Novinka - Blaser R8

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
figi
teoretik fora

Re: Novinka - Blaser R8

Příspěvek od figi »

tibi1 píše:
tibi1 píše:Ak chces fak tu 8x68S tak jednoznacne Mauser M03 a mas to i v plastu a hlaven (povrchovka) 19mm at muzzle 65cm a ak chces tak ti daju i 62 až 60cm co i tak dodnes nechapem k comu to je dobre pri magnumovych razach, montaz seriova a spolahliva ako u Blasra a hlavne klasicka hlava zaveru s ozubmi, ktoru mozes menit na mini - stand. - magnum raze bez nejakeho sersamu...myslim ze cena nebude nejak zasadne rozdielna a dokonca mozno lepsia v prospech M03 ked uvazujem ze R8 je momentalne akoze "novinka"
Mam Sauer S202 (308W) ale ak by som mal ist do novej tovarnej flinty tak jenoznacne M03 i ked Sauer dokaze ponuknut obdobny komfort.
no asi menim nazor co som napisal.....vcera som diskutoval so znamym co ma M03 a cca po roku postrehol ze rozptyl zbrane s prebijanym vlastnym strelivom sa zvacsil cca o 1/6 pricom nemoze dosiahnut stav presnosti ako ked bola flinta nova ani zmenou laboracii a to do takej miery ze mu to uz ide do prachov nakolko je pacient do presnosti a donekonecna overuje rozptyl. Po nekonecnej debate sme dospeli k nazoru ze problem by mohol byt v celkovom chabom principe ulozenia hlavne v lozku a zvacseni tolerancii dotyku hlavne a puzdra zaveru i ked ten lauf drzi na dvoch srubach....Skratka optika je s puzdrom zaveru samostatna jednotka a lauf taktiez. V tomto pripade musim uznat ze Blaser ma absolutne navrch a optika priamo na laufe ma neco do seba.
Tibi - pokud je problém v uložení hlavně v pouzdru závěru, nepomůže ti ani optika na hlavni. Ta nepřesnost tam prostě bude.

:D
figi
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

no ved prave.....sauer ma aspon istenu hlaven imbusmi obopnutim puzdra zaveru, rossler detto, Blaser neviem ale ked si predstavim ze len zaver M03 drzi komplet hlaven s tlakmi pri vystrele tak to je chlapak ale.....ak si nekdo na youtube najde ilustracne video rychlokamerou jak pracuje hlaven a puzdro + montaz a optika pocas vystrelu pri obycajnej 308W pri beznej flinte a dokonca s nasrobovanym laufom do puzdra tak sa nedivim ze i ked M03 moze mat dolicovane vole (puzdro + lauf) na micrometre musi to pri vystele vsecko pracovat este raz tak.
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Je jasné že klasický závit je definitivum, tam se nemá co povolit nebo vychechlat, jednou se to dotáhne a hotovo. Bohužel ovšem nelze měnit hlaveň...
Vždycky bude něco za něco. Obecně ale R93 měly a mají přesnost která je pověstná (to se musí nechat) - čili nevěřím že to nemají zmáklé. A co se týče M03, pochybuji že by mauser pustil do výroby něco co neprošlo životnostníma zkouškama, čili taky nevěřím že to nemají zmáklé.
V každém případě, pokud je Váš kolega magor do přesnosti, myslím že koupil špatný model. Buď si měl koupit třeba Schultz und Larsen nebo např. Anchütz, nebo nechat něco postavit na zakázku třeba tady od Shivy.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

