Postup při prodeji/nákupu zbraně z druhé ruky
Postup při prodeji/nákupu zbraně z druhé ruky
No Možná jsem to blbě zařadil, ale nevím kam přesně to dát. Chci se zeptat jak přesně postupovat při prodeji brokovnice (klasické ZH). Je to správně, že ten, kdo to kupuje nemusí mít žádné povolení, jen mi ukáže příslušný ZP, do oznámení o převodu si vypíše údaje o zbrani a o mně, já si do oznámení vypí?u jeho údaje, nechám si kartu zbraně on zbraň a každý si už zajdeme ve svém okrese na policii on přihlásit a já odhlásit? A je potřeba nějaká kupní smlouva nebo stačí ta oznámení o převodu na formulářích z policie? A musí ten kupující ještě před nákupem brokovnice alespoň nákup policii oznámit nebo stačí když tam půjde poprvé až se zbraní? A platí ten samý postup pro opakovací klasickou kulovnici jako ZKK, Tikka T3 apod.?
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, Sauer 202 FS 8x57JS
-
- Nový návštěvník
přepis zbraně
Mělo by stačit, že vypíšeš oznámení o převodu, kde je kolonka s tvými údaji, informace o zbrani a kupujícím a donese? to s průkazem zbraně policajtům. Ten samý tiskopis si vypíše kupující (ale zrcadlově), a dojde si do 10 dnů na policii příslušnou trvalému pobytu, kde zaplatí myslím 200,-Kč a ukáže kupovanou zbraň. důležité je si zkontrolovat skupiny v ZP kupujícího. Snad jsem nic nezapoměl. Klasické brokovnice a kulovnice jsou v postupu stejné.
Naposledy upravil(a) cecetkapavel dne pon 02.4.2007, 10:26, celkem upraveno 1 x.
- jakub203
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Marpie,
Ano je to skutečně tak jednoduché. Vyplní? dvojmo formulář - nabytí / převod zbraně. vždy když něco prodáváš je o tom dobré mít nějaký dokument - jednoduchou kupní smlouvu - prodávající, kupující (rodné číslo, trvalý pobyt,číslo zbrojního pasu), předmět prodeje, registrační čísla, cena, podpisy, datum.
Opravdu nemusi? nikde nic hlásit a stačí když přijde? na policajty s kartou zbraně a vypněným formulářem o převodu a tam jí odhlásí, kupující zase přijde se zbraní a s formulářem (do 10 dnů od nákupu/prodeje) na příslušné oddělení PČR kde jí přihlásí. Na kulovnici - kategorie B nepotřebuje? už ani nákupní povolení.
Ano je to skutečně tak jednoduché. Vyplní? dvojmo formulář - nabytí / převod zbraně. vždy když něco prodáváš je o tom dobré mít nějaký dokument - jednoduchou kupní smlouvu - prodávající, kupující (rodné číslo, trvalý pobyt,číslo zbrojního pasu), předmět prodeje, registrační čísla, cena, podpisy, datum.
Opravdu nemusi? nikde nic hlásit a stačí když přijde? na policajty s kartou zbraně a vypněným formulářem o převodu a tam jí odhlásí, kupující zase přijde se zbraní a s formulářem (do 10 dnů od nákupu/prodeje) na příslušné oddělení PČR kde jí přihlásí. Na kulovnici - kategorie B nepotřebuje? už ani nákupní povolení.
Blaser R93 Profesional 9.3x62, Schmidt&Bender Zenith 2,5-10x56
KB Retter Gaildorf 7x57R/16 Zeiss Diavary 1,5-6x36
Merkel 40E 12/70
"ALEA IACTA EST..."
KB Retter Gaildorf 7x57R/16 Zeiss Diavary 1,5-6x36
Merkel 40E 12/70
"ALEA IACTA EST..."
No stav zbraně je dobrý, tak napsat do smlouvy že stav zbraně je dobrý bez zjevných závad? Já už jsem si tak nějak včera smlouvu sepsal. Tak ji sem zkusím nějak dostat až zhodnotíte jestli tak může být.
Tak tady je ta smouva. můžete se na ni mrknout jestli tak může být. Díky
Tak tady je ta smouva. můžete se na ni mrknout jestli tak může být. Díky
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, Sauer 202 FS 8x57JS
Včera jsem se na policii ptal a potvrdili mi, že kupní smlouva být nemusí, že pokud není, tak se má na zadní stranu oznámení o převodu napsat převod dohodou. Jinak pokud kupní smlouva je tak napsat viz. kupní smlouva a kopii přilo?it. Já jsem si taky říkal, že pokud bych zbraň kupoval tak bych na smlouvě trval trval, pokud zbraň prodávám tak bych ji asi nevyžadoval, ale když už ji mám tak ji nechám podepsat.
Smlouva je OK.
když prodává?, je dobré uvést, že stav zbraně odpovídá jejímu stáří (pokud to tak je).
Pokud kupuje?, chtěj ve smlouvě uvést, že předmět koupě nemá žádné právní vady (jako zástavní právo, exekuce a pod.)
Jinak smlouva je jen pro tebe, četníkům je jedno za kolik a jakých podmínek k obchodu došlo.
když prodává?, je dobré uvést, že stav zbraně odpovídá jejímu stáří (pokud to tak je).
Pokud kupuje?, chtěj ve smlouvě uvést, že předmět koupě nemá žádné právní vady (jako zástavní právo, exekuce a pod.)
Jinak smlouva je jen pro tebe, četníkům je jedno za kolik a jakých podmínek k obchodu došlo.
-
- Věčnej rejpal ;-)
Pánové, občanský zákoník zná i ještě lepší právní instituty, jak se např. zbavit odpovědnosti za vady prodané věci atd. Asi nejhorší je lidová tvořivost nebo si stanovat vzory smluv z netu, zvlášť když o něco jde. Třeba vím, že spousta lidí si i myslí, že když dojde k převodu zbraně na Policii, tak vše končí. Omyl. Registrační povinnost podle veřejnoprávního předpisu (zákon o zbraních) nemá vůbec žádný vliv na re?im odpovědnosti za vady, náhrady škod atd.
-
- Nový návštěvník
Dobrý vzor smlouvy je na www.mojezbran.cz
Re: Postup při prodeji/nákupu zbraně z druhé ruky
co je dobré zkontrolovat a na co si dát pozor při koupi kulovnice z druhé ruky?
ČZ Redhead Deluxe 12/76
Rössler Titan LUX 8x57IS (Norma Vulkan) + Meopta ZD 3-12x56 Mil-dot
Nikon Monarch 8.5x56 DCF
Rössler Titan LUX 8x57IS (Norma Vulkan) + Meopta ZD 3-12x56 Mil-dot
Nikon Monarch 8.5x56 DCF
Re: Postup při prodeji/nákupu zbraně z druhé ruky
je toho určitě hodně, pokud nemůžeš vystřelit par zkušebních ran,což je nejlepší...určitě si dobře prohlédni ustí hlavně(jestli neni nějak omáčklé, třeba od čištění nebp prostě třeba pádem, má zásadní vliv na přesnost zbraně, pokud je třeba "naťuklé" nebo je tam grot zbraň je prakticky nenastřelitelná a vše musí řešit puškař,pokud to vůbec lze) , kalibr na proměření vývrtu asi nemášDavidocko píše:co je dobré zkontrolovat a na co si dát pozor při koupi kulovnice z druhé ruky?

M.