jak přebíjet střelivo
Re: jak přebíjet střelivo
......a nestacilo by nahodou kupit Sierra HPBT MatchKing 52grs.? 

458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
Ještě k té ceně a účelu přebíjení, souvisí to i s tím "jak".
Ono, já kdybych měl lovit originálama 458Win. i těma nejlevnějšíma, což jsou Hornady heavymagnum 500grs, mám cenu 130kč/náboj. Pokud přebiju, mám cenu ani ne 40kč/náboj, záleží na střele. Což je úspora jak hrom, když dám ročně nejméně 200ran po zvěři a do terče. Další věc je ta, že si to nalaboruju tzv. "evropskou" laborací a střelou, přitom se všemi výhodami "těžké" ráže.
Takže někdy je přebíjení nutnost. Záleží na konkrétní ráži, lovené zvěři a spotřebě munice. Mi se tak přebíjení zaplatí třeba za 1rok
Ono, já kdybych měl lovit originálama 458Win. i těma nejlevnějšíma, což jsou Hornady heavymagnum 500grs, mám cenu 130kč/náboj. Pokud přebiju, mám cenu ani ne 40kč/náboj, záleží na střele. Což je úspora jak hrom, když dám ročně nejméně 200ran po zvěři a do terče. Další věc je ta, že si to nalaboruju tzv. "evropskou" laborací a střelou, přitom se všemi výhodami "těžké" ráže.
Takže někdy je přebíjení nutnost. Záleží na konkrétní ráži, lovené zvěři a spotřebě munice. Mi se tak přebíjení zaplatí třeba za 1rok

Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
-
- Věčnej rejpal ;-)
No i u ne tak drahé patrony jako .458 WM je to znát. Viz. třeba ta 9,3x57. Náboj stojí 65 Kč (Alaska) nebo 75-80 Kč (Oryx). Když přebiju sám, kule typu RNSP obdobná jako Alaska stojí 10 Kč (PPU, GECO) popř. 15 Kč HDY. Interbond nebo NP je samozřejmě jinde. Když ale použiju třeba GECO nebo PPU této patroně naprosto postačující, je cena (bez nábojnice) cca 15 Kč, max. do 20 Kč. Rozdíl 40 - 50 Kč na patroně mi taky připadá velký. Když vezmu, že jsem při testování pušky, nastřelování a základním seznamování se zbraní dal už cca 80 ran (byť z toho 50 jagdmatch). Rozdíl nějakých 2500 Kč už mi dělá půlku kvalitního lisu.
Např. kolega při delaboraci patron 9,3x57 Norma Alaska zjistil rozdíl v navážkách prachu 0,6 grainu! Připadá mi to docela dost. Při vlastní výrobě mít takový rozdíl nikdy nebudu.
Navíc si pak člověk začne vyrábět všechny náboje, co používá a při troše trpělivosti u hledání správné navážky, pak má opravdu přesný a precizní náboj pro každou svou pušku.
Např. kolega při delaboraci patron 9,3x57 Norma Alaska zjistil rozdíl v navážkách prachu 0,6 grainu! Připadá mi to docela dost. Při vlastní výrobě mít takový rozdíl nikdy nebudu.
Navíc si pak člověk začne vyrábět všechny náboje, co používá a při troše trpělivosti u hledání správné navážky, pak má opravdu přesný a precizní náboj pro každou svou pušku.
Ja som sa pre katastrofálny rozptyl rozhodol delaborovať náboje Federal Premium 338 winmag 180 gr accubond a nameral som pri asi 70 nábojoch max rozdiel 3gr.
měl bych dotaz - když v tabulce mám určité rozpětí navážky pro danou gramáž střely jak zjistit opitmální navážku pro danou střelu v dané zbrani?? začít od prostředka a okolik ubírat a přidávat aby to mělo vliv a po kolika nábojích dělat série??
to rimar77 : idealni navazky pro vetsinu loveckych naboju byvaji v rozmezi 10-15% pod maximem.pro BR strelbu nebo ultra presne strileni a u custom zbrani je to o veeeeeelikem hledani a ladeni ale to zrejme neresis.ja vetsinou kdyz hledam vyhovujici navazku pro predem urceny ucel tak zacinam zhruba na tech 15% pod maximem protoze pro lov pro mne neni prioritou nejvyssi rychlost ale spise predem urcena rychlost a pak je treba zvolit vhodny prach a take si hlidat objem naplne v nabojnici.je to slozitejsi ale jak pisu,pro lovecke ucely a na tvuj dotaz ... je to v drtive vetsine zhruba v rozmezi 10-15% pod Pmax. ....
k tem seriim ... to je myslim individualni ale minimalne se delaji tak po peti az deseti kusech
po kolika ubirat ci pridavat ...taktez individualni ale pro lovecke ucely staci po pul grainu az po grainu (prvni serie po grainu a jemne ladeni po pulce)
k tem seriim ... to je myslim individualni ale minimalne se delaji tak po peti az deseti kusech
po kolika ubirat ci pridavat ...taktez individualni ale pro lovecke ucely staci po pul grainu az po grainu (prvni serie po grainu a jemne ladeni po pulce)
-
- Pravidelný diskutér
Dovolim si lehce oponovat Vhoolovi.rimar77 píše:měl bych dotaz - když v tabulce mám určité rozpětí navážky pro danou gramáž střely jak zjistit opitmální navážku pro danou střelu v dané zbrani?? začít od prostředka a okolik ubírat a přidávat aby to mělo vliv a po kolika nábojích dělat série??
Pokud zacinam s novym prachem, strelou ci razi tak urcite zacnu minimalni navazkou (jak je uvedeno v kazdem manualu k prachu) a klidne jen po 2-3 nabojich a sleduji rychlost a nabojnice. V oblasti, kde si myslim, ze to bude to prave orechove, tak delam cca tech 5-10 naboju (jak psal Vhool, byva to cca 15 % pod maximem) a krok delam cca 2 - 4% z max navazky (ten 1gr plati pro kanony ala 300 WMag