V takychto pripadoch neexistuje nevydarený model ale len nevydarená koncepcia a tym padom otazka tolerancií spracovania a životnosti. Ci je zbran viac delena zo samostatnych konstrukcnych prvkov tym je vacsia pravdepodobnost ze sa neco po....poskytuje viac hybnych síl a tym viac vibracií. U samostatnej hlavne a puzdra zaveru s optikou zvlasť. Ozuby zaveru nemozu mat po 1OOO vystreloch rovnaku tolerancnu presnost - tesnost, zvlast ked zachytavaju vsetky tlaky len oni a to nehovorim o vibracnych pohyboch...to by musel byt zaver a hlaven z kozmickeho titanu alebo co. Su to mikro tolerancie opotrebovania ktore by som prirovnal k situácii ked menim hlaven na svojej S202... taktiez garantuju drzanie nastrelu po vymene hlavne - mozno pre bezneho polovnika ...je to blud nikdy v zivote sa mi uz nepodari uloziť a dotiahnut hlaven a uzamknut zaver presne na to iste miesto aj keby som sa po.... to si myslim len ja ze to mam OK...potom ked vystrelim kontrolnu ranu po vymene je zasah cca 3-4 cm mimo stred a to je pre mna dost. Obdobny pripad je i u klasickej nasrubovanej hlavni do zaveru ked cely sersam vyberes z pazby.....k presnosti opatovneho ulozenia zeleza do pazby a utahovacich momentov ti nepomoze ani digitalny momentovy kluc, to by si musel mat kurna sťastie. Naljelpsie je skratka na nic nesahať a nepovolovať. Koncepcia dnesnych zbrani s moznostou vymeny hlavní je dobra tak na trvalu vymenu raze za raz bez nutnosti navstevy zbrojara (s nutnostou overenia bodu zasahu) ale ne na vymenu hlavne kedy sa mi zachce a to je konec koncov ta ucta k zveri aby som ju presne zasiahol a spolahlivo usmrtil.(nebavim sa teraz o strelive)

Tak potom uz len Merkel KR1 ....optika na hlavni a klasicka hlava zaveru s ozubmi
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

tyto "univerzální" koncepce nejsou primárně určeny pro přesnou sportovní střelbu. Záměrně to rozlišuji, protože pro přesnou loveckou střelbu mohou být vyhovující. V uzamykání do hlavně nevidím žádnou výhodu a je to spíše daň za pouzdro, který by při uzamčení do něj tlaky nevydrželo, a za variabilitu zbraně. Kdyby tu byl Shiva, moh by napsat jestli s touto koncepcí někdo střílí závodně.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Jiskra
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Jiskra »

tibi 1 souhlasím s tím posledním příspěvkem.Ale chci jen napsat svůj osobní dojem z M03 a R8.Zatím jsem ani z jedné nestřílel,jen jsem je asi půl hodiny porovnával v obchodě.Můžete namítat,že to nic neznamená a já to nebudu vyvracet.Někdo tady psal,že M03 je podctivý kus pušky,ale já bych to nekoupil.Je to jak pádlo ke kajaku.Měl jsem několikrát přilícenou M03 a R8.R8 v magnumu lauf650 a M03 stand.ráž lauf asi 570(nevím přesně).Rozdíl nebe a dudy.Nechtěl bych tu 03 vidět v magnumu L=650mm.R8 je i při délce hlavně 650mm celkově kratší,než zbytek ostatních zbraní.S tou 03 šermovat v malé kazatelně musí být opravdu zážitek.A to jsem zvyklej na velké a těžké zbraně.M03 je větší kopyto než Sako TRG. :D Já za sebe mám vybráno a koupím R8 Professional.Myslím,že je to opravdu povedená a moderní konstrukce.Časem napíšu vlastní reference.Mám doma jen dobré zbraně,kterým věřím a vím co od nich můžu čekat.Pokud R8 zklame,půjde nemilosrdně do světa.
Zatím mám ale dobrý dojem a myslím,že to bude pracant.
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

