AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Vše o lovectví v jiných zemích (něco jako poradna)
Odpovědět
Rogam
Zkušený diskutér

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od Rogam »

Taky je velice nebezpečná antilopa, ač se vzrůstem nezdá, Bushbuck (Lesoň pestrý), ten je schopen na lovce taky pěkně vyjet. Když jsem byl na jeho lovu s kamarádem ještě v JAR, tak při dohledávce byl PH velice opatrný, pak nám ukazoval obrovskou jizvu na předloktí, jak na něj kdysi jeden postřelený Bushbuck vystartoval.

Ještě jsem se chtěl zeptat, zda tu někdo nemáte zkušenosti na lov v Africe s municí KYNOCH? Hledal jsem prodejce a nejbližšího jsem našel v Rakousku http://www.ferlachguns.com/.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Milý Mildo, než něco plácneš, měl by sis to ověřit. Pár let před tím, než Blaser ukázal S-2 měl podobný systém Krighoff i Heym. Pak ještě Verney Carron a myslím že i Chapuis, ale francouzi mě moc neberou, tak nechytat za slovo. Jenže, u Krighoffu i Heymu ten systém funguje tak, jak podle mě takový systém má. Tedy, jakmile jednou vědomě a o své vůli bicí mechanismus napnu, tak zústane napnutý, ať s flintou dělám co chci, střílím, přebíjím, otvírám, zavírám, cokoliv, a to do té doby, než ho zase o své vůli vědomě sám vypustím. Pak ano, dejme tomu. Ale ne, že si ho ta flinta při přebití vypustí sama, jako Blaser S2. Jednak, každý úkon potřebný navíc, i kdyby sebemenší, je potenciální bod selhání, a jednak, napnout ty pružiny opravdu není tak snadné, jako cvaknout pojistkou. Ve stresové situaci, kdy se tě něco chystá zabít, bych s tím fakt zápolil velmi nerad. Takže opakuji - dle mého názoru (který nikomu nevnucuji), flinta, co mi sama vypustí úderníky, je špatně a u mě má zákaz vstupu.

Pokud jde o střely a lvy. Pro mě za mě si střílej lvy třeba prakem. Pokud napíšeš, že konzultovat výběr střeliva s PH je na nic, protože zná jen PMP a Barnes, a tedy tomu nerozumí, ačkoliv dost možná ulovil víc lvů, než ty kdy uvidíš, zatímco ty jsi po prozkoumání tabulek výrobce, tedy v podstatně propagačních materiálů, odborníkem na slovo vzatým, tak si fakt myslím, že další diskuze je zbytečná. Nicméně, zkusím to ještě jednou. Ne všechno, co se píše v brožurkách, odpovídá realitě. Např. z vlastní zkušenosti dobře vím, že "plášť spojený s jádrem" od různých výrobců není rozhodně vždy totéž. Netvrdím ovšem, že TOG lva nezabije. Mnohem důležitejší, než zvolená střela, bude přesnost zásahu, tedy dobrá rána. Kočky jsou hodně citlivé na šok, to už tu zaznělo. Přesto bych se držel vyzkoušeného, když něco zabíjí lvy spolehlivě po desetiletí, tak to asi funguje. Woodleigh není "nějaký pomalejší poloplášť" ale asi nejspolehlivější střela klasické konstrukce, vysoce ceněná právě pro vyvážený výkon v cíli a neselhávání.

pete> to co píšeš si přesně myslím taky. Citlivost koček na šok je vysoká, tedy dobrá rána je důležitější než cokoliv jiného. Já bych tedy spíš volil na lva 416 Rigby a na levhrata 375 HH, ale to tak "just in case". S tím přebíjením je to přesně tak. Proto podle mě na dvoják patří vytahovače a ne vyhazováky. Po ráně totiž obvykle zvěř neví, kde jsi, ale jak cvakne vyhazovák... S vytahovačem přebiješ neslyšně.

fesoj> medojed je v podstatě africký jezevec, a je pravda, že se nebojí ničeho. Jsou známy případy útoků medojeda na buvoly apod. a dokonce na kola projiždějícího auta, do kterýho se zahryznul. Prostě se s tím nes...re a zaútočí. Když je protivník větší, obrátí svoje dlouhé a velmi ostré drápy na slabiny a související orgány - auauau, pánové.

