AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI
Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI
Každému mohu jen doporučit, pokud zvládá angličtinu a chce načerpat nějaké informace o lovech v Africe knihu Safari Rifles 2 (dá se sehnat i levněji starší vydání Safari Rifles) od autora - Craig Boddington http://craigboddington.com/shop/19/Safari+Rifles+II.htm.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Vážený pane kolego, máme něco společného, např. vkus. Taky mám čubu BB, taky mám v oblibě, mimo jiné, kal. .300 Win.Magn. , taky už jsem něco slovil a mnoho z toho co jsi tady napsal bych bez debat podepsal. I proto nme opravdu zajímá Tvůj názor, jako názor praktika.vhool píše:...... ...a jeste bych upresnil tve tvrzeni o A-Frame ... pane kolego,neni to "jen dalsi verze poloplaste" ale da se rici ze to je nejlepsi dvoujaderna strela vubec,predci i NP od noslera a ve vhodne laboraci bych si troufl rict ze pro afriku asi jedna z nejlepsich voleb jakou muze lovec vykoumat
Vyzkoušel jsem střelivo od různých výrobců , nepřebíjím a nebudu, včetně těch dvoujaderných ( BLASER CDP ) a mám poněkud jiné zkušenosti. Po dobrém zásahu dvoujadernou střelou mi zvěř odešla mimo dohled ikdyž byla prostřelená durch. Po zásahu od EVO, mi zhasíná v ohni nebo na dohled od nástřelu . To, že EVO často zůstane pod škárou na straně výstřelu považuji za jeho přednost. Předá svoji energii a má takový dobrý "zabíjecí efekt" . Pro ilustraci obrázek několika vypreparovaných EVO střel , jak z Evropy tak z Afriky zde : http://myslivecmilda.rajce.idnes.cz/Let ... az0120.jpg .
Doposud žiju v přesvědčení, že energie střely je násobek rychlosti na druhou krát 1/2 hmotnosti střely , čím víc svojí energie střela předá v cíli, tím lépe.
Z této presumpce a zkušenosti vycházím při výběru munice pro jarní lov lvice v Africe. Hlaveň . 375 H&H magnum mám, V konkurzu na náboje mi nejlépe vychází - BRENNEKEKE - TOG , balistika-výkon. Byl jsem si jistý, že lepší konfiguraci nenajdu, až Ty jsi mně trošku zviklal. Přece jenom je ta lvice poněkud nebezpečná. Zivot závisí do značné míry na schopnosti střely zabíjet, a to rychle a spolehlivě. To je oč tu běží. Neřeším prkotinu typu - poškozená zvěřina, chci maximálně devastující a zabíjecí patronu. TOG jsi sám deklaroval jako evropskou střelu, tedy proto se ptám, co Tě k tomu vedlo ? Proč se domníváš, že se do Afriky na nebezpečnou zvěř nehodí ?
Dík za odpověď.
Naposledy upravil(a) Myslivec Milda dne sob 15.2.2014, 17:43, celkem upraveno 1 x.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------motolada píše:....
Můj příspěvek jsem zeditoval teď jsem si všiml,že ten muflon má podepřenou hlavu špalkem, myslel jsem,že byl živý!
... Jinak by stálo za vysvětlenou čí jsou to fotky atd....
Takhle je to výstřel do tmy...
TO – MOTOLADA : Laďo, začni tím „zeeditováním“ napřed u sebe. Poskytnu ti návod jak číst co píšu, velmi polopaticky, abys to pochopil. Ten můj střelený muflon na fotce nemá podepřenou hlavu „špalkem“ , ale cihlou ! Je střelený shora, z kopce dolů , a střela ho doslova rozpárala. I takhle nekompromisně pracuje 8 x 68 S a EVO. Lovit v kopcích a horách je fakt něco úplně jinačího než popravy nic netušících ročních „srnéčků“ z posedu či tripodu na posečených polích nebo v sadech. Muflon je setsakra opatrný a neposedný , našoulat ho v lese není sranda a lovec pak má 3.-4.vteřiny na to, aby ho přečetl, připravil kulovnici, zamířil mezi stromy a v pohybu ho ulovil. Tomuto jsi ještě nedorostl. Doporučuji pokoru a méně drzosti. My dva si nejsme rovni, zejména pak ne finančně, známostmi v oboru , loveckými příležitostmi a zkušenostmi. Nejsem povinen se nikomu zpovídat z toho co dělám, a na webu už vůbec. Svoje trofeje mám ve svojí kanceláři a jenom já rozhoduji o tom, koho tam pustím a s kým se budu o lovech bavit jako rovný z rovným. Kdo chce mít respekt, musí si k němu napřed zasloužit důvod. Pokud se kdekoliv setkám s lidmi, kteří si respekt zaslouží , zachovám zdvořilost a slušnost a zeptám se na to, co mně zajímá. Jsem pak rád, když mi dotyčný laskavě odpoví. A hlavně s nima blbě nediskutuju a nepožaduji to, nač nemám nárok.
