AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI
- Georg.H
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI
jo hold někteří vyhledávají takový adrenalin....
No to není možný - největší senzace roku - vhool žije !!!!
Kde ses flákal ?
A čím teď lovíš ?
figi

Kde ses flákal ?
A čím teď lovíš ?

figi
K volbě zbraně mohu z vlastní zkušenosti potvrdit slova Bwanahuntera, jehož radou jsem se v minulosti řídil. 375 HH je univerzální ráže, lovil jsem s ní v Tanzánii (Selous, blok LU1), střelil jsem slona, tři bůvoly, hrocha, antilopy i prase br. Měl jsem dvoják Heym a odvedl výbornou práci. Ještě univerzálnější by asi byla 375 HH v Mauseru, hlavně na antilopy pro střelbu na dálku. Pokud chcete lovit častěji těžkou zvěř, tak je lepší větší kalibr. Velmi se mně osvedčil 500/416 N.E., což je v podstatě 416 pro dvojáky. Letos jsem s ním střelil tři slony v Mozambiku a rozdíl v účinku na zvěř proti 375 HH je podstatný. Ještě k tomu kde lovit. Jižní Afrika je nádherná civilizovaná země, kde se dá lovit v podstatě všechno. Ale jakmile zkusíte lov ve volnosti (např. v údolí Zambezi), není nadále moc co řešit, pokud zkousnete méně civilizace, riziko malárie apod. Není to ale žádná anarchie. Jak v Tanzánii tak v Mozambiku vládní skauti nekompromisně vyžadovali dodržování pravidel, loví se pěšky, ve dne, požadovaným kalibrem atd. Je rozumné je poslechnout, stejně jako je dobré respektovat rady a pokyny PH. V Africe se mně více než kde jinde osvedčilo poslechnout s pokorou ty opravdu zkušené a kolize řešit raději s úsměvem než dupáním a vyskakováním. Také je nutné dohodnout podmínky vždy jasně předem a raději dvakrát se zeptat než mlčet a později se už jen divit.
- Georg.H
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
@: Pete,BwanaHunter: nechtěli byste chlapi napsat aspoň jeden lovecký příběh?
od vás by se to určitě četlo líp jak od MM
od vás by se to určitě četlo líp jak od MM
Mohlo by se to jmenovat 1+12 kulí
Lovili jsme bůvola v Selous. Stopovali jsme asi 60 hlavé stádo, kde jsme našli solidního býka s pohlednou trofejí. Asi po dvou hodinách sledování, krytí, plížení a dalších manévrů jsem se dostal k ráně. PH určil kus, střílel jsem tak na 70 m z trávy přes jeho rameno. Čekal jsem na komorovou ránu, když se býk konečně ukázal sám a na plocho, tak jsem to zmáčknul. Rána, zmatek, prach. Bůvoli jen popošli, měli jsme pořád dobrý vítr, takže nevěděli, kde stojíme. PH šeptá: "Střílej, rychle, stojí támhle mezi dvěma krávami, je třeba ho dostřelit!!" Tož zacílil jsem na určený kus a prásk... a znova práásk...a jestě jednou, takhle dvanáctkrát. Střílel jsem stále přes rameno PH, ucho už měl pěkně propláchnuté. Po dvanácté ráně bůvol padnul. No konečně, viděl jsem na očích PH i stopařů. Po chvilce jsem vyrazili ke zvěři. Došli jsme k němu tak na 15 m a tam jsme se zastavili a zírali. Cca 20 kroků v trávě vlevo ležel druhý bůvol. Vlastně ten první, s jedinou komorovou ránou, která mu roztrhala srdce a na fleku padnul. Ten druhý měl v těle opravdu 12 kulí, většina v komoře. I to se může stát, měl jsem tedy dva bůvoly, lovit jsem dva chtěl, tedy nebyl žádný problém.
Lovili jsme bůvola v Selous. Stopovali jsme asi 60 hlavé stádo, kde jsme našli solidního býka s pohlednou trofejí. Asi po dvou hodinách sledování, krytí, plížení a dalších manévrů jsem se dostal k ráně. PH určil kus, střílel jsem tak na 70 m z trávy přes jeho rameno. Čekal jsem na komorovou ránu, když se býk konečně ukázal sám a na plocho, tak jsem to zmáčknul. Rána, zmatek, prach. Bůvoli jen popošli, měli jsme pořád dobrý vítr, takže nevěděli, kde stojíme. PH šeptá: "Střílej, rychle, stojí támhle mezi dvěma krávami, je třeba ho dostřelit!!" Tož zacílil jsem na určený kus a prásk... a znova práásk...a jestě jednou, takhle dvanáctkrát. Střílel jsem stále přes rameno PH, ucho už měl pěkně propláchnuté. Po dvanácté ráně bůvol padnul. No konečně, viděl jsem na očích PH i stopařů. Po chvilce jsem vyrazili ke zvěři. Došli jsme k němu tak na 15 m a tam jsme se zastavili a zírali. Cca 20 kroků v trávě vlevo ležel druhý bůvol. Vlastně ten první, s jedinou komorovou ránou, která mu roztrhala srdce a na fleku padnul. Ten druhý měl v těle opravdu 12 kulí, většina v komoře. I to se může stát, měl jsem tedy dva bůvoly, lovit jsem dva chtěl, tedy nebyl žádný problém.
