Kulová jednuška Rossi

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Pechy
Nový návštěvník

Kulová jednuška Rossi

Příspěvek od Pechy »

Objevil jsem poměrně cenově zajímavou jednušku Rossi (u českých prodejců za cca. 6 tis. Kč ve dřevě a 8 tis. Kč v plastovém provedení pažby). Na stránkách výrobce je tato zbraň prezentována jako vhodná na sportovní a loveckou střelbu. Má zde někdo zkušenosti, i zprostředkované, s touto zbraní? Hlavně co se týče přesnosti? Zbraň konstrukčně vypadá jednoduše, takže by se na ni nemuselo hned tak něco posr.... :) Přemýšlím o této zbrani v plastu v ráži 243 Win., hlavně na lov srnčí do vzdálenosti 200m.

Odkaz na stránky výrobce:
http://www.rossiusa.com/product-list.cfm?category=9
Nejkrásnější rána je ta, kterou si dokážeme odpustit...
Lesomil
Pravidelný diskutér

Re: Kulová jednuška Rossi

Příspěvek od Lesomil »

Mé slepé oko nepoznalo, zda se jedná o zlamovačku, či to má nějakou formu závěru..... :oops: . Cizí řeči neumím, tak neznám obsah textu..., ale jestli to střílí přesně, pak na lov by to bylo dobré. Možná i lepší než rusanda :wink: Ale že by na sport? Obvykle se střílí vícerané položky a neumím si představit střelce, který po první zasažené desítce začne zbraň lámat a znovu "nějak" zakládat do ramene.... To přece musí ovlivnit nástřel.... Nebo se snad na soutěžích nabíjí po jednom náboji? Já to nevím :oops:
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Je tam psáno "single shot", takže zlamovačka.
Kritériem pravdy je praxe.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Je to skutečně lůžkový závěr - Action: BREAK OPEN
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Pechy
Nový návštěvník

Příspěvek od Pechy »

Přesně jak píše Dalas a Fesoj. Ještě je na zbrani jedna zvláštnost a to napínání kohoutkem... Měl jsem dnes zbraň v ruce. NA váze je znát výrobcem deklarovaná těžká hlaveň...po doladění trochu tvrdší spouště by z ní mohlo být příjemné střílení... Zajímá mě zda někdo nemá přeci jenom nějaké informace o jejím soustřelu na 150 - 200m...
Bojar
Častý návštěvník

Příspěvek od Bojar »

Otázka zněla pokud někdo má zkušenosti s touto zbraní.No kolegové toho moc nenapsali jen to že je to zlamovačka :shock: Takže ,já měl tuto zbran v rukou před necelým půl rokem v ráži 308w.Hlaven poměrně hrubě opracovaná po vnějšku viditelné stopy po stahování hlavně jinak model bez mířidel,osazen veaver lištou.Natahování vnějšího kohoutu ůderníku manuálně před každým výstřelem (dá se nacvičit bezhlučné napnutí).Trochu mimo naše zvyky obvyklých zlamovaček je samotné zlomení zbraně takovým prapodivným ohnutým plechem umístěným po pravé straně vnějšího kohoutu sezhora baskule.Spoušt má krátký chod ovšem ten odpor :( .Použité dřevo asi buk dle světlosti a kresbě.Dolícování hlavně do baskule solidní a povrch samotné baskule vcelku dobře opracovaný.Jinak k samotné střelbě.Zbran byla vcelku solidně vyvážená ovšem záleží na modelu a ráži.Zpětný ráz snesitelný a dobře zvládnutelný.Přesnost asi v normě zbraně tohoto typu a cenové hladiny :) dostali jsme to do 10 cm kruhu na 100 metrů.Jinak celkové zhodnocení z ůhlu mého pohledu je taková západní ižka :D poměrně nevzhledná co se týče povrchového opracování i použitého dřeva.Ale jednu obrovskou výhodu tyto zbraně mají a to tu ,že se vyrábí i v ráži 45-70gow. což si myslím ,že jako zbran na hromadu,nátlačku do tlaku či dohledávku určitě svou práci odvede.
Bojar
Častý návštěvník

Příspěvek od Bojar »

Pechy pokud volíš v ráži 243win poohlédni se raději po nějakém zachovalém zkk či brnu dají se koupit i s optikou kolem 10000kč což po dokoupení optiky a montáže k té rossi dáš taky.
Pechy
Nový návštěvník

Příspěvek od Pechy »

Dík, nějaké takové info jsem potřeboval:) Asi to nebude to pravá volba k účelu, kterému jsem jí chtěl použít... :?
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Pechy, a ač jsem to zde uváděl již několikrát, znovu doporučuji - v této ráži mám Marlin XS7 v plastu. Srovnám-li užitné vlastnosti, zejména přesnost, s cenou, musím říci stejně jako v té reklamě ...a to se vyplatí !
Kritériem pravdy je praxe.
Reno
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Reno »

Myslím si, že v podmínkách ČR jsou jednušky dobře využitelné, ale přesto já sám nikdy jednušku nevlastnil a asi ani vlastnit nebudu. Tak nějak mi u nich (podvědomě :oops: ) chybí ta možnost rychlé druhé rány... Ale to je věcí vkusu "každého soudruha", že? :D Prostě podle mého názoru mají jednušky oproti ostatním kulovnicím jedinou výhodu - o něco nižší hmotnost (většinou). To ocení zejména ti, co chtějí nějakou lehkou kulovnici pro toulky revírem ve stylu "kdyby něco". Pokud bych ale volil jednušku jen z důvodu nižší pořizovací ceny, tak nevím, nevím... Opravdu kvalitní jednušky stojí v podstatě stejně, jako kvalitní opakovací kulovnice. Nejlevnější stranu spektra jednušek tvoří v našich poměrech laciné ruské IŽ, ale ty jsou jako loterie - pár šťastlivců si koupí relativně povedený funkční kousek, zbytek má problémy... Takže se finančně stejně dostanu někam, kde už se vyplatí jít stejnou cestou, jak radí fesoj - raději si pořídil některou z amerických "spotřebních" kulovnic, které za velmi přijatelnou cenu svojí práci odvedou. Mimo Marlin by mohl být zajímavý třeba i Remington 770, dodává se i v ráži .243 Win a včetně puškohledu 3-9x40 stojí necelých 11.000,- Kč.
Odpovědět