Myslivecká vzdálenost střelby
Re: Myslivecká vzdálenost střelby
přesně tak i tady uváděnej prof. Hromas nás učil že co se týče průběrného odstřelu je potřeba neváhat a nešetřit a udělat ho zodpovědně a v dostatečném rozsahu. A co se týče vzdálenosti střelby tak je to přesně jak psal Dalas v souvislých polních honitbách to ani jinak pořádně nejde než střílet občas i na 200m a to že například od USA či JAR kde tydle vzdálenosti střelby co tu uvádí Figi nebo Shiva jsou napprosto normální a nikdo se nad tím nepozastavuje. Prostě naši neochotu se něco nového naučit a investovat do kvalitního vybavení a střeleckého tréninku nemalé peníze raději omlouváme tradicema. Stačí si jen uvědomit na jaké vzdálenosti stříleli za druhé světové války odstřeovači a s podstatně horšíma prostředkama než jsou dneska běžně dostupné. Dokavaď nebudou lidi ochotní nakoupit kvalitní vybavení a budou používat jak tady někdo psal starého rusáka se kterým nepřečte srnce ani na 20m tak hold musí zůstat u tradiční myslivecké rány na 50m:-) a ty co náhodou střílí dál budou odsuzovat a urážet názvy jako bouchal lovec atd. protože nejsou schopni pochopit že to jde střílet i dál než jen 100m aniž by se jednalo jako v jejich případě o neodůvodněnej hazar
- fesoj
- Zkušený diskutér
A jen pro objektivitu - kdyby to jen šlo dát dohromady schopnosti mládí a zkušenosti stáří... Včera jsme seděli na kazatelně s Ertnerem. Jemu je 15, mně 61. On dokázal dalekohledem 6x30 přečíst detaily srnčího paroží líp a na větší dálku, než já se 7x50.Holt nikdo nemládneme a i ten věk naše schopnosti někdy limituje, ať chceme nebo ne - ale musíme si i tohle uvědomovat a chovat se podle toho...
Kritériem pravdy je praxe.
Sakra chlapi... Ani nevíte, jakou jste mi udělali radost. Takovýhle názory se mi hrozně dobře čtou a po dlouhý době mám pocit, že duch starýho fóra se opravdu může vrátit...
Není tak dlouho, co jsem za podobný názory byl všude odsouzen a málokterý myslivec si dokázal připustit, že odpovědný lovec je pro honitbu větším přínosem, než nezodpovědný, byť tradice dodržující myslivec.

Není tak dlouho, co jsem za podobný názory byl všude odsouzen a málokterý myslivec si dokázal připustit, že odpovědný lovec je pro honitbu větším přínosem, než nezodpovědný, byť tradice dodržující myslivec.

Ulkomaalainen...
No myslím, že srovnávat odstřelovač s myslivcem...já určitě neodsuzuju někoho kdo umí střílet na velkou dálku, nadruhou stranu nemám ani v polní honitbě v říjnu problém se našoulat k tlupě srnčího, při dobrém větru to opravdu jde, tradice jsou tradice a je otázkou opravdu proč kdo dělá myslivost, já nemůžu mluvit za druhé, jen za sebe, já ji dělám kvůli relaxu od přetechnizovaného světa, lásce k přírodě a psovi
To mě samozřejmě nebrání v tom dělat průběrný odstřel. V naší honitbě, která je malá mám přehled o tom kde co je za zvěř, chodím denně. JAR a USA to je asi trošku jiná pohádka a taky to není opravdu myslivost co se tam provozuje. Ale asi jsem tu debatu už posunul dopravdu ál než je ten nadpis tohoto vlákna než jsem chtěl. Tak se tímto omlouvám. 

