Vložná hlaveň 22LR VH12 do kozlice CZ584
Vložná hlaveň 22LR VH12 do kozlice CZ584
Zdravím, mám ji v plánu koupit. Máte někdo osobní nebo i zprostředkované info o této vložné hlavni z CZUB?
Díky
zde odkaz na foto:
http://www.dianakraus.cz/hlaven_vh12
Díky
zde odkaz na foto:
http://www.dianakraus.cz/hlaven_vh12
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Re: Vložná hlaveň 22LR VH12 do kozlice CZ584
Opravdu nikdo nic
V pondělí jedu do Brodu tak uvažuju že bych ji vzal.

kdysi jsem v brodě v podnikovce kupoval kulobrok a tak jsem po ní pokukoval a pani mi ji rozmluvila ať to neberu že ohlasy a reakce nejsou zrovinka pozitivní víc ti k tomu říct nemohu dal jsem na její radu
No tak jsem ji vzal, za těch 2tisíce kč to nevypadá špatně (zpracování). Bude si to chtít pohrát s nástřelem - to bude asi babračka, ale s tím jsem počítal. Pak dám rezymé.
Dotaz do pléna, kolik padá V0 22LR na každý minus 1cm délky hlavně? Tato má 310mm, v tabulkách jsou běžně v0 pro 600mm zk.hlaveň. Měřil jste někdo rychlosti v0 např z 22LR pistole?
Dotaz do pléna, kolik padá V0 22LR na každý minus 1cm délky hlavně? Tato má 310mm, v tabulkách jsou běžně v0 pro 600mm zk.hlaveň. Měřil jste někdo rychlosti v0 např z 22LR pistole?
Zkus tohle, tam popisujou rychlosti a učinek z krátké zbraně.... třeba ti to v něčem pomůže
http://temneuzemi.webzdarma.cz/Palne_zb ... e_22LR.htm
http://temneuzemi.webzdarma.cz/Palne_zb ... e_22LR.htm
Třeba toto...
Z Rugeru KMK 512 s hlavní délky 140mm bylo dosahováno úsťové rychlosti v rozsahu od 282,9 až po 336,6 m/s, přičemž průměrná rychlost činila 309 m/s. Norinco M 93 s hlavní délky 102mm dosahovalo úsťových rychlostí 257,5 až 317,8 m/s, průměrná rychlost zde činila 297 m/s. U opakovací pušky ZKM 452 s délkou hlavně 580mm se naměřené hodnoty pohybovaly od 310,6 do 367 m/s, průměrná rychlost činila 342 m/s.
Z Rugeru KMK 512 s hlavní délky 140mm bylo dosahováno úsťové rychlosti v rozsahu od 282,9 až po 336,6 m/s, přičemž průměrná rychlost činila 309 m/s. Norinco M 93 s hlavní délky 102mm dosahovalo úsťových rychlostí 257,5 až 317,8 m/s, průměrná rychlost zde činila 297 m/s. U opakovací pušky ZKM 452 s délkou hlavně 580mm se naměřené hodnoty pohybovaly od 310,6 do 367 m/s, průměrná rychlost činila 342 m/s.
Děkuji za vyčerpávající odpověď
Čili výsledek je ten, že u 22LR je úbytek v0 na každý minus 1cm vývrtu asi 1,5 až 2m/s, v závislosti na použitém typu munice.

Pokud jde o rychlost tak asi zanedbatelné ,ale pokud jde o přesnost tak jsem přesvědčen že pistolové Lapua budou přesnější vzledem k nižším úsťovým tlakům a v tom zbytku brokové hlavně budou míň ovlivňovat střelu.
- fesoj
- Zkušený diskutér
Tomu moc nerozumím. Proč by na přesnost mělo mít vliv to, že střela po opuštění hlavně pokračuje prvních pár decimetrů tunelem, který pro ni vlastně ta broková hlaveň tvoří ?
Kritériem pravdy je praxe.
Jedná se o tzv. pásmo dodatečného účinku prachových plynů, kdy je střela ještě stále urychlována, ačkoliv je už mimo vývrt. Pokud budou úsťové tlaky minimální, plyny budou obtékat střelu minimální intenzitou a tím ji tolik nerozhodí. Pokud se jedná o případ této vložné hlavně, je navíc uložená nesouose z důvodu okrajového zápalu. Plyny se budou vířit a odrážet ve zbytku brokové hlavně rovněž nesousose. Teď je otázka aby tyto jevy byly maximálně konzistentní a ideálně i minimální. Proto se mi jeví profi-terčové pistolové střelivo logicky v tomto případě jako nejlepší varianta.
Otázka ranivosti obyčejné RN Pb střely je jinde, dutinka bude fungovat určitě lépe, to je jasné. Plánuju s tím ale lovit i holuby, kuny apod. Na kunu jsem střílel několikrát na újedi, bohužel její vitální zóny jsou tak malé, že je na 30m broky 3,5mm prostě obejdou. Jednou jsem bohužel i postřelil a od té doby na kunu brokem 3,5mm jen na blízko - do 20m a na široko. A to byl i jeden z dúvodů nákupu 22LR hlavně.
Proto dám přednost přesnosti před ranivostí. Toto všechno ale odzkouším, udělám nějaké nástřely a pak to tu hodím. Doufám že bude Sv. Hubert stát při mně a dám se pak i fofo účinků.
Otázka ranivosti obyčejné RN Pb střely je jinde, dutinka bude fungovat určitě lépe, to je jasné. Plánuju s tím ale lovit i holuby, kuny apod. Na kunu jsem střílel několikrát na újedi, bohužel její vitální zóny jsou tak malé, že je na 30m broky 3,5mm prostě obejdou. Jednou jsem bohužel i postřelil a od té doby na kunu brokem 3,5mm jen na blízko - do 20m a na široko. A to byl i jeden z dúvodů nákupu 22LR hlavně.
Proto dám přednost přesnosti před ranivostí. Toto všechno ale odzkouším, udělám nějaké nástřely a pak to tu hodím. Doufám že bude Sv. Hubert stát při mně a dám se pak i fofo účinků.

- fesoj
- Zkušený diskutér
Děkuji za vysvětlení. Tenhle problém spadá do oblasti tzv. přechodné balistiky a přiznávám, že o té nevím skoro nic. Holt jsem zas o něco chytřejší - a vo tom tohle fórum je.
zbrojovák asi budu rejpal ale proč potom raději nenosit na posed klasiku zbrań a ještě malorážku, chápu pokud to máš daleko a špatným teréném což na Valašsku je, osobně jsem ho poznal velmi dobře na když jsme běhávali na soustředkách po kopcích
, tak oceníš každé kilo které nemusíš sebou tahat.A nebo pořídit tu novou malorážku a ve výkonější ráži 22WMR a nebo v té .17 tu ttady někdo na lišky chvállil

- fesoj
- Zkušený diskutér
Nedovedu si dost dobře představit, že bych v kopcovitám terénu nosil na posed 2 flinty. Cesta tam by se snad i dala zvládnout, ale takový transport uloveného divočáka dá dost zabrat i s jednou zbraní. Ledaže bych si pořídil nějakého kedyho jako na golf. 

no a nebo pořídit troják a do něj vložnou hlaveň a pak máš vše najednou v jedné flintě a navíc ten výběr ráží je super co jsem koukal jen ta cena jen ta cena