolů - 1 klik je na 100 m 7 mm /dle návodu k puškohledu/, abych dostal střední zásah asi 3 cm nad záměrný bod. Za pár dnů se jde na srnce. Jelikož jsem lovec kazatelnovo-posedový a na ránu nespěchám, chci vzít vítr z plachet i těm chytrolínům, kteří tvrdí, že tahle ráže dělá příšerné podlitiny a že mě ve výkupu budou moc strhávat. Do 100 m na krk a není co řešit ! A kdyby to nešlo, tak si počkám. Zítra třeba přijde blíž...
Kritériem pravdy je praxe.
krkam píše:při nastřelování Meopty 3-12x56 na kulovnici ZKK 600 3006 mám optiku i s montáží lehce vyosenou mimo osu hlavně, přesto jsem se stranovým klikáním ještě vešel a kulovnici na 80 metrů nastřelil. Jsem však asi 5 kliků od stranového dorazu. Bude mi zbraň střílet přesně i na delší a kratší vzdálenost???? Děkuji za rady
Jak se dá poznat že je osa puškohledu mimo osu hlavně?? je nějaká metoda jak to poznat?
Když se podívám okem tak to asi nemůžu poznat pokud to nebude velký rozdíl.
-
- Administrátor
Dá se to pohledem přes optiku a vývrt. V horizontálním směru si troufnu tvrdit, že to jde poznat už u 5cm/100m. U vertikálního směru to sice jde poznat stejně, ale skutečná poloha dopadu střely je mnohem více ovlivněna zpětným rázem. Nejlépe je použít silnější soustředné kružnice. Prvně koukám s vystředěným pohledem přes vývrt a pak ještě kontroluji pohledy podél stěn vývrtu.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
No jo,ale co když tam odchylka je ,a nasazený puškohled se náhodou shoduje svým nastavením s vývrtem?
Lovec zabíjí jednou ranou.
-
- Administrátor
Tomu co píšeš dost dobře nerozumím. Jediný problém by mohl nastat, jestli jsi na kraji rektifikace a už to nejde doklikat. Pak už jen úprava montáže. Normálně nastav korekce na střed rektifikace a zaměř pohledem přes vývrt zbraň na cíl. Aniž by jsi se zbraní hnul, koukni přes puškohled. Uvidíš, jestli je odchylka velká nebo se dá doklikat.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
No to už je lepší,nastavit korekci puškohledu doprostřed ,a pak to shlédnout přes vývrt.Toto v prvním příspěvku chybělo.
Lovec zabíjí jednou ranou.
Nesouosost v horizontálním směru lze posoudit pohledem shora na zbraň s optikou, odchylka os , i malá, je velmi dobře znát. Pak může být chyba v montáži, v uchycení montáže, nebo u zbraní s rybinou pro montáž je to právě ve špatně vyfrézované rybině ( velké množství CZ 527 a CZ 550 ).
Koukat se přes hlaveň a puškohled moc nemá cenu, těžko si dovedu představit odhadovat, zda ještě naklikám, či ne.
Nejlépe se mi osvědčilo seřízení osy hlavně a záměrného kříže optiky na vzdálený malý bod ( hrubé seřízení osnovy puškohledu před nastřelením, obvykle nepřekročím odchylku max 7 cm/100m ). Pokud naklikám, je vše OK a nastřelení to potvrdí. Platí to jak pro stranovou, tak i pro výškovou korekci. V praxi jsem se už setkal s oběma případy, kdy nešlo doklikat. Pokud to u lovecké zbraně lze a střílí to na 100 m na střed, nic neřeším, i kdybych byl dva kliky od konce, protože pro střelbu nejméně do 300 m se nic neděje.
Pokud je to přesná zbraň pro lov na velké vzdálenosti, je to problém, který lze ale vždy jednoduše vyřešit.
Koukat se přes hlaveň a puškohled moc nemá cenu, těžko si dovedu představit odhadovat, zda ještě naklikám, či ne.
Nejlépe se mi osvědčilo seřízení osy hlavně a záměrného kříže optiky na vzdálený malý bod ( hrubé seřízení osnovy puškohledu před nastřelením, obvykle nepřekročím odchylku max 7 cm/100m ). Pokud naklikám, je vše OK a nastřelení to potvrdí. Platí to jak pro stranovou, tak i pro výškovou korekci. V praxi jsem se už setkal s oběma případy, kdy nešlo doklikat. Pokud to u lovecké zbraně lze a střílí to na 100 m na střed, nic neřeším, i kdybych byl dva kliky od konce, protože pro střelbu nejméně do 300 m se nic neděje.
Pokud je to přesná zbraň pro lov na velké vzdálenosti, je to problém, který lze ale vždy jednoduše vyřešit.