- fesoj
- Zkušený diskutér
To mikycz - nemáš se za co omlouvat ! Máš v zásadě pravdu a souhlasím i s tím uvedeným citátem, protože např. Figi je výjimka potvrzující pravidlo - ale právě takoví lidé jako Figi ty hranice myslivecké vzdálenosti někam posunují - a řekl bych, že správným směrem, i když např. já ve svém věku a se svými finančními možnostmi /nezbytný trénink, kvalitní pozorovací a střelecká optika a další a další/ se k jeho hranicím nikdy nepřiblížím... Ne že bych nechtěl, ale život není to, co chceme, ale to, co máme ! A když nemám na toho druhého, můžu třeba tiše závidět, můžu se spokojit s tím, co mám a umím já sám, ale neměl bych toho druhého zatracovat. To není o tobě, ale v obecné rovině... Jak jsem již napsal několikrát, mnohým z nás chybí pokora a tolerance, a to bývá hrobem mnoha dříve dobrých fór. Ono taky záleží nejen na tom, co člověk napíše, ale jak to napíše - a zrovna ty tu formu, aspoň podle mne, volíš naprosto správně a uvážlivě.
přesně pokora a snaha se učit - to je potřeba.
Jinak k té vzdálenosti střelby potažmo obeznání na větší vzdálenost ... není to jen o optice, ale taky o tom jak to máš nakoukaný. Já jako poměrně nezkušený myslivec když jdu na čekanou se svým "učitelem" tak máme oba optiku 7x50 a já s ní přečtu srnce tak max na 70m a člověk, který sedí vedle mě a dělá myslivost celý život ho s tou samou optikou přečte na 200m.
Protože už ví jak se dívat .....
Je to to stejné jako když já chytám od malička ryby, přijdu k řece a ukážu ke druhému břehu, že tam pod kamenem stojí pstruh - ostatní si můžou oči vykoukat a vidí prd... já to mám nakoukaný a prostě ho tam jasně rozeznám
Mít to nakoukaný je o sebezdokonalování stálým zájmem
a tréninkem
Jinak k té vzdálenosti střelby potažmo obeznání na větší vzdálenost ... není to jen o optice, ale taky o tom jak to máš nakoukaný. Já jako poměrně nezkušený myslivec když jdu na čekanou se svým "učitelem" tak máme oba optiku 7x50 a já s ní přečtu srnce tak max na 70m a člověk, který sedí vedle mě a dělá myslivost celý život ho s tou samou optikou přečte na 200m.
Protože už ví jak se dívat .....
Je to to stejné jako když já chytám od malička ryby, přijdu k řece a ukážu ke druhému břehu, že tam pod kamenem stojí pstruh - ostatní si můžou oči vykoukat a vidí prd... já to mám nakoukaný a prostě ho tam jasně rozeznám
Mít to nakoukaný je o sebezdokonalování stálým zájmem

ZKK 601 243 Winchester + Meopta ZD 3-12x56, ZKK 601 308 Winchester + Fomei Beater 1-4x24, dvojka ZP 16\70,16\70
no mohu dát klidně i příklad včera jsem si byl sednout a vyšelo mi srnčí ve 21.15 už se dost šeřilo byl 126m a v dalekohledu meostar 8x56 jsem podle těla a chování poznal že je srnec ale neviděl jsem mu pořádně na hlavu tak vezmu pušku nastavím na variáblu Zeiss Victoria Diavari 3-12x56 zvětšení 12x a krásně jsem přečetl že má 3cm špičky. Bohužel stál na hraně stráně a střílel bych někam kam nevidím tak odlov neproběhl, ale prostě kvalitní sklo, které je kontrastní, umožní přečíst bezproblému i za horších podmínek zodpovědně na větší vzdálenost natož střílet. A věřím že když budu mít kvalitní puškohled 6-24 tak přečtu přes něj srnčí bez potíží na 300m.
Miki proč ti vadí srovnání odstřelovače a lovce?? Určitě to není nemístné, jednak je většinou tvořili lovci a a taky v okamžiku kdy uchopím zbraň s úmyslem střílet provádím úplně stejnou činnost jako on. Pokud je USa a JAR jiná pohádka tak co lovy v alpách tam taky střílíš na velké vzdálenosti a ještě navíc často s velikým převýšením. Prostě jsou místa kde je zase tradice lovit na velké dálky a dělalali to ještě v době kdy nebyla optika viz např Hemingvai (nebo jak se to píše
) a jeho knihy o africe. Jinak na strništi jsem srnčí nedokázal našoulat nikdy, to před tebou smekám a že jsem to zkoušel i jsem se plazil jak Vinetou
a vždycky utečou jsme příměstká honidba a díky pejskařům srnčí utíká jak se dostaneš pod 100m pokaždé a v těch stohektarovejch lánech kde vidí každé šustnutí nemám šanci a proto pak musím střílet 150-200m. Na odhad vzdálenosti mám dálkoměr a na obeznání spektiv.
Miki proč ti vadí srovnání odstřelovače a lovce?? Určitě to není nemístné, jednak je většinou tvořili lovci a a taky v okamžiku kdy uchopím zbraň s úmyslem střílet provádím úplně stejnou činnost jako on. Pokud je USa a JAR jiná pohádka tak co lovy v alpách tam taky střílíš na velké vzdálenosti a ještě navíc často s velikým převýšením. Prostě jsou místa kde je zase tradice lovit na velké dálky a dělalali to ještě v době kdy nebyla optika viz např Hemingvai (nebo jak se to píše

