Zbraň-cesta do honitby

Veškerá legislativa ohledně lovectví a myslivosti
Odpovědět
kounek
Zkušený diskutér
Příspěvky: 537
Registrován: ned 11.7.2010, 17:47

Re: Zbraň-cesta do honitby

Příspěvek od kounek »

Myslím že narazíš-li na blbce, existuje jedno jediné řešení a to zavolat policajty.

Pokud dodržím výše zmíněné, tedy že budu mít zbraň v pouzdru a ve stavu který neumožňuje její okamžité použití, tak bych si ji nenechal mysliveckou stráží odebrat. Ikdyž na to mají papírově právo, já nemůžu vědět, jestli jsou opravdu myslivecká stráž, jestli nemají průkazy třeba falešné. Tudíž se nehodlám v žádném případě dopustit nedovoleného ozbrojování a volal bych na místo policii...
Mauser M12MAX 308w; Blaser 750/88 5,6x52r/9,3x74r; Brno 502 243/12,Brno Stopper 458WM, CZ457
Dříve:CZ550Safari 375hh; CZ527; BO803.8; CZ550 9,3x62; IZH94; PPK K1 308w; Rössler Titan6 308w; Merkel Suhl 220E 9,3x74R/9,3x74R; ZKK600 30-06
Lesomil
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 455
Registrován: úte 04.1.2011, 19:29

Re: Zbraň-cesta do honitby

Příspěvek od Lesomil »

Kounek :) ,
naprosto správný přístup k věci!!!!!!! Právě proto, že záleží na výkladu zákona....(ono totiž oprávnění myslivecké stráže skutečně vyznívají jako kdyby mohla vše....) Pokud jedná myslivecká stráž slušně, většinou se dohodnete (tak jako s četníkem....) Pokud si bude léčit mindráky, pak postupovat jak jsi naznačil. "Vážený pane, sice jste mi zamával před tváří nějakým průkazem a máte odznak, ale ze způsobu vašeho jednání se mnou si toto nedokážu dát dohromady se slušným vystupováním myslivecké stráže. Necháme tedy věc vyřídit policií, kterou nyní přivolám. Mé podezření, že jste před započetím svého úředního jednání požil alkohol ponechme stranou do příjezdu policie.... Svou zbraň vám nepředám, neboť vy jako myslivecká stráž jste veřejným činitelem a svým protizákoným požadavkem a snahou odebrat mi zbraň, kterou v této chvíli mám jen v držení a nenesu ji, se podle mého názoru dopouštíte trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby.....dle ustanovení §329 odstavce 1 písmene a,b trestního zákoníku (ve znění zákona č. 306/2009 Sb. ) Na mou zbraň tedy nesahejte a vyčkejme příjezdu policie.... " No, ale jediným, kdo může vykládat zákon je soud....!

Je to pomalu román, ale myslím, že jako obhajoba by to později obstálo. Tedy pokud není dán myslivecké stráži klacek do ruky samotným majitelem zbraně. On totiž člen myslivecké stráže i když nepostupuje podle zákona je stále veřejným činitelem a nelze mu dát přes ústa mimo sebeobranu.
Fesoj mne možná upřesní, či vyvede z omylu, ale takto to vidím já...
Petr1970
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1867
Registrován: úte 26.1.2010, 9:46

Re: Zbraň-cesta do honitby

Příspěvek od Petr1970 »

vesrad: znám magory co to nosí pod baloňákem.... pumpu nebo tacticala...
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Loveček
Nový návštěvník
Příspěvky: 3
Registrován: čtv 10.11.2011, 9:29

Re: Zbraň-cesta do honitby

Příspěvek od Loveček »

