pruberny lov aneb pristup k chovu...

vse co souvisí s naší zvěří a jejím chovem...
Odpovědět
fesoj
Zkušený diskutér

Re: Odhad stáří srnčí zvěře

Příspěvek od fesoj »

Smazáno uživatelem.
Naposledy upravil(a) fesoj dne ned 14.8.2011, 15:14, celkem upraveno 1 x.
Kritériem pravdy je praxe.
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

fesoj píše:Inu, každý okres to má jinak - a ono to tak asi musí být, musí se vždy vycházet z místních poměrů. Jiné to bude v Polabí a jiné na Vysočině, aspoń pokud se těch centimetrů týče, pouze elementární zásady /např. přednostní výběr paličkářů a nemocných kusů/ mají platnost místně i časově neomezenou. Ale teď vyjádřím názor trochu kacířský... U nás - a myslím, že i jinde - platí, že tříletý srnec, aby byl chovný, musí být pravidelným šesterákem. Vidlák v tomto věku je tedy odstřelový, průběrný, červený bod by rozhodně nedostal - ale podle mě je silný vidlák s mohutnou, bohatě perlenou trofejí, pro chov větším přínosem, než srnec se slabými, nízkými lodyhami a krátkými výsadami, byť pravidelný šesterák. Před pár dny jsem se na toto téma bavil s asistentem prof. Hromase Martinem Ernstem a naprosto jsme se shodli... Jenže jde právě o ten odhad věku. Nejvíc červených bodů na přehlídkách je u nadějných ročků, považovaných za starší srnce. A kdysi jsem diskutoval s vedoucím referátu myslivosti na našem okrese, který nemohl pochopit, jak je možné, že zkušený myslivec, známý svým dodržováním chovatelských zásad, střelil vysoce nadějného tříletého srnečka. Já mu říkal: "Já se nedivím, ten případ znám. Měl vyhlédnutého a dávno přečteného "starého pána" na vrcholu - no a náhodou tam zabrousil nejspíš jeho syn s velice podobným parožím, takže padla rána bez podrobného obeznání - a protože toho lovce znám, vím jak moc ho to mrzelo..." A vrátím-li se k podrobným kritériím chovnosti u nás na okrese, tak u nás bývají součástí Zpravodaje z chovatelské přehlídky. Náš hospodář je namnoží a před lovem srnčího a vysoké všem rozdá, ne sice každým rokem, ale vždy, když dojde ke změnám. A co já pamatuji, tak tyto změny šly vždy nahoru - např. kdysi byl chovný špičák roček od 7 cm, dnes je to 10 cm.
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

U nás je to v katalogu trofejí uvedeno takto:
Pro I. a II. jakostní třídu honitby
Obrázek

a pro III. jakostní třídu.
Obrázek

Kdo se tím řídí nic nepokazí. Nad tabulkami jsou napsány i honitby pro které to platí, ale nedal jsem je tam aby to šlo přečíst. Myslím že katalog má Prostějov docela dobrej a dá se tím řídit. III. třídu mají vesměs lesní honitby a honitby výše položené. Pro nás pro pole platí tabulka vrchní.
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Moc se mi tam líbí ta minimální váha u ročka 12 kg, a taky to, že je hodnocen i průběrný odstřel holé. To u nás kdysi bylo taky, pak se od toho ke škodě věci upustilo... A těch 12 kg, to je vyvržený kus s hlavou nebo výkupní hmotnost ?
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

vyvržený s hlavou. Moc okresů už není kde se hodnotí odstřel holé. Proto se to snažíme zachovat, protože jak se jeden rok vynechá, už to nikdo nevrátí.
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Jo jo to je přesně to o čem jsem mluvil,u nás nic takového není.Ke škodě všech!Jak já pořád říkám udělejme ve všem pravidla a všem nám bude lépe :wink:
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Dík za práci se skenem :)
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

foťákem :lol:
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

zeptám se trošku offtopic - viděl jsem o víkendu trofej (letošní)
srnec, od lebky po konec "výhonků" jeden 1,5 cm, druhej 1 cm - říkám schválně výhonky... fakt to byl nějakej chudák..