TO- Eizo : Prostředí dnešní doby je myslím dobré v tom, že nám přineslo internet, v němž i obyčejní, ničím vynikající, často nekvalitní, ušlápnutí a další nestandardní typy lidí mohou si v celku neškodně založit avatar, elektronickou identitu, a otravoval na webech lidi, kteří by je v realitě odkázali do, jak jen to slušně, Ehm třeba do míst kam patří. „Kvalita“ všech 4. příspěvků tohoto virtuálního „exempláře“ je dostatečně ilustrační.
TO – Fesoj a podobní : Už si zvykám, že mi do mého tématu = AFRIKA naleze kdejaký nevychovanec a zapleveluje mi ho v rozporu z pravidly fóra svými nevhodnými emocemi a tlacháním o ničem. Není zde bohužel možnost, aby si autor tématu sám promazal OT. Tedy , páč mi jinak technicky nelze, snažím se odpovědět i těmto osobám co možná lapidárně , srozumitelně tak, aby konečně pochopili a dali mi pokoj. Takže pánové prudiči. Uvědomte si už konečně, že žijete v kapitalismu. V této zemi platí zákony, mimo jiné o soukromém vlastnictví. Ulovená zvěř - ze zákona „věc“ není nic jinačího než majetek = „mrtvé maso“ a majitel si s ním může dělat co chce, pokud tím neporuší jiný zákon. I kdyby si vlastník ty ulovené bažanty napíchal na špejle a nasadil jim třeba barevné čepičky a pak je odvezl třeba do kafilerky, je to jenom a jenom jeho věc a vám je po tom velký kulový. Stejně tak to platí i v případě, kdy já si svoje ulovené srnce vyfotím tak, jak sám uznám za vhodné a jak se mi to líbí . Vaše názory jsou irelevantní, tak si je laskavě nechte na doma. Nevzpomínám si na jediný případ, kdy bych já jakkoliv komentoval komukoliv jeho fotky, aniž bych byl o toto autorem požádán. Říká se tomu slušné vychování.
Co dodat ? Toto je téma AFRIKA , proto doufám, že tento OT bude poslední kdy musím reagovat na nevhodné příspěvky, které bych jinak rovnou smazal pro dobro tématu.
to myslivec milda: vezmu to postupne:
1) EVO je vhodne k lovu stredni az stredne tezke EVROPSKE zvere a pro afriku bych rekl nevhodne
2) TOG je na tom velmi podobne a je to dano jeho konstrukci,je sice tvrdsi nez EVO ale zase podle mych zkusenosti se nehodi az zase tak moc do velmi rychlych razi jako je 300WM nebo 8x68S.sam ho uz delsi dobu laboruju pro svou 8x57 IS kde funguje absolutne ale naopak v laboraci pro 8x64S se mi vice osvedcil accubond
3) co se tyka dvojjadernych strel tak jich na trhu moc neni a zkusenostech na nasi zveri (do afriky me to opravdu netahne) mi vychazi jako nejlepsi stale Swift A-FRame,potom Nosler Partition a az nekde vzdu za nimi CDP.konec koncu me laborace s A-Frame se osvedcila i v te africe stejne jako Accubond (oboji pro 300WM)
co se africkych zkusenosti tyka,osobne bych cerpal ze zkusenosti bwanahuntera a opravdu bych si od neho nechal poradit co na lva vzit a naladovat.nechci mu zde delat reklamu a ani si nepisem ci nezname ale z jeho prispevku je mi jasne ze ten clovek o tom vi vice nez kdy ja vedet o africe budu.
