Kulovnička 222 Rem. vs. 223Rem.
-
- Zkušený diskutér
Kulovnička 222 Rem. vs. 223Rem.
Tak jsem prvně zvažoval koupi hlavně 243W do své MO3, ale nakonec zvítězila zásada, že dvě pušky je větší pohodlí a tak bych chtěl takovou zimní až jaroletní denní li?čí ?pacírku ( újeď a hlavně na jelete, strnitě). Bral bych novou CZ 527, ale nemůžu se rozhodnout pro ráži, protože jsem dvaadvacítky nikdy nemusel. Mám strach, že mě 223Rem. rychle "zkonzumuje vývrt" a ta 222 Rem. mě dopadovkou na můj účel stačí - srnčí tím lovit nebudu. 22-250 se mě zdá už hodně ostrý a životnost vývrtu bude asi ještě krat?í.
P.S. Proč je Varmint levnější než Luxka? Díky za va?e názory a zkušenosti. Co a proč jste volili Vy?
P.S. Proč je Varmint levnější než Luxka? Díky za va?e názory a zkušenosti. Co a proč jste volili Vy?
-
- Zkušený diskutér
To: Josefe, v ráži .22 se na účely, které požaduje? - tj. tlumení zvěře škodlivé, skýtá celá řada nabídek od Horneta, Foxe, 223, Savage, 5,6x50R a další superrychlé a moderní ráže. Je jenom na tobě, jak se rozhodne?. Pokud chceš opakovací kulovnici, všechno hovoří pro 223 - výkon, dostupnost střeliva od různých výrobců, láce střeliva, mám s touto ráží dobré zkušenosti. I když mám kamarády / 3 / , kteří celá léta úspěšně používají 222 Fox, jeden z těchto kamarádů má touto kulovničkou uloveno za 25 let provozu úplně všechno od škodné přes srnčí a prasata a daňky až po jeleny. Podotýkám, že v dobách, kdy se to smělo a že je excelentní střelec z kulovnice. Já osobně však bych - pokud bych si pořizoval takovou flintu - dal přednost zlamovací jednu?ce v ráži 22 Savage a to z mnoha tradičních důvodů, by? není takový výběr střeliva a cena je vyšší, no a zřejmě bych si takovou ?pacírku nechal postavit, se solidní hlavní a pažbou / také mám dva kamarády s touto ráží a nedají na ni dopustit /. S pozdravem František
politice a politikům zmar
ja jsem pouzival s uspechem a max.spokojenosti CZ 550 LUX v razi 22-250.je pravdou ze u teto raze dochazi k vetsimu opotrebeni vyvrtu hlavne ale pri peclive udrzbe a zachazeni neni riziko vetsi nez u jinych rychlých razi.5000 ran je bez problemu a kdyz budu jednou za deset let menit hlaven,tak investice cca 6000 kc me nezrujnuje. strileni je prijemne,srovnatelne s 223 ale kdyz potkas silnejsi kus tak nemusis premyslet zda ti vykon staci nebo ne.nevyhoda teto raze je stejna jako u vsech 22 tek.rychla strela=hematom a dalsi neduhy malych razi.na skodnou to ale bylo to nej co jsem mel.prodal jsem ji z duvodu nakupu sendera a dnes o ni opet uvazuji ale zatim jsou jine priority.tolik z praxe

-
- Zkušený diskutér
TO Vhool
Tak to jsem tou 22-250R hodně překvapený. Já jsem čekal, že "Brodská " nevydrží ani tisíc ran a u 223R jsem čekal tak 1500, max. 2000 ran a to ještě ne po "tuzemácích". Proto jsem zvažoval 222R, menší rychlost a menší tlaky a tak mě logicky napadla větší životnost. 6OOO Kč mě nepolo?í! Skutečně jsi lovil s tou ráží jinou zvěř než škodnou a srnčí? Ta střela se musela na tě??ím kusu rozlo?it hned na začátku.(?) Docházelo k průstřelu?Jinak jsem se doslechl, že zejména náboje do 223R a 22-250R jsou "velká alchymie" - vztah hmotnost, rychlost a stoupání a tak by mě zajímaly va?e zkušenosti z různými tov. náboji a střelami v mnou zvažovaných zbraních CZ 527 Lux/Varmint a případně CZ 550 22-250. Zkrátka se chci vyhnout metodě pokus-omyl (ušetřit kačky
). Co střelba na lišku na vzdálenost 200+ (250). Nelomcuje s tím už moc vítr?
