Černí rytíři / způsoby lovu
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
?e některá prasata vyhledávají srnčata, to je tak nějak už všeobecně známo, ale o takovém "cíleném" lovu jsem teda ještě neslyšel. Ted mě napadá taková věc, Možná je to hloupost, ale...Už je to nějaký pátek co u nás vymizely všechny velké ?elmy. Jestli náhodou není možné aby prasata tak trochu nenahrazovala jejich přirozenou funkci zdravotní policie v přírodě. Inteligentní jsou na to dost, je jich hodně v rudlu a když uvážíte velikost a sílu jejich čelistí...kulhavé srnči by určitě zvládli ulovit.Hlavně to prosímvás nepřesunujte do Hitparády nesmyslů, to to radši sma?te, nechci tady prezentovat nový poddruh "divočák superdravý"
, jen mě to napadlo...Lovu!

no nevím proč by to měl být nesmysl o tom že černá umí ulovit zajíce nebo srnčí bylo natočeno tolik že to už bylo i v televizi v přírodopisných filmech.Já osobně jsem měl tu možnost vidět lovit tři asi lončáky zajíce a během chvilky ho v travině měly tak že podle mě to není nic mimořádného když tlupa černé loví zvěř.
Pánové, musíme uznat že prasátka jsou momentálně na vrcholu potravního ?ebříčku, tedy hned po člověku...
. Nevím jaký názor na to máte vy, ale sledoval jsem několikrát několik kusů černé za plného světla při "nátlačce" na srnčí, v nepříliš vysokém porostu ječmene...dva nebo tři kusy černé v porostu sledovalo jeden kus srnčí...vždy to byla holá
. Srnčí si drželo odstup a až když se vzdálenost přiBlížila tzv. únikové vzdálenosti, tak s přehledem odskočilo. Černá mezi sebou skvěle spolupracovala a jestli se to někomu líbí nebo ne, u mě získala kladné body..., určitě plní funkci zdravotní policie. Člověk se svou zbraní tuto funkci neplní, anebo jen velmi špatně.
. Myslím že je na nás abychom lépe plnili svou funkci predátorů černé zvěře...tedy lovit vše slabé a přemnožené...myslím tím hlavně selata a slabé lončáky. Černou zvěř chovám ve velké úctě a obdivuji její schopnosti...

Rem.700 Sendero 300 WM + R2 2,5-15x56; Voere 22-250 + Nikon Monarch 2,5-10x56 IL, CZ550 Medium 300WM + S&B 2,5-10x56; ZKM456+ Leup. VX-III 4,5-14x50; Browning B80 12/70; ZP 49 12/12; Norinco 1911 .45ACP; Taurus 85 .38 Spec.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
A nejsou náhodou třeba nějaká videla na youtube? Já jsem o tom vždycky zatím jen slyšel, ale lovící divočáky v akci jsem ještě teda neviděl...
A vzhledem k tomu, jak často u nás (ne)projdou asi ani jentak neuvidím. vždycky jsem to tak trochu považoval za mysliveckou latinu...Jak je vidět příroda si vždycky najde cestičku jak si udržet rovnováhu...

