Krmení/vnadění černé zvěře
-
- Administrátor
Re: Krmení/vnadění černé zvěře
U nás je nejvíc bukvic těch 4%. Proto jsou asi prasata zalezlý hlavně v kukuřicích. V naší honitbě škody 0, ale v sousední, kde velké lány sousedí s velkými lesy bude ouvej. Uvidíme, co to udělá po posečení. U mě byla bachna se selaty v kukuřici kousek od kazatelny. Byla pravidelně slyšet. Chodil jsem s kolegou na střídačku. Vylezli a ryli na strništi jen když nebylo vidět ani na špičku nosu. Na druhé straně honitby mají chlapi hromadu a siláž. Od začátku roku pouze 3ks na siláži. Okolo hromad pobytové znaky, ale na hromadu klukům nic zatím nejde.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Takže včera jsem si bez krmení potvrdil mou a JK teorii,viz zážitky. 

Zkoušel jste někdo na vnadišti používat rybí moučku??
No a jaký máte názor na vábící účinek rybího oleje ..... ?? Může to fungovat, nebo to zavrhujete?
- fesoj
- Zkušený diskutér
Rybí olej... Nevím, jak na černou - ale určitě znáte ten kanadský žertík s papírem od syrečků a když se vytře konzerva od olejovek hadříkem, který pak pečlivě ukryjete někam do tepla - nejlíp mezi žebra ústředního topení - to je síla, kam se syrečky hrabou ! Probatum est ! Ovšem použít to na černou mě nenapadlo. Vynikající nápad, určitě vyzkouším a dám vědět.
Kritériem pravdy je praxe.
ten rybý olej podle mne by byl lepší krapet zasmrádlej (žluklej). Protože když dám do lesa ryby tak v létě když je teplo tak je seberou tak za dva dny. A teď v chladnu to rvalo tak týden. Mam takovou teorii že je seberou a zasmradnou... a nebo je to jen náhoda a bylo to tim že v létě tam chodily častěji....
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Používal jsem Infandin.Něco jako rybí tuk.Jak už jsem psal.Prase nemusí vůbec nic najít,ale musí to atraktivně vonět.Ovšem nezdrží se dlouho,ale příště to dojdou omrknout znova.Dnes si hromadu žrádla přirovnávají s exitusem.Pro černou je magická živočišná bílkovina nechci to rozvádět,ale bylo by mnoho problému zažehnaných na škodách a to hlavně na TTP.
To Fesoj znáš,ale pod stůl je to lepší,tam to málo,kdo hledá.
To Fesoj znáš,ale pod stůl je to lepší,tam to málo,kdo hledá.

Máte pravdu Zdenku že prasata si opravdu hromady jídla po lese spojují s tím že se po nich bude střílet. Mě tam teda zajdou občas ale to jen díky tomu že tam sou ryby. co říkají kolegové ze sdružení tak prostě prasata slyšeli viděly ale na vnadiště prostě nepřišly. Akorát přes něj dvěma kolegům v rychlosti přeběhly
Přečetl jsem dvě knihy o černé zvěři myslel jsem že se dozvim něco důležitého ze života. Ale moc jsem z toho nezmoudřel.Teď mám připravenou detajlní mapu honitby i s lesníma a polníma cestama. A chci si zakreslovat cesty kudy prasata často chodí. Vlastně udělat takovej monitoring ochozů. Jestli je pravda co píšou v knihách tak prasata chodí po stejných cestách v nepravidelných intervalech. Tak mě napadlo zkusit černou lovit na ochozech ale zase si řikám když už se vyhybají vnadišti protože si ho spojí s lovem. Jestli by se to samé nestalo i u ochozu??

- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Když mohu poradit poradím.Ochozy si drží bachyně a jsou ochozy,která černá používá stále i po strátě bachyně.Jedná se o teréní většinou vrstevnice,vrcholy hřebenů, můžeš se přesvědčit až napadne sníh.Knihy číst je pěkný a dokonce doporučuji,ale co kraj to jinej mrav.Něco jiného je praxe,dnes na vše málo času znám to už i já.Tenkrát bylo taky,ale nějak sem se tomu obětoval a nechodil třeba ani spát.Chlubit se nechci,ale o černé a srnčí zvěři vím dost,bylo by toho možná na tři knihy.Kdo by to čet to je za prvé a koho by to po prvních uspěších vůbec zajímalo....Dnes už jsou takový lidé.Dost věcí postřehů jsem předal většinou mi ani nepoděkoval ani jsem o to nestál a dnes ještě dělají ty nejchytřejší.Někdy v roce 2003 se odstartovalo to razení k lovu a kam se to dnes zvrtlo.Ti hoši co za mnou chodili pokorně pro rady dnes loví vše...jsou to přece jen prasata.Tak už jsem i s těma radama pomalejší.Vždyt mě stačí střelit 4 prasátka za rok,proč víc.
Jednu radu ti,ale dám hlavně nestůj kolegům na tahu k vnadištím to bys brzo asi poznal svoje.I když je to lov uplně nejednoduší a bezpracný.
Jednu radu ti,ale dám hlavně nestůj kolegům na tahu k vnadištím to bys brzo asi poznal svoje.I když je to lov uplně nejednoduší a bezpracný.

- fesoj
- Zkušený diskutér
K těm knihám - ono dnes je dost módou opisovat od starých autorů... Mně osobně dala hodně kniha Hovory o zvěři od Mikuly, mám ji od dětství a rád se k ní vracím a také Za zvěří rovin a hor od stejného autora. A nejen co se černé týče. Naproti tomu jsem si v praxi ověřil, že rozhodně nelze uznat za na 100% platné Komárkovo tvrzení o svěšeném pírku při dobrém komorovém zásahu. Zdeňku, a co se týče toho umístění zdroje vůně, vůbec nejdůvtipnější byl asi jeden kamarád na vojně, který ten hadříček schoval svému oblíbenému veliteli roty v jeho kanceláři pod zarámované uznání Za dlouholetou a obětavou práci v KSČ

Co se týče vnadiśť, v sousední honitbě má jeden člen krmný buben s kukuřicí. Vnadí celoročně, pravidelně doplňuje, dbá, aby nikdy nebyl prázdný. Uloví tam tak 10 prasat do roka, vždy za úplňku, pak tam mají celý měsíc klid. Nevím, zda používá ještě nějaký jiný atraktant či je to dáno strategickým umístěním v revíru, ale funguje mu to jako nikomu jinému. A světe div se - kolegové mu to ani nezávidí. Dojíždí z dost velké dálky a v honitbě kromě lovu také odvede pořádný kus práce a o tom. kolik sežene krmení, ani nemluvě.

