Krmení/vnadění černé zvěře
- fesoj
- Zkušený diskutér
Re: Krmení/vnadění černé zvěře
Já jsem letos založil už 4 vnadiště a s jistotou vím, že navštíveno bylo 1. Ono je to opravdu asi tím, že v lesích, aspoň někde, je bukvic jak nastláno a prasata tudíž nemají potřebu hledat potravu bůhvíkde. Ale po pár nadháňkách v okolních sdruženích se to určitě změní. Jedno vnadiště s 30 kg kukuřice v barelu kontroluji prakticky denně, i kdybych nechtěl - je totiž na trase ke krmelci, a když napadne sníh, chodím tam minimálně 5x týdně, už proto, abych udržoval prošlápnutou trasu. Ale zatím klidno až mrtvo, projdou jen tak občas a na loukách, které loni touhle dobou vypadaly jak po orbě, teď řádí jenom krtkové.
Kritériem pravdy je praxe.
gg
Naposledy upravil(a) Michal S dne úte 23.5.2017, 12:04, celkem upraveno 1 x.
Fesoji nezlob se, ale kdysi jsem slyšel a pravidelně se to tu dodržovalo, že 1 krmeliště ( vnadiště ), by mělo být na 100 ha minimálně. Pak už je to totéž, jako kdybys sypal cestičky. Prostě když bude stejná hospoda na každým rohu, taky nebudou všichni chodit do jedný...fesoj píše:Já jsem letos založil už 4 vnadiště a s jistotou vím, že navštíveno bylo 1.

Ulkomaalainen...
No s tim je problém všude... já to vidim u nás loni sem hledal místo kde bych byl sám a okolo nikdo... vydrželo to do tý doby než sem střelil první prase.... teď je okolo mě 5 nebo 6 lidi a každej tam vnadí takže na tom kousku lesa (cca 40ha) je 6 vnadišť 

Doufám, že v dohledné době bude tento zažitý způsob lovu, tj. hromady, zcela zakázán a potlačován. Není nic horšího, než tuny hnijící siláže v lese. Ono totiž tyto krmeliště nenavštěvuje jen zvěř černá, ale i ostatní spárkatá, o ptactvu nemluvě. Samotná silážová hmota je při rozkladu (vysoký obsah kyseliny máselné nad 0,5%) pro spárkatou toxická a vyvolává zažívací potíže, které se pak kupříkladu svádí na řepku. Samotná siláž, pokud není brána čerstvá, povětšinou jest vyvezena jako nekrmitelný odpad na hnojiště a jiné skládky, odkud je posléze odvážena do lesa. Odbornící z LDF MZLU Brno se snaží protlačit návrh na systémové řešešní této situace. Jedná se o zřízení vnadišť (nikoli krmelišť), kde by se aplikoval jakýkoli atraktant v množství 10kg/týden. Tato vnadiště by měla být v počtu 1 - 2 na ploše 1000 ha. Dle posleních výzkumů je tristní, že se v ČR na jedno ulovené prase vyveze do lesa 500 kg obilovin, když dvě miliardy lidí na světě trpí hladomorem.
Velkým problémem všech hromad a hromádek po lesích je ten, že jeden rudl prasat má každý den dvacet možností, kam se jít nažrat. Tím se prasata stávají nepolapitelná a efektivita lovu jde rapidně dolů. V neposlední řadě se nelze divit, že pro bachyni není problém odchovat klidně i 10 selat, když má celoročně dostatek potravy. Z toho vyplývá, že si do jisté míry za vysoké stavy černé zvěře můžeme sami.
Příklad z našeho kraje: Okolní režijní honitny jsou doslova zaváženy kukuřicí, ale nikdo tam na ní neloví. Důvod? Aby se prasata necourala a vydržela v houštinách, než je někdo pomocí čtyřkolky obezná. Výsledek takového počínání málokdy překročí počet deseti prasat za rok na honitbu, ovšem bachyně s potomstvem se v době vegetace roztrousí po našich polnostech a vesele hodují. My pak bojujeme se zemědělci, od kterých majitelé režijek následně kukuřici nakupují, aby zase mohli provětrat kulové automaty.
Velkým problémem všech hromad a hromádek po lesích je ten, že jeden rudl prasat má každý den dvacet možností, kam se jít nažrat. Tím se prasata stávají nepolapitelná a efektivita lovu jde rapidně dolů. V neposlední řadě se nelze divit, že pro bachyni není problém odchovat klidně i 10 selat, když má celoročně dostatek potravy. Z toho vyplývá, že si do jisté míry za vysoké stavy černé zvěře můžeme sami.
Příklad z našeho kraje: Okolní režijní honitny jsou doslova zaváženy kukuřicí, ale nikdo tam na ní neloví. Důvod? Aby se prasata necourala a vydržela v houštinách, než je někdo pomocí čtyřkolky obezná. Výsledek takového počínání málokdy překročí počet deseti prasat za rok na honitbu, ovšem bachyně s potomstvem se v době vegetace roztrousí po našich polnostech a vesele hodují. My pak bojujeme se zemědělci, od kterých majitelé režijek následně kukuřici nakupují, aby zase mohli provětrat kulové automaty.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
To by potom znamenalo jedno vnadiště na sdružení. Např kdyby byli dvě sdružení vedle sebe obě po 500 ha tak v každém jen jedno vnadiště. Já osobně sem taky proti velkej hromadám už sem to tu i psal... já mám na každym vnadišti cca 6kg dokud to nezmizí a nedávám to na hromadu ale pod zem nebo když už je zmrzlo tak sypu malé hromádky po dvou hrstech.
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Že to někdo s hromadami přehání je pravda.Vysledek jsou potom hnijící hromady čehosi co zvěři určitě nepřinese nic dobrého.Takových vnadišt ale až tak moc neznám a pokud ano tak v polních honitbách kde se snaží přitáhnout černou z lesa. Většinou ale když si dá někdo s práci s krmením a kontrolováním,tak na takovéto hromadě taky loví a není udržována jen proto aby se pak něco udrželo,obeznávalo a potom střílelo.Obeznávání na čtyřkolkách bych taky bral trochu jako extrém
To že bachyně dokáže odchovat klidně 10 selat až do druhého roku života bych viděl taky trochu jako blbost-na podzim je běžně vidět mnohapočetné rudly složené z 2-3 bachyní a obrovskou kupou selat-kde sou tyhle selata na jeře?Pryč-vždyt kolik bývá po novém roce v rudlu selat? 1-3 když moc a na jaře ještě mín.Jak jinak by třeba u nás mohlo být ročně střeleno na 12000ha 700-800ks černé kdyby si bachyně uchovala i 10ks selat.To by ty stavy byli asi uplně někde jinde.. No a to že černá dělá škody na polích,to je celkem normální,ale i tomuhle se jde ubránit-jen chtít a něco proto udělat.Ale ono je to těžký když ve většině združení mladýho aktivního člena nevezmou a ze staré zakladny chodí ven dva tři a to jen někdy.No a že výsledek vnadišt a podobného počínání málokdy překročí počet deseti prasat za rok na honitbu bych taky neřekl že je pravdivé.Já sám mívám ročně střeleno 30-40 prasat v hladových rocích je z toho víc než polovina a vnadištích.V tomhle semenném roce skoro nekrmím a věnuju se šoulačce a posedávání na zemi v bučinách.

