Černí rytíři / způsoby lovu

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Lov se psy?!?

Příspěvek od Josef Kuřitka »

K technické stránce věci. Ta braka na to sele evidentně neměla. V případě, že by takové selátko zadrželi v minulosti moji bulteriéři, kteří už jsou ve věčných lovi?tích, tak ten záraz už nebyl potřeba. Prostě by je jeden pes strhl, zabil, ulovil (dodejte si sami). Do 50kg ?ivé váhy celkem bez problémů i pro jednoho psa. Jinak Vhool celkem správně napsal, že problémy začínají s kusy(hlavně sekáči tak okolo 80+). Jsou ještě mladí, pohybliví, mnohdy ještě nemají velkou zkušenost s loveckými psy a nesnaží se raději z leče ztratit a s chutí se postaví psovi. Zbraně, i když jsou krátké, tak nebývají olámané a jsou pro psa smrtelně nebezpečné. Jinak obecně při lovu-dosledu- když dojde k zastavení a zadržení kusu, je pro psa jednoznačně lepší (pokud je to jenom trochu možné z hledistka bezpečnosti lovce) provedení zárazu. Dobrý barvář( myšleno pes jakéhokoliv plemene kvalitně pracující), který dokáže vypracovat dlouhou a starou stopu a jakýmkoliv způsobem zkrátit utrpení postřelené zvěře, má velkou cenu a nelze riskovat jeho postřelení při dostřelné ráně, nebo zrazení psa v důsledku náporu na jeho sluch.
K etické stránce věci: tento programový způsob lovu asi není moc ko?er a sám jsem ho opustil, protože psy mám rád (samozřejmě ne jako pochutinu) a nelíbilo se mě ošetřovat jejich zranění. Nakonec jsem o ně při tomto způsobu lovu přišel. Jinak tento lov je asi stejně problematický jako lov mizerného střelce na hromadě plesnivé(napůl shnilé silá?e) v době skutečné nouze -jako byla loňská zima, nebo náháňka. Jestli kus zvěře trpí víc při krátkém zadržení a zárazu, nebo při dvanácti hodinovém pobíhání po lese a zhasínání, když z něho visí střeva po ráně na měko, tak to nám nikdo přesně neřekne, ale sám se kloním k druhé variantě.
když už naháňká, tak by tam měli být snad jenom jezevčíci, kteří zvěř dobře hlasí, označují ji v zálehu a poměrně ji pomalu tlačí a střelci mohlou tak relativně dobře a zodpovědně střílet. Ostatní větší psi(včetně jagošů) jsou moc rychlí, honí všechno,prudce a zbrkle, tlačí srnčí do plotů a skutečně jich může na seleti viset pět a víc a pak jsou z toho jemom nehezké a nechutné situace. většina lovců mezi ně pak nechce (mají strach, jako kdyby lovili lva), kus nezarazí a tak zůzně postavá , aby se mohlo střelit a je sly?et dlouho trvající nářek zvěře. větší psi jsou dobří na dosled, protože kus spíš udrží na místě.
P.S. Tesák není běžně potřeba, na sele nebo kus do 50kg v ?ivém stačí běžný otevřený lovecký nůž. Při zárazu skutečným tesákem, by na druhé straně kusu vyčnívalo nejméně 15cm ostří a ?pice. Musí se to prostě umět, ale to jsem psal už někdy na podzim.
P.S.II Dovedete si představit, že by na to sele a brakýře pálil nějaký "nadržený umělec" z devítky?
vhool

Příspěvek od vhool »

