3006 Sprg.

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
harrycallahan
Častý návštěvník

Re: 3006 Sprg.

Příspěvek od harrycallahan »

Žanek píše:
harrycallahan píše:Mám rozdělanou "sváteční" krabičku Win. supreme AccuBond, vystřelené letos jen 4 rány (1x kontrola do terče, 1x srnec, 1x liška, 2x prase)
to je 5
:D detailisto, ano - 5, k tomu do terče vystřílených asi 30 - 40 ks levnějších "cvičných", protože jsem měnil puškohled 8)

ale zpátky k věci - víte někdo, kde sehnat 30-06 180grs Federal Fusion nebo Winchester Power Max Bonded za dobrou cenu? ...a nějaké praktické zkušenosti s tímto relativně levným americkým bonded střelivem?

Na nějakém americkém webu jsem našel něco ve smyslu, že Federal Fusion v 30-06 zklamal co se přesnosti (soustřelu) týká, naopak výborně dopadly Winchestery Power Max Bonded - takže je chci 8) - kde koupit munici 30-06 Springfield Winchester X30064BP 180 grs Power Max Bonded? (už jsem psal Walterům a čekám na odpověď)
pole a lesy Vysočiny
Lubba
Častý návštěvník

XRG

Příspěvek od Lubba »

SaB XRG, zkoušel to někdo v této ráži?
Čouda
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Čouda »

Tak se mi stala nemilá věc. Při nastřelování nové krabičky od SaB 11.7 SPCE před cca. 3 měsíci mi jeden náboj nespustil. Byla trochu utopená zápalka a asi na 3 pokus jsem ho přeci jen odpálil. Nijak zvlášť jsem to neřešil, protože se mi to stalo poprvé po asi 200 ks patron, co jsem z KB zatím vystřelil. No a včera jsem nabil předposlední patron z této krabky , ale tentokrát to nebylo na střelnici , ale na noční čekané , kdy mě po 4 hodinách konečně přišla prasata a rána nevyšla znovu. Zase utopená zápalka.
Doma jsem to porovnával s Sako Hamerhead 14.3 g, které již mám nakoupené a tam je to znatelně vidět, že zápalka na tom nespuštěném náboji je o cca. 0.4 - 0.5mm utopená.
Je to teď nějaká novinka??? Stalo se to také někomu v posledních měsících ?
Mannlicher SM 12 LH 9,3*62 + Meostar R2 2.5-15x56 +Blaser Dual Brake
Blaser R93 Left Hand Semi Weith 8*57 IS + HIKMICRO Alpex
roedear
Pravidelný diskutér

Příspěvek od roedear »

Toto se mi nestalo, měl jsem jiný problém a nejsem sám. Po výstřelu nejde vytáhnout prázdná nábojnice, je nutné opakované lomcování se závěrem. Totéž potkalo nejen mě v 30-06, ale i jiné v rážích 7x57, 7x64 a 7x65R!! Jiný známý si stěžuje na poslední náboje od SB pro totální rozpad střely a devastaci z důvodů měkkého olova.. Už jsem koupil krabičku Geco, tak uvidíme.
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Čouda píše:Doma jsem to porovnával s Sako Hamerhead 14.3 g, které již mám nakoupené a tam je to znatelně vidět, že zápalka na tom nespuštěném náboji je o cca. 0.4 - 0.5mm utopená.
Osobne jsem nemel nikdy zadny problem, proto se zeptam na to jak byla utopena zapalka pred vystrelem. Bylo uz na naboji videt ze je oproti ostatnim viditelne vice zapustena, o cca 0,5 mm vice? Asi by bylo dobre takhle vzdy novou krabicku prelitnout okem a pripadne vytridit rovnou, jen uvaha, coz tak nejak delam a ani jsem zatim nemel co vytridit.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

SB = Střílí Blbě! Začíná to jako u CZUB. Pro zahraniční klientelu by se přerazili, ale nepodarky zůstávají pro domácí trh. Kdyby tohle vyvezli ven, pak asi naposled! A to Geco, no? Po dvouletých zkušenostech myslím, že je jedno, jestli do srnčího narazí 170 gr. Geco z .30-06, nebo Tatra 715. Vypadá to stejně. Na prasata nad 60 kg má lepší průraznost dobře vržený oštěp.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
Čouda
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Čouda »

A to Geco, no? Po dvouletých zkušenostech myslím, že je jedno, jestli do srnčího narazí 170 gr. Geco z .30-06, nebo Tatra 715. Vypadá to stejně. Na prasata nad 60 kg má lepší průraznost dobře vržený oštěp.[/quote]
Tos mě odrovnal. :lol:
Jinak v 30-06 z KB Brno 500 jsem už lovil s Winchester Silvertip XP3 , SaB Siera , SaB 9.7 a 11.7 SPCE, SaB PTS a Sako Hamerhead 14.3g, ke kterému se teď vracím.
Dle mého , jestli můžu porovnávat:
Winchester Silvertip XP3 - výborný střelivo, zvláště vhodný do kulovnic ( nenamačkává se špička) , přesný , úhoz kule slyšitelný dobře, zvěř při komorových ranách odbíhala , ale jen krátce a perfektně barvila. Kule vždy prošla. Hodnocení 1- (klidně bych ho střílel znovu)