Pro začínající lovce černé! Doufám, že moje otázky nepovedou ke vzniku nové vlny unverzálních dvaadvacítek!!!
Jinak díky!

Pro začínající lovce černé! Doufám, že moje otázky nepovedou ke vzniku nové vlny unverzálních dvaadvacítek!!!

Jinak díky!
ja jsem si naboje delal sam.zivotnost tebou uvadena je asi realna u zbrane kde se zanedba udrzba.je pravda to co psal andy,ze u 22-250 je extreme namahany nabehovy kuzel ale pouze kdyz pouzivas tovarni strelivo a naboj nema OAL komory a strela jde kousek bez vedeni (nekdy to muze byt i 4 mm !!!).u teto raze je potreba opravdu velmi dbat o cisteni a udrzbu laufu.pak jsi bez problemu.co se tyka strel tak je lepsi pouzivat tvrde strely.ja pouzival svycarske 60 gr. vyrobce uz si nepamatuju ale nekde bych to jeste nasel.na 250+ je to o neco stabilnejsi nez 223 diky rychlosti ale je to proste dvaadvacitka.zver jsem s tim lovil opravdu vsechnu.moje zkusenosti ti muze potvrdit i tibi zde na foru protoze ten s ni lovi stale a ma tam ve foto i nejake sve ulovky. u tezsich kusu byl nekdy problem s prustrelem ale zver i tak zhasinala vetsinou v ohni dusledkem soku.cernou do 40 kg neni vubec problem i na 200+.urcite je to lepsi raze nez 7,62x39 a na skodnou idealni.v pripade ze by jsi do toho sel tak se ozvi a tu "alchymii" doresime 

Len k tej vetru-odolnosti: Teraz cez vikend som robil maly pohar G4.Traja strielali s 223R,jeden s 222R. Na 200m aj pri neprijemnom celnom vetre vsetci v pohode v terci (medzinarodny terc kamzik).Na 300m pri lavo-celnom vetre 222R mimo terc(teda bodovane zony),223R asi cca.60% uspesnost.Anemometer sa mi valal doma,takze presny udaj nemam,ale vietor bol pomerne silny.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Vím, že toto fórum je lovecké a já jsem ryze sportovní střelec a to pojetím. Dovolím si rozvést úvahu o opotřebení hlavně, při vysokých tlacích a rychlostech. Tzv. Hot loads.
Poslední dobou se na mnoha diskuzních fórech a i mně chodí obdobné dotazy, ?íří fenomém vypalování a opotřebení hlavně......
Nechci strktat (alespoň né tady), všechny myslivce do jednoho pytle. Jsou tací co opravdu střílí hodně, rádí, přesně a na tzv. "nemyslivecké" vzdálenosti.
Kdo si kupuje munici v obchodě, tak toho moc nevystřílí. Nemám představu kolik toho řadový myslivec za rok vystřílí, pokud nejezdí na nějaké závody. Tam zase ale bude asi používat přebíjené střelivo.
Tato munice má vždy délku, která je menší než je zásobníková. takže tzv. "Freebore" (vzdálenost kterou letí střela komorou nepodepřena) je několik mm. což je to samé jako kdyby byl náběh vypálen, ne li hůře. Přesnost je nějaká a věřím, že při loveckém použítí a myslivecké vzdálenosti, nějaké opotřebení nikdo po několika tisících výstřelech nepozná.
Jak píše Vhool, je potřeba se o flintu starat.
Ten kdo si dělá náboje na komoru, tak je dělá tak, že se střely dotýkají náběhu (vývrtu) a ta flinta při správné laboraci bude střílet nepoměrně přesněji než když má Freebore.
když budete mít navá?ku opravdu extremně natlakovanou, tak se náběh začne vypalovat, nemám představu o kolik se vypálí po 1000 výstřelech. Ale začne vznikat tzv. Freebore. Kolik ran musíte vystřelit aby se komora propalila o 4+ mm? Pak na tom budete stejně jako ti co si kupují seriové střelivo. To ale ještě neznamená, že je hlaveň odepsaná. Prostě si změříte OAL a střelu usadíte mělčeji a udělate si nové náboje. Flinta bude střílet stejně dobře jako před tím.
Další krok je ten, že si prostě necháte o 5mm zkratit hlaveň a necháte si doříznout komoru. můžete střílet dalších X tisíc ran.