to duch pampuch: pri odpovedi jsem vychazel z toho ze kolega rimar ma komplet prebijeni vcetne vah,prebijet puskove naboje dle manualu od vyrobce je samo osobe dost laicke a nepresne a bez vah je to cire plytvani prostredky ...efekt se nedostavi a ani nemuze.tvuj postup a potazmo zminka o absenci vah muze fungovat u prebijeni velkeho mnozstvi pistolovych lugeru pro bouchani jen tak na strelnici ale u puskoveho streliva je vetsinou pozadavek na presnost a na to aby strela fungovala tak jak ma a uspora financi je az druhorady efekt (pisu vestinou ale take znam par takovych dobrodruhu) 
jeste dodam ze ja nezacinam tam kde si "myslim" ale az kdyz mam jasnou predstavu co chci a tu ziskam ruznymi simulacemi v QL

jeste dodam ze ja nezacinam tam kde si "myslim" ale az kdyz mam jasnou predstavu co chci a tu ziskam ruznymi simulacemi v QL

děkuju, je to jak píše vhool mám už to komletní včetně digitálních vah i hradel jediné co nemám je nějakej manuál či nějakej ten program jak píše whool to QL ale Soukup mi ofotil stránku která byla o 9,3ce tak tak je tabulka prachů a střel a takže budu přebíjet 9,3x62 v semi-autu a 45-70Gov v pákovce Marlin 1895G
co se prachu týče nechal jsem si poradit u té 9,3ky Soukupem a jako střely jsem zkusil Noslery Acubondy nebo jak se to píše, ale pro začátek jsem koupil i Vlašim abych si to naní napřed vyzkoušel než se pustím do Noslera přeci jen jsem si říkal že je lepší učit se to na té levnější variantě kde mne nebude mrzet když to nějak do.... a u té 45-70Gov jsem dal na radu Edweisra tady z fora od kterého jsem ji kupoval tam navážku řešit nemusím jen když bych se rozhodl jít do nějaké jiné střely, tak že teď už jen doladit drobnosti právě jako třeba na jaké navážce začít a sebrat odvahu a pustit se do toho
co se prachu týče nechal jsem si poradit u té 9,3ky Soukupem a jako střely jsem zkusil Noslery Acubondy nebo jak se to píše, ale pro začátek jsem koupil i Vlašim abych si to naní napřed vyzkoušel než se pustím do Noslera přeci jen jsem si říkal že je lepší učit se to na té levnější variantě kde mne nebude mrzet když to nějak do.... a u té 45-70Gov jsem dal na radu Edweisra tady z fora od kterého jsem ji kupoval tam navážku řešit nemusím jen když bych se rozhodl jít do nějaké jiné střely, tak že teď už jen doladit drobnosti právě jako třeba na jaké navážce začít a sebrat odvahu a pustit se do toho

