Kuše
Re: Kuše
Ale pokud jsi 10m vysoko tak ta zvěř musí být tam 20-30 m od stromu aby jsi se mohl trefit na komoru. Jinak jsi pořád v tom úhlu kdy trefíš jen 1 plíci. Co se stane když šípem trefíš lopatku nebo žebro? Prorazí to hrot? A pokud vysoká stojí čelem k tobě. Je to pozice na střelbu šípem? Když ji trefíš mezi přední nohy tak bys měl trefit srdce a plíce. U těch prasat je to tak, že jsou přemnožená. A měly by se nechávat velké a lovit přednostně lončáky a selata. Černá nemá u nás predátora a dost škodí.
Do 10 m je dobré vylézt pouze je-li protisvah.Tím se výška eliminuje,na rovině bohatě stačí 5m.Střílet zvěř na ostro,(ze předu)
nedoporučuji,již jsem dohledával spoustu zvěře s prostřeleným pleckem,nebo dýchací trubicí.Ideální je střela vedená šikmo ze zadu do předu,dlaň za lopatkou.U černé je to ještě důležitější,než u zvěře vysoké.U lovu lukem nebo kuší je důležitá přesnost,je to jen mechanické poranění,ale pokud se trefíte,tak účinek je stejný jako u zbraně palné.
nedoporučuji,již jsem dohledával spoustu zvěře s prostřeleným pleckem,nebo dýchací trubicí.Ideální je střela vedená šikmo ze zadu do předu,dlaň za lopatkou.U černé je to ještě důležitější,než u zvěře vysoké.U lovu lukem nebo kuší je důležitá přesnost,je to jen mechanické poranění,ale pokud se trefíte,tak účinek je stejný jako u zbraně palné.
-
- Pravidelný diskutér
Sip nezabiji jen hydrostatickym sokem jako kulka ,ale vykrvacenim .... jakmile zivocich ztrati 40% krve a tlak je nedostaceny okyslicit mozek ,zvire pada do bezvedomi co je nas cil .....Proto spicka musi byt velika aby tento ukol rychle splnila ,kdyz je kus dostatecne silna jako se ted prodavaji ,sipka lehce prorazi i kost atene jako u silmeho kladkoveho luku......
Strelbe ze predu se ale vyhybame ,cekame az zvire nam poskytne lepsi uhel co muze byt okamzite nebo za nekolik minut .....
Strelbe ze predu se ale vyhybame ,cekame az zvire nam poskytne lepsi uhel co muze byt okamzite nebo za nekolik minut .....
No a pokud šíp umístíte do zóny kde chcete - tedy komora, srdce plíce (obě) - jak daleko obvykle zvěř odchází a s jakým barvením? Jak dosledováváte bez psů?
Co jsem viděl na Youtube - střelba kladkovým lukem, a viděl jsem toho dost, tak zvěř pokud nedostane zásah na centrální nervovou soustavu, tak na místě ležet nebude, šíp na to při komorovém zásahu z 99% nestačí. Na některých videích jsem si všiml, zvlášť Lumenok, že šíp zvěř často, i u divočáků a z kladkového luku, prostřeluje durch a zůstává zapíchlý v zemi za kusem. Někdy trčí z kusu na vstřelu a někdy na výstřelu. Co se týče barvení, bude asi nejlíp když projde durch.
Jaký je rozdíl v účincích na zvěř výkonná kuše nad 150Lbs s optikou a kladkovým lukem s mířidly? Jaký je rozumný dosah na zvěř do 100kg? Popř. co je dobré použít ideálně na zvěř nad 100kg až po velikost slona a na jakou dálku?
Někde na youtube jsem viděl jak lovili africkou slonici kladkovou kuší přes 250Lbs s celoocelovým šípem (šipkou), slonice odběhla po komorovém zásahu asi 50m, zalehla a zhasla.
Vím že už za středověku (od 15st.), byly výkonné kuše s kovaným lučištěm, které se natahovaly převodovým vrátkem a střílely kované celokovové šipky, které dokázaly údajně probít brnění i na 200 a více metrů. Zajímavá byla i čínská opakovací bambusová kuše se zásobníkem šipek v těle kuše.