dalas píše:tyto "univerzální" koncepce nejsou primárně určeny pro přesnou sportovní střelbu. Záměrně to rozlišuji, protože pro přesnou loveckou střelbu mohou být vyhovující. V uzamykání do hlavně nevidím žádnou výhodu a je to spíše daň za pouzdro, který by při uzamčení do něj tlaky nevydrželo, a za variabilitu zbraně. Kdyby tu byl Shiva, moh by napsat jestli s touto koncepcí někdo střílí závodně.
Neviem ako si to myslel s presnou strelbou ale nabojova komora svybraním pre ozuby v hlavni ako kompaktny celok (blaser, sauer, M03 a podobne) je to najlepsie co sa mohlo vymysliet aj ohladom presnosti pretoze tam ani nie je potreba vymedzovat zaverovu volu a je to frezovane ako celok a tym je eliminovany jeden z hybnych vibracnych faktorov. Tym padom by neexistovali Blaser LRS a sauer Phantom (o vyrobnych nakladoch nema zmysel sa teraz bavit). Ja som poukazoval len a len na platformu M03 ako takej - dotyk puzdra a hlavne. Hlaven ako taka je na 100% presnostou spolahliva ako u blasra alebo sauera ale ulozenie samostatnej optiky na puzdre a samostatne hlavne mi nesedí. Neviem co sem furt niekto pletie Shivu ak by bol zbrojar mozno ale pytat sa ci s tym niekto striela zavodne a ake ma vysledky je totalne odveci.

Jiskra: R93 a R8 budu vzdy celkovo kratsie oproti inym zbraniam pretoze u blasera je v podstate pohyblive cele puzdro zaveru a toto dovoluje konstrukcne skratit celkovu dlzku zbrane...i ked ja osobne kratke a male zbrane neznasam....ale to len naokraj ako osobny postoj.
PS: nechces ist do toho Merkla KR1? ma vsetko co potrebujes - optika na hlavni, kratke laufy a klasicke ozuby len neni v plastu ale i to by sa dalo vyriesit laminovanou dyhou a pod.
Lesomil
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Lesomil »

Zdravím tibi 1 :)
Netroufám si komentovat Tvé poznatky o zmiňovaných zbraních.... Nemám na to odborné znalosti. Ale píšeš, že u Tvého Saueru 202 výrobce zaručuje neměnnost nástřelu po demontáži a opětovné montáži zbraně. Nevím, možná to tak skutečně uvádí.... Já jsem ale novopečeným vlastníkem Saueru 303 a zde výrobce přímo ve svém manuálu píše, že po každé demontáži a montáži hlavně je nutný testovací výstřel..... Princip uchycení hlavně je zřejmě stejný, postup montáže také... Že by Sauer u S-303 doporučoval ověření nástřelu a u S-202 nástřel zaručoval ? Jak jsem napsal, nevím co výrobce uvádí u Tvého S-202, ale je mi divné, že by uváděl rozdílné postupy v totožném případě...
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

Nazdar....ne ne ja som pisal ze aj ked fa Sauer zarucuje drzanie nastrelu (pise to niekde vo svojom manuali myslim ze to bolo niekde na ich stranke vo formate "pdf") po sejmuti hlavne a opatovnom nasadeni niesom rovnakeho nazoru. Pretoze moja osobna skusenost hovori ze je to blud Vzdy ked som dal overovaci vystrel bol som vzdy mimo cca 3 cm od stredu. Asi sa toho uz nekdo chytil a u 303 to radsej priznali - 202 je starsi model a tazko to spatne v manualoch menit. Takze nakoniec zas len marketing ktoreho pravdivost si bezny uzivatel ani neuvedomy alebo mu veri a ani nepreveruje. Ved je to renomovana firma ne??? Bohuzial si to iste myslim aj o S2O2 TAKE DOWN i ked ma bajonetove istenie laufu ale je na tom oproti M03 vzdy lepsie

