Kuše
- Sitka
- Pravidelný diskutér
Re: Kuše
V něčem s tebou souhlasim. Český myslivec je zvláštní stvoření, které dělá někdy v lese věci které hlava nebere, ale znám taky myslivce, kteří jsou skvělí chlapy a myslivost se snaží dělat poctivě a dobře. Nemůžeš všechny házet do jednoho pytle. Bohužel jich není tak moc, jak by mělo být, ale díky za ty, kteří mají opravdovou úctu k přírodě a životu v ní. Mathwes to myslel tak, že jenom zkušený lovec tě může naučit jak to v lese chodí. Aby jsi vystřelil na zvěř, musíš mít nějaké zkušenosti a vědět jak dobře zasáhnout, aby zvěř netrpěla. Musíš znát chování zvěře, ale i dobu hajení! Je hodně věcí, které se musíš nučit. Pokud je tvým cílem lov a ne kořist, pak nechápu proč kuše? Kuší jsem střílel léta, také závodně a tak vim, že takový rozdíl mezi puškou a kuší, co se přesnosti a jednoduchosti ovladání není. Pokud ti opravdu jde o proces a lov pak luk je ta cesta, kuše určitě né. Nicméně základním pravidlem lovu je podle mě zotpovědnost k životu a pokud chceš zabít zvěř, musí to být tak, aby zvěř netrpěla!!! K tomu potřebuješ také zkušenosti a ty na internetu nezískáš, jenom v lese a z někym kdo je má. Lov a střelba lukem je hodně těžká, vyžaduje spoustu času, ale pokud ti jde o opravdový lov, určitě ten čas tomu obětuješ. Prosim tě, než se vydáš do lesa s lukem, nebo kuší, tak si vyzkoušej pár závodů 3D a pochopíš, že trefit DOBŘE v terenu zvíře není tak jednoduche.
PS: nejsem myslivec
PS: nejsem myslivec
Sitka mi mluví z duše...Než jsem začal lovit lukem,tak jsem měl za sebou sezonu ve 3D závodech.Vyhrál jsem i Český pohár a myslím si že střílím celkem obstojně,ale v lese mám před výstřelem obavu z minutí a vystřelím až při naprosté jistotě zásahu.
Bez dálkoměru na otevřeném prostranství,kde si nejsem jistý,tak je naprostou nezbytností dákoměr.
Také jsem z lesnické rodiny,a jsem čtvrtý v pořadí s lesnickým vzděláním,proto je to vše pro mne jednodušší.Největší problém je v tom,že člověk za lovem z luku musí cestovat mimo ČR.Je to potom o penězích,nebo o známostech.Tak snad dostanou naši borci rozum a povolí se to i tady,zatím mi přijde že oproti Slovákům jsme lepší zatím jen v hokeji..
Bez dálkoměru na otevřeném prostranství,kde si nejsem jistý,tak je naprostou nezbytností dákoměr.
Také jsem z lesnické rodiny,a jsem čtvrtý v pořadí s lesnickým vzděláním,proto je to vše pro mne jednodušší.Největší problém je v tom,že člověk za lovem z luku musí cestovat mimo ČR.Je to potom o penězích,nebo o známostech.Tak snad dostanou naši borci rozum a povolí se to i tady,zatím mi přijde že oproti Slovákům jsme lepší zatím jen v hokeji..