Kdysi jsem měl jednoduchou pistolovou kuši barnett s mířidly aplastovým lučištěm, šipky byly kombinace kovu a plastu, kovový jednoduchý hrot. Pamatuji si že jsem na 20m ke konci trefoval téměř každou ranou z leže s oporou velké jablko na pozadí desky a šípy zůstavávaly ještě dost hluboko zapíchlé ve dřevě. Bohužel se dost lámaly a byly tenkrát drahé. Mít lepší hroty, dalo by se s tím i lovit, srnčí do 30-40ti metrů úplně v pohodě si myslím.
Jaké rychlosti dnes šípy dosahují? Zpomalení šípu z kuše oproti střele gyroskopické nebude zdaleka takové, ale v0 krom dělaných speciálů asi nepřekročí 200m/s, že?
Konstrukci šípových střel znám jen ze školy, co se týče průbojných subcal. šípových střel - tyto dosahují nesrovnatelných výkonů co do průbojnosti a letových charakteristik oproti střelám gyroskopickým. Např. šípová podkaliberní 150-ti gramová slitinowolframová střela do ráže 30x173MM má v0 1450ms, v 500m má pak ještě nad 1400m/s a propad - 60mm. V této vzdálenosti spolehlivě probíjí 10cm pnacíř. a spolehlivě odrovnává hlaveň
ale to už hodně odbočuju
nimrod
Co jsem viděl na Youtube - střelba kladkovým lukem, a viděl jsem toho dost, tak zvěř pokud nedostane zásah na centrální nervovou soustavu, tak na místě ležet nebude, šíp na to při komorovém zásahu z 99% nestačí. Na některých videích jsem si všiml, zvlášť Lumenok, že šíp zvěř často, i u divočáků a z kladkového luku, prostřeluje durch a zůstává zapíchlý v zemi za kusem. Někdy trčí z kusu na vstřelu a někdy na výstřelu. Co se týče barvení, bude asi nejlíp když projde durch.
Jaký je rozdíl v účincích na zvěř výkonná kuše nad 150Lbs s optikou a kladkovým lukem s mířidly? Jaký je rozumný dosah na zvěř do 100kg? Popř. co je dobré použít ideálně na zvěř nad 100kg až po velikost slona a na jakou dálku?
Někde na youtube jsem viděl jak lovili africkou slonici kladkovou kuší přes 250Lbs s celoocelovým šípem (šipkou), slonice odběhla po komorovém zásahu asi 50m, zalehla a zhasla.
Vím že už za středověku (od 15st.), byly výkonné kuše s kovaným lučištěm, které se natahovaly převodovým vrátkem a střílely kované celokovové šipky, které dokázaly údajně probít brnění i na 200 a více metrů. Zajímavá byla i čínská opakovací bambusová kuše se zásobníkem šipek v těle kuše.
Kdysi jsem měl jednoduchou pistolovou kuši barnett s mířidly aplastovým lučištěm, šipky byly kombinace kovu a plastu, kovový jednoduchý hrot. Pamatuji si že jsem na 20m ke konci trefoval téměř každou ranou z leže s oporou velké jablko na pozadí desky a šípy zůstavávaly ještě dost hluboko zapíchlé ve dřevě. Bohužel se dost lámaly a byly tenkrát drahé. Mít lepší hroty, dalo by se s tím i lovit, srnčí do 30-40ti metrů úplně v pohodě si myslím.
Jaké rychlosti dnes šípy dosahují? Zpomalení šípu z kuše oproti střele gyroskopické nebude zdaleka takové, ale v0 krom dělaných speciálů asi nepřekročí 200m/s, že?
