Včera večer po návratu domů jsem začal Meoptu zkoumat podrobněji. A první velké překvapení - orientace klikání je stejné, jako u ostatních puškohledů ( krom Zeiss ), ale stupnice je obráceně ! Je to sice jen prototyp, ale že by vzhledové kopírování Zeisse šlo tak daleko ?
Takže jsem si musel stupnici přelepit, pozpátku se počítají kliky špatně.
Šroubovací očnice Meopta pro puškohledy ZD na tento model nepasuje, použil jsem proto obyč. gumovou.
Dnes ráno jsem z CZ 550 Snipera shodil Meostar a namontoval testovací kus, sladil optiku s vodováhou ( záměrně jsem osazení optiky na zbraň udělal bez jakékoli kontroly paralelity optické osy a osy hlavně - viz nedávná diskuse o vodováhách v Loveckém střelectví ), po sladění optiky a vodováhy přes svislici okna na protějším domě ( ověřená ) jsem zalehl ke zbrani , a po zalícení jsem pootočil optiku s vodováhou tak, aby byla svisle. Tím mám zaručeno, že při mém způsobu držení zbraně budu mít svisle i optiku, a nebudu proto zbraň při střelbě kroutit do strany. Optiku jsem nahrubo seřídil podle vývrtu hlavně a mohl vyrazit na střelnici
a detail úpravy stupnice
a detail osvětlení
Na střelnici jsem si na 100 m. pověsil olovnici ( provázek cca 5 mm průměr s těžkým šroubem ) a přesně ustavil vodováhu vůči optice. Pro střelbu jsem použil přebíjené střelivo se střelou 155 A-max, V0 848 m/s, které pro terčovou střelbu používám.
Nastřelení na sto metrů proběhlo naprosto bez pblémů, na tři rány, a to jen proto, že jsem první ránu pouze odhadl na 7 cm dolů a 2 cm vlevo, a pak jsem musel ještě klik vlevo přidat. Neměl jsem moc času, takže jsem dále jen testnul citlivost na jeden klik, ta dopadla výborně, první rána, centr, klik doprava, druhá rána se dotýká zprava první, klik zpět a klik vlevo, a třetí rána se přesně zleva dotýká první. Pak jsem překlikal na 300 m, tři rány s rozptylem do tří cm a opět překlikal na sto. Chtěl jsem dát poslední kontrolní ránu a honem domů za povinnostmi. A v tu chvíli jsem se podíval na napnutý provázek mé improvizované olovnice, zamířil - a provázek značil zásah, ale držel, proto střílím podruhé, opět vidím zásah
Poslední rána na papír na 100, přesný centr a pro dnešek hotovo.
Přes dnešní silnou mirage v Ludvíkovicích mám z první střelby s Meoptou velmi dobrý pocit, ale na nějaké zásadní hodnocení je ještě čas.
Paralaxa je velmi citlivá a přesná, v dnešním počasí vyžadovala stále korigovat. Střílel jsem na plné zvětšení 24x, ostrost obrazu byla velmi silně ovlivněna mirage.
Zítra přidám další zprávy i fotky.
figi