Re: Černí rytíři / způsoby lovu
Jak to máte letos s černou zvěří? Osobně jsem ulovil včera svůj letošní 5.kus na Moravě, loni jsem jich měl 6 za celý myslivecký rok vč.1ks na naháňce.
Zvedají se u vás stavy odlovu? Jakou máte úživnost?
U nás (sever Moravy) se poslední 2-3roky intenzivně pěstuje řepka, kukuřice, slunečnice, běžné obiloviny asem tam hrách. Letos máme zaseto větší část pšenice bez osin+kukuřice+řepka, oves minimum.
Včerejší úlovek by z namixované tlupy asi 25ks všech věkových tříd krom silného kňoura pochopitelně. Kňourek lončák po vyvržení kolem 60kg, silně zabělen. Zabělení téměř srovnatelné s podzimním, tvar těla - typický válcovitý. Vedoucí bachyně měla odhadem něco kolem nebo lehce nad 100kg, ještě plně nepřebarvená - černá. Stříleno v 21,45h po vylomení celé tlupy z řepky na travnatý pás. Selata všech velikostí od 5-ti do 10kg max.
Zvedají se u vás stavy odlovu? Jakou máte úživnost?
U nás (sever Moravy) se poslední 2-3roky intenzivně pěstuje řepka, kukuřice, slunečnice, běžné obiloviny asem tam hrách. Letos máme zaseto větší část pšenice bez osin+kukuřice+řepka, oves minimum.
Včerejší úlovek by z namixované tlupy asi 25ks všech věkových tříd krom silného kňoura pochopitelně. Kňourek lončák po vyvržení kolem 60kg, silně zabělen. Zabělení téměř srovnatelné s podzimním, tvar těla - typický válcovitý. Vedoucí bachyně měla odhadem něco kolem nebo lehce nad 100kg, ještě plně nepřebarvená - černá. Stříleno v 21,45h po vylomení celé tlupy z řepky na travnatý pás. Selata všech velikostí od 5-ti do 10kg max.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
U nás černá v řepce,velice těžké jí vidět natož se s ní sejít.Ale je.To co tu bývylo před 2 lety už nikdy nebude.Skladba porostů,rychlená pšenice,řepka,ječmen.Kukuřice 15ha.živočišná už skončila.Dále jílek,kostřava,svazenka a kmín.Prostě s černou je tu od srpna hotovo.
-
- Zkušený diskutér
u nas na jihu jsme meli nejvyssi stavy pred 2 roky, kdy snad polovina poli byla kukurice (lov 77 ks). loni stavy vyrazne poklesly (lov 55 ks) a podobne je to i letos. i kdyz mame opet plno hektaru kukurice, cerna se jiz stahuje, ale uz to neni, jako to bylo. jinak vyse lovu v nasem MS kopiruje vysi lovu v nasem okrese...
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
Tak u nás je to letos velice špatné.Uloveno pouze jedno!
Jelikoš máme smišenou honitbu tak půl na půl(les,pole) jsme závislí na plodinách,v lese se lovit nedá po lonské těžbě
.
Stálí rudl se odstěhoval
,letos tu máme pár haktarů ječmene a pšenice a pouze 3ha kukuřice u vesnice jinak x haktarů řepky.
Samotný lov bude spíše náhoda,sousední honitby jsou na tom dalo by se říct stejně jako jindy,maji tuším v průměru dotedˇ6ks.
Řepky posečou a hned zoraj co pak nasejí nevím,bude se letos dřív přikrmovat drobná.
Jelikoš máme smišenou honitbu tak půl na půl(les,pole) jsme závislí na plodinách,v lese se lovit nedá po lonské těžbě

Stálí rudl se odstěhoval

Samotný lov bude spíše náhoda,sousední honitby jsou na tom dalo by se říct stejně jako jindy,maji tuším v průměru dotedˇ6ks.
Řepky posečou a hned zoraj co pak nasejí nevím,bude se letos dřív přikrmovat drobná.
CZ 550FS 308W-Zeiss Victory Varipoint 3-12x56 os.60
ZH324 7x57R,16/70-Docter 2,5-10x48 os.60
Baikal-27EM-M 12/76,12/76
ZH324 7x57R,16/70-Docter 2,5-10x48 os.60
Baikal-27EM-M 12/76,12/76
No já můžu mluvit za typicky polní honitby v okr. NJ, černou tu máme, pobytové znaky jsou, ovšem není to žádné drama - i škody jsou jak jsem procházel vytipovaná nejfrekventovanější místa minimální, nevím jak v řepce, zatím můžu mluvit o obilovinách. Černá se v těchto horkých dnech pohybuje spíše v okolí vodních toků a meliorací. Nemyslím si že máme na našich 1100Ha nějakou stálou tlupu, většina migruje v rádiusu 2 až 3 sdružení. Vím o lončačce s 4mi markazíny která zůstává zhruba na jednom místě.
Naposledy upravil(a) Zbrojovák dne pon 18.7.2011, 5:21, celkem upraveno 1 x.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
U nás je to stejné, lov zcela stagnuje, máme uloveny pouze 2 ks srnčí a nějakmou lišku, jsme polní honitba, všude jen obilí, řepka, kukuřice, šoulat není kde a čekaná v těch vedrech postrádá smysl. Doslova se těšíme na žně.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100
- MiraDuchek
- Zkušený diskutér
Tedˇ jsou nejlepší rána když se černá vrací do řepky nebo se zapomene v pšenici ale je problém obeznat kterej kus vodí.
Už se mě stalo že jsem ulovil v rudlu prase (37 kg) a mělo 3 ocucaný struky.
Ale opravdu nejhorší je to vstávání ve pul třetí
.
Už se mě stalo že jsem ulovil v rudlu prase (37 kg) a mělo 3 ocucaný struky.
Ale opravdu nejhorší je to vstávání ve pul třetí

