Střelba na běžící zvěř

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
Odpovědět
Uživatelský avatar
MiraDuchek
Zkušený diskutér
Příspěvky: 519
Registrován: sob 24.1.2009, 14:44
Bydliště: Malměřice

Re: Střelba na běžící zvěř

Příspěvek od MiraDuchek »

Nevim za co se omlouváš admin by měl sám zasáhnout hned jak si přečte ty bludy o SG.
CZ 550 medium,7mm rem.mag.+Swarowski Z6i 2,5-15
Ruger No.1 9,3 x 74 R, Meostar 7x56
Stafordšírský bulteriér Alli Staf Anatol,Christopher Blue Nijada
http://jana-duchkova.webnode.cz/
kopov.c
Zkušený diskutér
Příspěvky: 674
Registrován: stř 18.8.2010, 23:16
Bydliště: Již.Morava okr.Blansko
Kontaktovat uživatele:

Re: Střelba na běžící zvěř

Příspěvek od kopov.c »

No já osobně nemám moc rád když se tu někdo dohaduje atd,ale tohle je na mě trošku moc.Niva bud vubec neví o čem píše a nebo je uplně blbej :oops: Nechápu jak někdo muže napsat,že nevidí cíl,tak tam pustí broky a on se nějakej chytne a už vubec se nebavím o tom,že ty hejbající se kopřivy jak píše nemusí byt prase,ale pes.
Uživatelský avatar
MiraDuchek
Zkušený diskutér
Příspěvky: 519
Registrován: sob 24.1.2009, 14:44
Bydliště: Malměřice

Re: Střelba na běžící zvěř

Příspěvek od MiraDuchek »

Pak ti řekne jé já nechtěl.Nedej bože když ti psa natře tak bude koukat jak suva že po něm chceš 50 000.
CZ 550 medium,7mm rem.mag.+Swarowski Z6i 2,5-15
Ruger No.1 9,3 x 74 R, Meostar 7x56
Stafordšírský bulteriér Alli Staf Anatol,Christopher Blue Nijada
http://jana-duchkova.webnode.cz/
vhool

Re: Střelba na běžící zvěř

Příspěvek od vhool »

Tak uz snad by stacilo,zpet k tematu prosim ... co se zasahu admina tyka tak si prosim ujasnete co a jak ... nejdrive tu brecite nad prisnosti a ted by jste davali pomalu dozivotni bany ... pravidla prispevek zase tolik neporusil coz se o vasich nekterych reakci rici neda tudiz toho nechme a zpet k diskuzi o strelbe na bezici terc ... :!: :!: :!:
niva
Častý návštěvník
Příspěvky: 83
Registrován: úte 14.12.2010, 21:02

Re: Střelba na běžící zvěř

Příspěvek od niva »

Zdravím kolegové,
obzvláště ty z Vás, co se nad mým konstatováním o dohledávce v náročných podmínkách( málo přehledná krytina, ...) v duchu či písemně tak pozastavovali.
Chci jen upřesnit:
- nikde jsem se nezmínil ani nenapsal, že střílím tam, kam nevidím nebo že střílím broky. Střílím i dostřeluji kulí. Byl to jen námět k výměně názorů, protože si myslím, že v takovýchto podmínkách má své opodstatnění.
- Zatím jsem v takovémto terénu řešil dohledávku 4x, šlo o kusy 10, 30, 50 a 70 kg (nevyvržené) a jednalo se o dohledávky zejména po večerní čekané nebo šoulačce, 2x úplněk, 2x sníh. Byl jsem sám nebo v posledních 10 letech se psem (WT, 3 ks takto dohledaných prasat) a sám (i) jsme dohledávali a dosled úspěšně dokončili dostřelením, kdy pes prase stavěl. Ta poslední fáze = přiblížení se k prasetí a čekání na bezpečné dostřelení trvala i 45 minut. A svého psa jsem si pečlivě hlídal. Po těchto zkušenostech jsem si vyzkoušel střelbu a účinnost SG na 5cm široké borové fošně v takových to podmínkách a to mě potvrdilo, že tato staršími kolegy doporučovaná možnost může mít své opodstatnění. Tím k tomu nikoho nenabádám.
Ne vždy je možné si zavolat pro dohledávku pomoc a ne vždy je možné čekat na ráno. Lovím 7x57 R event. W 270.
Dost by mě v těchto souvislostech zajímaly zkušenosti kolegů, co loví (li) "mistrně" i výborně prasata 223, 243, savažkou apod. a prase jim odskočilo po ráně do takovéto krytiny - málo přehledného terénu. Ano, mohlo se stát, že vždycky rána seděla a kus zůstal v dohledu, ale upřímně řečeno o tom dost pochybuji.
Zajeli si pak v tom smůlovatém případě domů pro druhou "pevnější " flintu, brokovnici nebo dohledávali s tím, čím stříleli? A jak se při tom cítili? Možná dohledával a lezl do krytiny za ně někdo druhý. Sám jsem to také dělal.
-Pro úplnost mluvím o období 26 let a nemám na mysli dohledávky ze společných lovů, kde je dost střelců a psů. Myslivost aktivně provozuji od roku 1975, s kulí od r. 1983 a preferuji samostatně vypracované příležitosti k lovu na základě poznání pohybu zvěře.
Zažil jsem za tuto dobu dost různých situací s "mistrovskými" střelci, s vynikajícími střelci, s dobrými i mizernými vůdci psů a dobrými i méně dobrými psy.
- pro osamělé večerní a noční lovy u nás platí, že se předem dohodneš s hospodářem, kam chceš jít, aby tam nebyl= nepohyboval se další člen či host. Pokud je lokalita "obsazená", jdeš jinam.
Pokud se mi to nepodařilo vysvětlit či budete mít dojem, že to sem nepatří, přečtěte si předchozí příspěvky.
Zatím vše.