co se tyka odbihani zvere po zasahu tvrdou strelou ze silne raze,tak o tom je uz zde hodne popsano v jinych threadech a rad si s tebou o tom po SZ popovidam ale ver ze to jestli je to dvojjaderna strela nebo jen tvrdy accubond to zase az tolik neovlivni,je to prave o tom,ze u rychlych a silnych razi jako je treba tebou zminovana 8x68 nebo i obycejny 30-06 je to o tom,ze by clovek mel vedet kdy a na co a jak kterou strelu pouzit.je to jako se vsim,do afriky si taky nepovezes sneznyho skutra i pres to ze ma 180 koni ale vezmes si ctyrkolku ktera bude mit koni min ale v africe je praktictejsi
1) EVO je vhodne k lovu stredni az stredne tezke EVROPSKE zvere a pro afriku bych rekl nevhodne
2) TOG je na tom velmi podobne a je to dano jeho konstrukci,je sice tvrdsi nez EVO ale zase podle mych zkusenosti se nehodi az zase tak moc do velmi rychlych razi jako je 300WM nebo 8x68S.sam ho uz delsi dobu laboruju pro svou 8x57 IS kde funguje absolutne ale naopak v laboraci pro 8x64S se mi vice osvedcil accubond
3) co se tyka dvojjadernych strel tak jich na trhu moc neni a zkusenostech na nasi zveri (do afriky me to opravdu netahne) mi vychazi jako nejlepsi stale Swift A-FRame,potom Nosler Partition a az nekde vzdu za nimi CDP.konec koncu me laborace s A-Frame se osvedcila i v te africe stejne jako Accubond (oboji pro 300WM)
co se africkych zkusenosti tyka,osobne bych cerpal ze zkusenosti bwanahuntera a opravdu bych si od neho nechal poradit co na lva vzit a naladovat.nechci mu zde delat reklamu a ani si nepisem ci nezname ale z jeho prispevku je mi jasne ze ten clovek o tom vi vice nez kdy ja vedet o africe budu.
co se tyka odbihani zvere po zasahu tvrdou strelou ze silne raze,tak o tom je uz zde hodne popsano v jinych threadech a rad si s tebou o tom po SZ popovidam ale ver ze to jestli je to dvojjaderna strela nebo jen tvrdy accubond to zase az tolik neovlivni,je to prave o tom,ze u rychlych a silnych razi jako je treba tebou zminovana 8x68 nebo i obycejny 30-06 je to o tom,ze by clovek mel vedet kdy a na co a jak kterou strelu pouzit.je to jako se vsim,do afriky si taky nepovezes sneznyho skutra i pres to ze ma 180 koni ale vezmes si ctyrkolku ktera bude mit koni min ale v africe je praktictejsi

-
- Zkušený diskutér
panove, zpet k obsahu - to plati pro Jirka C., motolada, Eizo a fesoj, pro Myslivce Mildu pak prosim, aby vazil sva slova ve svem vyjadrovani (viz minule bany)
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
rogam, bwanahunter - zajímal by mne váš názor. Kdysi jsem četl od Paulišty že v době když dělal loveckého průvodce v Africe chodili na lva s kulobrokem. Lovili kulí a hrubé broky byly dobrý na stop když naštvaná kočička bežela si to vyříkat s lovcem. To asi dneska už už neplatí co?? Přeci jen doba už pokročila jinam. Ikdyž věřím že na blízko ty broky musí platit co se stop efektu týče víc než kule.
vlákno prosím nezamykat není k tomu důvod stačí aby se diskutující začli chovat slušně a dodržovat pravidla fóra ikdyž chápu že občas je to těžký viz poslední příspěvek fesoje
vlákno prosím nezamykat není k tomu důvod stačí aby se diskutující začli chovat slušně a dodržovat pravidla fóra ikdyž chápu že občas je to těžký viz poslední příspěvek fesoje
Přiští rok se chystám na kočky tedy jsem letos s lovci a PH v Africe detailně řešil vybavení. Podle nich pro kočky není tak podstatná penetrace jako vysoká ranivost a případně hydrostatický šok. Velmi podstatná je první rána, optimální je na komoru (srdce/plíce) a když vezme kost. Na lva je 375 HH perfektní kalibr, munice 300 grs běžný poloplášť viz PMC apod. RWS T mantel a Oryx jsou OK, vše v běžné tovární produkci. EVO by to mělo zvládnout také i když je o něco tvrdší. Já sám stále přemýšlím, jestli budu lva lovit, protože jde o ohrožený druh. Lvici proto určitě lovit nebudu. Na leoparda postačí kalibr 270 nebo 300, munice v zásadě srovnatelná. Já vezmu kvedlačku 300 WM a chci lovit i sabela, který chce tvrdší střelu, tak vezmu A Frame 200 grs. Dohledávka chce u koček tvrdší munici a lepší je na ni dvoják, který bude PH mít. Střela tvrdší poloplášť pro lepší penetraci při střelbě zepředu. Brokovnici lze vzít na dohledávku leoparda, na lva nedoporučují, je podstatně silnější.
