Teoretické debaty kolem střelby

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
Odpovědět
dalas
Administrátor

Re: teoreticke debaty o vsem kolem strelby...

Příspěvek od dalas »

Ona to nemusela být ani ta střela, kterou vystřelil co mu rozbilo kebuli. Mohlo to být i kus šutru, rozvalenýho střelou. Pravděpodobnost odrazu směrem ke střelci sice klesá, ale není, jak vidno, nulová za všech podmínek.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

Zbrojovák píše:tady nějaké video co umí střely při odrazu, myslím poučné
http://www.youtube.com/watch?v=PcJBJYH7Xi8

http://www.youtube.com/watch?v=IPZyBLv0ijc
tady je vidět jakou měl vhool pravdu když psal o tom jak může být některá střelba nebezpečná
CZ 550 american 308win.
Toma
Zkušený diskutér

Příspěvek od Toma »

Stačí si dát na 10 metrů smrkovou desku a střílet ze vzduchovky,určitě to znáte jak se diabolky odráží zpět ke střelci,a na vyražení oka by to stačilo.
Lovec zabíjí jednou ranou.
Reno
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Reno »

Jak už tu opakovaně zaznělo, nikdo z nás nemůže při lovecké střelbě riziko škody odraženou / zbloudilou střelou zcela eliminovat, můžeme se jen dodržováním vhodných bezpečnostních pravidel snažit toto riziko minimalizovat. Taky jsem v armádě střílel "trasírkama" a některé odrazy opravdu stály za to... :shock: Jak se říká - náhoda je vůl a naším cílem by mělo být jí poskytnout co nejméně prostoru a příležitosti způsobit něco nežádoucího. Mlhavě si vzpomínám na případ z Německa, kde před X lety šetřili "vraždu" nějakého úředníka, který byl sedíc u svého pracovního stolu, v nějakém 2. patře kancelářské budovy, střelen skrz okno do hlavy ráží 9 mm Luger... Vyšetřovatelům se ale pořád nezdál směr zásahu a nemohli přijít na to, odkud vrah vlastně střílel, protože ve správném směru nebylo nikde v okolí tak vysoko položené místo... Že by snad vrtulník či co? Jeho přítomnosti by si však ostatní v budově i okolí přítomní lidé nemohli nevšimnout. Nakonec se při podrobnějším balistickém zkoumání přišlo na to, že střela byla vypálena ze skoro 1 km vzdálené střelnice, kde nějaký blb neopatrnou manipulací s pistolí přestřelil zábrany i ochranný val a střela oblou balistickou křivkou dolétla až k výše zmíněné kancelářské budově, kde jí zůstalo ještě tolik energie, že dokázala prorazit skleněné sklo a spánkem nebohého uředníka proniknout tak hluboko do mozku, že mu způsobila smrtelné zranění. A to byla "jen" 9 mm Luger... :cry:
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Když jsem u toho, mám pár nových poznatků ohledně chování těžkých loveckých střel po průchodu zvěří.
Když mám v revíru čas a podmínky to dovolí, snažím se vždycky vykopat střelu ze země. Jak jsem zjistil .458 poloplášť RN 22,3g s v0 700m/s po průchodu komorou zvěře, a to ani lehčí (jezevec), nemá tendenci se zavrtávat do hlíny (suché). Stalo se mi poslední dobou několikrát, že jsem našel jen dráhu v zemi a to i z větších dopadových úhlů. Předpokládám, že to je dáno velkou čelní plochou střely, která je navíc už z části zhřibovaná. Obdobnou zkušenost udělal nově kolega s 12,7x70 (500Jeff.) RN 36,9g/630m/s.
Do nedávna jsem lovil 8x64S s klasickou 12,7g SPCE, která se vždy po průchodu zvěří tříštila a zbytky střely a pláště jsem běžně nalezl buď v zemi nebo na zemi - většinou jen plášť, nebo prostý olověný váleček. Pokud to byl 14,3g TOG, zůstal kompaktní menší hříbek zavrtaný běžně v zemi. Čili riziko odrazu bylo mnohem menší.
Tedy rozhodně bych těžší ráže nedoporučil do příměstských nebo rovinatých honiteb, stejně tak jako homogenní nebo pevné bondované střely. Je to vždycky něco za něco - stabilita přes překážky a kompaktnost oproti riziku odrazu a většího ohroženého prostoru.
Obdobně se na poli chová i olověný slug nemluvě o nechvalném S-ballu, který dnes už spadá do kat "A" - zakázané střelivo.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

myslím že to nebude jenom o těžkých střelách mě už několikrát 308 win taky překvapila kam dokáže uhnout
CZ 550 american 308win.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Asi před měsícem jsem si všimnul rejpance ve smrku asi 3m nad zemí. Vzpomněl jsem si na lov srnce, kdy po průchodu komorou zůstala na louce asi 2m dlouhá rýha. Směr napovídal, že by to mohlo být od této střely. Vzdálenost byla asi 15m. Pristavil jsem auto, vylezl na kapotu a tak tak jsem na místo dosáhl nožem. Střelu jsem vydlabal a byl to zbytek 11,7 g SPCE z mojí 308W. Plášť byl rozšklebený kousek za střižnou hranu a na dně trochu olova, jak když povytáhne těsto. Zajímavý ale bylo, že střela byla ve stromě téměř z boku a zaryla se zádí napřed. Z toho usuzuji, že střely pokud se odrazí od země v dostatečném úhlu a letí další stovky metrů, díky ztracené stabilitě velmi rychle pozbývají na energii. Ke zranění při zásahu člověka takto padající střelou s velkou pravděpodobností dojde, ale při troše štěstí už nemusí být smrtelné. Nerad bych ale, aby tento úsudek sloužil k polevení v opatrnosti. Rozhodně ten pocit po takovéto ráně za moc nestojí.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
MiraDuchek
Zkušený diskutér

