vhool píše:aaaaha ...no si jinej kraj jinej mrav ... ja zrovna vcera "pasl" jezevci par u krmeliste v obore kde se prikrmuje vysoka repou v pul treti odpoledne ... ale nestrilel jsem ... ona totiz motorova pila udela se zverinou dost mazec (byl jsem v praci )
To je výhoda těch co pracují v lese. Ti vidí to co my pracující na asfaltu vidět nemůžeme . Hele s pilou to umíš ne, tak by jsi ho rovnou vykostil, no
Lov jezevce ve dne je možný a běžně provozovaný - pomocí norníků. Ale když si uvědomím, jaký je jezevec statečný bojovník a jak ti psi často vypadají /a to nemluvím o tom, co si "užije" ten jezevec/, dám rozhodně přednost čekání při měsíčku. Je to takové, jak psal Javůrek, "chlapsky správnější". Dle oficiální statistiky bylo v ČR vloni uloveno 2790 jezevců. Kdyby se nelovilo v noci, kdoví, kdoví - to číslo by podle mě bylo maximálně v řádu stovek kusů. A co se týče porušení zákona - kde není žalobce, není soudce a já aspoň nevím o žádném případě, kdy by byl někdo za noční lov jezevce popotahován. Snad se těchto slov žádný iniciativní zelený blbec nechytne... Samozřejmě by bylo nejlepším řešením legalizovat současnou praxi, jenže do změny zákona se nikdo moc nehrne, pokud se nejedná o nějakou pí....nu z EU - viz neolověné broky.
A abych nebyl tak úplně OT - budu-li lovit jezevce v zákonné době lovu jen odstřelem a ne norováním, šance na úspěch lovu či na jezevcovo přežití bude podstatně vyšší. Ne ve všech říjnových měsíčných nocích je tak jasno, aby se dalo zodpovědně vystřelit a v listopadu aspoň u nás často /dle počasí/jezevci už hajají.
Naposledy upravil(a) fesoj dne úte 18.10.2011, 19:02, celkem upraveno 1 x.
fesoj - já psal o odstřelu.
Norování neuznávám, snad jen jako nutnost při přemnožení.
Lov jezevce je vcelku snadný, pokud se ví jak a kdy, je to tutovka, ale setkat se s ním za světla v době lovu je velká náhoda a značně individuální záležitost. ( někteří jedinci jsou před zimou žraví tak, že v zápalu nerozeznají den a noc )
jo ale seš taky hájenej . Jinak do zákona ať se radši nechytá, nebo ne všechny změny by byly ku prospěchu. Ocelové broky tam byly napsány od začátku ( tuším 2003 nebo 2001) s tím že to platí od 1.1.2011 Tak dopředu na nás mysleli
Teoretický dotaz , čistě teoreticky je vhodná zbraň s německým napínáčkem na střelbu na velké vzdálenosti (nebo střední, cca do 400m)? Domnívám se, že napínáček vnese zpoždění do spoušťového systému. Co na to teoretici? Mám možnost přitáhnout takového "varminta alpského stylu" s německým napínáčkem a váhám.
Vzdy je to jen otazka uniformity spousteni. Pokud budes spoustet stale stejne, neni ceho se obavat. Mimo to bych zpozdeni napinacku priliz neresil. Staci takto?
TIKKA T3 Varmint Stainless 308WIN, Leupold VX3 4,5-14x50 long range ill fine duplex
TIKKA T3x TAC 300WM, EAGLE TSV 14:02/75 640
ZKM452 22LR, PARD 008
IZ27M 12x76
To zpoždění napínáčku je relativní. Sice je nositelem faktického zpoždění spuštění - je tam děj navíc, ale zároveň se to vyruší zkrácením reakční doby - chci spustit (mozek)/spustím(prst). A pokud není spoušť vyloženě lehounká sportovní (0,2kg apod. jako třeba u "libovolky"), což by suplovalo napínáček, vždy je třeba potáhnout postupně plynule. Toto u napínáčku odpadá, tam stačí jen položit prst a skutečně lehce potáhnout.
Ergonomie je jiná věc stejně tak jako pohotovost použití zbraně - tady jednoznačně vede, dle mě, přímá krátká spoušť.