rogam> Kynoch je klasická anglická malá munička, kterou vskřísili z popela a vyrábějí patrony do starých klasických anglických ráží, převážně dvojákových. Skvělý na nich je, že dělají i ráže, které nikdo jiný už ne. Patrony jsou podlě mě kvalitní, nejsou nejlevnější, ale o to přeci nejde, když na nich může záviset život. Pokud vím, laborují právě Woodleigh. Btw. dělají podle měl nejlepší kartáčky a spol. na čistění hlavní, mám jejich čištění a je nejlepší, co jsem kdy měl. Bohužel, začínají na 375 a výš, jinak bych si je koupil i do menších ráží. Zajímavé je, že pro ně ty kartáčky vyrábí Parker Hale, a když jsem si do menších ráží, jako třeba 300, koupil kartáčky Parker Hale, nebylo to ono...
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

to BwanaHunter

Dík.
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

to Bwanahunter
Máš pravdu, že na lva i leoparda je lepší jistota větší ráže, na nebezpezpečnou zvěř o "overkill" mluvit v podstatě nelze, kam až člověk větší kalibr zvládá. Já mám 375 HH jen na dvojáku s menší optikou. Na lovu leoparda chci kromě sabla lovit i krokodýla, kteří se tam střílejí i na 100-150 m. Vzhledem k tomu, že na jistou ránu u kroka musíš střelit v podstatě na pivní tácek, tak vezmu kvedlačku s větší optikou, se kterou mně to střílí přesněji. To se hodí i na impaly na návnadu na leoparda. 300 WM s 200 grs střelou by to měla zvládnout, doufám, všechno. Dvě flinty se mně tahat nechce.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Pete> jo, krokodyly mam rad. Mas pravdu, ze jsou zapeklity, a neni to vubec tak jednoduchy lov, jak si casto lidi mysli. A staci horsi rana a krokodyl je navzdy ztraceny... Btw.pusti te s 300 WM na leoparda? Leckde to legal minimum nedovoluje. Jinak si ovsem naprosto myslim, ze - jak uz jsem rekl vicekrat - na prvnim miste v dulezitosti je dobra rana, a je vzdy lepsi, kdyz lovec strili s jistotou a presne mensi flintou, nez velkou, ktera mu ale nesedi, boji se ji, rany, razu apod. a tim padem je rana nejista. Leopard je hajzl, kdyz se postreli, je vitalni jak blazen a i s ne tak spatnou ranou dokaze nadelat moc zle. Ale zas tak tvrdy na ranu neni a na sok citlivy hodne. Pri dobre zvolene strele by to high shoulder mel poresit spolehlive.
A jak tu nekdo, nevim jestli ty, psal, ze nechce vozit 2 puskohledy, kvuli dvojim patronam - a co jeden puskohled a korekce? Obvykle je potreba jen vyskova korekce a to konstantni, pocet kliku si clovek snadno zapamatuje a u kvalitniho skla kde je klik jako klik to neni problem, ne?
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Teď jsem tam viděl kroka tak 15 stop, pěkný pohled, a vyžraný byl ze Zambezi že sotva lezl. V Mozambiku je na leoparda 300 WM legální kalibr. Ano, přecvakávání puškohledu by asi šlo, ale já jsem to nikdy nedělal a na nastřelený seřízený puškohled na lovu prostě nešahám, jsem v tomhle hrozně nepružný. Tedy pokud nemusí z dvojáku dolu na dohledávku, to se nedá nic dělat.
vhool

Příspěvek od vhool »

na jakou vzdalenost tam budes strilet? ... 100,....200....300m ? ...u 300 WM neni propad (mysleno rozdil mezi strelama i vahove odlisnyma) nijak tragicky,jde o radove o par cm a pokud si to vyzkousis predem do papiru tak neni problem vzit opravu podle toho co tam mas za munici :wink:
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Vhool> ja radsi precvakam,kdyz uz. Aby to bylo bombenfest,nechci riskovat ani malou sanci,ze ve vypjate situaci zapomenu prenest... Je fakt,ze par cm nehraje roli,leopard se obvykle strili na ujedi,ne na moc velkou dalku,za to casto za spatnych svetelnych podminek. Rikam obvykle,nekde je lovi i vyhanenim psy z krytu,ale to jsou spis lokalni zvlastnosti,ujed je klasika.

