Myslivecké zážitky

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od fesoj »

Včera večer jsem si šel jen tak na chvíli před setměním sednout na posed k pastvině, odkud právě přemístili dobytek. Čekal jsem, zda se neobjeví kmotřička - mám to pár kroků od stavení a chovám slepice - ale nic. Jen starý srnec šesterák tam prohnal mladíka. Ona taky v těch hicech vychází zvěř na samou tmu. Ale ve 21.50 jsem jasně a zřetelně slyšel kvorkat sluku ! Slýchal jsem od starých myslivců, že v letní době probíhá slučí tok před druhým hnízděním, ale nikdy jsem se s tím nesetkal. Máte někdo s letním slučím tokem nějaké zkušenosti ?
Kritériem pravdy je praxe.
Uživatelský avatar
figi
teoretik fora
Příspěvky: 1932
Registrován: stř 11.10.2006, 7:19
Bydliště: Česká Lípa

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od figi »

Ve druhé polovině června jsem slučí tok pozoroval už dvakrát s odstupem několika let, pískání i kvorkání.

figi
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
duch Pampuch
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 366
Registrován: čtv 02.8.2007, 13:32

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od duch Pampuch »

Tak jeden pro pobaveni. Mame v reviru nyni dobu repkovou, takze se skoro neda lovit. Nejaky soukromnicek ma kousek louky u repky, louku nyni posekal dokonce i ususil a zbalikoval. Tak jsem si sel stoupnout k baliku sena, kdyz se do deviti vecer nic nedelo, tak jsem si zacal hrat s vrestidlem (neumim to). Za 15 min jsem uvidel lisku tak na 25Om, tak jsem stridave narikal a liska hledala, pak kdyz byla na cca 8Om, kdyz uz bych to povazoval za trefitelne, tak jsem nemohl strilet kvuli vesnici, tak jsem zacal delat mysaka na hubu, no dosla me na cca na 3Om, necmene jak jsem si s ni asi 15minut hral, tak to byl pro me moc silny zazitek a nebyl jsem schopen kvuli divnym zachvevum rukou vubec zodpovedne vystrelit. :lol: Pak ze je jenom jelenice...Docela jiny zazitek, nez cekani u nory nebo drive u kopice chciplych slepic.
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od fesoj »

Náš hospodář má pěknou fenku ČF. Jenže co pamatuji, je to jeho v pořadí 3. fouska a zatím se s žádnou ani nepokusil o zkoušky, což je škoda. Ono je také těžké u nás připravit ohaře, když zajíc je vzácnost a o bažantovi už ani pomalu nevíme, jak vypadá. Ale hučím do něj, ať s ní jde aspoň na lesní, na Trutnovsku je dobrým zvykem pořádat společné nácviky. A slíbil jsem mu, že mu na výcvik střelím lišku nebo lišče. To pro mě nikdy nebyl problém, ale teď jako na potvoru jsem lišku už asi 14 dnů neviděl ani na dálku. Chodím večer i ráno na spasené pastviny a pokosené louky, vídám habaděj srnčího, sem tam vysokou ale lišky jako by se vypařily... A včera odpoledne jsem se svým vnoučkem opravoval kazatelnu. Flintu jsem si samozřejmě nebral, kdo by se s ní v tom
vedru dřel.. Kolem 5. odpoledne jsme se vraceli a kousek za barákem jsem lišce málem šlápl na oháňku, no šlo by ji střelit i prakem., :P Fena ji samozřejmě hlasitě vyprovodila někam k vodárně do kopřivové džungle. A když jsme s klukem vnukem čekali
až se čubinka vrátí, vylezlo z kopřiv asi na 50 m odrostlé lišče, podívalo se na nás, jak tam stojíme jak Y a pomalu zalezlo zpátky.
Večer jsem si tam šel sednout. Výsledek pochopitelně nulový. A dnes mi volal hospodář, zda už pro něj mám tu lišku... Pánové, nikomu nic neslibujte, nebo budete za vola jako já !
Kritériem pravdy je praxe.
Alda
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1291
Registrován: ned 07.1.2007, 22:18
Bydliště: Okoli Prahy pres tyden, jizni Cechy o vikendu

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Alda »

fesoj píše:...Slýchal jsem od starých myslivců, že v letní době probíhá slučí tok před druhým hnízděním, ale nikdy jsem se s tím nesetkal. Máte někdo s letním slučím tokem nějaké zkušenosti ?
predposledni cervnovy vikend jsme soulali lesem - a nejednou slysim takovy znamy zvuk, zaregistroval jsem jej jen podvedome... ale nejak mi to hned nedocvaklo. kdyz jsem to slysel pdruhe, rikam si: snim, ci bdim??? dyt toto je sluci kvorkani, ktere jsem obdivoval letos na jare v rusku... a najednou nam nad hlavou pretahla kvorkajici sluka. takze toliko moje zkusenosti :wink:
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
motolada
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1290
Registrován: úte 18.1.2011, 14:34
Bydliště: Jižní Morava

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od motolada »