Trochu se mě zdá, že výklad zákona u některých z diskutujícíh je trochu vedle a tak bych si dovolil přispět se svojí troškou do mlýna.
§ 2 zákona č. 119/2002 SB., odst.2,:
Pro účely tohoto zákona se rozumí:
a) držením zbraně nebo střeliva mít
1. zbraň nebo střelivo uvnitř bytových nebo provozních prostor nebo uvnitř zřetelně ohraničených nemovitostí se souhlasem vlastníka nebo nájemce uvedených prostor nebo nemovitostí, ( zjednodušeně - doma, v hospodě, v klubovně)
2. zbraň nenabitou náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo, (zjednodušeně u sebe, v ruce )
b) nošením zbraně nebo střeliva mít zbraň nebo střelivo u sebe, s výjimkou případů uvedených v písmenu a),
Takže zákonem je vymezeno za jakých podmínek zbraň držím, pokud tyto podmínky nesplňuji jedná se vždy o držení. To platí paušálně na všechny držitele ZP.
Držitel zbrojního průkazu skupiny C je oprávněn dle § 28, odst. 2 písm a):
Podle účelu užívání nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit loveckou zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo loveckou zbraň kategorie C; tuto zbraň může nosit pouze na střelnici nebo v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu.
Z dikce zákona je tedy jasné, držet zbraň mohu kdekoliv a nejsem ničím omezen ( úmyslně pomíjím shromáždění osob a podobné akce), žádným místem držení, můžu na celém území ČR. U nošení se ale jedná o něco jiného, to mohu provádět pouze na střelnici nebo v místě kde mě k tomu opravňuje zvláštní právní předpis - tedy zákon o myslivosti. Ten mě opravňuje k výkonu práva myslivosti tam, kde mám vydanou povolenku k lovu. Takže nosit zbraň mohu ve své honitbě.
Jako myslivci, držitelé ZP skupiny C, máme ale ještě jednu velice specifickou vyjímku v zákoně a to § 29, odst 6,:
Držitel zbrojního průkazu skupiny C je povinen přepravovat drženou zbraň na místo, kde je oprávněn ji nosit, pouze ve stavu vylučujícím její okamžité použití; používá-li při této přepravě dopravní prostředek veřejné hromadné dopravy, je povinen tuto zbraň přepravovat v uzavřeném obalu.
Tímto bodem je držení zbraně myslivcem - držitelem ZP skupiny C dále zpřesněno, pokud přepravuji zbraň na místo kde jsem oprávněn ji nosit tedy do honitby kde vykonávám právo myslivosti je podmínkou, že takovou zbraň mám ve stavu , který mi neumožňuje ji okamžitě použít, což v danném případě znamená, že ji nemám nabitou náboji a to jak přímo v komorách, tak i případně v zásobníku. Na základě tohoto bodu se na mě nevztahuje plně ustanovení § 2 o povinnosti přepravovat zbraň v uzavřeném obalu. Pouze pokud do honitby pojedu MHD musím mít zbraň uloženou ve furtrálu, jinak nikoliv.
Aby tedy bylo úplně jasno pokud jdu do své honitby přes jakoukoliv jinou honitbu mohu mít zbraň úplně normálně na rameni, nemusím ji mít v pouzdře, ale musím ji mít vybitou. Náboje mohu mít v kapse nebo je držet v ruce, to je úplně jedno.
A pokud se týká myslivecké stráže, opět dochází k pomýlení a zmatení pojmů. Myslivecká stráž mě samozřejmě může zastavit a nechat si ode mě předložit ZP a průkaz zbraně. Pokud tyto doklady na výzvu je předložím, je ihned na místě jasné, že jsem legálním držitelem zbraně a není žádného důvodu pro mysl. stráž mě takovou zbraň zabavit. Jediná trochu sporná záležitost nastává tehdy, kdybych měl myslivecké stráži na její výzvu předložit zbraň, tak aby se mohla přesvědčit, že je ve stavu vylučujícím okamžité použití. Jako držitel ZP mám povinnost předložit zbraň pouze na výzvu policisty, ale jako řádný myslivec bych se rozhodně nestyděl stráži zbraň předložit, nebo ukázat.
Oprávnění stráže k zadržení zbraně je nutné vykládat pouze ve vztahu k osobám, které nemají potřebné doklady, nebo loví bez patřičného oprávnění, či zakázaným způsobem lovu.
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Zbraň-cesta do honitby