-
- Administrátor
mikycz, v podstatě jsme každý odstřelovač. Jen to musíme upřesnit že policejní, protože je trochu rozdíl mezi vojenským a policejním. Je určitě chybou odsuzovat někoho, že střílí jen do 50m, ale ta rána pak sedí a on to dělá proto aby seděla, stejně jako toho, který to provede na 250m se stejnou jistotou jako předchozí střelec. Jenže on taky musí udělat mnoho, aby ta rána seděla (vybavení, tréning). Myslím, že než říkat myslivecká vzdálenost střelby by se mělo říkat myslivecké rozpoznání hranic možností.
Jinak se šouláním bavím taky a rád, jen ta rána na 200 byla jistější, než tu tlupu zkusit našoulat. Ta zvěř se drží uprostřed pole a cítí se tam bezpečně protože má přehled. Drží se tam paradoxně, ikdyž v okolí lánů má kryt. Nereaguje jen na pohyb, ale i na to, když se objeví něco, co tam předtím nebylo. Neodejde, ale zvýší svou pozornost v daném směru. Věřím, že jsi v tomto oboru dobrý, ale nejde to vždy stejně jako nejde vždy střílet daleko.
Jinak se šouláním bavím taky a rád, jen ta rána na 200 byla jistější, než tu tlupu zkusit našoulat. Ta zvěř se drží uprostřed pole a cítí se tam bezpečně protože má přehled. Drží se tam paradoxně, ikdyž v okolí lánů má kryt. Nereaguje jen na pohyb, ale i na to, když se objeví něco, co tam předtím nebylo. Neodejde, ale zvýší svou pozornost v daném směru. Věřím, že jsi v tomto oboru dobrý, ale nejde to vždy stejně jako nejde vždy střílet daleko.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
-
- Administrátor
to rimar77: fakt jsem neopisoval, jen jsi byl rychlejší 

Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
je mi to jasnýdalas píše:to rimar77: fakt jsem neopisoval, jen jsi byl rychlejší

a naprosto s tebou sohlasím že smát se někomu kdo střílí na 50 aby mu seděla rána se nemá jenže bohužel jsem zažil až moc často že někteří z nich se dost často nedokážou trefit dobře ani na těch 50m

Pokud pan Drmota nedokáže obeznat srnčí na 200m je to jeho problém měl by si koupit pořádnej dalekohled - spektiv pak by se divil co všechno je vidět i na větší vzdálenosti

- fesoj
- Zkušený diskutér
To dalas : ...myslivecké rozpoznání hranic možností... Teď jsi trefil hřebík přesně na hlavičku - vo tom to je
Kurz und gut, správně česky řečeno...