střelil ho člověk co je mu přes 70, na 150 metrů !!! ...... tvrdí že viděl jen hlavu.. jako adept mi to přišlo že natvrdo zmáčknul a bylo mu jedno co vyleze, to přeci na tý palici osrstěný nemohlo bejt vidět nebo se pletu?
(neviděl žádný tělo, sám to přiznal...)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Jako adept to asi nechápeš, až ( pokud ) nabereš zkušenosti, uvidíš sám, že to není problém. Zkušený pozná srnce od srny ihned - podle postavy, krku, hlavy, pohybů. Nezáleží na věku zvěře, a ani na věku lovce, pokud má zrak v pořádku ( Ty také poznáš chlapa od ženské na 150 m ihned - od malička na to koukáš, tak víš hned :D ).
Teď o víkendu jsem ulovil paličkáče na 237 m, jednak jsem okamžitě poznal srnce, a pak se i přesvědčil, že malinké bulky má ( 0,5 a 1,5 cm ), ovšem silnou optikou. I když nejsou bulky vidět, jsou vždy dobře vidět pučnice.
Od mladých myslivců nezřídka slyším různé poznámky k starým myslivcům, pro ně jsou to staří dědci. Neuvědomují si, že myslivost je především o zkušenostech. A ty, jak známo, jsou vždy vykoupeny časem :D Znám samozřejmě hodně myslivců, kterým není dáno, a sebevíce času nemá u nich vliv. Ale ti, kteří předpoklady mají, a praxí zkušenosti získají, to pak rozhodně nezapomenou :) :D .

Ještě kritéria platná v okrese Žďár n.S. ( cca 600 m.n.m., dlouhé zimy ) kriteria poměrně přísná ( a to je dobře ), velký počet dobrých srnců.

Mimořádně nadějní
Roček - paroží vyšší než 15 cm a členitější, než špičák, o váze nad 14 kg s hlavou
Dvouletek - šesterák, paroží vyšší než 18 cm, o váze nad 15 kg s hlavou
Tříletek - šesterák, s dobrými, nad 5 cm dlouhými výsadami, mimořádně silných lodyh, vyšší než 22 cm, bodové hodnoty nad 80 bodů CIC
Čtyřletý a starší - šesterák, s dobrými, nad 5 cm dlouhými výsadami, mimořádně silných lodyh a bohatého perlení, vyšší než 23 cm, bodové hodnoty nad 85 bodů CIC

Nadějní
Roček - špičák a každé členitější paroží, lodyhy delší než 11 cm, o váze 13 kg s hlavou
Dvouletek - nejméně vidlák, paroží vyšší než 15 cm, o váze nad 14 kg s hlavou
Tříletek - šesterák, paroží vyšší než 18 cm a perlené,body nad 75 CIC
Čtyřletý a starší - šesterák, paroží vyšší než 20 cm, silné a perlené,body nad 80 CIC

Srnci nesplňující uvedená kritéria jsou průběrní.
Srnci ve stáří 6 let a více jsou lovní.

Srny
Chovná
do 1,5 roku stáří hmotnost 14 kg a více, délka čelisti 160+mm
od 2,5 roku hmotnost 15 kg a více, délka čelisti 165+mm

Srny, které nesplňují uvedená kritéria, jsou průběrné.

Srnčata
Chovná
doba ulovení září - říjen hmotnost 9 kg a více, délka čelisti 140+mm
doba ulovení listopad - prosinec hmotnost 10 kg a více, délka čelisti 145+mm

Srnčata, která nesplňují uvedená kritéria, jsou průběrná.

Při hodnocení srnců i srn se uvedené hmotnosti berou pouze orientačně, jak známo, papír snese vše.