Chlapi kua aby sme sa rozumeli ani ja nemam odbornu sposobilost v odbore zbrani ale tak ako bezny spotrebitel alebo kazdy z Vas ked mi na pult v predajni predajca vylozi R8, M03, S202 a mam moznost porovnavat a mam aspon trochu technicke zmyslanie tak si M03 nevezmem. Inu moznost asi ani nemam. Len takuto moznost ma bohuzial asi kazdy kdo kupuje novu zbran uvedených znaciek a nakoniec sa i tak rozhodne na základe image zbrane a celkového dojmu, poznatkov z fora a clankov recenzií casopisov. Maloktory predajca ti dovoli rozobrat zbran pretoze to ani sam nedokaze (to sa stalo pred 2 rokmi mne konkretne na Hlavnej ulici v Košiciach ked som pocas pokecu s predajcom o Saueroch bol doslova poziadany aby som mu "ako zakaznik" spravil rozborku a zborku S2O2!!!!!!!!!!!!! tak som mu to predviedol a to bol S2O2 na trhu min. 8rokov). Nieco ine je reklamna kampaň napr. v USA formou "open day" kde si moze kazdy zbran osahat, rozobrat vystrelit a je mu vsetko vysvetlene....no sme za opicami a ČSR asi nie je pre trh zaujimavy. :(

takze ja netvrdim ze M03 je zla.....material, spracovanie a pod....len mi nesedi celkova koncepcia zbrane nech si vyrobca Mauser tvrdi co chce zvlast ak by som mal mat zbran v tak silnej razi ako 8x68 alebo 3OORUM. Su to moje prachy a vyber je len a len na mne....takze aby som to nenatahoval .....radsej by som si doslova vybral Rossler Titan (okopirovany S202) za polovicnu cenu ako M03.
Naposledy upravil(a) tibi1 dne čtv 13.10.2011, 10:37, celkem upraveno 2 x.
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

..třeba to prve zaručovali a teď už raději doporučují... :lol:
Nic divného všechny zbrojovky jsou víceméně stejné, protože zákonitě lidi v nich jsou stejní, chtějí prodat.
Ale zpět k tématu.
Je jasné že u snímatelných systémů je 100%výhoda co do přesnosti, mít uchycenou optiku přímo na hlavni. Osobně mám nalícovanou montáž na ZG tak, že není nutno znovu nastavovat po sejmutí optiku. Nedovedu si ale představit, že bych to po každém sejmutí neodzkoušel - a to jsem si ten komplet dopracoval sám, takže mu věřím. Něco rozházet a složit a na něco pak spoléhat je čiré diletanství. Znám dost případů kdy se movití nejmenovaní "střelci a lovci" při lovu i na kapitální zvěř spálili na "zaručeně moderních 100% systémech a střelivu". Mnohdy úsměvné povídání, bohužel ne pro třeba zmrzačenou zvěř... :?
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

to tibi1: to je právě ten problém. U zamykání do hlavně už se závěrovou vůlí nic neuděláš. Ta se může jen zvětšovat, ale bez výměny ozubů závěru nebo kleštiny nejde zmenšit. U šroubované hlavně to jde, zejména pokud není osazena pevnými mířidly a šroubové spojení je svými vlastnostmi na úrovni monobloku. Dokonce se dají kombinovat vlastnosti materiálu hlavně a závěru. Píšeš, že Sauer něco zaručuje ale že to tak není. Není pak nic jednoduššího, než to reklamovat.
Shivu jsem zmínil, protože o něm vím, že lítá po všech možných závodech. Pokud máš ty nějaké zkušenosti, že se systémem uzamčeným do hlavně, že jej někdo používá soutěžně, sem s tím. Skutečně jsem pochopil, že jde prioritně o soustřel a ne o nástřel. No a rozebírací systém hlaveň-puškohled je kapitola sama pro sebe.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

Myslim ze par manikov u vas v ČR pouziva zavodne Blasre LRS2 len teraz neviem kdo a kde......reklamovat u predajcu neudrzanie zaruceneho nastrelu je asi nepreukazatelne a nemozne.....