edit Alda: to niva: zbytek jsem smazal - nestezuj si, ze se nekdo emotivne ozve na tve prispevky, kdyz svoje prispevky takto zakoncujes...
Zbrojovák
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1627
Registrován: pon 21.3.2011, 7:19
Bydliště: Morava

Re: Střelba na běžící zvěř

Příspěvek od Zbrojovák »

Podle mých zkušeností z dosledů z naháněk SG ani LG nemá požadovaný stopefekt. na blízko mě taky rozptyl nezachrání, protože jdou broky z běžných flint do 5-10m v podstatě v shluku jako kule. Nad 15 už nemají rychlost aby černou položili v ráně.
Dosledovával jsem selata a lončáky se zástřely v komoře po SG - 5 a více broků, plíce jak řešeto. Kusy šly po ráně i 500m, kde je psi už našly zhaslé, nebo podobně honci na spádech při protlačování následující leče. Několik kusů mělo znehodnocenou zvěřinu zásahem na žlučový vak.
Podle mě je brenek např. v vkratší dvojce mnohem lepší řešení na dosled. I když i to je zhlediska zákona taky pasé, mimo naháněk.

Nimrod

PS: pokud ještě v noci dohledávám černou v těžším terénu, jednoznačně baterka na flintu a optika dolů. Jinak to snad ani nejde. :wink: Mám se rád.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
niva
Častý návštěvník
Příspěvky: 83
Registrován: úte 14.12.2010, 21:02

Re: Střelba na běžící zvěř

Příspěvek od niva »

Zdravím kolegy,
k danému tématu, za sebe, poslední vyjádření. V prvním ani druhém příspěvku jsem neměl na mysli dostřelování prasete na vzdálenost 10 -15 m nebo střílení kam nevidím. Mluvil jsem o dostřelování v náročných (nepřehledných podmínkách) = hustá krytina, kde o takovéto vzdálenosti nelze uvažovat. Mluvím stále o vzdálenosti 2-5m, kdy mi pes stavěl prase, byly vidět jen obrysy kusu (větve, keře, kukuřice,...), a baterka tedy přes ten "bordel" v kombinaci s optikou byla spíš na škodu. Abych měl bezpečný výstřel (pes, prase), musel jsem dost dlouho čekat, což zpravidla znamenalo odskočení prasete a nové pracné a náročné přibližování, protože prase o mě vědělo. Mám pevnou montáž na optice, takže jsem se snažil střílet podhledem. Nedopadlo to vždy, jak jsem si myslel, že by stačila jedna rána kulí. Ano, stojí za zvážení sundávání optiky.
Proto jsem mluvil o dobrých zkušenostech starších("dědků a páprdů")s uplatněním SG v takovémto případě. Po odzkoušení na té fošně (viz můj předchozí příspěvek)byl průměr shluku ve 2m cca 5cm, v 5 m víc než 10 cm a vždy tam byl evidentní účinek. Proto jsem přesvědčen, že tam by se i přes překážky "něco uchytilo" a zmiňovaný STOP efekt celé dohledávky se dostavil. Vše ku prospěchu zvěře, psa i lovce. Ano je to ale v rozporu se zákonem, přestože v daných okolnostech bych to považoval za optimální. Jenže tu je stále potenciál "ctitelů" zákona, kteří by takouvoto věc, když se to hodí, pustili dál a na dotyčného nechali padnout tíhu jeho prohřešku.
Při probírání takovéto situace někdo dnes odpovídá, že používá "krátkou", 9 mm.
Tímto neotvírám novou diskusi, jenom konstatuji, že se posunul čas a možnosti, ale s tím "moudrým" zákonem to také tak úplně nekoresponduje.
Toť vše.
niva
Uživatelský avatar
sw_fox
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 182
Registrován: pon 04.12.2006, 9:25
Kontaktovat uživatele:

Re: Střelba na běžící zvěř

Příspěvek od sw_fox »

