puškohledy MEOPTA

Lovecké puškohledy a vše o nich. Vaše zkušenosti, rady a dotazy.
Odpovědět
ridgeback
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: puškohledy MEOPTA

Příspěvek od ridgeback »

Kříž je ve druhé rovině. Asi 14 dní jsem, ve dne v noci, zkoušel puškohled s osnovu 4C a super. Na 300m se zvětšením 12 nebyl bod větší jak zajícovo oko.
Remington varmint 5R LH 308Win, Meostar R2 2-12x50, dvojka 16/70, Labrador, Forester
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

to ridgeback: možná menší jak zajícovo oko, ale určitě větší jak zajícovo světlo :D Bod zakrývá při zvětšení 12x 2cm na 100m. Takže na 300m je to 6 cm. Měl jsem ho a vyměnil za stejný s osnovou 4K. Ta se mi jeví jemnější. Délka ramene středového křížku je 5cm/100m při 12x. Sílu ramene odhaduji max na 1cm/100m při 12x
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
ridgeback
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ridgeback »

... zajícovo světlo :wink: a to to každému vykládám, jak je ten bod drobný. Znovu to vyzkouším. Každopádně je to opravdu veliký rozdíl oproti Meostaru s osnovou v první rovině. (můj názor)
Remington varmint 5R LH 308Win, Meostar R2 2-12x50, dvojka 16/70, Labrador, Forester
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Mám R1, chvíli jsem měl R1r s osnovou 4C a ten jsem vyměnil za stejný s osnovou 4K. Pokud porovnám R1 a R1r s osnovou 4C jsou oba totožné při zvětšení 6x. U druhého jmenovaného zakrývá bod při zvětšení 3x 8cm na 100m oproti 4cm u R1. Uvážíme li ale použití tohoto zvětšení (naháňky, špatné světelné podmínky) není relativní větší velikost bodu na škodu. U R1 je při zvětšení 3x tečka opravdu miniaturní. Osnova 4K se mi zdá vhodnější na přesnou střelbu v klidu. Výhodou R1 je díky první rovině odstranění nebezpečí cestování bodu se změnou zvětšení. Toto nebezpečí je u zadních ohniskových rovin a tato konstrukce klade vyšší nároky na přesné seřízení optické soustavy (osnova pevná, ale obraz může být promítán do roviny osnovy se zdánlivým pohybem díky nesouososti zoomu). Zatím jsem s oběma puškohledy neměl technický problém.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Miloš Bukoven
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Miloš Bukoven »

Ja som tiež 3 roky poľoval s meostarom R1 3-12x56RD so zámernou osnovou 4C. Nebolo to zlé, no pri zväčšení 12x bol ten bod už fakt dosť veľký. Preto keď prišiel na trh ako novinka nový model R1r 3-12x56RD s nemenným krížom v zadnej ohniskovej rovine, hneď som starý model predal a zakúpil som ten nový. Jednak som uvítal kríž v zadnej ohniskovej rovine a tiež, čo bolo pre mňa dôležité - celková dĺžka kratšia asi o 2 cm (lepšie to lahodí oku) a hmotnosť nižšia o pár gramov. Rozhodoval som sa aký typ zámernej osnovy vybrať, či 4C (bod), alebo 4K (krížik). Z predchádzajúcich modelov puškohľadov so svetelným bodom, čo som mal - Hakko 4-12x50, Artemis 2100 3-12x50 a meostar R1 3-12x56 RD boli všetky s bodkou, teda osnova 4C. No kamarát, čo mal tiež ten nový model meostaru R1r mi poradil, aby som vzal osnovu 4K - krížik, on ho mal tiež. Vyskúšal som si to u neho, zapáčilo sa mi to, vzal som krížik a neľutujem. Ten krížik je naozaj jemnejší ako bod a veľmi dobre sa mi s týmto typom osnovy strieľa aj cez deň. S novým meostarom R1r som potom odpoľoval na sólo guľovnici CZ 550 viac ako 1 sezónu, bol som s ním veľmi spokojný, tak keď bola možnosť za výhodnú cenu zakúpiť znovu taký istý model, tak som na jar t.r. kúpil taký istý aj na môj guľobrok Brno 500. Na oboch zbraniach mám rovnaké optiky s rovnakou zámernou osnovou, na akú som zvyknutý a zatiaľ spokojnosť.
BRNO 502.10 kal.30.06/12+Meostar R1r 3-12x56RD
CZ 550 Lux kal.30.06+Kahles CSX 3-12x56
CZ 453 Lux kal.22 LR+Artemis 2000 1,5-6x42
KETTNER CHAMPIONE kal.12/12 x 70
SLAVIA 630 kal.177 (4,5 mm)+Delta Optical 4x32AO
Leica LRF 900 SCAN, Suzuki Samurai 413JX
RADEK
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RADEK »

Měl bych dotaz ohledně starší meopty 7X50 není to ještě artemis.Jak je na tom se světelností v noci?Kříž má silné T.
CZ 550 standart 30-06springfield,IZ 27 16/16,
Brakýř jezevčíkovitý
roedear
Pravidelný diskutér

Příspěvek od roedear »

