Jak už jsem před časem zmínil, doma mi zahálelo jedno sice totálně spolehlivé, ale značně nevyužité kopyto Mosin 44 a jelikož nerad shromažďuji nevyužité věci, přemýšlel jsem, co s ním... Jelikož manželka také chtěla nějakou "svoji" kulovnici, tenhle exemplář Mosina střílí hodně přesně, ona si jej oblíbila a zpětný ráz v našich podmínkách lovecky dobře využitelného náboje 7.62x54R považuje za pro ni přijatelný, tak Mosin nakonec prošel "menší" předělávkou, aby se stal pro tyto účely použitelnějším...

Otázkou zůstává poslední chybějící věc - optika. Vzhledem k předpokládané střelbě na menší vzdálenosti (les) jsem uvažoval o některém z tzv. naháňkových puškohledů, což jsou ty variably 1-4x, nebo 1,5-6x s bodem. Zatím jsem se tak nějak držel pravidla, že jak drahá (kvalitní) je zbraň, tak v +/- stejné cenové úrovni hledám optiku. Jenže jakou optikou osadit zbraň, jejíž hodnota (pořizovací cena + cena úprav) představuje cca 8.000,- Kč? Je mi jasné, že ostrost obrazu a použitelnost za špatných světelných podmínek bude u levnějších puškohledů jinde, než u těch v cenách okolo 20.000,-Kč. Ale s tím počítám, jde mi zejména o to, abych nekoupil nějaký šmejd, který neudrží nástřel...

Prostě dát na to např. MeoStar R1 1,5-6X42 RD za nějakých 18.000,-Kč mi přijde poněkud křečovité, už i proto, že jak znám svoji ženu - milovnici zvířátek, na zvěř (natož za špatných světelných podmínek) toho stejně moc nenastřílí, její nejčastějším "úlovkem" bude něco
papírového 
Takže co s tím? Co
tohle,
tohle, nebo dokonce
tohle? Nějaké zkušenosti, názory?