klíšťata
Re: klíšťata
koupíš to pomalu v každým slušným zveráku já mám tu stahovací pinzetu a bez problém už hodně moc let
CZ 550 american 308win.
-
- Pravidelný diskutér
Je mi jasný, že žádný závit tohle stvoření nemá. Teda jsem to nezkoumal. Jinak jak jsem přišel na to proč zrovna proti směru hodinových ručiček? Jednou jsem to snad slyšel od lékaře, ale již mám vyzkoušeno, že pokud jsem se pokoušel klíště vyšroubovat a nepodařilo se mi to napoprvé a to bylo většinou, když jsem používal pinzetu, tak jsem si všiml, že se klíště zpět pokouší "zavrtat" a to zrovna po směru hod. ručiček. Tak právě proto a jinak jsem tuhle vymoženost koupil v lékárně a ve zverimexu to asi taky mají.
-
- Pravidelný diskutér
Kupoval jsem to snad někdy před dvěma až třemi roky (cena 43,40 Kč) a jsou v balení dvě velikosti. Je to lepší jak pinzeta. Klíště se nemačká a jde to opravdu snadno a rychle.
-
- Zkušený diskutér
ja osobne mam za rok 10-20 klistat (mam asi proste sladkou krev, nebot napr. komary pritahuju jak magnet
) letos jsem jich mel uz asi 5... no a nyni v nedeli jsem vyzkousel popis, ktery mi prisel mailem a opravdu funguje: namocte a namydlete napr. kousek vaty mydlem a pak s tim otocte klistetem - je jedno, jakym smerem. kliste se mi ted okamzite poustilo... i kdyz to byl prozatim jen jeden pripad, zafungovalo to 100%ne 

Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
Dřív sem se natíral obyč starodávným repelentem,i proti komárům,ale v tom hicu když se člověk zapotí a všechno mu teče do očí a do tlamy to není nic příjemného.Tak sem od toho upustil.Klíšťat sem měl v životě pět,bez potíží.Jedno 20 října, ráno bylo -7C°(Drahanská vrchovina).Měl sem na sobě spodky,podkolenky, dlouhé kalhoty do gumáků,a po návratu domů při prohlídce klíště přisáté na tvrdé kůži na koleně.Jinak klíště zakápnu dětským olejíčkem a přejíždím je prstem ze strany na stranu až vypadne.Podle nového doporučovanou metodou klíště uchopit pinzetou u kůže a vytáhnout,se mě přetrhlo a hlavičku sem doloval jehlou.
Lovec zabíjí jednou ranou.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Souhlas, pokud je klíště menší a snažím se ho rovnou vytáhnout většinou se přetrhne a to jak u mě tak i u psa. Takže používám zastaralý způsob kroucením 

Můžu jenom potvrdit, že očkování proti klíšťové encefalitidě nemá žádný odpuzovací účinek. Zrovna tento měsíc tomu je tři roky, co jsem se nechal očkovat a jdu na revakcinaci. Za ty tři roky jsem pár klíšťat taky chytil, naštěstí bez jakýchkoli dalších následků. Každý rok je to 1-2 . letos už mám jedno za sebou a to bylo už v březnu! Používal jsem klasický sprej off, s ním jsem klíště nechytil, ale komáři mně mohli po 30 min po aplikaci sežrat
. Musím zkusit něco jiného, nejlépe nějaký univerzální přípravek jak proti klíšťatům, tak proti komárům a ovádům.

Zdravím
Vytáčení klíšťat proti směru hodinových ručiček se doporučovalo již před padesáti a více lety.....Opět se jednalo o trend jehož původ mi není dostatečně znám... Místo pinzety se s úspěchem dá použít "pineta" , což používaly ženské do vlasů... Je to vlastně druh tenké ploché pinzety s funkcí jako kolíček na prádlo s dlouhýma předníma plochama... Mělo to svou pružinku, ne moc silnou a když bylo klíště menší, stačilo ho čapnout a tehdy "vyšroubovat..." , dnes vyviklat... Já si to nemohl vynachválit... Prsty to nešlo..

