Krmení/vnadění černé zvěře
- fesoj
- Zkušený diskutér
Re: Krmení/vnadění černé zvěře
No a vo tom to je, aby museli dost pracně dobývat nebo hledat zrnko po zrnku a zdrželi se tam co nejdýl. Když nasypu na jedno místo pytel jablek a divočáci to najdou, druhý den tam není nic a nemají důvod se tam vracet. Když těch jablek použiji polovinu nebo třetinu, rozkrájím je na osminky a pohodím po celé louce, je velká pravděpodobnost, že nevysbírají vše najednou. Nemluvě o tom, že rozkrájená jablíčka víc voní. U kukuřice to samé. Kdybych těch 30 kg vysypal na kupku, zmizí hned a budu přikrmovat i sojky a srnčí - může se stát i to , že zmizí i dřív, než ji divočáci najdou. Ale je-li v barelu či "kolotoči" s dírkami, aby vypadávalo zrnko po zrnku, mohou si ji dopřát jen ta prasátka a jezevec.
Kritériem pravdy je praxe.
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Tohle určitě svojí logiku má a věřim, že v místech, kde má černá nouzi to funguje dobře a černá se vrací, ale u nás (polabí), černá prostě není zvyklá paběrkovat, než aby riskovala sbírání zrníčka po zrníčku na vnadišti, kde se po ní střílí, tak radši jde na žaludy do lesa, kterých je letos skutečně hodně a nebo si vystačí na polích po kukuřici, kde si taky najdou dostatek. Pokud má přijít na krmeliště, většinou musí mrznout, a taky se tam musí nažrat. Já sypu tak 2 kýble týdně pod pařezy, který si černá hravě odsune. 

kozlice Zabala Hermanos 12/76 XL 90
kozlice Rizzini 20/76
kulobrok Merkel 8x57JR/16 + hlavně 16/70
ZKM 451 .22 LR
ZKK 601 W243
BO 98 LW 8,5x63REB
FN 1907 6,35Browning
kozlice Rizzini 20/76
kulobrok Merkel 8x57JR/16 + hlavně 16/70
ZKM 451 .22 LR
ZKK 601 W243
BO 98 LW 8,5x63REB
FN 1907 6,35Browning
- fesoj
- Zkušený diskutér
Máš pravdu tak napúl. Když půl km od mého vnadiště bude pole s kukuřicí, asi by to moc nefungovalo. Naproti tomu bukvice a žaludy tolik nevadí. Počítám s mlsností prasátek, ne s jejich nenažraností. A ještě jedna věc, která se hodně plete - krmeliště není vnadiště. Na krmelišti se zásadně neloví a ani v určitém okruhu od něj. Slouží nejen k nasycení, ale zejména jako "oáza klidu", aby se tam černá stala aspoň relativně stálou zvěří. V lese má svůj význam, v polních honitbách by asi zemědělci oprávněně protestovali. Aby se kdekoliv divočáci zdržovali trvale, bezpodmínečně potřebují 4K - krytina, klid, krmivo a kaliště. Pokud něco z toho chybí, nikdy tam černá stálou zvěří nebude.
Kritériem pravdy je praxe.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
A ještě jedna věc podstatná s V voda pramenitá.Každý si myslí,že prase je prase,ale vodu si sakra hledá.
Ale vyjímka potvrzuje pravidlo, v naší honitbě u CL není žádná Voda, ani Klid. A přesto zde jsou stálou zvěřífesoj píše:...Aby se kdekoliv divočáci zdržovali trvale, bezpodmínečně potřebují 4K - krytina, klid, krmivo a kaliště. Pokud něco z toho chybí, nikdy tam černá stálou zvěří nebude.
S tou vodou to bude pravda píšou to zatim v každý knize kterou sem přečet... ale myslim si že by stačil nějakej mokřad nebo něco v čem by se mohli kalištit... ale je zajímavý že prasata přitahuje motorový olej v knize Mezi divočáky to autor popisuje : vytvořil umělé kališě naplnil ho vodou ale prasa k němu nešli a chodily stále na to své původní potom aplikoval vyjetý motorový olej okolo kaliště litím na zem ( HLAVĚ PROSÍM VÁS VY TO NEDĚLEJTE
) a hned večer se jich tam dočkal a pořídil parádní záběry.

není kaliště,jako kaliště. Jednou jsem je dokonce viděl koupat se v rybníku a škoda že jsem neměl tenkrát foťák. To bylo něco.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Figi a co píjou?Chodí na pivo 

-
- Pravidelný diskutér
Prase je výtečný plavec. A jak je vybíravé při výběru otěrových stromů, popojde klidne o 100-200m..Tommy píše:není kaliště,jako kaliště. Jednou jsem je dokonce viděl koupat se v rybníku a škoda že jsem neměl tenkrát foťák. To bylo něco.
Nejlepší zkušenosti s vnaděním mám malé množství cca 1kg kuku denně v době od března do července, pokud se dává pravidelně denně. Bohužel na to není moc čas, řešil by to automatický dávkovač, ale nevím jak dlouho vydrží v čr i na řetězu...
add voda - bavil jsem se na honu s jedním místním... letos byla kukuřice v poli kde se udělal "nebesák".. jak bylo deštivý jaro-léto... prasata prý půl roku nevylezla......
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
takhle plavou u nás normálně v pohodě by se dali i na břehu lovit ale kdybych se trefil blbě tak je problém na světě
CZ 550 american 308win.
je to sice OT ale k tomu plavání.. byl sem na naháňce u želivky a tam prasata běžně plavou z jedný strany na druhou 

Jo, jo, prasátka jsou v plavání olympionici
A nemusí to být jen nakrátko přes řeku.....

No želivka je vodní nádrž
zásobárna vody pro prahu a okolí
z jednoho břehu na druhej je to Přes 400 metrů a prasata jako by nic... chtěl sem střelit jedno než vylezou na břeh pak mi ale místní řek ať počkám až doplavou na břeh a budou se oklepávat.. na vodě by se prej potopilo....