Vložná hlaveň 22LR VH12 do kozlice CZ584

Vše o kulovnicích a malorážkách
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Re: Vložná hlaveň 22LR VH12 do kozlice CZ584

Příspěvek od Zbrojovák »

Loni jsem ulovil 3 lišky na újedi i s 458Win, v tom není problém, chce to jen vypracovat ránu, aby trofej nešla vniveč. U kuny to už ale u většiny kulovnic nejde.
Další věc je letní šoulačka za srncem s tím, že mám možnost lovit hřivnáče. V létě jsem to tak řešil když jsem šel rovnou na večerní čekanou (2flinty: kulovnice + půjčená malorážka). Malorážka místo broků protože má delší dosah a neděláš si tolik rámusu v revíru. Navíc se přiznám že mě to s ní i více baví, mám v oblibě více kulovou střelbu. Ale na šoulání to není .
+ od toho očekávám že si i levně občas zatrénuji střelbu z kozlice (jedno přilícení, jedna optika, jedna spoušť atd.) No uvidíme.

Už dříve jsem uvažoval o výrobě vložné hlavně 22LR do ZG (podobně jako byly dříve cvičné 22LR hlavně do M98), právě z důvodu levného tréningu. Pak jsem od toho upustil, protože 458win zapomeneš jednou pořádně podržet, nepohlídáš si to a máš hned znamení :wink:
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

2 Zbrojovák Těmi obavami z nesymetrického dodatečného účinku hnacích plynů si mi připomenul, že jsem kdysi četl v DWJ osobní zkušenost nějakého uživatele krátké vložné hlavně 22LR a to sice o korozivním působení kondenzovaných zplodin na stěnu brokové hlavně. Tvrdil, že mnoho brokových hlavní bylo "zruinováno" střídavou kondenzací vlhkosti a spalných plynů v nečištěné brokové hlavni (což mimo jiné odůvodňoval tím, že se některé vložné hlavně obtížně rektifikují k zaměřovači seřízenému primárně pro kulovou hlaveň trojáku nebo kulobroku - a tak je uživatelé třeba léta z hlavně nevyjmou). Doporučoval použít do dobře nakonzervované brokové hlavně hadici z měkčeného PVC vhodného průměru - aby šla tak nějak "suvně" dovnitř :
Když už "jedu" v těch zprostředkovaných informacích, tak jakýsi Ing. Sedláček (myslím kdysi ředitel LZ Klášterec n.O.) mi někdy v osmdesátých letech nabízel troják s touhle vložnou hlavní a tvrdil, že jí tam dá vždycky jen na závody, nastřelovat vůbec nemusí a několik soutěží dokonce vyhrál :)
Prostě jsem opravdu zvědav na Tvé nezprostředkované zkušenosti.
Pufr
duch Pampuch
Pravidelný diskutér

Příspěvek od duch Pampuch »

pufr píše:Když už "jedu" v těch zprostředkovaných informacích, tak jakýsi Ing. Sedláček (myslím kdysi ředitel LZ Klášterec n.O.) mi někdy v osmdesátých letech nabízel troják s touhle vložnou hlavní a tvrdil, že jí tam dá vždycky jen na závody, nastřelovat vůbec nemusí a několik soutěží dokonce vyhrál :)
Prostě jsem opravdu zvědav na Tvé nezprostředkované zkušenosti.
Vlozena hlaven asi funguje co se presnosti tyce, nebot se prodava ke kazdemu druhemu trojaku v nemecku, kdyz je v komisy..Osobne mlsne koukam po trojaku s vloznou hlavni v 22 hornet, ale ta celkova cena :(
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

duch pampuch
nojo jenže tahle hlaveň do trojáku je po celé délce hlavně, já si ji nechal udělat do trojáku v ráži 30-30win tady v čechách a zrovinka z ní nadšenej nakonec nejsem lepší je si připlatit a pořídit už osvědčenou kvalitu. Jedinou výhodu vložné hlavně v trojáku vidím v tom že mohu střílet více ran po sobě aniž by se mi hnul střed zásahu někam mimo jelikož není zaletovaná ve svazku a pak že mám dvě kulové rány pohotově u sebe.
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

To Pufr:
O tom čistění jsem taky přemýšlel, vytahovat ji asi nebudu. trochu mě uklidňuje že v brodských brokových vývrtech je tvrdochrom. Než udělám finální nástřel tak tu brokovou dobře nakonzervuji po celé délce inkorem no a po každé střelbě ten kousek před hlavní, snad to bude stačit.
Nastřelit to pude :wink: , nastaveno od oka a jedna rychlá zkušební rána s 22Short na 20m, zásah 3cm strana, výškově 0.
Střelu jsem vytáhl z hloubky asi 3cm (dubový vyschlý špalek) :shock:
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Pro info:
Včera nastřeleno. Pochopitelně nejprve kule, potom vložná hlaveň, zase ověření kule a finální ověření vložné hlavně, aby bylo jisté, že se obě jednak neruší, a že se nemění kulovou ranou nástřel vložné hlavně.
Nebylo to úplně snadné, při nastavení jsem si musel pomoct i dolapováním stavěcích šroubů, tak aby šly do hlavně opravdu hodně suvně.
Stříleno v bezvětří - tunelu