To Radek: pokud nemáš měsíc, nebo sníh, prostě víc světla, tak budeš vědět, že jsi křížem na praseti, ale ne kam přesně míříš.. dost prasat jsem tímhle prodrbal, honil jsem kříž po praseti a netrofnul si vystřelit..
Vojta
Zkušený diskutér

Příspěvek od Vojta »

Zdravím všechny! Právě jsem v maximálním rozčílení. Chystám se jet na černou a při čištění optiky si všímám, že je vevnitř zamlžená ( ze zadní strany ). Cca před třemi týdny jsem chybil tři rány, tak jedu na střelnici a zásah je cca 15 cm dole. Opětovné nastřelení bez problémů. Uloveny 3 kusy přičemž třetí jsem opět málem podstřelil. nedával jsem tomu žádnou váhu, ale potom u kamaráda chybené muflonče a teď na natláčce chybená laň! No a dnes zamlžená optika! nevím, jestli to může mít nějakou spojitost??? Volal jsem do meopty a tam už na reklamaci paní není. prodavač z firemní prodejny mi řekl, že důvodem je většinou pád, ale mně kulovnice nikde nespadla ani jsem s ní nepraštil! Tak jsem hned začal uvažovat co to má znamenat a co tím myslel!? Ujistil mně, že je otika v záruce, tak mi ji opraví. Mám Artemise 3100 3-12x56, stáří cca 8 let. Do teď jsem neměl žádné poblémy. Ovšem nyní jsem do nedohledna bez kulovnice. Máte někdo podobnou zkušenost? Jak se Meopta v tomto případě zachová a jak dlouho trvá vyřízení reklamace? Hned zítra optiku odesílám. Na co si dát pozor a jak postupovat? Pročítal jsem zběžně toto téma a něco málo jsem našel, ale zajímá mně konkrétní zkušenost..... Díky za jakékoli poznatky a zkušenosti!
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Přímou zkušenost s Meoptou nemám, ale to zamžení svědčí o porušené hermetičnosti a to, že cestuje nástřel, tak bych to typnul na povolené kroužky objektivu. Toto se stalo známému na ATN. Zdánlivě nevysvětlitelné posuvy dodu dopadu. Pak jsem s tím zatřepal a ejhle volný přední sklo. Doprovodný efekt: na 100m při ostré osnově byl obraz mírně mázlý. Seřídil jsem objektiv, dotáhl fixační kroužky a najednou vše chodilo naprosto perfektně.
vhool

Příspěvek od vhool »

to dalas: u meopty bych videl duvod posuvu zasahu bud v montazi nebo nejake zavade na uchyceni osnovy potazmo neco uvolnene na tocitkach.ATN je hodne rozdilna konstrukce uz jen tim ze tam je osnova ryta ve skle a mechanika uzasne jednoducha stejne tak ze ATN tubus je stavebnicovej system stavajici ze tri kusu coz sice je nekdy duvod k alotriim ale vetsinou jde pouze o zavadu odstranitelnou "na kolene" bez vetsich nasledku takze srovnani meopta /ATN v tomto smeru neni az tak realne :wink:
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

to vhool: já jen dedukoval, co by mohlo způsobit oba jevy současně (zamlžení a současně posuv zásahu). Na tom ATNku jsem jen ukazoval (a to platí pro všechny puškohledy), že volná sestava objektivu dost významně posouvá záměrný bod. Současně netvrdím, že ta vada je na 100% způsobena tímto. Může to být samozřejmě i na rektifikaci s porušením těsnosti. Rozhodně souhlasím, že konstrukce Meopta a ATN jsou dosti rozdílné.
vhool

Příspěvek od vhool »

to dalas: vzdyt ano ...a myslim,ze o tom toto forum je,o diskuzi a proto uvadim svuj nazor na to cim by mohl byt pohyb osnovy zpusoben.samozrejme ze u meopty je rozborka vcelku slozita zalezitost oproti ATN nehlede na to ze pri sebemensim zasahu do meopty davas do ruky bic vyrobci aby reklamaci zamitl.u ATN je soucasti baleni i onen pidiimbus na dotazeni aretacnich pidisroubecku ... a pokud nehodlas vylozene provadet rozborku a sborku puskohledu tak dotazeni nema na reklamaci zadny vliv.sroubecky nejsou plombovany :wink:
Lubba
Častý návštěvník

Příspěvek od Lubba »

už je doma ZD 3-12x56 s milldotem. nemůžu se dočkat, až bude na flintě, pak poreferuji.
gampl
Nový návštěvník

Příspěvek od gampl »

:D
Naposledy upravil(a) gampl dne čtv 05.7.2012, 10:12, celkem upraveno 1 x.
John
Častý návštěvník

Příspěvek od John »

A kolik cm zabírá na 100m ten červený bod u meostaru r1 7x56 RD? A který typ z těch variabelů meostar 3-12x56 má ten světelnej bod nějjemnější? A ještě pro ty co mají ten meostar r1 7x56 RD, nezdá se vám, že v noci když ten bod hodíte třeba na stupeň 4-7, že se to jako by odráží do osnovy a svítí i osnova? Že to jako není ohraničený bod? Nevím jak to jinak napsat.Nebo to tak mám jenom já? Díky
Odpovědět