Příspěvek od fesoj »

Nevím, jak by se líbilo orgánu myslivecké stráže, kdyby potkal v honitbě mimo cestu cizího chlapa, plížícího se křovím, který bude v pravé ruce držet zlomenou brokovnici, v levé dva náboje a bude tvrdit, že mu to zákon umožňuje a že se ničeho nedopouští - i když v našem Absurdistánu není vyloučeno, že by mu soud dal nakonec zapravdu. Notabene i kdyby po něčem vystřelil a netrefil, nebyl by důkaz a bylo by to jen tvrzení proti tvrzení. A ještě maličko odbočím. Přistihne-li MS v honitbě člověka, který v ruce drží drátěné oko, je oprávněna konat. Bude-li však mít v ruce jen drát a patřičné kleštičky, nemůže MS dělat vůbec nic, bez ohledu na to, kolik ok ze stejného drátu už v honitbě nalezla. Teď budu citovat sám sebe : Zákon však straní pobudovi a přistiženému pytlákovi nesmíš ani dubovou holí naložit pár tam, kde to bolí :cry:
Kritériem pravdy je praxe.
Lesomil
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 455
Registrován: úte 04.1.2011, 19:29

Re: Zbraň-cesta do honitby

Příspěvek od Lesomil »

Zdravím :) !
Já si tedy dovolím nesouhlasit. V závěru svého příspěvku píšeš, že můžeš po cizí honitbě chodit se zbraní volně v ruce, či na rameni a náboje např. v ruce. Zajímala by mne Tvá obhajoba v případě, že někdo bude tvrdit, že jsi právě cpal ty náboje do hlavní v dostřelu např. srnčí zvěře... Že by příprava na pytláctví...? Ani by to nemusela být pravda.. A když budou dva, máš problém..... Zároveň pak ale při své citaci Zákona o zbraních v § 1 a) odstavci 2 uvádíš :
2. zbraň nenabitou náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo, (zjednodušeně u sebe, v ruce )

Právě zde je tímto zákonem uložena přeprava zbraně z místa na místo v uzavřeném obalu..... Nešpochopil jsem jak jsi dospěl k názoru, že toto se na Tebe plně nevztahuje....? Jaká, případně která část se tedy na Tebe vztahuje? Na základě jaké úvahy jsi vypustil povinnost mít zbraň v uzavřeném obalu? Pokud jsem pochopil správně, při své cestě do revíru procházíš cizí honitbou a tedy přepravuješ zbraň z místa na místo... nebo ne? Pokud je nenabitá a v obalu, jedná se o držení zbraně. K tomu jsi oprávněn. Ale běhat po cizí honitbě se zbraní a náboji v ruce je nošení zbraně. V takovém případě podle mne nemáš v cizí honitbě co dělat. Výjimkou jsou ovšem pozvání, společné akce, hostovské povolenky a podobně.... :)

Při Tvé citaci Zákona o zbraních Ti zřejmě uniklo následující:
(2) Držitel zbrojního průkazu skupiny B nebo C je oprávněn
a) podle účelu užívání nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit sportovní nebo loveckou zbraň kategorie B, na kterou
mu bylo vydáno povolení, nebo sportovní nebo loveckou zbraň kategorie C; tuto zbraň může nosit pouze na střelnici nebo
v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu,14)
b) přebíjet pouze pro vlastní potřebu sportovní náboje nebo lovecké náboje se středovým zápalem podle technologických
postupů, které udávají výrobci jednotlivých dílů nábojů, nebo
c) nabývat do vlastnictví střelivo nebo jednotlivé části nábojů do zbraní kategorie B nebo C.