Vytáčení klíšťat proti směru hodinových ručiček se doporučovalo již před padesáti a více lety.....Opět se jednalo o trend jehož původ mi není dostatečně znám... Místo pinzety se s úspěchem dá použít "pineta" , což používaly ženské do vlasů... Je to vlastně druh tenké ploché pinzety s funkcí jako kolíček na prádlo s dlouhýma předníma plochama... Mělo to svou pružinku, ne moc silnou a když bylo klíště menší, stačilo ho čapnout a tehdy "vyšroubovat..." , dnes vyviklat... Já si to nemohl vynachválit... Prsty to nešlo..
kolega člen našeho MS je náš obvoďák a na brigádě v neděli mu říkám ty vole měl jsem klíště na koulích
.strašně mi to opuchlo tak mi hned dal antibiotika.svědí to jako čert,no hrůza.na podzim se naočkuju.viděl jsem teď i v rybářství náramek na ruku proti klíšťatům.a říkalo se že když klíště zakápneš olejem že ze sebe vypustí ten bordel,že nezakapávat.pořád se to mění,po směru do protisměru kapat nekapat.

-
- Zkušený diskutér
ackoliv tento repelent pouzivam primarne proti komarum, pusobi i proti klistatum (to jsem nevedel - a faktem je, ze klistata jsem mel , kdyz jsem jej nemel "na sobe") - jedna se o ULTRATHON, ktery vynika v tom, ze ucinne latky uvolnuje postupne. k dostani je bud jako spray, ktery ma ucinnost 8 hod., nebo jako krem s ucinnosti 12 hodin. tenje dobry namazat na nohy, aby se klistata nedrzela na nohou. k dostani je ve vetsine lekaren. (jinak pouziva jej i americka armada)
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
V podstatě je to podobné jako jsem psal já na začátku, jenom 42,5 g ze 170 mi vychází na 25% složky DEET u toho antibite je 50%. Ale možná to blbě počítám, nicméně to opravdu funguje. Vloni při extrémních stavech komárů jsem to zkoušel - natřít a po dvou hodinách stát a nechat kolem sebe kroužit tak 300 komárů. Nesedl ani jeden a klíště jsem taky neměl.
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
Něco málo ze své praxe s klíšťaty..... Přisáté klíště chce vytáhnout do 24 hodin. Výrazně se tak snižuje možnost přenosu viru a bakterií z klíštěte na člověka. Klíšťata nevytahujte prsty, když mě živila epidemiologie/parazitologie, měl jsem případ, kdy klučina vytahoval psovi klíšťata ručně, nakazil se. Klíšťata v ráně nezakapávat žádnými oleji, krémy nebo desinfekcemi. Začne se dusit a vyvrhne obsah střev do rány. Pinzety a různé kleštičky k vytahování klíšťat ve mně nevzbuzují moc důvěry. Klíště s těmito nástroji mačkáte. Pinzety mají ostré hrany, hrozí, že by člověk mohl klíště ucvaknout, přetrhnout. Můj set k vytahování klíšťat vypadá takto: krabička sirek, žiletka, jodisolová tužka. Vezme se sirka, žiletkou se podélně nařízne. Takže v sirce vznikne štěrbina, kterou můžu roztáhnout podle velikosti klíštěte. A takto připravená sirka sedne na přisáté klíště jako hrnec na prdel. Sirku nasadím na klíště, nijak ji nestiskám a opatrně klíště vytočím proti směru hodinových ručiček. Ale směr bude asi nepodstatný. Samozřejmě se stane, že mi klíště ze štěrbiny sirky vyklouzne....nevadí...nasadím znovu, a pokračuju. Jdou tak tahat klíšťata napitá i úplně miniaturní larvální stádia. Úspěšnost zatím stoprocentní, všechno je venku celé a živé. Po vytažení klíštěte je nutné ránu vydesinfikovat. Když není jodisol, postačí i slivovice (pozn. desinfikovat z vnějšku
)

- fesoj
- Zkušený diskutér
První skutečně odborný příspěvek ... Ale myslím si, že ten háček, co je na videu v Beranově příspěvku, funguje na stejném principu jako ta sirka - nebo snad ne ?
Kritériem pravdy je praxe.
-
- Pravidelný diskutér
Je to tak, klíště se skutečně nemačká a jelikož v sadě jsou dva háčky, lze vybrat podle velikosti klíštěte. Vždy kontroluji, jestli se náhodou neutrhla hlavička a zda je klíště živé. Ještě se mi nestalo, že bych urhl hlavičku. Klíště bylo opravdu po vytažaní vždy živé. Ne však dlouho, jelikož ho po vytažení ho spálím.
Re: klíšťata / svědění
zdravím - se svěděním i delším než týden jsem se už něco natrápil. Teď to řeším tak, že po vytažení klíštěte dezinfikuji a pokud začne v následujících dnech místo jenom trošku svědit, tak ho vymačkám jak beďára a znovu dezinfikuji. Optimální je 95% líh