Přihodím jeden z dneška,šoulal jsem mezi kukuřicí a větrolamem,cesta asi 2,5m široká,jdu pomalým krokem žádný spěch,ráno jsem obeznal pohyb prasat i vysoké.Očekával jsem nějaký kontakt s černou.Přišel jsem na místo kde bylo nejvíce stop.Stojím čekám---asi po 15min pohyb v pravo v pšenici,která je hned vedle větrolamu,okamžitě couvám abych se dostal před zvěř,čekám co vychází,podle pohybu to na prase nevypadá,jde přímo ke mě,znovu couvám,rychle se stmívá,navíc na cestě už není vidět,kvůli vysokému porostu kuk. i větr. Zastavení pohybu,po 4 min znovu už nemá cenu couvat jde přímo na mě,už je ve větr,praskají větve vzdálenost 7m-zapínám bod kontroluju zoom na optice,zalíceno,odjištěno 3m.....srnec :roll: uf tys mě dal.Otáčí se vklidu mizí.
Po dalším 10min čekání z kukuřice fuuuu asi 10m 8) sakra už by se ve mě krve nedořezal,ztuhnu ani se nehnu čekám co bude znovu jde zbraň z ramene,vítr jde přímo do kukuř. couvám ať nezradím,už pozdě,prase jak tiše přišlo tak zmizlo(obdivuhodné u černé zvěře).Beru dalekohled kontroluji cestu,začalo pršet,postava zvěře asi 20m přede mnou,přemýšlím liška nebo srnče?Hledí přímo na mě-udělá krok jasně podle pohybu liška,ta ale určitě viděla můj pohyb nahození zbraně a po zacílení v optice jen prázdná cesta :cry: té mě bylo líto,jinak hodnotím jako povedenou šoulačku s broukem v hlavě na výrobu lehkého přenosného posedu pro tyto případy.Lovu zdar,přátelé.
motolada
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1290
Registrován: úte 18.1.2011, 14:34
Bydliště: Jižní Morava

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od motolada »

Dnes skočím na babettu a jedu na vyrobený posed u kukuřice kde mě v pondělí přišla černá a pro jistotu jsem to tam trochu navoněl.Po 300m kdy vyjedu na horizont kontroluji strmisko,sotva zastavím asi 300m přede mnou vybíhá z vsoké meze na strmisko černý pes,je neskutečně v zápřahu a běží co to dá,ne není to pes je divně chlupatý i ten pohyb je takový zavalitý-snad psík mýval?Houby SELE :!: :!: Peláší co mu síly stačí beru dalekohled a kontroluji,mrknu ještě za něho i před něho kde budou sourozenci.Nikde nejsou,babetta už bzučí s kopce na plný plyn,jeď jeď...flinta nenabitá....dojedu na místo z kterého by se dalo..sele bylo rychlejší a zmizelo v okolních terasách,kontroluji nějaký pohyb dalekohledem,ale nic.Jdu si sednout,do 11 jezdí postřikovače tak nikde ani chlup,balím to.Kde se tam vzalo kdo ví??..
motolada
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1290
Registrován: úte 18.1.2011, 14:34
Bydliště: Jižní Morava

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od motolada »

Mimo jiné všiměte si že je tu o hod. jiný čas!!
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Leon »

motolada píše:Mimo jiné všiměte si že je tu o hod. jiný čas!!
tak si otevři nastavení a nastav si ho já to mám správně :wink:
CZ 550 american 308win.
Uživatelský avatar
lörinc
Zkušený diskutér
Příspěvky: 963
Registrován: čtv 24.5.2007, 17:33
Bydliště: Prostějovsko

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od lörinc »

Tak mi nastal čas dovolené v zrovna probíhající srnčí říji. I když počasí tomu letos moc nepřeje a zemědělci mají posečené jen řepky a první pole ječmene, nedá mi to. I když si můžu pospat budík zvoní každý den ve 4.15. což má milá žena moc nechápe a moc se jí nelíbí že jí budím, ale vzala si mě tak ať trpí :D . Nejinak tomu bylo i dnes ráno. To že jsem nepotkal lišku už jsem si zvykl a chodím spíš na srnce. Po odjezdu do honitby zjišťuji že čím víc se blížím, tím větší mlha padá. No co říkám si, když už jsem vzhůru.... Přijíždím na první místo k většímu remízu, před kterým je řepa a z boku tak 180 cm vysoký bob. V pět jsem uvelebený na židličce, víc nachystanou kameru než flintu, protože si chci natočit nějakou trofej zblízka. viditelnost je tak 100-150m, ale ani po hodině pískání není nikde v okolí pohyb, tak to balím a přejíždím na kopec kde doufám v lepší viditelnost. Bohužel, to není o moc lepší zřetelně je vidět tak do 300 m, pak už jen obrysy. Pomalu projíždím okolo posečené řepky a onoho ječmene a vidím kus srnčího. Rychle zastavuji a jen přes dálkoměr co se mi houpe na krku zjišťuji podle postavy že to bude srnec. O kus dál parkuji auto, beru flintu, kameru a trojnožku a jdu to omrknout. Mezitím si kus zalehl a já ho ztratil. Přes flintu prohlížím pole a vidím srnu a o kousek dál i srnce. Z té dálky 270 m jsem viděl jen tenké špice nad slecha. Zkouším se přišoulat blíž, ale terénní vlna mě nepouští blíž jak na 200 m, pak už hrozilo zrazení. No aspoň něco říkám si a doufám v lepší obeznání, špice vidím pořád, ale jak srnec hýbe hlavou zdá se mi ještě jakoby měl i přední výsady, které však splývají ve strništi řepky. Rozhoduji se čekat. Srnec pohledem hypnotizuje srnu a na moje pískání vůbec nereaguje. Jen otočí hlavou když kolega který byl venku se psem písknul na píšťalku, ale to bylo o dalšího půl kilometru dál. Po hodině Půl se srna rychle zvedá a míří k neposečené pšenici. Srnec ji následuje a já podle postavy a soudím 5+, na jedné straně vidlák na druhé šesterák, zadní výsady krátké. Rozhoduji se pro lov a v 8.00 raním tichem padne rána. Srnec zůstal v ohni. LOVU ZDAR.