Pete> ad tahani dvou flint. Ptal jsi se sveho outfittera,co v pripade poruchy,zavady nebo poskozeni tve zbrane? Bude k dispozici jina na pujceni? A bude ti vyhovovat? Uz jsem to zazil sam i u druhych - pady, poskozeni, prerazena pazba po preprave, zabavene flinty kdyz padnes na blba, a zdaleka ne je v Africe,staci sileny anglan na Heathrow... Kdyz nekam jedu a neni to vylozene problem,beru dve flinty, uz pro pripad...
vhool

Příspěvek od vhool »

rozdil v celkovem poklesu strel Aframe 200gr. a napr. 220gr. Woodleigh RN WeldCore 65C je na 300m 72,8cm pro A-fram a 81,2cm pro woodgleich = 8,4 cm .... a to si myslim ze africka zver snese ...bud budu mirit na lopatku nebo na stred komory :wink:
v pripade ze je flinta nastrelena na 150m tak je rozdil necelych 5cm ve prospech A-framu :!: ...a to uz bych urcite moc na velkou zver neresil
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) vhool dne úte 18.10.2011, 20:52, celkem upraveno 1 x.
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

to vhool
Počítám, že leoparda budu střílet tak okolo 70m, kroka do 120m. 300 WM tedy nastřelím na 100 m, v daném rozpětí tedy v podstatě flat. Sable a impaly tak do 150m, což by mělo být při ráně na komoru pořád OK.

to bwanahunter
Dvě flinty beru jen tehdy, když už opravdu není zbytí. Např. loni na jaře jsme nejdříve lovili v JAR na kraji Kalahari antilopy na maso a potom jsme se přesunuli do Zim k lake Kariba na PAC slony. To bych s jednou flintou těžko dovedl. Po cestě zpátky se nám flinty zasekli ve Victoria Falls a málem jsem o obě přišel. Tam, kam chci jet příští rok se v nouzi flinta půjčit dá, ale opravdu věřím jen těm svým. Heathrow a BA se snažím vyhýbat, létam s Germány, Swiss nebo SAA, ti se pořád ještě ke zbraním chovají slušně.
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

ještě to vhool
Pěkná tabulka, díky.
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Možná je to OT, ale musíš počítat i s možnou stranovou odchylkou, i když ty vzdálenosti jsou velmi malé.
Různé typy střel i ve stejných váhách se mi lišily stranově i o 7 cm/100 m ( cal. 308 )

:D
figi
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
vhool

Příspěvek od vhool »

OT to neni ...proto jsem uz drve psal ze je potreba to zkusit do papiru ... :!:
kikin
Pravidelný diskutér

Příspěvek od kikin »

Při odbavování po příletu do Namibie jsem videl,jak nějaký frantík měl přeraženou pažbu v krku.V pěkném pouzdře,ruční práce.Zbraň byla v něm připoutaná za lauf a pažbu.Nechápal jsem do té doby,než jsem viděl barevný personál ve Frankfurtu házet bagáž z 747 na zem.
Na paviány byla povinnost střílet za všech okolností,asi jako tady po liškách.Pravidla majitele,kterému sežrali pitbula,který mu hlídal zeleninu.Mám jich pět a u dalsích třech jsem byl.Po 300WM na komoru okamžitý stop.Vozili jsme je na újeď pro leoparda,kolikrát na korbě u nohou celý den a žádný extrovní smrad jsem necítil.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

pete> 416 Rigby zabije impalu i slona :D . Ale jasně, máš pravdu, dvě flinty jsou lepší, jak jde o takovýhle rozdíl. Jak se ti ve Vic falls zasekly flinty? Jako na letišti? Je přeci vnitrostátní... Nechtěli jen bakšiš? Jinak pěkná místa. Nechceš si to vyměnit? Že bys šel chvíli dělat to co já, a já zase to co ty? (Po Zim se mi moc moc stýská, kdo jednou pil vodu Zambezi, už jinak žízeň neuhasí...)

figi> mám stejnou zkušenost, přesně jak psal vhool, chce to mít vyzkoušené do papíru. Ale když už vím, co to dělá, je korekce možná,ne? Zvlášť u dvou patron, které se třeba liší jen výškově. Tedy pokud je vůbec potřeba. Btw. v 375 HH mi zase Barnesy chodí níž o 7 cm na 100m, než stejně těžký A-frame, předpokládám jiná prachová náplň (tovární).
Odpovědět