Tedy je třeba rozlišovat stav "držení zbraně" a stav "nošení zbraně" = nejsem si jist, zda tento rozdíl plně vnímáš.... :)
sided
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 163
Registrován: ned 28.2.2010, 15:57

Re: Zbraň-cesta do honitby

Příspěvek od sided »

Loveček píše:Jako myslivci, držitelé ZP skupiny C, máme ale ještě jednu velice specifickou vyjímku v zákoně a to § 29, odst 6,:
Držitel zbrojního průkazu skupiny C je povinen přepravovat drženou zbraň na místo, kde je oprávněn ji nosit, pouze ve stavu vylučujícím její okamžité použití; používá-li při této přepravě dopravní prostředek veřejné hromadné dopravy, je povinen tuto zbraň přepravovat v uzavřeném obalu.
Lesomil
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 455
Registrován: úte 04.1.2011, 19:29

Re: Zbraň-cesta do honitby

Příspěvek od Lesomil »

Tedy ne zbraň v jedné ruce a náboje v druhé........ ? Divné..... :)
losthorizon
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 121
Registrován: ned 22.11.2009, 20:26

Re: Zbraň-cesta do honitby

Příspěvek od losthorizon »

to Lesomil (a ostatní):

kolega zákon citoval správně. Co se týká toho co rozporuješ, pak ve zkratce a zjednodušeně vysvětleno platí, že: pokud někdo někam přepravuje zbraň (například jede autem) pak tuto zbraň musí mít ve stavu vylučujícím její bezprostřední použití, tedy mimo jiné v uzavřeném obalu. Zároveň ale platí, že pokud jde o držitele ZP sk. C (což ty jako myslivec jsi), pak povinnost přepravovat zbraň v uzavřeném obalu nemá, resp. má pouze pokud k přepravě použije prostředek hromadné dopravy!
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Zbraň-cesta do honitby

Příspěvek od fesoj »

To Lesomil - Losthorizon a Loveček mají v tomto pravdu a Ty se bohužel mýlíš, ten uzavřený obal ve vztahu k lovecké zbrani opravdu musíš mít jen v hromadném dopravním prostředku. Já sice s "nahatou" flintou občas autobusem na druhý konec revíru jezdím - ale hřeším na to, že mě autobusáci znají a tolerují mi i psa bez koše. Když jsem jel vlakem pro novou zbraň do Prahy, samozřejmě jsem si v ruksaku vezl pouzdro - bez něj bych to ani nezkoušel.
Kritériem pravdy je praxe.
motolada
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1290
Registrován: úte 18.1.2011, 14:34
Bydliště: Jižní Morava

Re: Zbraň-cesta do honitby

Příspěvek od motolada »

Ano také jsem se tam dlouho louskal a nebylo mě to jasné,já jsem to pochopil takto:
Pokud přepravuji zbraň musí být vyloučeno její okamžité použití!(náboje mimo komoru)
Pokud jedu MHD musí být v obalu!
No a Loveček asi myslel že zákon nerozlišuje mezi přepravou po 4 kolech,na kole,motorce a PĚŠKY!Což znamená že za přepravu se považuje i mašírování po svých,takže by měla být zase vyloučena okamžitá střelba ze zbrane,ale chodit po cizím můžeš?

Než jsem to nadrtil už jste mě trochu předběhli :wink:
Lesomil
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 455
Registrován: úte 04.1.2011, 19:29

Re: Zbraň-cesta do honitby

Příspěvek od Lesomil »

Možná se skutečně mýlím :) Ale já si slova zákona vykládám tak, jak jsou psána. Tedy :
a) podle účelu užívání nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit sportovní nebo loveckou zbraň kategorie B, na kterou
mu bylo vydáno povolení, nebo sportovní nebo loveckou zbraň kategorie C; tuto zbraň může nosit pouze na střelnici nebo
v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu,14)