TO J.K.:kdyz pominu etiku a muj pohled na vec tak mas technicky vzato pravdu.vzdyt po staleti se takto zver lovila a nejen cerna.technicky vzato staci opravdu kvalitni a ostry nuz s cepeli okolo 13cm.technicky vzato je oprvdu lepsi kdyz kus strhnou psi a behem peti minut ho dotrhaji az zhasne nez aby kus trpel byt jen hodinu po spatne umistene rane nevhodnou razi nebo nesikovnym strelcem.to je samozrejme alespon me jasne.jenom poukazuju na to ze v dnesni dobe kdy je moznost vyberu skutecne kvalitnich a ucinnych zbrani mi prijde nejetictejsi zpusob lovu opravdu pouziti strelne zbrane ktera pri spravnem pouziti ma tu schopnost zver usmrtit bez zbytecneho utrpeni.nevim jak ostatni clenove mysliveckeho cechu zde na foru nebo i mimo nej ale ja i pres to ze lovim opravdu hodne zvere na pomery v cz tak vzdy si uvedomuju ze beru zivot tvora ktery me nic neprovedl a tudiz si to "nezaslouzi".ac sam sebe povazuji spise za lovce nez "myslivce" tak ucta ke zveri z me strany je ucta k zivotu a prirode a tudiz kdyz uz "to zmacknu" tak jsem si vedom nasledku a snazim se o to aby i ta liska nebo jakykoliv jiny zivy tvor "ktereho mam v moci" netrpel. to je i duvod ze se snazim maximalne zveri pomahat,proc nelovim trofejove kusy,snazim se s maximalni peclivosti o pruberny lov,nestrilim na vse co vystrci hlavu a v neposledni rade taky duvod proc nemam rad spolecne lovy jakehokoliv typu a takoveto excesy jako na tom videu mi opravdu hnou zluci.jeste k tve poznamce o te devitce.to by asi udelal jen blb.ja mam se svym psem pri takovych to situacich zkusenost takovou ze kdyz jsem nadohled od neho tak se postavi tak ze je cca 2-3m bokem a ja mohu bez rizika strilet.nikdo ho to neucil,ma to proste v sobe. :wink:
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Nevím, jestli jsi mě přesně pochopil, nebo já jsem to Možná trochu špatně napsal. Určitá část myslivosti - lov zvěře- je nesmírně náročný na morální a etickou kvalitu zúčastněných a hranice je mnohdy velmi tenka a klikatá. Nejvíc toho pokazí ti hodně "hladoví a zbrklí". Jinak s tou devítkou nejsem mimo mísu, protože jsem hodněkrát viděl, co dokážou nasypat do zhasínajícího kusu a okolo kusu střelci z opakovací kulovnice o automatech se nebavím - jenom se mačká od vzdálenosti 0 do třeba i 200m (dokud je kus vidět apod.) a tak nečekám, že by to bylo s pistolí lepší -blbů je fakt hodně a zelená uniformička není patent na rozum. To nerozepisuji trávení, norování, vykopávání liščat, hony na ráno vypu?těné bažanty z odchovny. Odpůrce naháňky jsem snad od svých mysliveckých začátků, ale prostě tam taky musí být někdo "rozumný" když už se to koná. Na ?tontě jsem za 18 let stál asi tak pětkrát. Prostě negativní názor mnohých na myslivost není o oblečení a plastové pažbě .
Na druhou stranu mě trošku zarazily zarazily některé reakce, které byly trošku povrchní a bez vet?í znalosti věci a proto ten můj článek. Myslím, že se k počtu ulovené černé zvěře musí připočítat tak minimálně 25 až 30 %, postřelených a nedohledaných kusů a tam je dosled a dobrý pes povinnost a neřeším už žádné detaily. Vlastnosti tvého psa ti závidím, protože všichni moji psi, když zastavili kus, tak se ho snažili zadržet hlá?ením , drobnými výpady na tělo a při nejmenším pokusu o únik na něho přinejmensím ostře dorážejí (bulteriéři ho prostě hned natvrdo drželi za ryj). Pes, který jde třeba 500,1000m po kusu je rozrušený, má taky loveckou horečku a náru?ivost a tam je někdy dostřelná rána problém.
P.S. To video a jeho umístění je v dne?ní době skutečně stupidní.
Andy
Administrátor

Příspěvek od Andy »

Josef Kuritka:
Diky ze jsi mi usetril slova. Vyjadril jsi v 80% to, co jsem chtel sdelit.
Lov je lov a uctu k ulovene zveri mit musime. Nicmene zpusoby lovu jsou stale na teto planete ruzne.