Prostě se z komára udělal velbloud. Je z toho dogma které má sice opodstatnění ale pro sportovní střelce. Tento jev vznikl opět (jak jinak) v BR střelbě. jenže to jsme v přesnosti která se lí?í od lovecké asi jako křesadlovka a kulovnice.
Uvědomte si, že když někdo řekne, že 6.5-284 vydrží jen 1000 ran, tak mluví o tom, že do 1000 ran (ca) mu ta flinta střílí soustřely 0.15 MOA po 1000 výstřelech se mu soustřel otevře na 0.2MOA (počítano za optimálních podmínek, v sedě za stolem, v podstavcích, z BR flinty za 3.500+ USD). Ten člověk chce vyhrávat a s 0.2 a víc, prostě vyhrávat nebude. Mluvím o opakovaných, nikoli náhodných soustřelech.
Co udělá, pouze jen to co jsem napsal. Usadí střelu jinak, nebo přeřízne komoru a když to prostě nepůjde, tak vymění hlaveň.
u 6.5mm je kru?nice opsaná při soustřelu 0.1MOA asi 9.5mm. a při 0.2MOA je 12.3mm (vše na 100m)
Pánove, ruku na srdce, střílíte na cíl o velikosti min. 20cm. Do vzdálenosti max kolik???? na jak daleko toho srnce obeznáte??? 150-200m? na lišku, ano, těžké trefit a relativně malý cíl. Ano, zde se přesnost hodí, ale z jaké pozice, polohy apd střílíte?
myslíte si, že vás zachrání od neuspěchu zaviněným jinými chybami (poloha, optika, povětrnostní podmínky, vlastní chyby) malonko vypálená hlaveň?
Doufám, že tento příspěvek nebudete brát jako ironii a hanu, je to jen podnět na zamyšlení.
Poslední dobou se na mnoha diskuzních fórech a i mně chodí obdobné dotazy, ?íří fenomém vypalování a opotřebení hlavně......
Nechci strktat (alespoň né tady), všechny myslivce do jednoho pytle. Jsou tací co opravdu střílí hodně, rádí, přesně a na tzv. "nemyslivecké" vzdálenosti.
Kdo si kupuje munici v obchodě, tak toho moc nevystřílí. Nemám představu kolik toho řadový myslivec za rok vystřílí, pokud nejezdí na nějaké závody. Tam zase ale bude asi používat přebíjené střelivo.
Tato munice má vždy délku, která je menší než je zásobníková. takže tzv. "Freebore" (vzdálenost kterou letí střela komorou nepodepřena) je několik mm. což je to samé jako kdyby byl náběh vypálen, ne li hůře. Přesnost je nějaká a věřím, že při loveckém použítí a myslivecké vzdálenosti, nějaké opotřebení nikdo po několika tisících výstřelech nepozná.
Jak píše Vhool, je potřeba se o flintu starat.
Ten kdo si dělá náboje na komoru, tak je dělá tak, že se střely dotýkají náběhu (vývrtu) a ta flinta při správné laboraci bude střílet nepoměrně přesněji než když má Freebore.
když budete mít navá?ku opravdu extremně natlakovanou, tak se náběh začne vypalovat, nemám představu o kolik se vypálí po 1000 výstřelech. Ale začne vznikat tzv. Freebore. Kolik ran musíte vystřelit aby se komora propalila o 4+ mm? Pak na tom budete stejně jako ti co si kupují seriové střelivo. To ale ještě neznamená, že je hlaveň odepsaná. Prostě si změříte OAL a střelu usadíte mělčeji a udělate si nové náboje. Flinta bude střílet stejně dobře jako před tím.
Další krok je ten, že si prostě necháte o 5mm zkratit hlaveň a necháte si doříznout komoru. můžete střílet dalších X tisíc ran.
Prostě se z komára udělal velbloud. Je z toho dogma které má sice opodstatnění ale pro sportovní střelce. Tento jev vznikl opět (jak jinak) v BR střelbě. jenže to jsme v přesnosti která se lí?í od lovecké asi jako křesadlovka a kulovnice.
Uvědomte si, že když někdo řekne, že 6.5-284 vydrží jen 1000 ran, tak mluví o tom, že do 1000 ran (ca) mu ta flinta střílí soustřely 0.15 MOA po 1000 výstřelech se mu soustřel otevře na 0.2MOA (počítano za optimálních podmínek, v sedě za stolem, v podstavcích, z BR flinty za 3.500+ USD). Ten člověk chce vyhrávat a s 0.2 a víc, prostě vyhrávat nebude. Mluvím o opakovaných, nikoli náhodných soustřelech.