Hodnoty v5 (střední z 10ti ran):
22LR SB standard.... 326m/s
22LR Lapua Pistol King.... 311m/s
22short SB....285m/s

Zásahy SBZ po finálním nastavení (položka 3xrána)
50m (výška optiky od hlavně 50mm):
22 Lapua pistol king.... Y=+3cm, X= +1cm (ONV 67m) - prioritní střelivo
22 SB st..... Y=+1cm, X=0
22Short SB....Y= -3,5cm, X=+2,5cm

2R100 (dle ČSN) (položka 3xrána), vzdálenost 50m
22LR SB standard.... 2,5cm
22LR Lapua Pistol King.... 2,5cm
22short SB....5,5cm

2R100 (dle ČSN) (položka 3xrána), vzdálenost 100m
22LR SB standard.... 11cm
22LR Lapua Pistol King.... 5cm
22short SB....13,5cm

Zásahy SBZ po finálním nastavení na 50m (položka 3xrána)
vzdálenost 100m:
22 Lapua pistol king.... Y= -20cm, X= +1cm (ONV 67m) - prioritní střelivo
22 SB st..... totožné
22Short SB....Y= -47cm, X=+5cm
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

To vypadá "prudce" použitelně :)
Na druhou stranu "varmintkám" to konkurovat nebude - vzdálenost musí člověk znát
Díky za perfektní report (bohužel mě poslední kulobrok - 8x57R.360/16 opustil už před třemi lety :)
Pufr
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Varmintkám určitě ne, už jen proto že se střílí brokovnicovou spouští :wink:
Nicméně do +-60m bych řekl použitelné (což se dá určit okem poměrně přesně), dál už nastupuje kule.

Další report už přidám rovnou do účinků, tedy pokud mi budou "naši"patroni nakloněni.
Děd
Nový návštěvník

Příspěvek od Děd »

Nechtěl bych tady pouštět moudra,ale problém je možná v čištění brokové hlavně. Otec před pár lety dostal od kamaráda z Hannoveru troják Fortuna Suhl. Nebudu popisovat peripetie při převodu zbraně v roce 2006,kdy majitel dovezl zbraň k nám a šli to přepsat. Otec ho u mne pokřtil dobrým cimbolcovým desaterákem 170,5 b. Když jsme okolo něj poskakovali s burčákem, zeptal se mne jestli mu nenastřelím vložnou hlaveň,která byla při něm. Je to originál Krieghof 22WMR. Podařilo se, ale vždy, když se vložná hlaveň vytáhla z důvodu čištění brokové(v roce 1931se v Suhlu pravděpodobně nechromovalo), byla odchylka cca 5-10 cm na 100m. Je to jen moje osobní zkušenost a dnes už to možná dělají jinak a lépe.
Ať se na mne fesoj nezlobí, ale já trůba jsem kdysi nosil 2flinty na posed. Ve sněžnicích na jednom rameně kulobrok CZ 584 7x65R/12 a na druhém Hornet ZKW. Ty opíce lišky si při špatném větru sedly 100m nad posed a na újeď nešly, tak jsem je mydlil celopláštěm z hornetu.
Lovu zdar!
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Ano u nechromované hlavně je to problém - pokud je vývrt vložné hlavně kratší. Pochopitelně je lepší vložnou hlaveň nevytahovat a mít jistotu nástřelu. Pak nezbývá než to buď vyladit tak, aby nástřel po vyjmutí seděl, nebo brokový lauf nechat vychromovat, nebo to pořešit nějakým náhradním způsobem. Jak psal prve Pufr - třeba novodurovou vložkou, aby se zplodiny nedostaly na brokový vývrt.
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

To Děd - vůbec nechápu, proč bych se měl zlobit, právě naopak, tuhle kombinaci ráží při čekání na újedišti považuji za ideální, pokud mi u těch lišek jde o kožešinu, od kuny až po kňoura můžeš bez problémů lovit cokoliv a je-li někdo takový nadšenec, že se dokáže tahat s celým arzenálem v hlubokém sněhu, zaslouží si, aby se mu to vyplatilo !
Kritériem pravdy je praxe.
fori
Pravidelný diskutér

Příspěvek od fori »

Přemýšlím o vložné hlavni do ZP. Představoval bych si ale nějakou větší ráži. 6,5x57R, 7x57R nebo 30-30Win. Máte s nimi někdo skušenost?
Odpovědět