SaB Siera - přesné střelivo , úder často nebyl slyšet a zvěr odbíhala podstatně dál. Slabší barvení, ale dostatečné. Hodnocení 3+ (už bych ho nechtěl)

SaB 9.7 a 11.7 SPCE - méně přesné střelivo, nejméně šetrné (v této ráži nedoporučuji na srnčí , zejména tu 9.7), na černou výborná ranivost, výborné barvení. Hodnocení 3 (až do problému se zápalkou bych tím lovil klidně dál, ale takhle už ne)

SaB PTS - nejpřesnější ze všech uvedených - jinak poměrně taky nešetrný ke slabším kusům díky velké rychlosti, slabší barvení, ale dostatečné. Několikrát kule neprostřelila sele i srnce :shock: . Střelu ze srnce můžu dodat nafocenou.
Hodnocení 3

Sako Hamerhead 14.3g - méně přesné střelivo , šetrné, velký stop efekt a když ne, tak svěle pobarvená stopní dráha. Zbraň výrazněji kope. Přesto se k ní vracím, protože vždy prostřelí, zvěř skvěle barví když nezůstane v ohni.

Jen pro ilustraci, 30-06 lovím převážně černou v noci a to na vzdálenost do 100m. Proto bylo veškeré střelivo pro mě dostatečně přesné . To jen na dokreslení. Na delší lov mám 6.5x65.
Tak se do mě pusťte :?
Mannlicher SM 12 LH 9,3*62 + Meostar R2 2.5-15x56 +Blaser Dual Brake
Blaser R93 Left Hand Semi Weith 8*57 IS + HIKMICRO Alpex
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Poustet se do tebe nebudu, staci mi kdyz mi reknes jak vypadala zapalka pred vystrelem jak jsem se ptal 3 prispevky pred, teda jestli je to znamo :wink:
Nevim jak se lisuje zapalka v SB, jestli na rozmer nebo na tlak, kdyz zapalka dorazi na dno a tudis by ji pak melo jit vytridit hluboce zalisovane.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
harrycallahan
Častý návštěvník

Příspěvek od harrycallahan »

Čouda píše:.....Tak se do mě pusťte :?
8) dobré postřehy, to sem patří, tak já malinko přidám, konkrétně moje zkušenosti z 30-06:
150 grs PMP ProAmm, na srnčí brutální, měkká přední část se rozkládá příliš rychle, na černou jsem se s tím nedostal, přešel jsem pak na těžší střely a zbytek vystřílel do terčů ...
180 grs SB Sierra, na srnčí jsem vystřelil jen asi 2ks a zbytek raději do terče ...
180 grs SB SPCE, 2ks srnčí, výstřelové díry velikosti pěsti, zbytek nábojů nosím na naháňky
180 grs Winchester Silvertip, na srnčí podobně jako SB, krabičku jsem dostřílel na naháňkách, sele přes hřbet to skoro roztrhlo, lončáky OK, dobré průstřely, barví, ovšem tu jednu kýtu jsem dostal za trest :D a byla plná olověných střepin (rána přes kloub)
180 grs Oryx a Vulcan - od každého jsem vystřílel krabičku, převážně srnčí a černá, velmi dobré výsledky, mezi střelami jsem nepozoroval velký rozdíl v účincích na zvěř
180 grs Hornady SST (PTS) - na srnčí v této ráži nevhodné, rychle se rozkládá, velké poškození
180 grs Hornady Interbond - absolutně nejlepší střela co jsem dosud měl! Nepoškozuje srnčí zvěřinu, výstřelové otvory kolem 3 cm, přitom srnce skládá převážně v ohni, na černou také výborné, uloveno asi 5 ks a max spokojenost, dobré průstřely, vysoký stop efekt, bez poškození zvěřiny a střepin, bohužel trochu problém s dostupností, už jsem je nesehnal a proto jsem přešel na 180 grs Winch.Supreme Accubond - ulovena liška, 2 ks srnčí a 2 ks černé, mám dojem že poškozuje trochu víc než Interbond, což je zvláštní - střely jsou si velmi podobné, ale v zásadě zatím velká spokojenost - až na tu cenu :? rána přes 70 Kč není z nejlevnějších.
Po všech těchto jednokrabičkových experimentech ověřování v praxi jsem dospěl k závěru, že chci universální cenově dostupné střelivo (kolem 30 Kč) typu "bonded" (spojení jádra s pláštěm) - stále čekám na Winchester Power Max Bonded, na jednom americkém diskusním webu je chválili více než Fusiony od Federalu - tak snad to konečně bude ono 8)
pole a lesy Vysočiny
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