-
- Pravidelný diskutér
Porad zde slysim neco v neurcitem case .....Toto jsou alepon me zavery .Zacal jsem ucit 17 letou holku jak strilet kladkovym lukem asi 2 mesice pred sezonou na zvirata ,cil byl White tail deer a tak strilela ze stromu na 3D a za tuto dobu se naucila strilet tak ,ze odrovnala 2 samice a ta druha byla hodne velika ,za tak kratkou dobu se naucila vladnout lukem tedy nic moc ,jde o par mesicu treningu.
Dale jedna privedla svojeho syna na nasi lukostrelnici a ja si tam postreluji a ona ze ten kluk ma divoke sny se stat Great White Hunter a tak ji rikam ze nemusi nic delat akorat se mnou litat po lese ,no je mu uz 18 let a kdy mel ty divoke sny tak mu bylo 11 let a tak ze tu dobu jsem jej naucil strilet kulovnici ,kladkovym lukem a tradicnim lukem ,no jasne do lukostrelby vyrostl a lonskou sezonu dostal lukem 8 kusu White tail a bylo by dlouhe vypisovat co zastrelil lukem a stejne si to vse nepamatuji .....Jasne drzi plno rekordu v NC za zvirata .....
Dalsi pokus je muj kamos "kolumbiec" toho jsem zacal ucit kdyz mu bylo temer 30 let a tak se mnou strilel rok 3D a druhy rok nic neulovil ,nez prisel na to jak na to ,ale nadseni jej neupustilo a tak treti rok konecne dostal samici White tail pristi rok asi 2 kusy a ted asi 3-4 kusy a plno ryb a tak se naucil strilet tradicnim lukem a kladkovym lukem a tim dostal asi 2 parohace ....
Nedavno jsem kecal s jednim v klubu a ten za sezonu dostal 18 White tails kladkovym lukem ,ale ten uz lovi 40 let .....
Dale jedna privedla svojeho syna na nasi lukostrelnici a ja si tam postreluji a ona ze ten kluk ma divoke sny se stat Great White Hunter a tak ji rikam ze nemusi nic delat akorat se mnou litat po lese ,no je mu uz 18 let a kdy mel ty divoke sny tak mu bylo 11 let a tak ze tu dobu jsem jej naucil strilet kulovnici ,kladkovym lukem a tradicnim lukem ,no jasne do lukostrelby vyrostl a lonskou sezonu dostal lukem 8 kusu White tail a bylo by dlouhe vypisovat co zastrelil lukem a stejne si to vse nepamatuji .....Jasne drzi plno rekordu v NC za zvirata .....
Dalsi pokus je muj kamos "kolumbiec" toho jsem zacal ucit kdyz mu bylo temer 30 let a tak se mnou strilel rok 3D a druhy rok nic neulovil ,nez prisel na to jak na to ,ale nadseni jej neupustilo a tak treti rok konecne dostal samici White tail pristi rok asi 2 kusy a ted asi 3-4 kusy a plno ryb a tak se naucil strilet tradicnim lukem a kladkovym lukem a tim dostal asi 2 parohace ....
Nedavno jsem kecal s jednim v klubu a ten za sezonu dostal 18 White tails kladkovym lukem ,ale ten uz lovi 40 let .....
Alvarezi,tady se bude psát v určitém čase tehdy ,až tady bude lov lukem povolen, a tento servr začnou navštěvovat lidi co lukem loví
Myslím si, že jsem tady zatím jedíný co lukem něco ulovil...
Podívej se kolik lidí tady přispívá..,zatím jsme všichni dohromady nenapsali co Ty

Podívej se kolik lidí tady přispívá..,zatím jsme všichni dohromady nenapsali co Ty

No tady je ta správná místnost...,co se kuší týče.
150 liberní kuš u které použiješ správný šíp a hrot stačí na prase 150 kg,nesmíš je ovšem střílet přímo na lopatku,snažit se vyhnout kostem.Nejlepší rány jsou šikmo zezadu do předu.Žebra jsou pro šíp malým odporem a penetrace je mnohem vyšší.
U kuší nad 175 lbs to je jedno,přelomí i kloub.Prasata odbíhají od 30 - 100m,pokud je zásah na játra,tak i 200-300m.
Mířit musíš do spodní třetiny hrudníku,pokud je rána na středu prasete,tak je to většinou kousek pod páteř a pak zvěř barví málo,někdy vůbec.Dosled je pak obtížný..,bez psa.Nelze říci jak se chovají prasata po ráně dle velikosti,mnohdy po stejném zásahu odbíhá sele mnohem dál než prase velké.Je to skoro vždy jinak,nějaká zákonitost není.I u palných zbraní to je pokaždé jinak.Takže pokaždé to je adrenalin a nejistota..,pokud zvěř nezůstane ležet na místě..,ale ani tehdy to není jistota,znám dost případú,kdy lovec chtěl zvěř vyvrhnout a ta se mu zvedla a odběhla,dokonce mého kolegu laň nakopla zadními běhy do břicha když ji otočil na hřbet.
150 liberní kuš u které použiješ správný šíp a hrot stačí na prase 150 kg,nesmíš je ovšem střílet přímo na lopatku,snažit se vyhnout kostem.Nejlepší rány jsou šikmo zezadu do předu.Žebra jsou pro šíp malým odporem a penetrace je mnohem vyšší.
U kuší nad 175 lbs to je jedno,přelomí i kloub.Prasata odbíhají od 30 - 100m,pokud je zásah na játra,tak i 200-300m.
Mířit musíš do spodní třetiny hrudníku,pokud je rána na středu prasete,tak je to většinou kousek pod páteř a pak zvěř barví málo,někdy vůbec.Dosled je pak obtížný..,bez psa.Nelze říci jak se chovají prasata po ráně dle velikosti,mnohdy po stejném zásahu odbíhá sele mnohem dál než prase velké.Je to skoro vždy jinak,nějaká zákonitost není.I u palných zbraní to je pokaždé jinak.Takže pokaždé to je adrenalin a nejistota..,pokud zvěř nezůstane ležet na místě..,ale ani tehdy to není jistota,znám dost případú,kdy lovec chtěl zvěř vyvrhnout a ta se mu zvedla a odběhla,dokonce mého kolegu laň nakopla zadními běhy do břicha když ji otočil na hřbet.