to rimar77
Pamatuji si, že na jednoho PH s kterým jsem lovil, že ten na lov lvů nosil i dvojku brokovnici 12/70 - dvojspoušť, kterou zásadně používal na dohledávku a říkal mi, že jeden rok jich „u nohou“ klientů dostřeloval šest. Mě se to naštěstí nestalo:)
Brokovnice pro dohledávku koček jsem, ale viděl u více PH. Já sebou v Africe nikdy na kočky brokovnici neměl, zvažuji však, že ji tam budu taky vozit. Co vím, tak to chce broky od 7,6mm a větší a při střelbě se hlavně neukvapit. U levharta to není tak markantní, na toho si vůbec rád, že stačíš vystřelíš, jeho útok je strašně rychlý. Lev je ale větší cíl a jeho útok je vidět z větší dálky, tam to je o nervech, musíš se udržet a nestřílet na něj zepředu na 20 metrů, to je neúčinné. Pro lov lvů (dohledávku) je nyní brokovnice spíše výjimka a prý se to musí umět....
Určitě Ti k tomu, ale víc řekne Bwanahunter, ten tu je nejfundovanější:)
Jinak se ztotožňuji s Pete, nechápu jak někdo může komerčně lovit lvice
, leda kvůli ceně.
Pamatuji si, že na jednoho PH s kterým jsem lovil, že ten na lov lvů nosil i dvojku brokovnici 12/70 - dvojspoušť, kterou zásadně používal na dohledávku a říkal mi, že jeden rok jich „u nohou“ klientů dostřeloval šest. Mě se to naštěstí nestalo:)
Brokovnice pro dohledávku koček jsem, ale viděl u více PH. Já sebou v Africe nikdy na kočky brokovnici neměl, zvažuji však, že ji tam budu taky vozit. Co vím, tak to chce broky od 7,6mm a větší a při střelbě se hlavně neukvapit. U levharta to není tak markantní, na toho si vůbec rád, že stačíš vystřelíš, jeho útok je strašně rychlý. Lev je ale větší cíl a jeho útok je vidět z větší dálky, tam to je o nervech, musíš se udržet a nestřílet na něj zepředu na 20 metrů, to je neúčinné. Pro lov lvů (dohledávku) je nyní brokovnice spíše výjimka a prý se to musí umět....
Určitě Ti k tomu, ale víc řekne Bwanahunter, ten tu je nejfundovanější:)
Jinak se ztotožňuji s Pete, nechápu jak někdo může komerčně lovit lvice

-
- Zkušený diskutér
panove a damy, po dohode s ostatnimi moderatory jsme si odsouhlasili nasledujici postup:
1) prispevky OT byly kasarim smazany, jejich autori nebudou napomenuti (dostali amnestii
)
2) Myslivec Milda mel jiz 2 bany, nyni ma napomenuti. dalsi prohresek bude znamenat trvaly ban (trikrat a dost)
3) toto vlakno je o lovech v africe (se vsemi jejimi specifiky), tak to prosim respektujte a drzte se tematu.
1) prispevky OT byly kasarim smazany, jejich autori nebudou napomenuti (dostali amnestii

2) Myslivec Milda mel jiz 2 bany, nyni ma napomenuti. dalsi prohresek bude znamenat trvaly ban (trikrat a dost)
3) toto vlakno je o lovech v africe (se vsemi jejimi specifiky), tak to prosim respektujte a drzte se tematu.
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
Koukal jsem, že RWS už T Mantel v 375 HH nedělají, ale 404 ano, což je na lva super ráže. A EVO ani v jednom silnějším africkém kalibru nelaborují. V 375 HH je ale na trhu dost běžných poloplášťů vhodných pro lov lva. Vtip je v tom, že na lovu lva je třeba střelit i návnadu, což bývá bůvol nebo hroch, a na ty je optimální tvrdší poloplášť (Woodleigh, A frame apod.) Aby člověk nemusel nosit dvojí optiku nebo přestřelovat flintu, tak mně radili, abych to neřešil a použil stejnou munici případně i na lva. A na lva pro doporučovali hned dvoják, kdy na druhou ránu není nutné přebíjet, protože přebíjení střelce (na rozdíl od rány samotné) pro postřeleného lva spolehlivě lokalizuje.
- fesoj
- Zkušený diskutér
Pete promiň mi mou neznalost - co je to sabel ?
Ještě jeden dotaz k těm, kteří s Afrikou mají své zkušenosti : Kamarád letos v JAR ulovil medojeda. Žádné velké zvíře, ale místní mu tvrdili, že se jedná o nejstatečnější z afrických šelem, která prý neví, co je strach z člověka. Co je na tom pravdy ?