Interbondy jsem sháněl dlouho, načež mi stále v Alfě tvrdili, že je to hloupost, protože jedině SST je to pravé. Nicméně z doslechu o působení PTS jsem o SST ani neuvažoval. Interbondy jsem objevil až u Tuzy v Brně, ale už jsem začal používat NBT. Prozatím spokojenost na to, že jsem s tím střelil pouze tři srnčata. Ovšem Interbond mám v záloze, kdyby se mi NBT znelíbil.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
pepava
Častý návštěvník

Příspěvek od pepava »

Zdravím. Uvedenou ráži vlastním 27 let a myslím si, že mohu také nějaké poznatky uvést ze své praxe, které by mohly obohatit vědomí vyznavačům uvedené ráže. Z počátku náboj SB 11.7 gr.- SP po dlouhou dobu. Nebyl problém a kdyby nešel pokrok kupředu, tak bych s ním lovil dodnes. Nákupem kulobroku BBF 97 uvedené ráže, jsem začal používat střelivo nosler patrition 9.7 gr. v kombinaci se střelou FMJBT 9.7gr. od hornádyho(lov lišek v zimním období). Obě střely v pohodě, akorát nosler partition větší devastace u srnčího. Přesedlal jsem proto na střelu MEGA 150 grs. a je to lepší. S rychlostí u této střely cca 890ms nic nenaděláme(pokud chceme soustřel) a podlitin se těžko zbavíme, jako u jiných ráží. K tomu se vyjadřovat v tomto tématu nebudu. Chtěl bych říct, že MEGA 9.7 gr. je v 30-06 velmi přesná poloplášťová střela s vynikajícím ranivým účinkem. Jeden takový příklad uvedu. Ulovil jsem na 40 m lončáka, kterému jsem mířil na hlavu. Když jsem přišel na nástřel, leželi tam dva a oba měli prostřelené hlavy. Mega prostě díky prolisu drží pohromadě. S touto střelou mám uloveno cca 150 ks spárkaté zvěře a neměnil bych. Postupem času, přebíjením různých ráží, střel , a zkušeností jsem dospěl ke svému přesvědčení, že dnes bych volil ráži 308 W jednoznačně. Kdo přebíjí, tak mi dá jistě za pravdu. A teď mi dejte!!!
michalos
Zkušený diskutér

3006 Sprg.

Příspěvek od michalos »

To pepava
Zdravím, nechci ti nějak oponovat nebo tak...ale ty lehký střely jsi vzal kde, přebíjíš..??..továrně jsem viděl jen od Lapuy 12 a 13 gramů. Jinak si myslím, že když se dá těžší střela, tím pádem menší rychlost tak takový podlitiny nebudou...jinak podlitin se nezbavíme jako u jiných rážích...jenže já ani vlastně nevím jak taková podlitina vypadá (=pomalé šípy z osmičky) 8) , je pravou že zase na 150-180 metrů vystřelím dvakrát za rok, zbylých 10-12 ran 50-120 metrů :roll:
Nik.308
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Nik.308 »

michalos - souhlas. Myslím, kdyby pepava nabil 11,7g Noslery, tak měl vystaráno. Je to dle mého jedno z toho nejlepšího, co se do 30-06 dává. KJsem ještě zvědavý, jakou zkušenost udělám s Interbondem. Společně s Nosler Partition moji absolutní favorité.
Lubba
Častý návštěvník

Příspěvek od Lubba »

cpát do springfielda lehký a rychlejší střely mi přijde nesmysl. Mám sprignfilda krátce, nastřelenýho na RWS EVO, slovil jsem srnče na cca 196 m, komora, podlitiny žádný, rozhodně o 80 % menší devastace než když jsem slovil srnu z půjčenýho kulobroku 7x57 R , spce 11,2 g. při výstřelu to chytlo plec a katastrofa-podlitiny hrůza.
jinak se sprf. lončák na 60 m, komora, dirka-dirka, paráda. já jsem zatím spokojen, uvidím dál.
pepava
Častý návštěvník

Příspěvek od pepava »

To michalos
Megy 9.7 gr. mám od Anděla a samozřejmě přebíjím. Používal jsem i nosler partition 9.7 gr. ale dělalo to paseku a navíc drahá střela. Interbondy jsem v 30-06 nezkoušel ale zato SST 9.7gr. Varuji každého před touto střelou na srnčí zvěř. Hrůza hrůz!!! Ty lehké megy jsem používal v kulobroku hlavně proto, že FMJBT od hornádyho lítají na 100 m do stejného místa a tyto střely jsem preferoval na lov škodné. Jak všichni víme, lehčí střele dáme větší rychlost a na větší dálku nemusím tolik na lišáka zvedat. :wink:
Odpovědět