-
- Zkušený diskutér
figi>
No, dá se ledacos, o J. Pondoro Taylorovi, který střílel slony 6,5x54 MSch. z hřbetu jedoucího koně (mnoho svědků, není to lovecká latina) jsem tu už psal. Taky je pravda, že velké kočky jsou hodně náchylné na šok, takže pumelice s měkkou expandující střelou jsou poměrně spolehlivé. Řada lovců má na kočky specialní patrony, lion loads, s jinou střelou a jinak nasypaný, než na jinou zvěř. Ale když pominu, že lov velkých koček s takovou ráží je ve všech zemích nelegální, protože zákon stanoví minimum, tak - než půjdeš na lva s 243 Win, doporučuji - pomodlit, vyzpovídat, pomazání, vyčurat, čisté prádlo není potřeba, stejně čisté nezůstane
pete> pěkná práce. 500/416 NE je fajnová ráže, hodně jsem o ní uvažoval, ale mám 470 NE a tak si nestěžuji. Co za slony jsi lovil v Mosambiku? Býky, krávy, s kly, bez klů? Zambezi valley je ůžasný kus země, kde bych dokázal strávit kus života. Bohužel, na to abych tam lovil jako klient nemám dost tučné prasátko, a na to abych tam dostal job bych možná měl konexe, ale nemám po kupě všechny potřebné papíry a dodělat si je znamená moc času jako pomocný guide a tak a na to mám zase moc závazků jiných...
Rogam> tak tak. Obzvláště na američany s nějakou zhovadilostí od Weatherbyho, s úsťovou brzdou a kdoví čím. i když na ty velké kočky to není až tak tragické. S těmi medikamenty je to pravda, ostatně často je to vidět na těch videích na internetu a jinde, zcela zřejmě, že ten lev nebyl v pořádku a v kondici. Pokud člověk ví, jak taková šelma reaguje normálně, na první pohled vidí, že něco není v pořádku. Je pravda, že lvi, který nemají přirozený strach z člověka, jsou záludnější, proto ty medikace a tak. Ostatně, děje se to i zde s jeleny, že. To mi připomíná a nedá nezmínit, jak na letošní Natura Viva byl jeden stánek pořadatele safari, už nevím jak se jmenoval, ale byl v tom dvoupatrovém pavilonu dole v rohu. Na televizi nad stánkem běželo lovecké video, které zřejmě mělo motivovat případné zájemce. A já stál, s hubou dokořán, a užaslo nasrano znechuceně jsem zíral. Ve stručností: partička lovců se stopařem jde po stopě a blíží se k houští. Kamera ukáže, jak v něm leží zalehlý lev. No lev, je to mladý, tak dvouletý dorostenec, hříva mu sotva narostla a kdyby víc zafoukalo
). Partička obstupuje houštinu, bodelu nadělají jak pluk splašených guvernantek, lev jen kouká, nijak nereaguje, ani se nezvedne. Střelec opře flintu o trojnožku, zamíří a střelí na ležícího (!!! jak a proč ho PH nechal střílet na ležícího lva z boku je mi záhadou) lva. První ranou ho střelí na měkko, lev se válí, ani se nezvedne, válí, dokud ho další rány nepřibijou k zemi. Kurva (pardon) co tohle má být? A opravdu nechápu, co to je za firmu, když si tohle video vystaví na stánku na výstavě. 1. na takhle mladého lva bych flintu nezvednul, kdybych k tomu neměl ale opravdu pádný důvod. 2. natož aby mě jen napadlo za to někomu platit, 3. že ten lev nebyl zcela při smyslech bylo z videa zřejmé, 4. způsob ulovení by zasluhoval střelci vrazit lauf do prdele, 5. PH bez komentáře, hlavně že to v prasátku cinká, ne? A s firmou, která si tohle pustí na stánku bych nejel ani na výlet.
Ono í v té jižní Africe jsou farmy a revíry více kategorií. Někde se loví trofeje kolem medaile a na menší nikdo ani nevystřelí, a někde se koupí 3 letá zvěř, nechá se rok, postřílí se a koupí se nová. A taky jsou farmy, kam přijedete a v ohradě tam běhá jen to, co máte lovit a co jste si "objednali" jinak pusto prázdno....