Co udělá, pouze jen to co jsem napsal. Usadí střelu jinak, nebo přeřízne komoru a když to prostě nepůjde, tak vymění hlaveň.
u 6.5mm je kru?nice opsaná při soustřelu 0.1MOA asi 9.5mm. a při 0.2MOA je 12.3mm (vše na 100m)
Pánove, ruku na srdce, střílíte na cíl o velikosti min. 20cm. Do vzdálenosti max kolik???? na jak daleko toho srnce obeznáte??? 150-200m? na lišku, ano, těžké trefit a relativně malý cíl. Ano, zde se přesnost hodí, ale z jaké pozice, polohy apd střílíte?
myslíte si, že vás zachrání od neuspěchu zaviněným jinými chybami (poloha, optika, povětrnostní podmínky, vlastní chyby) malonko vypálená hlaveň?
Doufám, že tento příspěvek nebudete brát jako ironii a hanu, je to jen podnět na zamyšlení.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Nechte toho, budu se červenat. Prostě vidím to trochu z nadhledu a jinak.
No konecne....ze niekto konkretne argumentuje... nie je nic horsie ako mystifikacia plna blejkov co sa siri ako rakovina...JK ak chces vediet nieco o 22-50 rad poradim, pytaj sa konkretne mam za cca 2 roky jej aktivneho pouzivania ake take poznatky (vysoka, cerna, srnce, liska so strelivom sako, hornady a barnes) inak myslim ze ti poradil v pohode i Vhool
No aby sme s tu len nepoklonkovali..skor vidim problem v dosazitelnosti dobrych puskarov s akou takou praxou....cize kto a ako to odreze a nasrobuje aby to lietalo aspon nie horsie ako predtym a tiez tu je nechut v miernej legislativnej byrokracii okolo toho.....takze osobne vidim prakticku uzitkovost pre "beznych" ludi v zbraniach s vymenitelnymi hlavnami...dokupis v hodnote 20% z ceny zbrane hlaven a mas pokoj
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Ano, puškaři jsou problém. Ale upřimně, problém je s kvalitou všude a ve všech oborech.
Legislavita.
nevidím problém zkrácení hlavně, do 1cm, si myslím, že si toho nikdo nevšimne, to za prvé a za druhé, pokud je to v rozměrech danné kategorie, tak nikdo nezapisuje a nezaznamenává, na centimetr jak je hlaveň dlouhá. ráže zůstává stejná, kategorie zbraně také, tak není co ře?it. V podstatě by jsi to musel ře?it i s novou hlavní.
Na druhou stranu, jak jsem napsal, normální myslivec/lovec, kolik ran ročně vystřílí? Po kolika ranách je opotřebení, že přestane trefovat zířata, nebo začne trefovat špatně kvůli nepřesnosti pušky vzniklé vypálením?
nenormální myslivec/lovec si bude přebíjet sám, nevím kolik on vystřílí a za jak dlouho mu ta zhoršená přesnost začne vadit. Já za sezónu vystřílím ca 1000 malorážek. A to je fakt docela hukot a záběr na čas.
Podle mne to při praktické střelbě může někomu vadit ca po 3000. pak si udělám delší náboj a můžu střílet další 3000. to je celkem 6.000 ran. Na kolik let to je? 10?
Legislavita.
nevidím problém zkrácení hlavně, do 1cm, si myslím, že si toho nikdo nevšimne, to za prvé a za druhé, pokud je to v rozměrech danné kategorie, tak nikdo nezapisuje a nezaznamenává, na centimetr jak je hlaveň dlouhá. ráže zůstává stejná, kategorie zbraně také, tak není co ře?it. V podstatě by jsi to musel ře?it i s novou hlavní.
Na druhou stranu, jak jsem napsal, normální myslivec/lovec, kolik ran ročně vystřílí? Po kolika ranách je opotřebení, že přestane trefovat zířata, nebo začne trefovat špatně kvůli nepřesnosti pušky vzniklé vypálením?
nenormální myslivec/lovec si bude přebíjet sám, nevím kolik on vystřílí a za jak dlouho mu ta zhoršená přesnost začne vadit. Já za sezónu vystřílím ca 1000 malorážek. A to je fakt docela hukot a záběr na čas.
Podle mne to při praktické střelbě může někomu vadit ca po 3000. pak si udělám delší náboj a můžu střílet další 3000. to je celkem 6.000 ran. Na kolik let to je? 10?