Zda se nam vice ci mene libi je vec kazdeho z nas.

Ja davam (jak vsichni asi vedi) prednost individualnimu lovu.
vhool

Příspěvek od vhool »

to J.K:myslim ze se v plno vecech shodnem :wink: blbu je opravdu dost a vyhynuti jim zrejme nehrozi cehoz jsou dukazem vyse uvedena videa.jeste k tomu memu pejskovi.beru ho do reviru jiz od stenete a vzdy a vsude.pracovni prilezitosti mu opravdu nechybi.kdyz mu bylo pet mesicu tak ho zrychtovalo sele cca 15 kg a tot tak ze dva dny nechodil.od te doby se cerne neboji ale je opatrnejsi a do kontaktu nejde.to ostatni vyplinulo tak nejak samo od sebe.od mala ho vedu tak jak potrebuju a on tak funguje.dela presne co potrebuju.dnes uz mu jsou ctyri roky a je to psi profesional :lol: .pristup k automatum a podobnym zbranim mam nachlup stejny jako ty :wink:
vhool

Příspěvek od vhool »

To andy: uctu ke zveri ja osobne radsi vyjadrim zodpovednym pristupem k lovu a zkracenim jejiho utrpeni na minimum nez nejakym vystavovanim trofeji nebo chytrymi recmi o tradicich.ale to ty o me vis :lol:
Olaf
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Olaf »

To video je opravdu nechutné, nicméně jsou to zřejmě běžné praktiky některých "Bivojů", kteří zejména před svými kolegy tímto způsobem prezentují svojí "statečnost a neohro?enost", v tomto případě s 30kg " kňourem". Jinak při pročítání příspěvku JK,jsem si uvědomil, že zřejmě při debatě o nožení krátké kulové na lov, jsem se nepřesně vyjádřil. V žádném případě nepropaguji,tedy pokud mě postřelené prase bezprostředně neohro?uje, dostřelnou ránu krátkou kulovou. vždy dostřeluji kulovnicí, tu krátkou mám pouze pro případ, pokud by šlo " o život " či vážné poranění lovce. Krátkou nosím již více let, ale ještě jsem ji ani jedinkrát nePoužil. Tolik na vysvětlenou.
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Lovečtí psi na černou.

TO Vhool. Já jsem měl a mám svoje lovecké psy vždy čistokrevné, po lovecky vedených a výkonných rodičích a i exterierově velmi pěkné. bohužel obě plemena -bulteriér a alpská braka- jsou poměrně jednostranně ?lechtěná na vysoký výkon v rámci své poměrně úzké specializace, který nese i vysokou náru?ivost včetně určité nepoučitelnosti. Ale i můj první pes - Výmarák, byl kontaktní a asi by nezaváhal.A tak jim chybí taková ta vrozená mazanost nejrůznějších kříženců, kteří celé generace museli hlavně na vesnici přežít na "polodivoko" a to včetně občasnéhé doplnění masité potravy. Tím v žádném případě nechci zhazovat tvého psa - má skutečně v tomto výhodu, ale zřejmě nedosáhne takového výkonu jako braka na 24 staré nepobarvené stopě, který je sice nádherný, ale mnohy pro praxi nemá až takový význam. Kvůli zapaření zvěřiny je lepší začít dosled asi tak po hodině, pouze u těžkých kusů z poplatkového lovu je lepší čekat na ráno.