Konstrukci šípových střel znám jen ze školy, co se týče průbojných subcal. šípových střel - tyto dosahují nesrovnatelných výkonů co do průbojnosti a letových charakteristik oproti střelám gyroskopickým. Např. šípová podkaliberní 150-ti gramová slitinowolframová střela do ráže 30x173MM má v0 1450ms, v 500m má pak ještě nad 1400m/s a propad - 60mm. V této vzdálenosti spolehlivě probíjí 10cm pnacíř. a spolehlivě odrovnává hlaveň

ale to už hodně odbočuju
nimrod
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
-
- Pravidelný diskutér
Krev kazdeho zivocicha je pod tlakem a zkuste se riznout nozem kamkoliv na tele a zacnete krvacet a sip tak fuguje je to vlasne rez nozem a pekne hluboky rez nozem a jestli vam zvire nekrvaci pri zasahu kuli tak je to hydrostatickym sokem co zpusobuje rychlost kule a jako vojaci preziji ustreleni obou nohou a nevykrvaci , tak mikroskopicke zustavani krve na miste uplne staci psu na stopovani a pokud pes neztraci stopu nekde na silnici v potoku atd zvire vystupuje, nebot jak vime kdyz narazi na cerstvy pachovy oblak zmeni smer a stopu citi asi 5 hodin ,Pri zasahu sipem krvaci dovnitr a udusi se na vlastni krvi a jasne ven jak jsem se zminoval protoze kdyby clovek nemel kravni tlak veskera krev konci v patach ,krev okyslicuje mozek a spravne nesazene skrceni trva 5 vterin ,nez clovek upada do bezvedomi jak se neokyslicuje mozek ,sip slouzi jako kdyz hazete nuz ,ale je to s daleko vetsi presnosti ....150 librova kuse je jako 60 liberni kladkovy luk ,nebot ma kratsi natah, nez luk ale experimenty dokazuji ze maji stejnou ucinnost a jasne sip jde tak pomalu ,ze zver se muze uhnout z vetsi vzdalenosti ze slysi vystrel luku si svisteni sipu .....Tak bych se drzel tech 20 metru....
-
- Pravidelný diskutér
Rychlost sipu je napsana na kazde kusi a tah je tam take napsan a pistolova kus je zde zakazana,nebot nema dostatecnou silu zabit zvire a preba na jeleny ,medvedy a prasata je zakazana voj strela 5 ,56 x 45 mm je mala a pouze zranuje tuhle zver, je treba si nahledat web-page kde prodavaji kuse a kladkove luky a tam se vse muzeme docist.
Kuse dnes maji vetci tah a 150 liber je legalni nimimum ,kuse maji tah 200liber a lidi si vetsinou kupuji s tahem 225 liber a to je dobre na slona ,ma to kolovratek ale necha se to natahnout kozi nohou co je dnes ne forme provazu jasne kus ma nevyhodu ,ze vlastne nenabijeme v situaci lovu jako u luku a neplesti si historicke zbrane s dnesnimi kuse meli natah 700liber a nektere az 1,5 tuny stejne jako luky co meli 100 liber az 180 liber a strilely se bez mireni do zastupu lidi velmi tezkym sipem ,kuse jako valecna zbran vydrzela asi do konce vietnamske valky 1973 ,ale mela pouze 175 liber tahu a pouziva se obcas diky tichosti ,ale dnes je neschopna prorazit ty neprustrelne vesty co nosi vojaci a Americani majici dragon skin co neprostreli AK-47 ani z jednoho metru .....
Kuse dnes maji vetci tah a 150 liber je legalni nimimum ,kuse maji tah 200liber a lidi si vetsinou kupuji s tahem 225 liber a to je dobre na slona ,ma to kolovratek ale necha se to natahnout kozi nohou co je dnes ne forme provazu jasne kus ma nevyhodu ,ze vlastne nenabijeme v situaci lovu jako u luku a neplesti si historicke zbrane s dnesnimi kuse meli natah 700liber a nektere az 1,5 tuny stejne jako luky co meli 100 liber az 180 liber a strilely se bez mireni do zastupu lidi velmi tezkym sipem ,kuse jako valecna zbran vydrzela asi do konce vietnamske valky 1973 ,ale mela pouze 175 liber tahu a pouziva se obcas diky tichosti ,ale dnes je neschopna prorazit ty neprustrelne vesty co nosi vojaci a Americani majici dragon skin co neprostreli AK-47 ani z jednoho metru .....
Mám uloveno dost zvěře lukem i kuší.Dnešní technologie jsou na jiné úrovni než tomu bylo v minulosti.Měl jsem kuš 150 lbs i 225 lbs.Fungovali obě velmi spolehlivě..,na zvěř žijící v Evropě.Rozdíl byl jen v rychlosti .,kdy silná kuš střílela do 30m takřka rovně.Velký vliv na ranivost má dobře zvolený hrot, a místo zásahu.Né vždy je dobré když jde šíp skrz,neboť šíp který zůstane uvnitř,způsobuje rozsáhlejší zranění při pohybu zvěře.Pokud se trefíte do spodní třetiny komory,tak zvěř silně barví a většinou neodběhne dál jak 50m.Navíc zvěř neodbíhá zběsile do krytu,protože neví co se stalo,neslyší klasickou ránu z kulovnice.