Příspěvek od MiraDuchek »

.
Naposledy upravil(a) MiraDuchek dne ned 31.3.2013, 5:05, celkem upraveno 2 x.
CZ 550 medium,7mm rem.mag.+Swarowski Z6i 2,5-15
Ruger No.1 9,3 x 74 R, Meostar 7x56
Stafordšírský bulteriér Alli Staf Anatol,Christopher Blue Nijada
http://jana-duchkova.webnode.cz/
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Že odraz dopadu se rovná, toť známý zákon optický...
Neuplatňuj ho v myslivosti, byl by to omyl tragický !
Odražené střely totiž mívají svou vlastní vůli,
v prapodivném úhlu letí, ať jde o brok nebo kuli.
Dráhu nelze předem určit, Murphyho však zákon tu je :
Pokud poblíž stojí člověk, určitě je přitahuje !
Náhoda je blbec. Vždy musíš bezpečnost na mysli mít :
Nikdy nesmíš proti lidem mířit, natož vystřelit !
Kritériem pravdy je praxe.
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Fesoj:
Výstižné :wink:

No já se ale obávám že ten hříbek 22g zas tak rychle energii neztrácí :? a i kdyby někomu jen spadl z výšky 100m na hlavu, problém by to asi byl...
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

váha to je, ale je to taky plocha s BC 0,0xxxx (obrazně). A jak spadne pod cca 400m/s začne ho brzdit i sací odpor. Ale přiznám se, že bych tím po palici dostat nechtěl. :x
miso243
Pravidelný diskutér

Příspěvek od miso243 »

Pri 338win mag 250 gr Speer som opakovane na strelnici aj v revíry zistil pri malých dopadových uhloch na tvrdom povrchu (lúka a pod.) aj niekoľko metrové dráhy strely. Ako keby strela kopírovala povrch až kým nedošlo k poklesu roviny. Ak ďalej plocha opäť stúpla, dráha sa znovu objavila. Ak je povrch nakyprený strela sa neodráža.
František Fořt
Věčnej rejpal ;-)

Příspěvek od František Fořt »

Já jsem naštěstí (?) viděl tyhle dlouhé rýhy jen po slugu na naháňkách...... :? U kule sem vždycky viděl klasickou "díru" v prostoru za kusem v okamžiku zásahu. Ale možná je to tím, že u nás máme vysoké posedy :D
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Kdysi dávno jsem si koupil před 14 lety první 300WM a dovezl ji nastřelenou z UB domů,tak jsem šel hned na posed a na 220m jsem si dal na zem-strniště po řepce- krabici od banánů s terčem. Byla to vzdálenost na hraně pole kukuřice s řepkou(čerstvé strniště) kde byla v metrové mezi kaluž a prasata se tam objevovali jak ráno, tak i večer. Prostě kontrolní výstřel přímo na bojišti. Posed měl jen podlahu vysoko 7m a pole je rovina, která se táhla si 300m a pak se cca 150 zvedá a pak je les. Les je cca 2 km široký a pak je dědina.Měl jsem pocit, že je tam bezpečno. 5x jsem trefil banány a za krabicí bylo 5 šliců cca 3m dlouhých a to s pitomým SP Norma 11,7g, který je jak bláto a měl by se rozpadnout. Když jsem si uvědomil výkon a možnost doletu střely, tak mě dobře nebylo. Nikdy jsem pak na tom místě tak daleko nelovil a hodně jsem se tímto hloupým pokusem naučil!!!
savazka
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od savazka »

Všechny debaty kolem bezpečnosti střelby a odpovědnosti při střelbě mi přijdou až zarážející, když si pak pustím video některé z desítek naháněk na černou co jsou na netu k vidění. Střelba z volné ruky na 150m na kus ve svižném klusu. Střely rozprskávající drny mezi psy a stopnutým čuníkem, kůra létající ze stromu, který (prevít) vyrostl zrovna mezi střelcem a přetahujícím prasetem...Tam je bezpečnost kde?:) Takové rany se pak odrážejí na všechny strany, o nějaké "bezpečné" střelbě vůbec nemůže být řeč. Ale evidentně to nikomu příliš nevadí... A že takové rany padají na mnoha naháňkách ročně je jasné. Pro mě lov na naháňkách, nadháňkách, nátlačkách,...zavání průs..em.
Pak se jen musím pousmát, když někdo objeví ve videu při lovu zvěře z posedu a s oporou minidomeček kdesi v pozadí...
Brno Effect 6,5x57R
UB 16x70 / 5,6x52R
Belgie 16/70
ZKM 456
Odpovědět