TO Edelweiss. Tvému příspěvku tak moc dobře nerozumím. Mezi tím zárazem a popravou amerického občana je u mě rozdíl a pokud ne, tak potom není rozdíl mezi popravou- zastrelením selete nebo člověka(libovolného občana) třeba na vzdálenost 100 z 308W. Jinak lov, úlovek zvěře při naší myslivosti vlastně vždycky znamená minimálně akceptaci smrti toho konkrétního kusu zvěře (jednodu?e řečeno radost z úlovku=radost ze smrti?!?) - nemusíme totiž lovit vůbec, přežijeme bez problémů, prostě to sami nemusíme dělat. Předpokládám, že myslivost nikdo nedělá z existenční nutnosti - neřeší situaci lovit a zabíjet zvěř,nebo sám umřít z hladu.
Podstatně mě víc vadí psychóza z lovu, kdy se střelí na idividuálním lovu na hromadě prvně bachna od takových selat, aby si pak mohl "š»astný lovec chodit pro zbylá selata na hromadu jak do chlívku".
P.S. Pokud zabiju všechny bobry v ČR, tak Možná zachráním 500 nebo 1000 stromů (což je pro majitele pily v Rakousku úsměvné množství), ale pomůžu vyhubit jeden druh.

Nejde o osobní debatu a nechci nikoho urazit,ale i toto jsou témata, které myslivost přiná?í. Myslivosti a lovu zdar.
Naposledy upravil(a) Josef Kuřitka dne sob 24.3.2007, 10:19, celkem upraveno 1 x.
Tomfi
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomfi »

Takový opruz co je na videu s svěčí o vypatlanosti některých z nás.
Černá zvěř je ozdobou našich lesů, s jelení zvěří se pomalu díky škodám na porostech loučíme, s muflony to samé, kde je smrk.
Zbývá nám černá,daňek (díky ?etrnějšímu přístupu ke škodám). S drobnou je to mizérie.
Dobrý myslivec chová ke zvěři úctu.
Já se za myslivce pova?uju, ale ty chlápky na tom videu pova?uju za barbary.
vhool

Příspěvek od vhool »

To J.K.:tve vyjadreni o krizencich mi nevadi,v podstate je pravdive.sam toho meho krizence norfolkterriera a hrubosrsteho jezevcika nazivam seversky slidic ale neni to muj prvni ani posledni pes a mohu zodpovedne rici ze svou sikovnosti a mazanosti strci do kapsy vsechny cistokrevne psy co jsem mel nebo mam ve vsech smerech.samozrejme je pravda ze neumi treba vodni prace nebo jine dovednosti ze kterych se skladaji vsemozne zkousky ale co se tyka barvy,stopy a praci se zveri jakoz i to ze ho mohu sebou brat na strom,kazatelnu nebo sedacku zrovna tak jako na soulacku nebo cekanou nekde v rakosu kdy lezim na zemi a on je v klidu u me a ceka na svou chvili az vystrelim bez hnuti a emoci tak si myslim ze takovych moc neni ani mezi cistokrevnymi psi.a to jsou prave vlastnosti co od sveho psa ocekavam.navic je predsi prijemne pri stahovani najit na skare pouze poskozeni od kule a ne od psich zubu :wink:
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

TO Vhool.

Jak jsem již napsal, tak tvůj pes má skutečně super vlastnosti a v dobrém ti je zavidím a přeji. Myslím, že se psy je to tak, jak jsem napsal. Hodně taky dělá to, že tvůj pes tě zřejmě všude doprovází (trávíte spolu víc času), alespoň z fotek a tvých vyjádření to tak vypadá a to je pro rozvoj ovladatelnosti a bystrosti psa velké plus. U mě to tak není, i když je pes pořád venku s manželkou a zřejmě od ní chytá tu dravost. :D

TO Ed..Jinak jsem se na to Rovněž zkusil podívat očima maminky od selátka - klasický lov při naháňce s kulovou zbraní. Spokojeně ležíme v seči, pak nás vy?enou honci, společně (celá rodina)běžíme, pak mě selátko střelili do bří?ka, ono ještě kousek bě?elo a zalehlo, pak k němu přišli pánové v zeleným a aby si nepoškodil masíčko, tak ho střelili na rypáček, ono padlo, naříkalo, ještě sebou cukalo (ale už do něho nechtěli střelit další patronu protože stojí 50Kč a za to jsou dvě piva), a nakonec umřelo. Pak mu dali do zbytku rypáčku halouzku a všichni se radovali.