Zdar chci si objednat kus z US ale momentalne jsem ve svedsku.Nebude pak nejakej problem s prevozem co cech prez nemecko???Dik za odpoved
Žádný problém nebude...,na mechanické zbraně nemusí být zbrojní průkaz,tedy ani nákupní povolení.S lukem cestuji i mimo unii a neměl jsem zatím problém.Z USA jsem si přivezl několik lukú i kuší a z Německa také.
Mám dotaz. Mám na své kuši barnet delta čínskou optiku a nedrží mi to nástřel. Speciální vari zone je moc drahá. Mám možnost koupit Barska 4x32 . Je to dobrá optika na kuši?
I s Číny se dá koupit slušný puškohled,pár klukú to má na Excaliburech a drží,ale musí se vědět jaký typ.Ale raději bych volil nějakou Meoptu,třeba i starší.
Kuš má větší otřesy než kulovnice,tím pádem se musí používat mnohem kvalitnější puškohledy.Mám na kuši kolimátor a je lepší než puškohled.Dá se sehnat i kolimátor se třemy body.
Kuš má větší otřesy než kulovnice,tím pádem se musí používat mnohem kvalitnější puškohledy.Mám na kuši kolimátor a je lepší než puškohled.Dá se sehnat i kolimátor se třemy body.
Tak jsem nakonec objednal novej vari zone. Už stojí 2400 a to je snesitelná cena. Moje čínská optika no name drží nástřel tak 5 výstřelů a pak se to posune. Na Ukrajině i v Polsku se může kuší lovit. Tak zvažuji, že si koupím lov. Jaké zvíře je tak nejlehčí na ulovení kuší pro začátečníka? Nechci zaplatit a odjet s prázdnou.
Nejlehčí...,na lov??
Asi kráva..,je celkem velká a moc se nebojí...
Jinak je to o doprovodu,ve tvém případě bude zřejmě důležitá i cena,tak bych volil prase,nebo srnčí.Této zvěře je celkem dost a cenově to není hrůza,kolem 200 eur plus doprovod,ubytování,jídlo.
U lovu černé je zapotřebí přísvit,nebo lovit za úplňku.

Jinak je to o doprovodu,ve tvém případě bude zřejmě důležitá i cena,tak bych volil prase,nebo srnčí.Této zvěře je celkem dost a cenově to není hrůza,kolem 200 eur plus doprovod,ubytování,jídlo.
U lovu černé je zapotřebí přísvit,nebo lovit za úplňku.
- fesoj
- Zkušený diskutér
To Hanyking - předpokládám, že lovecký lístek nemáš, protože, jak jsi napsal v tématu Lov kladkáčem, myslivci jsou zelená pakáž, s kterou nechceš mít nic společného. Tak jsem opravdu zvědav, jak si chceš - aspoň v některé ze zemí EU - "kupovat lov". Myslím, že si to představuješ jak Hurvínek válku !
Kritériem pravdy je praxe.
Řešením by byl lov v Africe,nebo USA...,tam lovecký lístek nepotřebuje.Musí si koupit licenci a zaplatit profesionální doprovod
No a vyjde to na nějakých 100 000 a víc,podle toho co bude lovit 

Na jednom fóru se většina myslivců vyslovila pro vystřílení veškerých velkých šelem. Několik jich uvedlo, že rysa by zastřelili na potkání. Důvod uvedli, že jim sežere srnčí a oni pak budou lovit méně. S takovýma lidma bych opravdu nechtěl mít nic společného! Předpokládám, že na Ukrajině pokud si zaplatím lov tak nebudou chtít lovecký lístek. A pokud to nepůjde tak jsou i jiné země mimo EU. Na lovu nějak neujíždím ale Alwarez mě nadchl tak bych to chtěl vyzkoušet. Jako asi každá kdo to tady čte. 

- Sitka
- Pravidelný diskutér
Nevim jak je to v Africe, ale v USA to bude stát od státu. V Kanadě musíš mít loveckej lístek. Jinak lov v USA neni až tak strašně drahá záležitost. Například černý medvěd se dá koupit u státem uznávaných Outfitter od 1000 dolaru, plus licence cca 180, zaleží na státu. Letenky jsou většinou do 20 tisíc i méně. Já mám v planu příští rok (pokud vše dobře dopadne) jet na jarní lov medvěda tradičním lukem do Idaho, za 9 dní lovu je cena 1750 dolaru plus licence cca170 dolaru. V ceně je jidlo, ubytovaní, doprava (na koni do lovecké chaty), průvodce, zpracování po ulovení (stažení z kůže), ale preparator se plati zvlášt (do 1000 dolaru, záleží co si zákazník přeje). Pokud chce lovec ulovit druheho medvěda, většinou je cena kolem 500 dolar, plus licence. Jestli je nutný lovecký lístek v Idaho zatím nevím, cizinci si musí volat na zpravu fishing and hunting pro informace (má angličtina je bídna a tak bude volat kamarád příští týden po dovolené). Myslím, že průvodce není nutný (také asi záleží stát od státu), ale obávám se že nutný. Vystoupit z letadla s lukem v jedné ruce a licencí v druhé, vyrazit do prvního lesa který uvidim mě přijde jako velké šílenství. Nicméně né ve všech Outfitters vítaji lovce s tradičním lukem s otevřenou náručí, já osobně jsem jich nakonec našel asi pět, kteří se specializuji na tradiční bowhunters. Jak je to s kuší a kladkáčem ale netuším, asi budou vstřícnější než ke klasickému luku.