Tak napíši snad objektivní hodnocení na ocelové broky. Po tom co jsem zde četl jsem z toho měl opravdu obavy. V sobotu u nás hon na kachny. Rybník 4,5 ha, kachny létají a kopírují břehy, takže žádné extra dálky to nejsou. Měl jsem brok 3,0 náboj RC 34 gr. První rány jsem dal do vzduchu, aby kachny vyletěli. Flintu jsem si dal jen do boku a to byla chyba - rána jak z děla až mě bolel bok

. Kolega potom vedle mě se stejným nábojem a ZH vystřelil ZH to neudrželo a byl z toho dvojstřel, který ho opravdu málem shodil. Kachny napoprvé moc lítat nechtěli, ale já z šesti ran tři kachny a jako kámem, vzdálenost tak těch 25 m. Druhé kolo kachny létali jako blázen, střelil jsem si dalších 5, na stejnou vzdálenost jako loni s olovem. A jednu i na vzdálenost kolem 35-40 m, ale to byla krásná hlavička, holubička a pád. Takže střílet se s tím dá, ale musí se to umět. Ty náboje byly mooc rychlé, takže než jsem zjistil že kachně stačí max metr předsadit, tak mi to trvalo. Měl jsem i brok 4,0 od NSI 32 gr. Zkusil jsem ho v obou laufů ( UB ), bez rozdílu oproti 3,0 mm, jen míň kopal. Flinta úplně v pohodě přežila, takže na lilii mám názor jako na dobrej byznys. Je fakt že málokdo střílel Vlašim. Kachen se střelilo 55 což je o 20 víc jak loni. Postřeleno stejně nebo opravdu o malé procento víc. Po honě byla většina lidí spíše pozitivně překvapena že to tak dobře padalo. Nevím jak na velkých rybnících a husách, tam to asi opravdu moc nepůjde, ale na tah a moje potřeby úplně v pohodě.
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16