Neviem ake max. rozpinanie a uhol klestiny od Blasera maju takto som to do detailov az nestudoval, ale kedze je to vlastne pruzny prvok nebude na tom asi nakoniec Blaser najlepsie?(bavime sa o zaverovej voli) ak možnost max. rozpatia klestin nech je mozno min. len o 1/8 vacsia ako ozuby v hlavni?
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Nevím úplně přesně, jak to má Blaser vyřešeno. Znám tento systém principielně. Zkusím ale trochu zafilozofovat. Pokud by byly uzamykací hrany kleštiny a v hlavni mírně kónické, mohla by se vůle vymezit mírou roztažení klaštiny. Samozřejmě musí být zaručena minimální míra roztažení kleštiny. Prvek, který zamyká kleštinu by musel být také mírně kónický a dotlačován pružinou se zdvihem zaručujícím minimální roztažení kleštiny při plně stlačené pružině. Pak by do jisté míry mohlo fungovat automatické vymezení vůle. Bohužel jsem to neviděl rozkuchané. Na druhé straně, pokud kolega používá přebíjené a krčkované náboje, měla by být vůle vymezena fireformingem. Takže bych zvýšení rozptylu v tomto případě nepřisuzoval závěrové vůli. (Ten problém by se spíše týkal fabrické munice.)
Jinak s tou reklamací je to jako u Weatherby. Dávají 1,5" ! na 100yd s municí od Weatherby nebo prvotřídní municí jiného výrobce. :evil:
O jednotlivých komponentech jak u Blaseru, Saueru nebo M03 nepochybuji. Spíše nemám důvěru v celek jako systém. Když uvážím, jak chlapi piplají beddingyspoušťáky a pod. a pak tomu zakonkuruje skládačka. Možná se ale mýlím a pak rád změním názor.
Lesomil
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Lesomil »

tibi 1 :)
Samozřejmě, že jsem Tě pochopil... :wink: , však také se moje poznámka týkala nikoliv tvého názoru, ale podivoval jsem se nad rozdílným návodem (manuálem) jedné firmy k vlastně totožné záležitosti. Podle mne tam ten přebíjecí mechanicmus nemůže hrát roli. Jde jen a jen o přesné uložení hlavně do stejné polohy před "rozborkou"

edit by Alda: otazka presunuta, kam patri - S-303: viewtopic.php?f=2&t=1299&p=61808&hilit=sauer+303#p61808
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Uz pri uvedeni M03 na th mi bylo jasne, ze to casem nebude sedet jako pri koupi a popravde mi to z hlediska presnosti prijde jako nejmene vhodna konstrukce. Jakakoli mechanicka vazba navic je casem zdrojem vuli. Vzdy se ale ozivaji nazory ze to ma vyrobce odzkousene, ze by to nepustil na trh, ....a je to pak zbytecne handrkovani s majiteli, jestli je to trvanlive jako sroubovane hlaven nebo ne. Vzpominam jak se dusovali na slovenskem foru majitele S202 jak jim to sedi presne. Auta stoji nekolikanasobne vice nez pusky a objevuji se kde jake problemy, a odflakle konstrukce, proto bych si nedelal iluze ze to vyrobce pusek nejak extra hroti. M03 je urcena pro bezne myslivce, aby si menili hlavne dle potreby a lovili jak samy uvadeji na bezne myslivecky vzdalenosti. Ten ve vetsine zmenu zasahu 3 -5cm ani nepostrehne. Az budou takoveto konstrukce prevazovat na zavodech(jako ze nebudou, pac na to nemaj), tak prosim, ale jinak neni z hlediska trvanlivosti, jednoduchosti, spolehlivosti nad klasiku sroubovanou hlaven. Nekde se clovek docita jak ma kde ktery zaver vetsi plochu ozubu a kolik jich ma a pak celou hlaven v pouzdru drzi 2 sroubky a optika je buhvi kde. Vzpominam na uvedeni Resslera, jak drzi nastrel, jak to funguje,..., uz jen cekam az to casem prijde jako u S202. Ikdyz sportovni strelec to nekupuje a bezny myslivec si toho nevsimne a nebo rekne ze si nekde tukl s puskohledem, takze zase handrkovani :D Pokud skladacku, tak jen s optikou na hlavni a vzhledove asi pripada v uvahu jen R8, ale zase ta jistota, rozbiti, nerozbiti ksichtu :? Proste 100% funkcnost je malo, takze u me zatim vyhrava stejne 100let overena klasika :D
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Odpovědět