Párkrát se mi dokonce stalo že se kus po 20m zastavil a jistil,poté padl a zhasl.
Kamarád si na Slovensku pořídil spaciální vlákno které přidělá k šípu a po zásahu se mu s cívky odvíjí až 700m.Pokud to zvěř nepřetrhne v houštině,tak jej spolehlivě po vláknu najde.
Nepopiratelné je že lov kulovnicí je jednodušší,kdy za použití super výkonných ráží,střeliva,puškohledú...,zvěř nemá šanci.
Většina myslivcú řekne že je to humání a zvěř netrpí...,pravdou je ovšem fakt, že každý 10-tý kus je minut,to je ten lepší případ a zhruba každý osmý je poraněn.Za posledních 15 let jsem si vedl statistiku dohledávek ve 2 revírech.A to nevím ke kolika postřelům mne nezavolali,kdy použili k dohledání jezevčíka ,který to zvedl a vyhnal do sousední honitby.O naháňkách se ani nezmiňuji.Vyvstává otázka jestli je tohle opravdu lov,nebo cílené vybíjení zvěře.
Celkem nechápu proč je u nás takový odpor k lovu mechanickými zbraněmi,když mnoho Evropských zemí tento způsob lovu dovoluje.
Párkrát se mi dokonce stalo že se kus po 20m zastavil a jistil,poté padl a zhasl.
Kamarád si na Slovensku pořídil spaciální vlákno které přidělá k šípu a po zásahu se mu s cívky odvíjí až 700m.Pokud to zvěř nepřetrhne v houštině,tak jej spolehlivě po vláknu najde.
Nepopiratelné je že lov kulovnicí je jednodušší,kdy za použití super výkonných ráží,střeliva,puškohledú...,zvěř nemá šanci.
Většina myslivcú řekne že je to humání a zvěř netrpí...,pravdou je ovšem fakt, že každý 10-tý kus je minut,to je ten lepší případ a zhruba každý osmý je poraněn.Za posledních 15 let jsem si vedl statistiku dohledávek ve 2 revírech.A to nevím ke kolika postřelům mne nezavolali,kdy použili k dohledání jezevčíka ,který to zvedl a vyhnal do sousední honitby.O naháňkách se ani nezmiňuji.Vyvstává otázka jestli je tohle opravdu lov,nebo cílené vybíjení zvěře.
Celkem nechápu proč je u nás takový odpor k lovu mechanickými zbraněmi,když mnoho Evropských zemí tento způsob lovu dovoluje.
-
- Pravidelný diskutér
V USa se vlastne nikdy neprestalo lovit lukem a v poslednich letech se pridava i kus asi v polovine statech USA je dovoleno lovit kusi a zapocitava se to do lovu lukem a jestli si nekdo mysli ze vyhraje kus je na omylu, kus je velka nemotorna a pomala ,kladkovy luk jednoznacne vyhrava je tu asi 10 milionu lukostrelcu a 90% pouziva kladkovy luk a tak jasne kazdy kdo strili puskou obycejne rozumi a strili tez lukem a nekde ve mestech a kolem dalnic se smi pouzivat jenom luk diky bezpecnosti zde se namuze stat ze by se ve meste premnozili prasata okamzite by na ne spustili sezonu lukem a lidi by je sezrali tech 10% se drzi tradicnich luku co je jasne levne a potom je par jedincu co si dela drevene luky a s temi lovi ,zde kdyz si nekdo zacne vyrezavat dreveny luk tak je to malo na terce a ze je nadsenec na drevene luky prakticky vzdy to znamena ,ze nema penize nebo ze je nechce obetovat ,ze zna lacinejsi cestu ,nebo kuse jsou dost drahe obycejme 1000$ kus a asi 8 -10 $ sipka se spickou ,zatimco dreveny luk kdyz si udelam mne stoji prakticky nic a sip take ne......Dost jsem jich udelal na prodej a nikdo to nechtel kupovat tak jsem to vse rozdal a vykaslal se na to .....