Odbornící z LDF MZLU Brno asi nemají co práci a vymýšlej p.....
To že je ve světě hladomor je smutný,ale kukuřici do afriky vozit asi nikdo nebude.
Jedno vnadiště na 500ha je nesmysl.
To že je ve světě hladomor je smutný,ale kukuřici do afriky vozit asi nikdo nebude.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Pánové svého času to bylo ještě horší.Když se uvažovalo o oblastech chovu černé zvěře.Rychle se z toho vycouvalo,ale vnadiště nemělo být žádné pokud honitba neměla 300ha souvislého lesa a to byl původní záměr na 500ha a JKS.V tom konceptu bylo hodně dobrého,ale i nedomyšleného.Tak třeba u sousedů v A se v některých jeji státech krmí jen kg jinde je to neomezeno.Jenže to krmení je krmení.Panel,chleba,sůl,napajedlo,kukuřice atd.Osobně se mi na nich lov ani nelíbí.Mělo by sloužit pouze ke krmení.Běžne se loví.Ale tlak je pouze o víkendech,dokonce jsem viděl losovat i místenky.Dost jsem to nechápal,ale je to tak.Každý si zaplatí,každý chce ulovit.
Jen se bojím,kdy se to dostane sem.Prasata jako taková jsou přemnožena jen v tom případě,když migrujou za potravou a v době chrutí.Pokud nebudou mít nic k žíru pujdou k vám a pak budou přemnožená.V tom má Kojot pravdu,že zemědělce nezajímá to komu co prodá,ale za kolik.Na co to je jim jedno.A že jsou honitby,kde se celý rok krmí je pravdou a udělají dvě nahánky a opět se krmí aby se mohla udělat další perfektní a reprezentativní nahánka.Udrželi se přátelé a známí.Tak to dnes chodí.A vše je v pořádku a dle zákona.Pokud teda neporuší zákon o odpadech a lesích.
Jen se bojím,kdy se to dostane sem.Prasata jako taková jsou přemnožena jen v tom případě,když migrujou za potravou a v době chrutí.Pokud nebudou mít nic k žíru pujdou k vám a pak budou přemnožená.V tom má Kojot pravdu,že zemědělce nezajímá to komu co prodá,ale za kolik.Na co to je jim jedno.A že jsou honitby,kde se celý rok krmí je pravdou a udělají dvě nahánky a opět se krmí aby se mohla udělat další perfektní a reprezentativní nahánka.Udrželi se přátelé a známí.Tak to dnes chodí.A vše je v pořádku a dle zákona.Pokud teda neporuší zákon o odpadech a lesích.
Kdyby jsi Kopove, podnikal takovým polomafiánským způsobem, asi by jsi se v noci sám nerad coural po lesekojot píše: Okolní režijní honitny jsou doslova zaváženy kukuřicí, ale nikdo tam na ní neloví. Důvod? Aby se prasata necourala a vydržela v houštinách, než je někdo pomocí čtyřkolky obezná.