Jsem toho názoru, že myslivec (potažmo i lovec) je oprávněn NOSIT zbraň pouze tam, kde je k tomu oprávněn. Tedy ve své honitbě. Nevidím oprávněnost myslivce nosit zbraň kategorie C mimo svou honitbu... A jsme zpět u držení a nošení .....
Lesomil
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 455
Registrován: úte 04.1.2011, 19:29

Re: Zbraň-cesta do honitby

Příspěvek od Lesomil »

Zřejmě jsem použil dřívější text Zákona, takže současný platný :
(2) Držitel zbrojního průkazu skupiny B nebo C je oprávněn

a) podle účelu užívání nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit sportovní nebo loveckou zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo sportovní nebo loveckou zbraň kategorie C; tuto zbraň může nosit pouze na střelnici nebo v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu,

No a podle mne není v cizí honitbě zbraň oprávněn nosit, ale pouze držet....

§ 14
Zbraň kategorie C nebo střelivo do této zbraně může nabývat do vlastnictví a držet pouze držitel zbrojního průkazu příslušné skupiny nebo zbrojní licence příslušné skupiny, který je povinen nabytí vlastnictví této zbraně ohlásit příslušnému útvaru policie. Tuto zbraň může držitel zbrojního průkazu nosit pouze v rozsahu oprávnění stanovených pro jednotlivé skupiny zbrojních průkazů až po její registraci (§ 41).
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Zbraň-cesta do honitby

Příspěvek od fesoj »

Tato diskuse se popřád motá v kruhu, jehož podstatou jsou pojmy "držení" , "nošení" a "přeprava" . Ačkoliv to nevypadá vůbec logicky, přepravuji-li se z místa na místo s loveckou zbraní na rameni, ač ji nesu, tak ji "nenosím", pouze ji "držím", pokud je "ve stavu, vylučujícím její okamžité použití." V autobuse, tramvaji či vlaku ji musím mít v uzavřeném obalu - z čehož vyplývá, že ve vlastním vozidle nikoliv - ALE JDU- LI PĚŠKY, TAKY NE ! Jenže zákon o myslivosti, na rozdíl od zákona o zbraních, s pojmy "držení","nošení" či "přeprava" neoperuje, tam se mluví o osobě, která se v honitbě pohybuje se zbraní a je na myslivecké stráži, která je samozřejmě povinna znát oba tyto zákony, aby každý případ individuálně posoudila, oprávněnost toho pohybu vyhodnotila a podle svého nejlepšího svědomí konala - a v pochybnostech neprodleně volala Policii. Není to vůbec jednoduché a právě proto jsem hned ze začátku diskuse upozorňoval na to, že nejlepší je dohodnout se předem, nebo aspoň písemně oznámit MS, přes jehož honitbu se hodlám se zbraní ve stavu vylučujícím její okamžité použití pěšky přepravovat - čili jít po cestě s nenabitou flintou. Není snad nutno žádat o souhlas, ale vědět by to měli, stejně jako když v jejich honitbě budu provádět se zbraní dosled. Nežádám o povolení - oznamuji a tím jsem splnil svou povinnost, respektive co se týče mého pohybu se zbraní, kryji si záda. Při tomto postupu by se předešlo mnohým sousedským třenicím, hádanicím a nakonec i zbytečným soudním sporům.
Kritériem pravdy je praxe.
Lesomil
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 455
Registrován: úte 04.1.2011, 19:29

Re: Zbraň-cesta do honitby

Příspěvek od Lesomil »

Ač jsem jiného názoru, respektuji ten Tvůj. Nakonec oba víme, že k výkladu zákona je příslušný jen soud.... My si můžeme jen poklábosit... Ale i mně jde o to, aby se předešlo zbytečným hádkám, sporům a možná i pranicím v honitbách.... Nemám takové situace rád. Jsme na tom světě jen chvilku, tak proč si ji ztrpčovat.....?
Odpovědět