Taky jsem přesvědčen o tom, že je to tak, jak se píše výše. Zkrátka střelba, obeznávání a vše co s tím souvisí je trénink, který je závislý na počtu opakování cvičných jednotek. Nemůže to být žádná výjimka. Je to jako ve všem. A kdo se věnoval např. nějakému jinému odvětví a tvrdí, že to tak není, tak je prostě pokrytec a ignorant. Chceš dobře běhat, jezdit na kole či něco podobného - musíš mít dobrého trenéra, který rozumí anatomii a fyziologii lidského těla, dobré vybavení + několikrát týdně trénovat, mít na to hlavu a morál. Chceš dobře střílet v různých podmínkách, polohách, vzdálenostech atd. - musíš mít dobrého trenéra, který rozumí zbraním, balistice, střelám, podmínkám, v kterých se člověk pohybuje apod. (v tomto případě pokud je člověk vnímavý a chce se učit, tak rozhodně může napomoci i toto fórum, lépe však nějaký člověk či kurz), dobré (vhodné) vybavení + několikrát týdně trénovat, mít na to hlavu a morál (v tomto případě třeba, aby člověk zvládal ráže, vydržel trénovat, soustředil se atd.). Zkrátka je to skoro všude stejné. Kdo dělal něco opravdu pořádně, tak si myslím, že jen potvrdí. Je jasné, že někdo má vlohy a půjde mu to lépe, ale pokud nebude trénovat, tak se nikdy nedostane ani na úroveň netalentovaného člověka, který však poctivě trénuje a zajímá se o problematiku v té či jiné oblasti. Já taky nejsem nějaký výborný střelec, ale jsem si alespoň vědom toho, že bez tréninku a zájmu o problematiku to prostě nepůjde. Jen když si vezmu, jak jsem na tom byl s vědomostmi, střelbou atd. před návštěvou tohoto fóra a dnes, tak zkrátka cítím pozitivní progres. A pokud mi tady někdo bude vykládat, že střelba např. na 400 m je nemyslivecká a celý život vystřelil 200 rak a to jen na živý organismus, tak k tomu nemám co dodat. Takové ty myslivecké a nemyslivecké řeči používají většinou ti, kteří se vetšinou myslivecky chovají, ale pouze v nějakém svém imaginárním světě. A úplně nejlepší jsou takoví, kteří říkají "tak do těch 100 m" je myslivecká rána a lítá jim ta vzdálenost třeba +- 40 m. A pak jdou ještě na naháňku a postřelí tam 2 kusy na 30 m. O naháňkách se ani raději nechci moc vyjadřovat, protože to s myslivostí (v dnešní podobě) podle mne nemá nic společného. S myslivostí by to mělo něco společného, kdyby tam stála parta opravdu kvalitních chlapíků se schopností rychle obeznávat a střílet s naprostou jistotou při které zkrátka zvěř nemůže mít šanci. Jsem přesvědčený, že kdyby např. před naháňkou dali střelcům kontrolní střelbu na běžící zvěř, tak by na naháňce zůstal možná jeden člověk, který by bohužel musel jít šoulat. Já jsem si třeba vědom, že bych neuspěl (zatím), proto jsem vždy jen poděkoval za pozvání a nikdy jsem tam nešel. Proč taky. Přece nebudu dělat něco co je tradiční a dělá to 90% lidí, když si myslím, že je to hloupost. Mám vlastní rozum, který mi říká, že pokud chce člověk regulovat (tlumit) počet kusů, tak to jde mnohem šetrněji a jinak. Takže chlapi i holky, rozum do hrsti, zvažme všichni na co máme a podle toho se chovejme. Jen tak může být něco "myslivecké". A pokud všestranně natrénujeme za pár let, tak proč nestřílet velké distance, proč nejít na naháňku. Opětovně jsem vybočil, ale vždy mi tak nějak všechno souvisí se vším.
Mějte se.
Pavel
Mějte se.
Pavel
- fesoj
- Zkušený diskutér
Jo,jo. Vzdálenost jim lítá +- 4O m, zásahy +- 40 cm. Taky znám pár takových... 

pavelstrycek přesně tak to je úplně mi mluvíš z duše jen to neumím tak pěkně napsat a vyjádřit jako se to povedlo právě tobě zejména co se toho tréninku týče je to vše pravda. A dost často je bohužel je pravdou i to cos napsal těch 200 ran za život a vše jen jako lov živých tvorů. Vždyť je to takovej problém pořídit alespoň blbou vzduchovku nedej bože malorážku a trénovat alespoň s nima? Nenahradí ti to trénink s kulovnicí ale alespoň se ti lidi naučí mířit a zažijou si nějaké základní střelecké návyky.