Co se týče vnadiśť, v sousední honitbě má jeden člen krmný buben s kukuřicí. Vnadí celoročně, pravidelně doplňuje, dbá, aby nikdy nebyl prázdný. Uloví tam tak 10 prasat do roka, vždy za úplňku, pak tam mají celý měsíc klid. Nevím, zda používá ještě nějaký jiný atraktant či je to dáno strategickým umístěním v revíru, ale funguje mu to jako nikomu jinému. A světe div se - kolegové mu to ani nezávidí. Dojíždí z dost velké dálky a v honitbě kromě lovu také odvede pořádný kus práce a o tom. kolik sežene krmení, ani nemluvě.
Kritériem pravdy je praxe.
Je mi to jasný Zdenku taky znám takový lidi u nás ve sdružení co nejdřív střílej a pak teprv koukaj co to bylo. Taky tu máme člena kterej dal 5 ran do pařezu a pořád se divil že to prase stojí.... O těch ochozech máte pravdu v jedné knize sem dokonce čet že prasata chodily po jednom ochozu dokonce i když les který tam dříve byl, byl už dávno vykácen a místo něho uděláno pole. A s tím sezením na tahu mám zkušenosti bohužel špatné... postavil sem si žebřík slovil sem a do týdne tam stál druhý žebřík přesně mě na tahu odkud prasata chodila takže dotyčný mi je tam krásně odrazoval. Dokonce to byl jeden s těch chamtivců co koukaj akorát na množství hlavně když sloví. Jenže nevědí ti troubové že já střílim jen ty kolové (do 50kg). Teď mají spadeno najednoho kňoura co tam chodí naštěstí je chytřejší než oni všichni dohromady jen se bojím že až napadne sníh že je s Kňourem amen. Já sám sem ho viděl už asi třikrát poprvé když sem si ho obešel aby mne nevzal na vítr. Podle pohledu ho typuju tak na 180 kilo živý váhy. Když řeknu že sem ho viděl tak akorát slyšim že sem blbej že sem ho měl střelit že dokud tam bude že tam jiný prasata nebudou chodit atd... Když už mám střelil z rudlu nějaký prasa tak si vyberu to nejmenší anebo to co je nějak postižený jednou sem střelil loňčáka co měl akorát tři běhy rudl ho odstrkoval od jídla vyvržený mělo 38kg.... teď je nejhorší že nemám nanic čas jak sem začal chodit do práce tak nic nestíhám přijedu z práce kolem 17 a to už je tma a člověk si de rovnou sednout víkendy sem taky v zápřahu sem rád že se v neděli dostanu do lesa po obědě a podívám se aspoň na vnadiště.
To Fesoj... podle mne je jen otázka času kdy prasata přestanou na vnadiště chodit.... ještě pár prasat a uvidite že se vnadišťím budou vyhybat i u vás. U nás už dokonce vědí kde je kterej žebřík. projdou huštinou okolo a do druhé přejdou až za žebříkem v dostatečné vzálenosti od žebříku aby na ně nebylo tolik vidět a možnost střelby...
To Fesoj... podle mne je jen otázka času kdy prasata přestanou na vnadiště chodit.... ještě pár prasat a uvidite že se vnadišťím budou vyhybat i u vás. U nás už dokonce vědí kde je kterej žebřík. projdou huštinou okolo a do druhé přejdou až za žebříkem v dostatečné vzálenosti od žebříku aby na ně nebylo tolik vidět a možnost střelby...
Tohle jsme tu už mockrát řešili,u nás už na hromadě prase nestřelí nikdo.Výjimka bude možná v zimě se sněhem.Jinak prasata už jsou dávno vycvičená,kazatelnoví střelci budou muset dojíst staré zásoby z mražáku 

Ta myslivost začíná být pomalu jak rybařina...Kde kdo dnes přemýšlí jak kapříkovi ovonět kuličku...To je něco.
Nejlepší vnadidlo je živočišná potrava...tak když už jste se dali na rybařinu,tak noste prasátkům na hromadu žížali,červíky a budou brát...

Nejlepší vnadidlo je živočišná potrava...tak když už jste se dali na rybařinu,tak noste prasátkům na hromadu žížali,červíky a budou brát...

Až přijdu na to jak lovit jinak než vnaděním tak s tím přestanu... zatím mi nezbývá nic jiného než vnadit a čekat jestli se spletou... vím že by stačilo vnadit jenom kukuřicí ale i ta se stává méně atraktivní mám dvě místa kde vnadím jedno je jen tak pokusný bez žebříku a druhý mám na dostřel u žebříku na pokusnym sem krmil jenom kukuřicí a občas tam zašly ale když sem tam začal dávat ryby tak se tam začaly stahovat častějc
ale v zimě bude s rybama problem tak sem začal uvažovat o té rybí moučce. Nebo jiném způsobu lovu... třeba šoulání ale zase se mi nechce v noci chodit po lese a snažit se narazit na prasata. Kor když je žebřík na každym rohu a člověk neví kde kdo sedí a nechci skončit jako trofej nějakýho horlivce...

Chlapi tak já jim stejně jako kapříkovi kapu ty smrady na boilies,chodí na to prasata i lišky a je to malá lahvička takže v autě nezabere místo a nešpiní.teď jsem zkusil novinku,kamarád co dělá na prasečáku mi přinesl hadr namočený v moči bachyní tak jsem si ho dal k vnadišti ale jestli to funguje nevím,nemě jsem čas chodit.zkoušel jste to někdo?