AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Vše o lovectví v jiných zemích (něco jako poradna)
Odpovědět
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od Georg.H »

jo hold někteří vyhledávají takový adrenalin....
vhool

Příspěvek od vhool »

jj a jeden se tim i proslavil .... :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=6WFiK2m2vWA
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

No to není možný - největší senzace roku - vhool žije !!!! :!: :!: :!:
Kde ses flákal ?

A čím teď lovíš ?

:D
figi
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

K volbě zbraně mohu z vlastní zkušenosti potvrdit slova Bwanahuntera, jehož radou jsem se v minulosti řídil. 375 HH je univerzální ráže, lovil jsem s ní v Tanzánii (Selous, blok LU1), střelil jsem slona, tři bůvoly, hrocha, antilopy i prase br. Měl jsem dvoják Heym a odvedl výbornou práci. Ještě univerzálnější by asi byla 375 HH v Mauseru, hlavně na antilopy pro střelbu na dálku. Pokud chcete lovit častěji těžkou zvěř, tak je lepší větší kalibr. Velmi se mně osvedčil 500/416 N.E., což je v podstatě 416 pro dvojáky. Letos jsem s ním střelil tři slony v Mozambiku a rozdíl v účinku na zvěř proti 375 HH je podstatný. Ještě k tomu kde lovit. Jižní Afrika je nádherná civilizovaná země, kde se dá lovit v podstatě všechno. Ale jakmile zkusíte lov ve volnosti (např. v údolí Zambezi), není nadále moc co řešit, pokud zkousnete méně civilizace, riziko malárie apod. Není to ale žádná anarchie. Jak v Tanzánii tak v Mozambiku vládní skauti nekompromisně vyžadovali dodržování pravidel, loví se pěšky, ve dne, požadovaným kalibrem atd. Je rozumné je poslechnout, stejně jako je dobré respektovat rady a pokyny PH. V Africe se mně více než kde jinde osvedčilo poslechnout s pokorou ty opravdu zkušené a kolize řešit raději s úsměvem než dupáním a vyskakováním. Také je nutné dohodnout podmínky vždy jasně předem a raději dvakrát se zeptat než mlčet a později se už jen divit.
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg.H »

@: Pete,BwanaHunter: nechtěli byste chlapi napsat aspoň jeden lovecký příběh?
od vás by se to určitě četlo líp jak od MM
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Mohlo by se to jmenovat 1+12 kulí
Lovili jsme bůvola v Selous. Stopovali jsme asi 60 hlavé stádo, kde jsme našli solidního býka s pohlednou trofejí. Asi po dvou hodinách sledování, krytí, plížení a dalších manévrů jsem se dostal k ráně. PH určil kus, střílel jsem tak na 70 m z trávy přes jeho rameno. Čekal jsem na komorovou ránu, když se býk konečně ukázal sám a na plocho, tak jsem to zmáčknul. Rána, zmatek, prach. Bůvoli jen popošli, měli jsme pořád dobrý vítr, takže nevěděli, kde stojíme. PH šeptá: "Střílej, rychle, stojí támhle mezi dvěma krávami, je třeba ho dostřelit!!" Tož zacílil jsem na určený kus a prásk... a znova práásk...a jestě jednou, takhle dvanáctkrát. Střílel jsem stále přes rameno PH, ucho už měl pěkně propláchnuté. Po dvanácté ráně bůvol padnul. No konečně, viděl jsem na očích PH i stopařů. Po chvilce jsem vyrazili ke zvěři. Došli jsme k němu tak na 15 m a tam jsme se zastavili a zírali. Cca 20 kroků v trávě vlevo ležel druhý bůvol. Vlastně ten první, s jedinou komorovou ránou, která mu roztrhala srdce a na fleku padnul. Ten druhý měl v těle opravdu 12 kulí, většina v komoře. I to se může stát, měl jsem tedy dva bůvoly, lovit jsem dva chtěl, tedy nebyl žádný problém.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

figi> :lol: :lol: :lol: No, dá se ledacos, o J. Pondoro Taylorovi, který střílel slony 6,5x54 MSch. z hřbetu jedoucího koně (mnoho svědků, není to lovecká latina) jsem tu už psal. Taky je pravda, že velké kočky jsou hodně náchylné na šok, takže pumelice s měkkou expandující střelou jsou poměrně spolehlivé. Řada lovců má na kočky specialní patrony, lion loads, s jinou střelou a jinak nasypaný, než na jinou zvěř. Ale když pominu, že lov velkých koček s takovou ráží je ve všech zemích nelegální, protože zákon stanoví minimum, tak - než půjdeš na lva s 243 Win, doporučuji - pomodlit, vyzpovídat, pomazání, vyčurat, čisté prádlo není potřeba, stejně čisté nezůstane :D :D

pete> pěkná práce. 500/416 NE je fajnová ráže, hodně jsem o ní uvažoval, ale mám 470 NE a tak si nestěžuji. Co za slony jsi lovil v Mosambiku? Býky, krávy, s kly, bez klů? Zambezi valley je ůžasný kus země, kde bych dokázal strávit kus života. Bohužel, na to abych tam lovil jako klient nemám dost tučné prasátko, a na to abych tam dostal job bych možná měl konexe, ale nemám po kupě všechny potřebné papíry a dodělat si je znamená moc času jako pomocný guide a tak a na to mám zase moc závazků jiných...