Kdyby 9mm :-)
Většina lovců co dohledává a má ráda své i cizí psy v mém okolí používá buď .357 nebo .45ACP.
Sportovní střelba, myslivost, motorky.
Petr1970
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1867
Registrován: úte 26.1.2010, 9:46

Re: Střelba na běžící zvěř

Příspěvek od Petr1970 »

asi tak.. nevím jak .45, ale .357 je nejlepší (z pohledu nosnosti, energie ..) neřeším zákon, ale kdysi jeden známý zabíjel prasata a bejčky .357 magnumem (byl to profesionální řezník, zabíjačky a jeho domácí zvířata)

9mm nemá tu energii - když to teda někdo nenašlape a nepoužije nějakou úchylnost do hilzny..

kamarád co loví v kanadě kuší nosí na dostřel .357 magnum a 6palců hlaveň.. když šel na aljašku na lyže tak nafasoval .44 na ochranu proti medvědům :-) a venkovní pouzdro, protože z outdorovejch hadrů do -40 se to rychle vyndat nedá.. když se ptal na zamrzlej mechanismus tam mu řekli že je to OK... vyzkoušel to v -20 po 4 hodinách a fakt to šlapalo jak hodiny :-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Uživatelský avatar
Reno
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 462
Registrován: pát 20.2.2009, 11:49

Re: Střelba na běžící zvěř

Příspěvek od Reno »

Zbrojovák píše:...Podle mě je brenek např. v kratší dvojce mnohem lepší řešení na dosled. I když i to je z hlediska zákona taky pasé, mimo naháněk...
Krátká brokovnice s jednotnou střelou je i podle mého názoru asi nejlepší variantou na dosled v nepřehledném terénu. Na kratší vzdálenosti výborný stopefekt, rychlá a pohotová střelba, ta těžká "brambora" je značně imunní vůči překážkám, co více si přát? Škoda jen, že náš zákon je v tomto (mimo společných naháněk) poněkud pozadu...
Zbrojovák
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1627
Registrován: pon 21.3.2011, 7:19
Bydliště: Morava

Re: Střelba na běžící zvěř

Příspěvek od Zbrojovák »

No přiznám se že v době mých studií, když jsem musel sem tam dostřelit černou a měl jsem volit mezi Tigem za 60kč nebo slugem za 15kč :oops: je asi jasné co jsem vybral (střelba ale vyloženě místo zárazu) - a spousta chlapů to řeší obdobně ekonomicky.
Při dostřelení na hlavu nebo krk, velmi - velmi silný účinek slugu. Dnes nosím sólo kuli takže není nad čím laborovat.

nimrod
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Uživatelský avatar
sw_fox
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 182
Registrován: pon 04.12.2006, 9:25
Kontaktovat uživatele:

Re: Střelba na běžící zvěř

Příspěvek od sw_fox »

Revolvery .357 nebo .44 se v některých oblastech kde to zákon či místní obyčej povoluje na toto uplatňují velmi dobře :-)
Sportovní střelba, myslivost, motorky.
Alda
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1291
Registrován: ned 07.1.2007, 22:18
Bydliště: Okoli Prahy pres tyden, jizni Cechy o vikendu

Re: Střelba na běžící zvěř

Příspěvek od Alda »

panove, konec OT a zpet k tematu "strelba na bezici zver"!
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
Zbrojovák
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1627
Registrován: pon 21.3.2011, 7:19
Bydliště: Morava

Re: Střelba na běžící zvěř

Příspěvek od Zbrojovák »

Jak předsazujete a jakým stylem střílíte na běžící zvěř v lesích, mezi stromy? Používáte optiku - jakou?
A jakou techniku předsazení používáte na poli? Zajímá mě střelba kulí, protože ta je dnes snad i častější, alespoň u mě. Na zajíce jsem si už hodně dlouho nepotáh :(
Jak se vám míří na pohybující se černou? A jak na vysokou? Spatřujete v tom rozdíl?

Tak se podělte o zkušenosti :wink:
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Střelba na běžící zvěř

Příspěvek od Lotr »

V lesích mezi stromy střílet neumím, ale v poli na černou, to je jiná. Záleží na jakou vzdálenost se střílí. Pokud je to na blízko, řekněme do 30 m, tak vůbec není třeba předsazovat, kulička si to dožene. Pokud se střílí na víc metrů, řekněme do těch 80 m, tak vždy mířít na ryj. Potáhnout, nezastavovat, zmáčknout. Nejraději jsem takto střílel přes otevřená mířidla, flinta nastřelená na 100m, bez problémů. Teď mám Meoptu 7x50, to se musí natrénovat, přilícit tak, aby člověk viděl přes puškohled, ale schválně jsem pořídil vysokou montáž, abych mohl nablízko střílet přes "tunel". Je to věc tréninku. Jen je tady potřeba víc než jinde sledovat terén, vyslat kuličku do neznáma je o veliký malér. Na horizont nikdy, nejlépe do protisvahu, pozor na řadu střelců a na to, kde se zrovna nacházejí honci a psi.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Odpovědět