:D :D :D
figi
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

já to nějak nekritizuju, jen se ptám... jen že to řešili další myslivci (podle mě celkem zkušení, jeden hodnotí trofeje..) a říkali že by v tom místě a na to co viděl nikdy nezmáčkli, že by to neriskovali
oči v pořádku moc nemá a optiku také moc extra-kvalitní ne...
ale jak říkám, jen se ptám, kdo se neptá, nic se nedozví..
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Figi:Pěkné,líbí se mě ti 2letí,že stačí už vidlák ...akorát ta holá dle hmotnosti :roll: ,ale odhadnout to jde.
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Holou přece vždy odhaduješ podle toho, "jaká je ve zvěřině", a tím je myšlena celková konstituce, které je hmotnost kusu vždy přímo úměrná / u zdravé zvěře /. Slabé kusy snadno poznáš, pokud je můžeš porovnat s ostatními kusy v tlupě a umíš alespoň orientačně odhadnout věk.
Zkušenější obeznají samotný kus bez potíží.

Měřitelné parametry pro hodnotitelskou komisi jsou pak hmotnost a délka čelisti, přičemž délka čelisti je rozhodující pro posouzení chovnosti.
Samozřejmostí je proto předkládání dolní čelisti ulovené holé.
Hodnocení lovu holé je daleko důležitější, než hodnocení lovu srnců.
Přesto se v mnoha okresech vyhodnocuje u holé pouze plnění plánu lovu na počet kusů !

figi
figi63@seznam.cz
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

To Figi - 100% souhlas, jenže v kolika okresech se to tak děje ? Ideální řešení by bylo, kdyby předložení spodních čelistí holé, stačilo by vyvařených, bělit by se nemusely - vyžadoval v každém MS hospodář na následující členské schůzi hned po ulovení . Porovnal by dle délky a hmotnosti a veřejně by určil chovnost. Bez sankcí. Pro poučení by to stačilo a snad by se někdo i chytil za nos a dal by si s výběrem příště větší práci, aby si před kolektivem nedělal soustavně ostudu. A kritéria by musela být stanovena tak, aby v dané lokalitě jednoznačně určovala vyloženě kvalitní kusy, tedy pozitivní výběr. Kdysi jsem slyšel na přednášce p. Ziegrossera zajímavou myšlenku. Tvrdil, že v průměru se všude nachází cca 10% vyloženě slabých jedinců, kteří by měli přijít na výřad přednostně a cca 10% jedinců zjevně nadprůměrných, které je nutno zásadně šetřit. To znamená, že po odlovu těch 10% "kriploidních" kusů musím sáhnout do průměru, abych splnil plán lovu a dodržel kmenový stav. Jenže mám-li honitbu přezvěřenou, naplnil bych plán samými zmetky, aniž bych do průměru musel sáhnout. Teoreticky. Ale zejména na srncích je nejlépe vidět,jaká je praxe. U nás je to tak, že každý smí střílet dva srnce až do splnění plánu odstřelu, přičemž jeden z nich musí být v I.VT. Dle mého názoru skutečný stav zvěře převyšuje ten normovaný nejméně 2x. Srnčího je víc než dost a plánovaný odstřel 17 ks srnců bych snad dokázal splnit i sám a bez zásadních chovatelských chyb. Mám letos 3 srnečky, všechno I.VT, dva plní střečků, třetí po zápalu plic s výkupní hmotností 5 kg. A to nemám auto a lovím jen kolem baráku, kam se na svých chromých hnátách dobelhám pěšky. Až se srnci odstřílejí, určitě budou, až snad na nějakou výjimku, všichni průběrní. Ale kolik z nich bude vyložených žebráčků ? Ať mi nikdo neříká, že v jiných částech revíru žádní nejsou ! Takhle se zlepšení kvality zvěře nikdy nedočkáme. A k tomu ještě ten nedostatečně plněný a ne vždy správně prováděný odstřel holé...
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

edit by Alda

Největší brzda zkvalitnění srnčí populace jsou obecně přezvěřené honitby. Nízké plány lovu to silně podporují. Jsem toho názoru, že 2/3 volně žijící srnčí zvěře jsou v chovu svojí kvalitou nevyhovující, nebo zbytečné.
Co my jako myslivci v dnešní době můžeme pro tuto zvěř podstatného udělat ?

figi
figi63@seznam.cz
Odpovědět