Nezačínáme trochu blbnout?! Raději takových scénařu nechám, nebo se stanu dalším "Madla?apem". :evil:

Jinak bych ten záraz specifikoval jako skutečně účelové a odpovídající řešení v konkrétní situaci, která to vyžaduje zejména z hlediska bezpečnosti psa při dosledu ( hodně čumilu okolo a dostřelení je nemožné), nebo když dojde k tomu, že pes kus chytí z důvodu jeho slabosti, nemoci, hendicapu v důsledku předchozího poranění a musí to udělat někdo , kdo to skutečně umí. Hodně myslivců o tom jenom kecá, ale moc jich za psem do houštiny k postřelenýmu kusu s puškou ve dne nevleze.( o noci se nebavím). Zbytečné štvaní psa na zvěř( jako při norování) se mě příčí. Je potřeba si uvědomit, že při dosledu se napravuje vždycky chyba střelce a mnohdy jeho nezodpovědnost a je to smrtelně vážná věc pro psa(ten to bere většinou jako lov kořisti a boj o exstenci), vůdce a nakonec i pro postřelenou zvěř, protože ji zbavujeme utrpení a to i ne vždycky oku lahodícm způsobem. S Bivojem to nemá nic společného. Myslivosti a lovu zdar!!
vhool

Příspěvek od vhool »

TO J.K: clovece to jsi popsal bajecne s tou bachynkou :lol: neprodelals ty reinkarnaci?no ale ted vazne,je fakt ze pida (ten zrzek s fotek) je se mnou temer porad a vlese je take skoro furt.k tomu zarazu uz zde na foru diskuze probihala tak se uz vyjadrovat nebudu.je tam toho dost a dost :wink:
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Dosled

Příspěvek od nimrod nimrod »

Jak jsem to tak pročítal, tak si myslím že pravdu máte všichni. Souhlasím s Edlem, že to co předvedli pánové na videu bych přirovnal k exekuci rukojmí někde v zemích třetího světa.
Souhlasím taky s Vhoolem, že kulová rána (dobrá) je kulová rána a to mi nikdo nevymluví. Nadruhou stranu souhlas s J.K., mnohdy je dostřelná rána určitě nebezpečnější pro oklí a pro psa, než pro samotný dosledovaný kus.
Se zárazem černé nemám osobní zkušenost, dostřeloval jsem párkrát, ale bez psa, tak to šlo bez problémů. Se zárazem srnčí mám zkušeností více, pokud se to umí, jde to velice rychle. Můj osobní pohled je takový, že pokud to jen trochu jde, kus dostřeluji. V opačném případě volím záraz, v žádném případě nebudu čekat až kus sám zhasne (nebo až jej roztrhají psi).
Osobně k lovu přistupuji tak, aby zvěř opravdu trpěla co nejmíň, mnohdy se to úplně nepovede a člověk (myslivec) by se ze svých chyb měl poučit. Pokud je mu to jedno, je to primitiv a mezi pravé myslivce, z mého pohledu, patřit nemůže.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
Lukas.Dolezal
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Lukas.Dolezal »

tak jsem zhlídnul to video, nemám k tomu slov, snad jenom že bych odvolal psa a to sele dostřelil, kdybych se tohohle měl účastnit, tak by asi ten pán s nožem měl potom problémy s rovnováhou :evil: , koukám že hovádka se najdou všude... :cry:
LukasD zh 324, 7x57R/16
w.e.n.aaa
Pravidelný diskutér

Příspěvek od w.e.n.aaa »

Včera jsem potkal 6ks černé,byli 300 metru odemě,vzal jsem zaječí vře?tidlo který jsem ještě nikdy nePoužil a zkusil jsem to..a světe div se,čuníci se vydali směrem ke mně...ale kdys dosli na 180 metru tak je něco vypla?ilo a zdejchli se :(
Odpovědět