CZ 550 medium,7mm rem.mag.+Swarowski Z6i 2,5-15
Ruger No.1 9,3 x 74 R, Meostar 7x56
Stafordšírský bulteriér Alli Staf Anatol,Christopher Blue Nijada
http://jana-duchkova.webnode.cz/
Ruger No.1 9,3 x 74 R, Meostar 7x56
Stafordšírský bulteriér Alli Staf Anatol,Christopher Blue Nijada
http://jana-duchkova.webnode.cz/
-
- Pravidelný diskutér
Ja musim zaklepatu u nas to zatim stale jde mozna az moc uz 4 rok za sebou strilime rocne pres 100ks cerne ja letos 8 ks i ted ji je dost ale jak pise Zdenek41 dostat se k ni je dost problem hodne jich je v repce ted uz ale prechazeji do kukurice erozaky nam u ni neudelali tak bude dalsi problem s jejich lovem jinak dozrava psenice a jecmen ten maji prasatka taky radi takze odhadnout ted nejake pocty je skoro nemozne uvidime co nastane po znich to zas bude kukurice vypadat 

Rössler Titan 8x57JS+Meostar R1 7x56RD
Jsme polní honitba na Prostějovsku obklopená komplexy lesů. U nás momentálně lov stagnuje stejně tak jak píše Lotr. Všude jsou plodiny řepka, horčice, pšenice, oves a samozřejmně kukuřice. Takže černá se může pohybovat skrytá v krytině aniž by byla vidět. Bohužel pole jsou napojena přímo na les, takže černá nemusí nikde přecházet přes otevřené plochy. Navíc jsme vypozorovali, že některé rudly zůstávají v honitbě poblíž vody a nechodí zpět do lesa. Některé rudly zůstávají přímo v řepce a za tmy chodí jen na vodu a pak zase zpátky do řepky. Je těžký se na černou dostat, protože když třeba přechází přes polní cestu mezi poly, tak je to málo času a nedá se jednoznačně obeznat, které kusy vodí. Takže se můžeme jen podívat. Tak už se těšíme na žně. Jak to u vás je s velikostí selat? Letos to u nás vypadá, že byla selata metána později. Jsou daleko menší než obvykle. Jen výjímečně má letos bachyně větší selata.
Remington 700XCR long tactical range 308 win.- puškohled Meopta ZD 6-24x56mm Mil-Dot 2
Baikal IŽ-43 E 1C ráže 12/76, 12/76 -puškohled Meopta Artemis 2000 6x42mm
Malorážka ZKM 456 model 4 - puškohled Leupold Mark4 8,5-25x50mm LR/T ilum.
Baikal IŽ-43 E 1C ráže 12/76, 12/76 -puškohled Meopta Artemis 2000 6x42mm
Malorážka ZKM 456 model 4 - puškohled Leupold Mark4 8,5-25x50mm LR/T ilum.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Ono s těma selatama to bude trochu asi jinak
Jelikož se nedá ani už u nás narazit na metrákovou bachnu.Tak děti rodí(metají) zase jen děti.A o tom to bude.Jinak kolegovi chodí na vnadiště již 20kg selata,ale ty budou asi už ze zimy tak že lončáci.Jinak spoustu selat ač v kondici našli kolegové uhynulé.Dá se to vysvětlit strátou bachyně a následnou dehydratací a nebo vhodně nevhodnou hromadovou jídelnou v řepkách.V každém případě to KMP nebude.Jsou to vždy pěkný 4kilový cvalíci.