Zpusob zraneni zvere sipem a sipkou z kuse je stejny a zase zalezi na zasahu a sipka vice mene prochazi zviretem diky sve kratkosti a sip co zustava v tele zvirete reze svoji spickou vnitrni organy pri kazden pohybu a proto indiani pouzivali lehkych luku tak aby sip zustaval v tele zvirete a rezal vnitrni organy pri kazdem pohybu zvirete . Dnes na takoveho jelence co muze mit az 100kg pocitane ze pada asi ze 6 vterin, ale on muze za tu dobu ubehnout jeste 150 metru, ne kazdy bezi nektery odbehne jen 10 m a divi se co se stalo a pada k zemi ,zvirata nemaji vzdelani a nevi co je lukostrelba .....
Zpusob zraneni zvere sipem a sipkou z kuse je stejny a zase zalezi na zasahu a sipka vice mene prochazi zviretem diky sve kratkosti a sip co zustava v tele zvirete reze svoji spickou vnitrni organy pri kazden pohybu a proto indiani pouzivali lehkych luku tak aby sip zustaval v tele zvirete a rezal vnitrni organy pri kazdem pohybu zvirete . Dnes na takoveho jelence co muze mit az 100kg pocitane ze pada asi ze 6 vterin, ale on muze za tu dobu ubehnout jeste 150 metru, ne kazdy bezi nektery odbehne jen 10 m a divi se co se stalo a pada k zemi ,zvirata nemaji vzdelani a nevi co je lukostrelba .....
-
- Pravidelný diskutér
Jeste jsem si vzpomnel jak v Africe kde jasne je vse soukromne majitele rezervaci uz moc nenajimaji krovaky pri vyhledavani poranene zvere, ale kupuji si male druhy psu co mohou nosit v naruci a pes prekona i toho nejlepsiho stopovaciho krovaka .....
Cesti myslivci nakonec prohraji svuj odpor k loveni mechanickymi zbranemi ,jak ta stara generace vymre a rezim bude stale vice delat ty pakarny kolem bumazek na pusky a nepripada mi ze zavedou bumazky na luky ,alespon nacisti to nikdy neudelali ,kdyz se dnes podivame kde je dnes dovoleno lovit lukem v Evrope musime se divit .......myslivci bojujete prohranou valku ,vzdejte se!!!
Cesti myslivci nakonec prohraji svuj odpor k loveni mechanickymi zbranemi ,jak ta stara generace vymre a rezim bude stale vice delat ty pakarny kolem bumazek na pusky a nepripada mi ze zavedou bumazky na luky ,alespon nacisti to nikdy neudelali ,kdyz se dnes podivame kde je dnes dovoleno lovit lukem v Evrope musime se divit .......myslivci bojujete prohranou valku ,vzdejte se!!!
Myslíte si, že je to použitelné pro lov kuší? Ono instalovat posed 5 m v koruně je trochu problematické a nosit si šplhací posed je nápadné.
http://www.pro-myslivce.cz/zbozi/loveck ... kovaci-190
http://www.pro-myslivce.cz/zbozi/loveck ... kovaci-190
-
- Pravidelný diskutér
My pouzivame tuhle blind a necha se z toho strilet lukem a kusi hodne zvirat i kdyz to ma sve nevyhody, tak napriklad krocani musi mit nejakou slepici jako navnadu ,nebot se strili pouze kohouti a v te dobe samice uz sedi na vejcich ,ale i tak blind musi byt na miste 14 dni aby si na ni zvykli to same plati u vysoke ,ale jasne nedoporucuji proti medvedum a prasatum, nebot se tam muzeme stretnout s poranenym zivocichem .....
http://www.youtube.com/watch?v=keld-6aK ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=keld-6aK ... re=related
Jedny z nejlepších sedátek jsou tady tyhle Summit..,používám je již 5 let a naprostá spokojenost.
http://www.summitstands.com/
http://www.summitstands.com/
Ten blind není špatný,ale nedokáži si představit,že bych jej někde nechal stát dýl jak 1 den
Není sice drahý,ale myslím že sponzorovat kolemjdoucí je zbytečné.Dobré by to bylo do Ruska na tetřívky...,ty jejich hromady klestu jsou hrozné.