A když už jsem se zmínil o tom kamarádovi - ptal jsem se ho, jestli už někdy ulovil paviána, protože jsem četl, že se tam běžně střílí jako škodná a lebka paviáního samce s mohutnými špičáky mi připadá jako velice pěkná trofej. Řekl mi, že na opici v životě nevystřelil a nevystřelí, protože by mu to připadalo jako střelba na člověka.
Ještě jeden dotaz k těm, kteří s Afrikou mají své zkušenosti : Kamarád letos v JAR ulovil medojeda. Žádné velké zvíře, ale místní mu tvrdili, že se jedná o nejstatečnější z afrických šelem, která prý neví, co je strach z člověka. Co je na tom pravdy ?
A když už jsem se zmínil o tom kamarádovi - ptal jsem se ho, jestli už někdy ulovil paviána, protože jsem četl, že se tam běžně střílí jako škodná a lebka paviáního samce s mohutnými špičáky mi připadá jako velice pěkná trofej. Řekl mi, že na opici v životě nevystřelil a nevystřelí, protože by mu to připadalo jako střelba na člověka.
Kritériem pravdy je praxe.
to pete
Já zásadně používám v Africe do ráže .375 HH „můj universální“ náboj od RWS UNI Classic a nedám na ně dopustit, nikdy jsem neměl problém s dohledávkou, skvělá ráže a náboj. Z oblíbených dvojáků pak preferuji ráži .470NE, tam používám náboje od Normy – mám přímo z fabriky na zakázku speciálně laborované pro svoji zbraň Woodleigh-FMJ.
to fesoj
Já jsem lovil paviány jako škodnou, jsou opatrní, mají „hlídku“ na větvích, musí se na dálku. Naposledy, co jsem byl v Namibii, tak nás prosili, že jak je uvidíme máme na ně hned střílet, považují to za největší škodnou, co vidí tak to v tlupě zlikvidují (mláďata ostatních zvířat, poškodí hospodářské stavení). Co mi ale utkvělo, tak že strašně smrdí, lze dohledávat nosem... Pravda je, že bych si paviána preparovat nenechal, měl bych z toho asi divný pocit jako Tvůj kamarád. Jinak Pete měl asi namysli sable - antilopu vrannou.
Já zásadně používám v Africe do ráže .375 HH „můj universální“ náboj od RWS UNI Classic a nedám na ně dopustit, nikdy jsem neměl problém s dohledávkou, skvělá ráže a náboj. Z oblíbených dvojáků pak preferuji ráži .470NE, tam používám náboje od Normy – mám přímo z fabriky na zakázku speciálně laborované pro svoji zbraň Woodleigh-FMJ.
to fesoj
Já jsem lovil paviány jako škodnou, jsou opatrní, mají „hlídku“ na větvích, musí se na dálku. Naposledy, co jsem byl v Namibii, tak nás prosili, že jak je uvidíme máme na ně hned střílet, považují to za největší škodnou, co vidí tak to v tlupě zlikvidují (mláďata ostatních zvířat, poškodí hospodářské stavení). Co mi ale utkvělo, tak že strašně smrdí, lze dohledávat nosem... Pravda je, že bych si paviána preparovat nenechal, měl bych z toho asi divný pocit jako Tvůj kamarád. Jinak Pete měl asi namysli sable - antilopu vrannou.
- fesoj
- Zkušený diskutér
Co se paviánů týče, vidím zde nápadnou podobnost s jistým zde hojným živočišným druhem. V tlupách vše zlikviduje, smrdí a preparovat bych si ho taky nenechal. Leč na rozdíl od Namibie je zde tato přemnožená škodná přísně chráněná zákonem.
Kritériem pravdy je praxe.
Sable je antilopa vranná. Chce tvrdší kuli, ta mrška někdy dělá to, že když ji postřelíte, tak si na vás počká, obejde vás a zezadu zaútočí. O lovu lva v divočině jsem si udělal představu z první ruky posledně, když byl v kempu Amík, který lva lovil. Za 12 dní padnul bůvol, dva hroši, tucet antilop a osel, na čtyřech vnadištích jim baštily tři lví smečky. Pořád se mu nedařilo dostat na kobylku starého samotého lva vhodného k odstřelu. Lovil s pěkně vychytanou flintou CZ a s municí Winchester s Nosler Partition. Když jsem odjížděl, zbývaly mu ještě dva dny, snad mu to vyšlo. Jak vidno, na lov lva to chce hodně munice a že platí "bez peněz na lva nelez".