8x57 JS

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
michalos
Zkušený diskutér

Re: 8x57 JS

Příspěvek od michalos »

navip píše:Není to náhodou s tou tvrdostí a delší tratí poněkud naopak :wink:
Jak to máš na mysli.... když je střela tvrdší hodí se na delší vzdálenosti už kvůli tomu že dál má menší rychlost...kdybys prostřelil srnce na 50 metrů a na 150 metrů tak bude mít rozhodně zásadní vliv rychlost...ale také charakter střely...ale je toho zde napsáno až až...
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

Sierra je tvrdá střela Amerického výrobce. Hodí se spíše na tvrdší zvěř i na menší vzdálenosti. Čím vyšší rychlost a odpor tkáně, tím lepší deformace střely. Geco je dobré max. do průměru 7mm, pak už to nějak chlapci na Tchajwanu nezvládli.
Geco bylo kdysi dobré, řekl bych hodně dobré. Postupem času to jde ale někam......Kamarád ho střílí skoro 10 let z 243Win. a ukazoval mi několik krásných hřibů z velkých prasat (šarže do roku 2007). Současná produkce se rozprskne při vstřelu na žebrech.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
navip
Pravidelný diskutér

Příspěvek od navip »

michalos píše:
navip píše:Není to náhodou s tou tvrdostí a delší tratí poněkud naopak :wink:
Jak to máš na mysli.... když je střela tvrdší hodí se na delší vzdálenosti už kvůli tomu že dál má menší rychlost...kdybys prostřelil srnce na 50 metrů a na 150 metrů tak bude mít rozhodně zásadní vliv rychlost...ale také charakter střely...ale je toho zde napsáno až až...
No právě, že jde hlavně o optimální deformaci střely a z toho vyplývá že na kratší vzdálenosti ,pokud je rychlost vysoká použiji tvrdší střelu která se předčasne nerozloží a na větší vzdálenost,kdy rychlost klesá použiji měkčí střelu aby se dostatečně deformovala.Mluvíme samozřejmě o stejném druhu zvěře
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

navip píše:
michalos píše: ....Jak to máš na mysli.... když je střela tvrdší hodí se na delší vzdálenosti už kvůli tomu že dál má menší rychlost...kdybys prostřelil srnce na 50 metrů a na 150 metrů tak bude mít rozhodně zásadní vliv rychlost...ale také charakter střely...ale je toho zde napsáno až až...
No právě, že jde hlavně o optimální deformaci střely a z toho vyplývá že na kratší vzdálenosti ,pokud je rychlost vysoká použiji tvrdší střelu která se předčasne nerozloží a na větší vzdálenost,kdy rychlost klesá použiji měkčí střelu aby se dostatečně deformovala.Mluvíme samozřejmě o stejném druhu zvěře
navip ma samozrejme uplnu pravdu.

Nezmyslov o vhodnosti "tvrdych" striel na long range lov zveri tu bolo skutocne popisanych az-az. Zial ako je vidno, ludom to nanestastie utkvelo v pamati a to je velka chyba.

Pardon za OT, ale toto bolo potrebne akcentovat bez ohladu na kaliber (v tomto pripade aj temu).
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Jiří K.
Zkušený diskutér

Příspěvek od Jiří K. »

Osobně jsem střely Sierra GK zkoušel ve dvou rážích ( 7 x 57(R) a 8 x 57 JS). Zkušenosti byly rozdílné. V sedmičce se to u srnčího chovalo jako celoplášť ( kusy do 50 m). V osmě to na výstřelu neskutečně rozbíjelo. Opět cca 50 m, stříleno na komoru, výstřely přes 10 cm a přitom zvěř odbíhala. Sic ne daleko. Lišku jsem pomalu rozpůlil. V osmě jsem s danou střelou, ale ulovil pouze 3 ks srnčího a 1 ks lišky. Takže mé hodnocení berte s rezervou, dostal jsem několik nábojů na vyzkoušení.
K dotazu jak chodí tato střela proti SPCE, mně šla v 100 m o 5 cm níž. Tohle by si měl každý vyzkoušet sám u své konkretní zbraně. Někdy to jde naprosto stejně, jindy jsou rozdíly až k neuvěření. A to i na vzdálenosti třeba jen 50 m.
opel
Nový návštěvník

