Vďaka za postrehy, snáď sa ešte nájde pár majiteľov zbraní s uvedeným kalibrom.
To pepava: nepočítam, že sa náboj 7,62x68R bude správať ako 6,5-ka,ale strela 7,62 sa mi zdá veľmi sympatická a vôbec po všetkých stránkach veľmi dobre využiteľná. A to, že to bude trošku "kopať", čo si nemyslím, nakoľko to bol zámer tohoto R-kového kalibru a aj keby niečo znesiem

. Vďaka za tvoj názor veľmi ma potešil, nakoľko vlastníš tento kaliber.
To Zbrojovák: súhlasím s tvojimi postrehmi-názormi, niečo som si naštudoval a cieľom .30R bolo vyvinúť mäkší 30-06, čo si myslím aj docielili s tým Rantlom. Mnohý sa zľaknú dĺžky nábojnice x68 a tu sa zasa stotožňujem s tvojim názorom. Predĺžená nábojnica podľa môjho názoru zabezpečuje:
- oveľa kultúrnejšie správanie sa zbrane počas vnútornej balistiky pri výstrele(tlaky)
- lepšiu vonkajšiu balistiku a
- tiež zastavovací účinok kalibru všetko hrá v prospech .30R.
Myslím, že spätný ráz a tlaky sú oveľa priaznivejšie ako mnoho 30-06tiek v jedoranových zlamovačkách(jednuškách), nakoľko sa nejedná o náboj s Rantlom, kde práve Rantel zabezpečuje mäkší priebeh vnútornej balistiky(tlakov). A mám zato, že v zlamovačkách by mal byť jednoznačne Rantlový náboj.
Túto zbraň chcem a veľmi po nej túžim(vždy som túžil a sníval o nej), nakoľko som vyznávačom pokojného piršu-posliedkového lovu. A jednoranová zlamovačka sa mi javí ako jedna z najpoľovníckejších zbraní.
Uvádzaný kaliber sa mi veľmi zapáčil, keď som videl kamaráta, ktorý ho vlastní. Akú odvádza robotu bol som v nemom úžase. Či už to bolo na strelnici,alebo jednotlivé ulovené kusi. Prevažne vysoká, streľba od 150-250 m.