pete> pěkná práce. 500/416 NE je fajnová ráže, hodně jsem o ní uvažoval, ale mám 470 NE a tak si nestěžuji. Co za slony jsi lovil v Mosambiku? Býky, krávy, s kly, bez klů? Zambezi valley je ůžasný kus země, kde bych dokázal strávit kus života. Bohužel, na to abych tam lovil jako klient nemám dost tučné prasátko, a na to abych tam dostal job bych možná měl konexe, ale nemám po kupě všechny potřebné papíry a dodělat si je znamená moc času jako pomocný guide a tak a na to mám zase moc závazků jiných...
Rogam> tak tak. Obzvláště na američany s nějakou zhovadilostí od Weatherbyho, s úsťovou brzdou a kdoví čím. i když na ty velké kočky to není až tak tragické. S těmi medikamenty je to pravda, ostatně často je to vidět na těch videích na internetu a jinde, zcela zřejmě, že ten lev nebyl v pořádku a v kondici. Pokud člověk ví, jak taková šelma reaguje normálně, na první pohled vidí, že něco není v pořádku. Je pravda, že lvi, který nemají přirozený strach z člověka, jsou záludnější, proto ty medikace a tak. Ostatně, děje se to i zde s jeleny, že. To mi připomíná a nedá nezmínit, jak na letošní Natura Viva byl jeden stánek pořadatele safari, už nevím jak se jmenoval, ale byl v tom dvoupatrovém pavilonu dole v rohu. Na televizi nad stánkem běželo lovecké video, které zřejmě mělo motivovat případné zájemce. A já stál, s hubou dokořán, a užaslo nasrano znechuceně jsem zíral. Ve stručností: partička lovců se stopařem jde po stopě a blíží se k houští. Kamera ukáže, jak v něm leží zalehlý lev. No lev, je to mladý, tak dvouletý dorostenec, hříva mu sotva narostla a kdyby víc zafoukalo

Ono í v té jižní Africe jsou farmy a revíry více kategorií. Někde se loví trofeje kolem medaile a na menší nikdo ani nevystřelí, a někde se koupí 3 letá zvěř, nechá se rok, postřílí se a koupí se nová. A taky jsou farmy, kam přijedete a v ohradě tam běhá jen to, co máte lovit a co jste si "objednali" jinak pusto prázdno....
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
V Mozambiku jsem v květnu lovil tuskless a PAC, teď v září trofej. Byla to opravdu krásné.
-
- Zkušený diskutér
pete> jo, to jsou dobrý příležitosti. Jestli se můžu zeptat, a chceš odpovědět, na co to v tom Mosambiku aktuálně přišlo? třeba do SZ...
- Georg.H
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
@Pete: dík za pěkný příběh.... adrenalinu že by se dal rozdávat...
@ BwanaHunter :způsob komerčního lovu jak si ho popsal asi bude skoro všude kde jde o velké peníze..
@ BwanaHunter :způsob komerčního lovu jak si ho popsal asi bude skoro všude kde jde o velké peníze..
Tsukless a PAC denní poplatky 450 USD plus 3500 USD za střelený kus, trofej denní poplatky 1200 USD plus 15000 USD trofej.
-
- Zkušený diskutér
ac OT, omlouvam se, ale chtel bych podekovat BwanaHuntevori a Petovi za super kvalitni prispevky dostavajici diskusi tohoto tematu poslednich tydnu na vyrazne vyssi uroven
diky, panove...

Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
-
- Zkušený diskutér
pete> Díky. To je slušný a zajímavý. Minimum days? Klasika 21?
alda> ó děkuji, skoro se červenám
alda> ó děkuji, skoro se červenám

Tuskless a PAC minimum 10 dní, trofej 15, tedy v zásadě klasika.
-
- Zkušený diskutér
pete> No, já bych řekl, že to je slušný a zajímavý, oproti jiným zemím. To by mě asi zajímalo. Pokud bys měl nějaký ověřený kontakt a chtěl se podělit, budu rád. O Mosambiku poměrně intenzivně uvažuju, ale tam nemám vůbec žádný kontakt...