Příspěvek od opel »

Chcem sa spytat či ma niekto skusenosti z Blaser CDP v 8x57js
pavel
Pravidelný diskutér

Příspěvek od pavel »

v 8x57 JS je blaser CDP jedna z nejlepších střel... :wink:
Myslivec01
Nový návštěvník

Příspěvek od Myslivec01 »

RWS Evolution. Bezkonkurenčně nej k této ráži.Osobně bych ji už za nic nevyměnil.
vhool

Příspěvek od vhool »

Myslivec01 píše:RWS Evolution. Bezkonkurenčně nej k této ráži.Osobně bych ji už za nic nevyměnil.
s tvrzenim o necem ze je "NEJ" bych byl opatrny,pro tuto razi funguji stejne neli lip i jine strely,spis zalezi na laboraci .
co se strel tyka tak jsou to jeste treba accubond,TOG nebo NP ci A-frame :wink:
hajnyrobatko
Nový návštěvník

Příspěvek od hajnyrobatko »

Blaser CDP v této ráži super. Vlastní zkušenost. Zvěř po ráně v ohni, nebo pár metrů od nástřelu silně barvící, žádné podlitiny, nerozbíjí netříští se nesvléká se z pláště a tvoří parádní hříbek. Střela je přesná ale cena drobátko vyšší. Za kvalitu se platí víc ale vyplatí se na střelivu nešetřit!
Poly
Nový návštěvník

Příspěvek od Poly »

Otázka je trochu mimo lovectví, ale rád bych se zeptal, zda je vhodná tato ráže pro terčovou střelbu na střední a dlouhé vzdálenosti. Pokud se nepletu, jde o evoluci původního 7,92x57 I. Hornady nabízí dokonce i náboje pro sportovní tečovou střelbu.
Děkuji
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Určitě. Jinak i Nosler pro letošní rok "vyrazil" s novou HPBT 200grejnovou v S osmičce. Třeba se někdo za oceánem pokusí o renesanci a Sako postaví varminta:).
lubos2
Nový návštěvník

Příspěvek od lubos2 »

Zdravím, nemá niekto ďalšie-novšie skúsenosti s nábojmi od S&B, Nosler Partition? http://www.sellier-bellot.cz/cesky/kulo ... roduct=237
Čouda
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Čouda »

Ten Nosler od S&B by mě tedy taky moc zajímal. Včera jsem se byl kouknout u mého prodejce střeliva, co má skladen. Potřebuji na něco nastřelit R93 a původně jsem chtěl Normu Vulkan. Bohužel to nemá a vehementně mi nabízel právě ten Nosler Partiion od S&B. Jenže jsem dneska koukal na jejich stránkách a ta jejich laborace mě přijde pomalá na to, o jak tvrdou střelu se jedná. Obávám se, aby to vůbec barvilo. Tvrdil, že se to kupuje nejvíc z toho, co tam má.
Tak sem se zkušenostma chalani.
Mannlicher SM 12 LH 9,3*62 + Meostar R2 2.5-15x56 +Blaser Dual Brake
Blaser R93 Left Hand Semi Weith 8*57 IS + HIKMICRO Alpex
Čouda
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Čouda »

:lol: :lol: Právě jsem si uvědomil, jak jsem byl spokojený s mou bývalou ráží 6.5x65, protože se do toho dělalo jenom jedno střelivo (KS 8.2g os RWS) a starosti co do toho jsem tudíž neměl. :D
Mannlicher SM 12 LH 9,3*62 + Meostar R2 2.5-15x56 +Blaser Dual Brake
Blaser R93 Left Hand Semi Weith 8*57 IS + HIKMICRO Alpex
Odpovědět