Trofej v trofejích, účinek v účincích :wink:
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
Aleš
Nový návštěvník
Příspěvky: 16
Registrován: pon 02.4.2007, 22:23
Bydliště: stř.čechy
Kontaktovat uživatele:

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Aleš »

Nic proti, jen nějak nemůžu objevit, na které straně má tvůj srnec vidláka...co si představuješ pod takovým pojmem vidlák...
motolada
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1290
Registrován: úte 18.1.2011, 14:34
Bydliště: Jižní Morava

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od motolada »

No nechtěl jsem rýpat,ale připadá mě to jako mechanické poškození-ulomil si ho?
Uživatelský avatar
lörinc
Zkušený diskutér
Příspěvky: 963
Registrován: čtv 24.5.2007, 17:33
Bydliště: Prostějovsko

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od lörinc »

Jo, jo můj problém s nedovyprávěním. Tu ulomenou špici jsem neviděl. Takže přes puškohled vydlák, ve skutečnosti šesterák. SORRY. Špice ulomená, paroh v ulomení rozlomený jako prasklé dřívko.
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
motolada
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1290
Registrován: úte 18.1.2011, 14:34
Bydliště: Jižní Morava

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od motolada »

Dnes jsem vyrazil už v 17:00,protože pořád nemůžu ulovit srnce s ubývajícím sluncem jsem vylezl na strom a čekal co bude,asi v 9:10 šramot v jabl. sadu pod stromem se objevil jelen špičák(chovný)no čučel jsem pěkně u nás je to rarita.Pes ležel pod stromem a já se modlil aby ho nezradil,jelen něco tušil a pořád hleděl směrem na psa,než ztihnul něco zjistit z druhé strany lámání ve slunečnici fuuufuu přímo vedle stromu jdou prasata jelen odskakuje pryč a mizí.Bachyně přišla pod strom zafuněla,vidím ji na 4 m má bílý ryj něco tuší a pokračuje v cestě dál ode mne za ní už jdou selata-mám naštechrováno další bacha sele 1,2,3----jsou ale tak malé že je nechávám v klidu odcházet hemží se jako myši ze všech stran sem tam bacha,další selata se hrnou přímo pod strom ty se zdají být odrostlejší tak se nachystám a vytočím na větvi-to snad ne jdou přímo na psa :!: Seskakují z meze a jdou na něj stalo se co muselo,málem se prerazily jak se hrnou jedno přes druhé zpátky :lol: já se na větvi křením málem jsem smíchy spadnul...informuji choť že nám prasata málem rožšlapaly psa :D
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od fesoj »

Včera jsem zjistil, že na pastvině za barákem je obrácený snad každý starší kravinec a neudržovaná louka, s pastvinou sousedící, vypadá jak tankodrom, tak jsem si tam šel večer sednout. U té louky mám zrychtované sezení na zemi - jenže jsem tam vydržel jen do zapálení první cigarety. Mírný větříček mi foukal přímo do týla, tak jsem seznal marnost svého počínání a přemístil jsem se na posed k pastvině. Za chviličku se na horizontu objevil černý flek. A druhý. A třetí - jenže ten byl strakatý, to černé byla telata a to strakaté kráva. Zbytek stáda zůstal někde za horizontem. Ale vydržel jsem, protože dobytek zpravidla černé nevadí a ty obrácené kravince... Ve 20.50 slyším za zády šramot a zafunění, jenže takové netypické - a za chvilku se mi přímo pod posedem vyvalil kmotr jezevec a hned se dal do šmejdění. Takže ty kravince, to byla jeho práce - ale mělo mě to napadnout, prasátka si zpravidla aspoń sem tam rýpnou hloub do země, a tady to chybělo. Kmotr se tam placatil dost dlouho. Jenže pak se zatáhla obloha, spadly první kapky, jezevec to vzdal a já za chvilku poté, když už bylo jisté, že ho nezradím, taky. Letos vidím jezevců snad víc než lišek. Doufám, že to bude pokračovat a v říjnu bude možné pro některého připravit hnízdečko ze zeleninky...
Kritériem pravdy je praxe.
Odpovědět