Kdo netermí s námi, termí proti nám
Tommy píše:Odbornící z LDF MZLU Brno asi nemají co práci a vymýšlej p.....
Odborníci z LDF MZLU Brno musej hlavně nejdřív vymyslet, jak vyvrátit tyhle názory lidem podobným tobě. A že jich bohužel je...

Ulkomaalainen...
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
To kojot: proto su radši chudej živnostník a v lese su každej den
Ale pravdou je,že krmeliště-vnadiště ztrácejí čím dal víc význam.Ale je to asi taková moda nebo co
Někdy je opravdo nakrmeno po třista metrech a lidi si neuvědomují,že čím více je vnadišt,tím více času potřebují k ulovení jednoho kusu. Kdyby bylo opravdu jen jedno vnadiště řekněme na 400ha,tak by to bylo podstatně učinější. Stačilo by jen dobré místo a pravidelné krmení po malých dávkách a nestřílet na tom místě hned jak začnou chodit,ale nechat jim tam vždy nějakou dobu klid. Ale to by se lidi museli naučit rozumě mezi sebou domluvit a nebo opravdu losovat.

no mě by to ani tak nevadilo to jedno vnadiště na 500 ha... prasata by se stříleli na ochozech k vnadišti... horší by bylo asi to že v tu chvíly by si asi nebylo kam sednout teda aspoň u nás... už vidim ty hladový krky tady ze sdružení... jen by prase vystrčilo ryj a už by jí mělo. Od mala do mě děda tluče jednu zásadu a tý se držim a držet budu. Než zmáčkneš spoušť pořádně si rozmysli na co střílíš a jakym směrem. Protože až zmáčkneš spoušť tak to nevrátíš zpátky ani čtyřmi páry koní.
- fesoj
- Zkušený diskutér
To Kasari - abychom si rozuměli, nikde nemám hromady. Na třech místech mám barel s kukuřicí, na tom čtvrtém, za barákem, jsem asi 5 kg kukuřice zaryl do země po půl deci pod rýč. Prasata u nás víceméně jen přecházejí, takže se mi zatím nikdy nestalo, abych je tam tím vnaděním udržel trvale. A taky se mi nestává, že bych si po setmění sedl, do hodinky střelil a mohl jít domů - takovou kliku jsem měl jednou v životě. Když na těch čtyřech vnadištích ulovím celkem 2 či 3 prasata do roka, můžu mluvit o vysoké úspěšnosti a patřím k nejúspěšnějším lovcům ve sdružení. Dokud jsem nevnadil a chodi v noci sedět jen tam, kde bylo čerstvě buchtováno nebo vůbec na blind, byla má úspěšnost víceméně stejná, jen těch zbytečně prosezených nocí bylo daleko víc a přiznávám se, že čím jsem starší, tím jsem taky trochu pohodlnější, línější a zejména v zimě podstatně dřív promrzlejší.
Kritériem pravdy je praxe.
To fesoj:
To že vnadíš na čtyřech místech......,proč taky ne.. Nic tím nepokazíš,ale potkat se s něma...Vždycky záleží na podmínkách.
Někde jedno krmeliště na 500 ha je vysoce účelné a někde je potřeba těch krmelišť víc...,ale pokud v té dané oblasti není dostatek přirozené potravy,tak to prase tam nezůstane a můžeš tam sypat třeba drahokamy.
Hnijící hromady,to je špatně,ale to prase tam nejde protože to smrdí,ale kvůli tomu co v té hromadě bordelu žije.
S těmi žížalami jsem to myslel vážně, daleko účinnější než kukuřice...
a druhá věc je,zabavit je,protože jsou hravá. Schovávat jim hromádky pod kamení do okolí krmeliště i na místa kde je neuvidíš,kde si budou jistá.
To že vnadíš na čtyřech místech......,proč taky ne.. Nic tím nepokazíš,ale potkat se s něma...Vždycky záleží na podmínkách.
Někde jedno krmeliště na 500 ha je vysoce účelné a někde je potřeba těch krmelišť víc...,ale pokud v té dané oblasti není dostatek přirozené potravy,tak to prase tam nezůstane a můžeš tam sypat třeba drahokamy.
Hnijící hromady,to je špatně,ale to prase tam nejde protože to smrdí,ale kvůli tomu co v té hromadě bordelu žije.
S těmi žížalami jsem to myslel vážně, daleko účinnější než kukuřice...
a druhá věc je,zabavit je,protože jsou hravá. Schovávat jim hromádky pod kamení do okolí krmeliště i na místa kde je neuvidíš,kde si budou jistá.