Naposledy upravil(a) rimar77 dne stř 07.12.2011, 21:15, celkem upraveno 1 x.
to rimar: napis pribazdendovi,kdysi jsem mu accubondy laboroval a myslim ze laborace byla slusna,dnes uz si prebiji sam a ja uz asi tu laboraci nenajdu 

vhool děkuju moc za info 

tak dnes proběhlo první testování vlastních nábojů a malý pokus o ladder test, nevypadá to špatně, ale nevím jistě co je dáno municí a co chybou zamíření (stříleno na max. možné zvětšení 6). Jen zatím nemám změřenu rychlost. Dobrý je že to chodí stejně jako tovární SB, tak můžu v případe nouze střílet i tu.
Jen mám jeden dotaz k zásahům 7 a 8, je možné aby byla silnější laborace pod tou slabší, nebo to bude chyba střelce?
Jo a nemáte někdo v okolí olomouce hradla?

Jen mám jeden dotaz k zásahům 7 a 8, je možné aby byla silnější laborace pod tou slabší, nebo to bude chyba střelce?
Jo a nemáte někdo v okolí olomouce hradla?

ZKM 452 Varmint .22LR
IŽ 58 16/70,16/70; Brno 801 12/70,12/70
ZG 47 "Kuna" .35 Whelen, CZ 557 .308 win
(Kdysi Německý křepelák, Bordík, Blaser ES67 7x65R,12/70; CZ 550 Varmint .308 win,ZK 99 "Hanák Brno" 6,5x55SE)
(Kdysi Německý křepelák, Bordík, Blaser ES67 7x65R,12/70; CZ 550 Varmint .308 win,ZK 99 "Hanák Brno" 6,5x55SE)
to vesrad: kazdopadne na 100m je tohle hodne spatny,neber to zle ale bud je to v rukach nebo ve finte.tohle bych jako hodnoceni prebijeneho streliva opravdu nebral.zkus dat pet ran kupovanym tercovym strelivem a pokud to bude stejne rozbehane tak resit zbran potazmo trenovat (to pisu jen proto ze neznam tve strelecke dovednosti
)

- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Ladder test, doporucena vzdalenost alespon 300m. A samozrejme stabilni poloha (stul, zidle, pytel s piskem jak vpredu tak vzadu) a puskohled s kterym vidis, ne puskohled ktery stredis na kruhy.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Shiva: díky, vím že je to spíš pro kategorii varmint/benchrest než kulobrok, ale chtěl jsem prostě zkusit jak to bude cestovat po terči s rozdílnou navážkou, a nějaký pohyb tam poznat je. Pozice byla ok, zamížení jsem prováděl srovnáním nitek kríže s číslováním pistoláku, takže myslím celkem ok, ale chyba (+-1cm?) tam uřčitě bude.
Vhool: jak to střílí s továrnou je tady: viewtopic.php?f=41&t=6207&p=68694&hilit ... ahu#p68694 , jinak na tom dnešním terči má každá rána jinou navážku, takže nelze řešit soustřel, ladder test je o tom najít přibližne navážku která sedí flintě (kde je více zásahu v kupě), ale jak psal Shiva, na tuhle dálku to asi nemá cenu. Takže asi vezmu laboraci někde kolem 50gr a zkusím tak deset ran, změřím rychlost, spočítám Jouly a nechám to na lov. A na blbnutí do papíru koupím varminta. Jinak je ta flinta tak 40 let stará.
Vhool: jak to střílí s továrnou je tady: viewtopic.php?f=41&t=6207&p=68694&hilit ... ahu#p68694 , jinak na tom dnešním terči má každá rána jinou navážku, takže nelze řešit soustřel, ladder test je o tom najít přibližne navážku která sedí flintě (kde je více zásahu v kupě), ale jak psal Shiva, na tuhle dálku to asi nemá cenu. Takže asi vezmu laboraci někde kolem 50gr a zkusím tak deset ran, změřím rychlost, spočítám Jouly a nechám to na lov. A na blbnutí do papíru koupím varminta. Jinak je ta flinta tak 40 let stará.
ZKM 452 Varmint .22LR