Rogam> tak tak. Obzvláště na američany s nějakou zhovadilostí od Weatherbyho, s úsťovou brzdou a kdoví čím. i když na ty velké kočky to není až tak tragické. S těmi medikamenty je to pravda, ostatně často je to vidět na těch videích na internetu a jinde, zcela zřejmě, že ten lev nebyl v pořádku a v kondici. Pokud člověk ví, jak taková šelma reaguje normálně, na první pohled vidí, že něco není v pořádku. Je pravda, že lvi, který nemají přirozený strach z člověka, jsou záludnější, proto ty medikace a tak. Ostatně, děje se to i zde s jeleny, že. To mi připomíná a nedá nezmínit, jak na letošní Natura Viva byl jeden stánek pořadatele safari, už nevím jak se jmenoval, ale byl v tom dvoupatrovém pavilonu dole v rohu. Na televizi nad stánkem běželo lovecké video, které zřejmě mělo motivovat případné zájemce. A já stál, s hubou dokořán, a užaslo nasrano znechuceně jsem zíral. Ve stručností: partička lovců se stopařem jde po stopě a blíží se k houští. Kamera ukáže, jak v něm leží zalehlý lev. No lev, je to mladý, tak dvouletý dorostenec, hříva mu sotva narostla a kdyby víc zafoukalo :)). Partička obstupuje houštinu, bodelu nadělají jak pluk splašených guvernantek, lev jen kouká, nijak nereaguje, ani se nezvedne. Střelec opře flintu o trojnožku, zamíří a střelí na ležícího (!!! jak a proč ho PH nechal střílet na ležícího lva z boku je mi záhadou) lva. První ranou ho střelí na měkko, lev se válí, ani se nezvedne, válí, dokud ho další rány nepřibijou k zemi. Kurva (pardon) co tohle má být? A opravdu nechápu, co to je za firmu, když si tohle video vystaví na stánku na výstavě. 1. na takhle mladého lva bych flintu nezvednul, kdybych k tomu neměl ale opravdu pádný důvod. 2. natož aby mě jen napadlo za to někomu platit, 3. že ten lev nebyl zcela při smyslech bylo z videa zřejmé, 4. způsob ulovení by zasluhoval střelci vrazit lauf do prdele, 5. PH bez komentáře, hlavně že to v prasátku cinká, ne? A s firmou, která si tohle pustí na stánku bych nejel ani na výlet.
Ono í v té jižní Africe jsou farmy a revíry více kategorií. Někde se loví trofeje kolem medaile a na menší nikdo ani nevystřelí, a někde se koupí 3 letá zvěř, nechá se rok, postřílí se a koupí se nová. A taky jsou farmy, kam přijedete a v ohradě tam běhá jen to, co máte lovit a co jste si "objednali" jinak pusto prázdno....
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

V Mozambiku jsem v květnu lovil tuskless a PAC, teď v září trofej. Byla to opravdu krásné.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

pete> jo, to jsou dobrý příležitosti. Jestli se můžu zeptat, a chceš odpovědět, na co to v tom Mosambiku aktuálně přišlo? třeba do SZ...
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg.H »

@Pete: dík za pěkný příběh.... adrenalinu že by se dal rozdávat...

@ BwanaHunter :způsob komerčního lovu jak si ho popsal asi bude skoro všude kde jde o velké peníze..
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Tsukless a PAC denní poplatky 450 USD plus 3500 USD za střelený kus, trofej denní poplatky 1200 USD plus 15000 USD trofej.
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

ac OT, omlouvam se, ale chtel bych podekovat BwanaHuntevori a Petovi za super kvalitni prispevky dostavajici diskusi tohoto tematu poslednich tydnu na vyrazne vyssi uroven :wink: diky, panove...
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
BwanaHunter
Zkušený diskutér

pete> Díky. To je slušný a zajímavý. Minimum days? Klasika 21?

alda> ó děkuji, skoro se červenám :D
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Tuskless a PAC minimum 10 dní, trofej 15, tedy v zásadě klasika.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

pete> No, já bych řekl, že to je slušný a zajímavý, oproti jiným zemím. To by mě asi zajímalo. Pokud bys měl nějaký ověřený kontakt a chtěl se podělit, budu rád. O Mosambiku poměrně intenzivně uvažuju, ale tam nemám vůbec žádný kontakt...
Odpovědět